Digitaal leven en doodgaan

Als iets staat voor het digitale tijdperk, dan is het van korte duur. Digitale dingen zijn van voorbijgaande aard, vooral als het gaat om het ter ziele gegane merk Saab. We hebben dit jaar veel digitale vuurtorens verloren. Tegelijkertijd worden echter altijd nieuwe dingen gecreëerd.

Alles Saab? 9-5 NG op de stadsweg in Kiel
Alles Saab? 9-5 NG op de stadsweg in Kiel

Digitaal sterven

Als ik het heb over een digitale Saab-vuurtoren, denk ik steeds aan Saabsunited. Het internationale vlaggenschip van Saab leidde in januari tot het laatste teken van leven. Toen gebeurde er niets, het project lijkt dood - net als sommige andere Saab-aanwezigheden. Dat ook Swedcarforum uit Oostenrijk heeft het niet gehaald, helaas was er niemand die het wilde overnemen. De Berliner Saab-blog door Dirk Krinelke stopte met werken in juli, en de Youngtimer-blog, een veteraan in de scene, die keer op keer Saab-content had, maakte de Schotten in augustus dicht.

Waarom zijn privé-initiatieven offline? Een belangrijke reden is waarschijnlijk in de sponsachtige geformuleerde DSGVO. Als blogger sta je altijd met één been in de put van de Abmahnanwälte, niet iedereen doet het. Een ander punt is de stijgende kosten die de hobby van bloggen duur maken. Veel dingen waren gratis vóór 6- of 7-jaren. Behalve server- en domeinkosten was er niet veel. Dit is in de loop van de jaren geïntensiveerd. Vandaag betaal je voor veiligheid, back-up, ontwerp en voor elk klein beetje comfort. De licenties kosten. Maandelijks, jaarlijks of één keer. Zelfs met lage claims zijn onvriendelijke 4-cijfers op het einde van het jaar op de rekening. Dat levert geen hobbybudget op.

Vooral omdat de contrafinanciering steeds moeilijker wordt. Ik bekijk goed uitgevoerde blogprojecten buiten de Saab-wereld die ondanks de hoge kwaliteit van de inhoud en de vele bezoekers niet eens de helft van hun kosten kunnen dekken. Dit zijn marginale kwesties die daar worden besproken. Soms gaat het om cultuur, soms om oude auto's. Niemand is zo belangrijk. Maar de trend is eng, het vernietigt digitale diversiteit. En hij lijkt wereldwijd geldig te zijn. Een paar dagen geleden schreef marktleider WordPress in een nieuwsbrief dat je erover zou moeten nadenken voordat je je pagina offline zet. Ongebruikelijke woorden van een provider die het succes had geboekt met de jaren van groei van haar softwareproducten.

Digitaal leven

Gelukkig is er veel digitaal leven in de Saab-scene. Wanneer iets verdwijnt, ontstaat er vaak iets nieuws. Of projecten worden voortgezet en onderhouden. Een geweldig project is 9-5sc-2012.com van Michèl. Het is opgedragen aan de laatste voertuigen van Trollhättan en een paar dagen geleden het productierapport voor de 9-4x en 9-5 NG gepubliceerd.

Achter deze unieke statistieken staan ​​Henrik Zaar en zijn team, evenals Orio-medewerkers, die al maanden gegevens verzamelen.

Saab 9000 in het dagelijks leven? Geen probleem. De CS van Frank na een ontbijt met Tom
Saab 9000 in het dagelijks leven? Geen probleem. De CS van Frank na een ontbijt met Tom

Met een andere Saab, Frank en Michael van de 1. Duitse Saab Club, U hebt een digitale koopgids voor de Saab 9000 op YouTube gemaakt. De delen 1, 2en 3, zijn al online, vervolg volgt. Erg leuk: CC en CS bespreken de twee generaties van de eerste grote Saabs.

Saab heeft een digitaal leven in de nis, waarvan de kracht het gevolg is van de diversiteit van de scène. En iedereen is uitgenodigd, kan meedoen. Of met de onze Instagram actie, met video's, blogs of zelfs in Facebook-groepen. Hoe meer betrokkenheid we tonen, hoe meer aanwezig het merk blijft op het web en in het dagelijks leven.

17-gedachten ook "Digitaal leven en doodgaan"

 • Een collega schreef ook een klein, regionaal blog. Nadat hij was gewaarschuwd, had hij geen begeerte. Ik kan het begrijpen.

 • Rapport van het "Westen" ibz Nederland, mijn (Saab) generatie heeft geleerd in de school Deutch. Dss gebruik ik tijdens het lezen van haar (onze!) Blog. Zelfs Erlastlog breng ik mijn paar € 's op de blog.
  Blijf Saab rijden, blijf kaal.
  Pieter Aandewiel
  almere

 • Beste Tom. Het is altijd een plezier om uw rapporten te lezen. Voor mij persoonlijk is Saab's digitale aanwezigheid essentieel om de geest van het merk en de Saab-gemeenschap levend te houden. Heb geen idee hoe de juridische situatie is. Maar zou bereid zijn om een ​​lidmaatschapsvergoeding te betalen, zodat uw blog me vergezelt zolang mijn Saabs ......

  Gruß.

 • Ik heb er geen vaste mening over, maar des te meer vragen ...

  Een consolidatie van de scène en zijn digitale aanwezigheid (en) Ik zou niet eens zooooo slecht zijn ...

  De scène van het SAAB-stuurprogramma is klein genoeg. Hoeveel concurrentie heb je online nodig? Een enkele blog (per taalgebied) zou mijn favoriet zijn. Aan de andere kant, in dit blog (en forum) maar dan zouden alle krachten en informatie moeten bundelen ...

  Anders bestaat er een risico op verlies. Een verlies van competentie, expertise, informatie, nieuws en gedachten ...

  Maar wat als de hele scène terechtkomt in de opstartval of de waarschuwing-Hansel? Wat als royalty's voor het eerst worden geïntroduceerd voor gratis aanbiedingen en uiteindelijk aantrekken? Wat als blogs steeds moeilijker of zelfs onmogelijk worden met licentiekosten en servicekosten? Wat als de Hansel de een na de ander Blogger en uiteindelijk al het verlangen opneemt?

  Dat zou niets met consolidatie te maken hebben. Het zou verwoestend zijn. En het zou verschrikkelijk verdrietig zijn ...

  ... voor de wereld en het internet als geheel. SAAB zou slechts een van de ontelbare onderwerpen zijn die zouden worden opgeofferd!

  Dus hopelijk zal het niet zo komen?

  • Ik denk dat de fundamentele vraag zou kunnen zijn wie vandaag zou starten met een project genaamd "Saab". De doelgroep is zo klein als een Duits stadje, dus nauwelijks meetbaar. Bovendien is ongeveer een derde van de Saab-chauffeurs niet meer zo jong. Onder deze omstandigheden zou bijna niemand een groter, langdurig project bouwen. En daar is het probleem: wat nu verdwijnt, dat is verdwenen. Het zal niets doen, en dat maakt de ontwikkeling twijfelachtig.

   • Goede beleidsvraag. Een herstart van nul? Bijna ondenkbaar ...

    Temeer daar er een geavanceerd SAAB-blog is dat zelfs de grootste enthousiasten in de scene aanspreekt en hun eigen opmerkingen stimuleert. Dus hier was gewoon om te lezen dat men een behouden nieuwe auto in reserve houdt. Ongelooflijk! Dat is ongelooflijk goed.

    Veel lezers hebben meer dan één SAAB en / of hebben vele jaren ervaring met verschillende modellen van het merk. Sommige opmerkingen komen heel dicht bij een artikel. Velen zijn op zijn minst halverwege en kunnen putten uit veel achtergrondinformatie en overvloedige ervaring. Allen heeft gemeen dat afbeeldingen ontbreken. Logisch gezien, omdat er "slechts" opmerkingen zijn.

    Veel potentieel voor lezers en veel onderwerpen. Zijn we luie lezers?

 • Leuk dat jij en Mark de Saab-vlag nog steeds hoog houden. Wat zouden we zijn zonder uw informatie en activiteiten. Veel interessante, zelfs oudere vintage of actuele informatie uit Trollhättan, waar halen we ze anders vandaan? Ga zo door met het goede werk. Bedankt voor je inzet.

  10
 • Blogs zijn in eerste instantie een persoonlijke hobby en werken alleen als er mensen met passie achter zitten. Het einde van Saabsunited was uiterlijk te voorzien toen "Swade" veranderde in de enige overgebleven Zweedse autofabrikant. Youngtimer (of Fuelbrothers) zal ik missen - maar net als de SaabBlog hoorde ik iets in een apart domein en niet in een Facebook-containerlandschap waar elke stap en klik wordt vastgelegd. Ik denk dat het eigenlijk best vervelend is als ik een auto-affiene pagina bezoek bij FB en dan op een rij achter elkaar door het algoritme met ongewenste auto-advertenties.
  Wat me echter erg boos maakt, is dat dankzij de vroege zorg van onze gerespecteerde wetgevers deze eens zo wonderbaarlijk onbezorgde kleurrijke Bloomandschaft ausdörrt. Het is gewoon omdat je kunt en, zoals zo vaak gebeurt, het alleen de advocaten en de bedrijven helpt die een juridische afdeling veroorloven. Breken is eenvoudig - maar wat opbouwen heeft wat continuïteit en kwaliteit heeft, dat is de kunst. En daarom waardeer ik klasse en al het respect, wat je hebt opgebouwd met je collega's en ondanks alle tegenslagen verdergaat. Tuurlijk - wat u doet is ook in het belang van de rechthebbenden van Saab - en Orio. Anders zou het je leven gemakkelijk heel moeilijk kunnen maken - maar dat is precies wat er ontbreekt in de digitale Saab-wereld: een goed gemaakte blog, die zorgt voor de laatste generaties Saabs en de huidige situatie met betrekking tot reserveonderdelen. Ik hoop dat je het verlangen niet zult verliezen en door zult gaan.

  11
  • Gelukkig hebben we saabblog al ... Niet wij Otto !!

   • Heel goed punt. Klopt op! Gelukkig hebben we saabblog ...

    Ik veronderstel dat dit deel van de opmerking van Otto conjunctief was (als we het niet hadden ...).

  • FB was ooit groot in de nasleep van een hysterie die ik tot vandaag niet heb begrepen.

   Bedrijven voerden paginagrote advertenties uit die ze nu in FB hadden in plaats van hun eigen website te promoten. En je kreeg privé e-mails die euforisch uitnodigden om mee te doen, zodat je kon schrijven. De mail zelf was het beste bewijs dat je het kon doen, maar ...

   Ik begrijp dit niet allemaal tot vandaag.

   • FB is het meest ingenieuze ding ter wereld. Gebruikers verstrekken gratis gegevens zonder limiet, maar ze worden overspoeld met advertenties. Een fantastisch bedrijfsmodel en bijna iedereen doet mee. Maar alleen FB verdiend.

    6
    1
    • Ik begrijp het bedrijfsmodel al. Maar ik begrijp niet waarom de wereld daar doorging ...

     Het was plotseling alsof het internet net was uitgevonden. Alsof haar uitvinder en enige eigenaar een zekere MZ was, die zeker elke nacht lachte om te slapen. Nooit eerder (of sindsdien) is er iemand meer succesvol geweest in "het rijden op de pisboot van iemand anders".

     Opeens geloofde wereld dat ze zouden niet meer online aanwezigheid, zo niet op FB. Plotseling niemand kon omgaan met zijn digitale adresboek of stuur een e-mail. Alle tools waren al beschikbaar en geoefend. Zelfs vandaag de dag zijn er nog steeds mensen die (e-mail) te creëren adressen in groepen en kunnen sturen zeer gerichte met een enkele klik nieuwsbrieven of uitnodigingen voor zaken of om individuele of een aantal van de beoogde ontvangers ...

     Het werkt! Het werkt nog steeds. En toch geven statistici en politici nu de voorkeur aan de "digitale geletterdheid" van een bevolking, hoe hoog het quotum van FB-leden is, in plaats van uit te zoeken wie anders in staat is om iets met hardware en software autonoom te bereiken ...

     Het succes van FB / MZ blijft mij een raadsel. De enige geldige verklaring vind ik menselijk teleurstellend, want dit alles is alleen gegroeid op de compost van een volledig irrationele standaardangst. Van de particulier tot het hoofd van een PR-afdeling, allen waren plotseling in paniek verenigd. Of je bent bij FB, of je bent offline en niet meer van deze wereld ...

     Zoals ik al zei, heeft MZ gegarandeerd elke avond vele nachten slaap. En ik ben bang dat hij helemaal gelijk heeft. om de wereld gemeenschap eens alleen het Internet (grotendeels) uit de hand, de wereldgemeenschap abzuerziehen het e-mailverkeer te nemen en zich met succes over de hele wereld te vestigen als de enige relevante struikrovers en roofridders, dat is echt belachelijk ...

     Zo'n coup is nog steeds geen struikrover of overvaller ooit gelukt. De afmetingen zijn episch ...

     Als het lang geleden niet was gebeurd, maar alleen een visie (bijvoorbeeld van een auteur), zou niemand geloven dat zoiets mogelijk zou zijn. Een boek dat het fictief zou doen zou grondig uit elkaar worden gereten en door elke recensent gescheurd als onleesbaar of onleesbaar ...

     Hier is de realiteit van fictie (opnieuw) heel, heel ver en op de meest wonderlijke manier die voor ons ligt.

    • ... en "zij" waren ook zo "slim" en hebben bijvoorbeeld "WhatsApp" opgenomen "....
     (zodat u zelfs "echte contacten" krijgt met uw eigen gegevens) ... ..

 • Wat verdwijnt is verdwenen, is onzin!
  Mijn kinderen zijn opgevoed en verzorgd in de Saab.
  De oudste man rijdt in Saab 9-5, de eerste serie, zoals te zien in het Saab-museum.
  De tweede, nog steeds geen rijbewijs, helpt al ijverig met de schroeven.
  Zijn Saab staat al vast en hij ziet er naar uit.

  Nou, dat zal het wel.

  • Leuk om te horen dat je nakomelingen het SAAB-stokje (zelfs) blijven dragen ...

   Maar je opmerking gaat over analoog leven en autorijden. Het artikel ging over digitaal, het hedendaagse maar afbrokkelende bouwpakket van een krimpende en verouderende gemeenschap van interesse. De verklaring was geen onzin, vrees ik.

   Ik zou hier graag een artikel van je oudste (lezersbijdrage) willen lezen. Ik was waarschijnlijk ongeveer even oud toen mijn vader en ik de toenmalige gloednieuwe 9-5 testten. Ik vond het geweldig, maar mijn vader, die na 3 jaren op zoek was naar een geschikte vervanger voor een 9000 bedrijfswagen, kon de tirade niet verslaan.

   De tirade vind ik oneerlijk vandaag en geloof dat zelfs mijn vader spijt heeft gehad van zijn beslissing (merkverandering) achteraf, liever een 9-5 SC gehad zou hebben. Hij kocht later ook een SAAB als een privévoertuig.

   Maar hij was teleurgesteld (en boos) op het moment dat SAAB veel verzachtte, wat hij eerder zo goed vond aan de 9000 en duidelijk onderscheidde van anderen. Hij was gewoon opstandig ...

   Ik ook. Ik rijd vandaag met een paar verchroomde bril en zoek naar wat mijn vader me had onthouden. En ik denk dat mijn vader het zelfs leuk vindt. Hij vindt mijn SC leuk en het feit dat ik SAAB rijd.

   Hoe ervaart uw zoon de 9-5? Wat zijn de redenen om deze auto te verkiezen boven talloze alternatieven?

  • Ik hoop echt dat dat het geval is. Ik zou meer dan gelukkig zijn als de beoordeling correct is.

Reacties zijn gesloten.