Saab 9000 en de EDU

Naarmate de dagen warmer worden, stijgt de thermometer boven 35 graden. Hoge zomer in Duitsland en met de 9000 gaat het echt goed. Terwijl aanzienlijk jongere voertuigen opgeven in de hitte, lijkt de oude Zweedse dame niet onder de indruk. Dat verandert op een zaterdagmiddag ...

Saab 9000 cockpit met nieuwe EDU
Saab 9000 cockpit met nieuwe EDU

Oudere auto's zijn niet minder betrouwbaar dan moderne voertuigen. Eigenlijk integendeel, omdat ze met ons communiceren voordat het serieus wordt. Je moet ze gewoon begrijpen. Omdat Anna in mijn bezit is, heeft ze een klein probleempje. De EDU (Elektronische display-eenheid) in het dashboard valt af en toe af. Dus elke twee of drie maanden blijft het zwart aan het begin. Een lichte handrand op het deksel van het dashboard helpt meestal, het spook is voorbij. Niet de fijne manier om een ​​Zweedse dame te behandelen. Maar een flink aantal Saab 9k-rijders houden dit zoals ik, en meestal werkt het.

EDU = prehistorisch netwerken in de Saab 9000

Tot deze zaterdag in de zomer. We beginnen bij de Saab-hangar in de richting van thuis, en de EDU blijft donker. Duurzaam en de beroemde handslag helpt niet. Het ding is niet prettig, omdat de EDU door de jaren heen een soort prehistorische netwerkhub is geworden over de 9000. Het bestuurt de automatische airconditioning plus ventilator op de radiator en is dus verantwoordelijk voor de thermische gezondheid van de motor.

Het wordt heet in het interieur. Zelfs erg warm, een niet-geacclimatiseerde 9000 is in de zomer nauwelijks mobiel. Ik zweet - maar ik maak me veel meer zorgen om de motor. Snelweg, midzomer, geen koeling. Dat kan slecht gaan. Ik stop - stop de motor - wacht een paar minuten. De EDU flikkert een paar seconden. Dan: duisternis. Verschillende vloeken, een zweterig T-shirt en een half dozijn handrandaanvallen later rent de Saab opnieuw.

Het klimaat koelt, de motor beweegt zich in het thermisch gezonde gebied. Een ander schokkend moment later op de A3, wanneer de muizenbioscoop kort blijkt te zijn. Een klap, heel voorzichtig, en erop gaat. Na deze ervaring is het genoeg voor mij. Een oplossing moet er zijn, spanning hoeft niet te zijn.

EDU-operatie bij Saab Frankfurt
EDU-operatie bij Saab Frankfurt

Een paar dagen later, bij Saab Service Frankfurt. Anna krijgt een nieuwe, gebruikte EDU en een nieuwe boordcomputer. De oude EDU was nooit echt helder, wat ik altijd naar de leeftijd duwde. In werkelijkheid trof hier ook prehistorisch netwerken. De helderheidssensor van de boordcomputer regelt ook de helderheid van de EDU. En de sensor is al eeuwen kapot.

Na een paar uur wachten is Anna klaar voor de start. Saab Service Frankfurt heeft uitstekend werk verricht voor weinig geld. De Mice Cinema brandt betrouwbaar, de boordcomputer meldt zich bij het begin aan met het Saab-logo. Predigitale animatie, ik hou er gewoon van ... De Zweedse dame maakt geen teken meer.

Ik denk ... Maar de zomer is nog niet voorbij ...

Temperaturen boven 30 graden zijn elke dag, en ik dacht dat ik goed uitgerust was met de 9k. Oudere auto's zijn niet minder betrouwbaar dan moderne voertuigen, schreef ik aan het begin van het artikel. En natuurlijk vermoedt men, als men een oude auto over een langere periode verplaatst, ook zijn zwakheden. De Saab zal opnieuw slaan op het heetst van de dag. Met één verschil: deze keer verbaast hij me niet. Ik ben voorbereid. Serieus. Wordt vervolgd.

8-gedachten ook "Saab 9000 en de EDU"

 • Gewoon heerlijk! Ik kan echt de wanhoop voelen als het warmer wordt! Wacht nu ongeduldig op het vervolg.

 • Geweldig om te lezen. Mijn 9-3 convertible had ook zijn tekortkomingen. Eén voor één liet ik ze repareren. Op de een of andere manier hoort dit gewoon bij een Saab. Net als in het verleden groeiden mijn Moto Guzzi-motorfietsen met de Saab met al zijn eigenaardigheden en milities ter harte. Ik kijk uit naar het vervolg.

 • Een soortgelijk probleem dat ik had met mijn 9.3er convertible met automatisch. Na het parkeren en een voorheen probleemloos rijden, zei het voertuig geen geluid bij het opnieuw opstarten. Uit wanhoop heb ik altijd al het mogelijke gedaan, bijvoorbeeld. Ontsteking uit, voertuig opnieuw vergrendeld, rem ingeschakeld, automatische keuzehendel ingeschakeld enzovoort. Plots sprong hij onverwachts weer gemakkelijk. Dit gebeurde ongeveer twee keer per maand en wanneer je het niet nodig had. In de workshop daarvoor heb ik de fout laten zoeken, maar zonder succes. Omdat de Saab in principe betrouwbaar en gemakkelijk sprong. Ik vloekte zo vaak en durfde nauwelijks de auto te parkeren op explosieve plaatsen. Eindelijk herkende de workshop de fout. Een defecte schakelstandsensor gaf me de ongewenste adrenalinestoten ... Ik kijk uit naar je vervolg!

 • Nog steeds goed rijden met een geweldige Saab,

 • Van ervaringen, tot oude 9000 die ik had, had een nieuwe thermostaat nodig, omdat deze niet volledig open was en de motor warm deed draaien.

  9000's moeten altijd antivries bevatten die regelmatig in de radiator wordt bijgevuld, omdat ze anders een hoofdkakking kunnen blazen (voornamelijk eerdere modellen).

  Controleer dus of de ventilator van de radiator op de goede weg is, een gewoonte heeft om te falen. Als dit is gebeurd, wordt dit nog steeds geregeld door de temperatuur van de thermostaat.

  • Laatste alinea is niet goed vertaald.

   Controleer daarom of de weerstand van de radiateurventilator (bevestigd aan de binnenklep van de ventilator) correct is. Deze fout is normaal. Kan opnieuw worden bedraad en overbrugd, maar dan werkt de ventilator sneller

 • Slechts een paar bloedvlekken ontbreken op de blauwe doek. Misschien 2 of 3 chirurgisch bestek op de foto en dit OP zou er uiteindelijk behoorlijk beangstigend uitzien. Ik kijk uit naar het vervolg.

 • Pingback:

Reacties zijn gesloten.