Saab 9 3. Investeren of consumeren?

De Saab 9-3 II is het getrouwe werkpaard van de scène. Hij geniet ervan, je kijkt vanuit de cabriolets en de Turbo X, (nog steeds) geen cultstatus. De stationwagons en limousines zijn de modernste oplossing, als je een Saab in het dagelijkse leven wilt verplaatsen. De jongste exemplaren zijn nu 7 jaar oud, de grote modelverzorging is alweer 10 jaar geleden. De vraag is: investeren of consumeren?

Saab 9 3. Investeren of consumeren?
Saab 9 3. Investeren of consumeren?

De vraag is specifiek, want er is iets opgebouwd in onze 9-3 SC met zijn 7 jaar en bijna 100.000 kilometer. Er is actie nodig, hoewel het Saab-chequeboek wordt bijgehouden. De laatste grote inspectie vond dit voorjaar plaats in Bamberg, de 9-3 kreeg ook rondom nieuwe remmen van de Orio Regal en bracht een aantal bouwplaatsen aan het licht.

Te beginnen met de stoelverwarming, die niet meer werkte, de airconditioning met kleine zwaktes, naar de draagarmen met de bedhekken. En dan is er de roest. Licht begin hiervan op de ondergrond, hoewel de 9-3 onmiddellijk na de bevalling een extra behandeling had gekregen in het jaar 2011.

7 jaar is een magisch getal. De eerste eigenaren van Saab namen afscheid van hun voertuigen, zegt Ralf Muckelbauer. De eerste mankementen verschenen, tijd voor een nieuwe auto. Als ik dat deed, zou iemand me een Saab-modeljaar 2019 kunnen bezorgen.

Investeren of consumeren?

Draagarmen met zijbalken zijn TÜV-relevant. Stoelverwarming en airconditioning zijn comfortabel. De roest? Het zijn zichtbare benaderingen, maar ze dringen niet aan op onmiddellijke actie. U kunt blijven rijden, uw auto gebruiken - en dat meerdere jaren. Op een gegeven moment wordt de roest een bedreiging, dan zal ofwel een lasmachine, veel geld helpen, of de TÜV gaat scheiden. Als een grote onbekende blijft de staat onder de wielkastvoeringen. Roest de 9-3 SC daar ook? Ik ken kopieën voor en na de facelift die van binnen naar buiten is doorgeroest.

Als u de kosten optelt, komt alles overeen met een 4-cijfer. En in principe heb ik nu drie opties. De verbruiksversie: laat alleen het wishbone, de TÜV in het najaar de Saab zwaaien. De comfortvariant zou naast het investeren in verwarmde stoelen en het klimaat, of in duurzaamheidsmanie ook de roestbenaderingen geëlimineerd zijn.

Het zorgeloze pakket 5-jaren

Oh ja, er is ook versienummer 4. Koop een nieuwe auto. Eén met garantie van 5 of zelfs 7 jaar. Een zorgeloze belofte voor een half decennium of meer, die ik voor de volgende zorgeloos kan uitwisselen na afloop. Verleidelijk, behalve een kleine haak. Het zou Saab niet meer zijn.

Kortom, ik ben niet bereid om te investeren in de lente. Ik troostte Ralf Muckelbauer met de hint die ik nu moet bedenken. Ik blijf de komende weken ongebruikelijk besluiteloos. Mark, die veel meer kilometers dan ik per jaar rijdt, is al lang overgestapt op het andere Zweedse merk. Daar leeft hij goed mee, Saab blijft voor hem vrije tijd en hobby. Op de een of andere manier het verlangen naar iets nieuws, ongecompliceerd leven in mij. Saab rijden is de afgelopen jaren niet eenvoudiger geworden. Op afspraken in de workshops wacht je steeds langer, het aanbod reserveonderdelen muteert steeds opnieuw voor de uitdaging. Natuurlijk is alles tot nu toe goed gegaan. Maar heb ik dat nodig?

De discussie duurt weken. In het gezin en met vrienden. De mening blijft altijd verwarrend. De een pleit voor een nieuwe auto, de ander wordt plots verliefd op de ijsblauwe koplampen van de 9-3. Dit alles helpt niet. Natuurlijk is mijn gedrag volkomen onlogisch. Ik investeer tijd, materiaal en geld in mijn 9000-vloot. Alles wordt gedaan om de klassiekers op de weg te houden. Maar in een relatief nieuwe auto neemt de bereidheid af.

Het woord uit het gifkabinet

Aan de andere kant is dit juist het gif dat de auto-industrie al jarenlang verspreidt. Auto's zijn alleen consumptiegoederen. Evenals smartphones, computers, textiel. Ze moeten gedurende een bepaalde periode worden geconsumeerd, snel alsjeblieft. Auto's zijn slechts transportoplossingen, niet meer, die na een korte gebruiksperiode worden omgeruild voor de volgende oplossing. In het beste geval komt het oude product terecht in de export, en nieuwe auto's rollen over de straten. Een schijnbaar oneindige lus die sneller en sneller loopt.

Het woord duurzaamheid blijft diep in de gifkast verborgen en niemand durft het te gebruiken. Duurzaamheid, langere levensduur, dat betekent minder verbruik, minder productie, minder winst. Geen raad van bestuur, geen politicus die zelfs maar een overlevingsinstinct heeft, durft dit probleem aan te pakken. Het zou te veel in twijfel trekken. Groei- en kwartaalcijfers blijven (nog) de maatstaf van onze samenleving. We hebben waarschijnlijk meer dan een dozijn hete, droge superzomers nodig om de moed te heroverwegen.

Lange levensduur voor het milieu

De blog schrijft over het leven met de auto's van een merk dat niet meer bestaat. Zonder enige sociopolitieke claim was er hier nooit een. Desalniettemin, en hoe langer ik nadenk over mijn probleem, komt duurzaamheid naar voren. De Saab rijdt nog steeds goed en comfortabel, dat zou hij nog vele jaren kunnen doen. Zoals bij elke auto, was de grootste CO2-uitstoot tijdens de productie. De langst mogelijke levensduur is beter voor onze planeet dan constant opnieuw consumeren.

De beslissing is genomen, investeringen zijn gedaan. Niet alleen de TÜV-relevante dingen worden gedaan, ook het hoofdstuk comfort en duurzaamheid wordt bediend. De 9-3 komt naar Bamberg, waar hij een paar dagen blijft. Het onderwerp roest is van belang, Ralf Muckelbauer leidt het volledige programma. Wat hij en zijn medewerkers vonden en of de 9-3 voorzorgsmaatregel aan te raden is, zal ik de komende dagen op de blog schrijven.

48 gedachten over 'Saab 9 3. Investeren of consumeren?"

 • blanco

  We hebben een geweldige 2011-9X SC uit 3 met ongeveer 100,000 km (161,000 mijl)… Tot nu toe zijn nieuwe remblokken, voorwiellagers en koplampen de enige dingen die we moesten vervangen (en banden). Rijdt alsof hij nieuw was… ..ziet er geweldig uit. In de VS wordt een zeven jaar oude auto met die kilometerstand als "oud" beschouwd. Maar voor mij lijkt de auto niet antiek. Zijn stijl ziet er nog steeds beter uit dan bijna al het andere op de weg, hoewel ik de Porsche Cayenne wel een beetje leuk vind. We zullen ermee blijven rijden en 30,000 km per jaar toevoegen totdat het onbetrouwbaar wordt om lange ritten te maken. En dan? Ik weet het niet. Het lijkt beledigend dat deze prachtige auto, wat we op Martha's Vineyard noemen, een ‘eilandauto’ of een ‘strandauto’ moet worden, typisch oude, versleten auto's die mensen in de buurt houden als ze hun auto niet willen gebruiken goede auto. "

 • blanco

  Nadat ik mijn prachtige 9000 aero had met minder dan 500T km en de 900 - cabriolet 1997 300 T km met LPG-gas retrofitting (in Zwitserland 99 cent per liter in plaats van CHF 1.50 tot CHF 2, -) met “meervoudig orgaanfalen, hartpijnen en betraande ogen of weggegeven als reserveonderdelendrager, ik heb nog steeds spijt dat ik niet een of beide heb laten restaureren voor onredelijk geld. Ik ga zeker rijden met mijn 9-5 stationwagen nu 18 jaar oud en de 9-3 cabriolet (15 jaar) met 170 km die ik in januari 'XNUMX kocht met stuifsneeuw en min zes graden (inclusief een bevroren permanente glimlach die tot nu toe bleef) hoe Matthias Krauer, Bauma, CH ervoor zorgt dat ze veilig blijven functioneren.
  Het maakt niet uit of ik een splinternieuwe Ford, een huidig ​​VW-model, een Renault, enz. Rijd of een opwindende Cadillac van familie en vrienden; met mijn SAAB's ben ik gewoon weer veilig thuis. echt DAHOIM
  Elke investering is altijd de moeite waard geweest in termen van economie, correcte milieubescherming en nog meer in termen van emoties (er is geen verveling in de SAAB)

 • blanco

  Ik blijf hier lezen over de ecologische voetafdruk en een zekere duurzaamheid wanneer je een Saab bestuurt / verplaatst. Soms is er ook een bepaald "superioriteitsgeluid". Ik wil geen spelbreker spelen, maar het lijkt me alsof het iets is dat vergelijkbaar is met het optimisme van het doel ... Als Saab auto's zou bouwen, zouden velen niet geven om ecologie en duurzaamheid ... een nieuwe Saab zou moeten zijn 😉

  • blanco

   Een waarheidsgetrouwe opmerking ...

   Het overweldigende en aanhoudende leed voor het merk (de wens voor nieuwe auto's) is in tegenspraak met de heersende lof van duurzaamheid en het eeuwige behoud van gebruikt zo lang mogelijk.

   • Misschien is deze tegenstrijdigheid slechts schijn?

   • Misschien zijn te veel SAAB's te lang gedreven om het merk de moeite waard te maken?

   • Misschien heeft duurzaam denken economisch succes in de weg gestaan?

   Het zou in ieder geval de tegenstrijdigheid oplossen. Er zijn nog steeds 900 en 9000 in eerste hand. Ik had interessante gesprekken met een aantal van hun eigenaren. Niet zonder bijbedoelingen, maar volkomen kansloos ...

   De man genaamd Ove leeft, is wereldwijd verspreid en heeft vele gezichten en namen. Duurzaamheid maakt al deel uit van het SAAB-DNA. Het lijkt een beetje goedkoop vandaag, maar het lijkt me veel ouder dan het faillissement.

 • blanco

  Beste Tom,
  Nogmaals, je hebt de emotionele wereld van de innerlijk gescheurde Saab-bestuurder samengevat. Ik heb een 9-3 II 1.8t Convertible (MY 2005) en 9-3 2.0 SC T (MY2009) zowel gehirscht en in uitstekende staat (beide op ongeveer 45T km). Ik wil je zo lang mogelijk op de weg houden. Mijn vrouw rijdt in een auto met een groene klaver wat niet helemaal werkt hier zo, zoals de start-stop automaat had behoefte aan een volledige artikel. Dus ik ben meer dan blij om te zitten in mijn twee analoge voertuigen zonder vervelende Piepserei en paternalisme om mee te varen door het platteland.
  Lg uit Wenen,
  Christelijk

 • blanco

  Onlangs was ik de enige niet-VW-medewerker op een verjaardagsfeest op WOB.
  Na al uitvoerig had beschreven, die allemaal niet werken aan hun nieuwe (!) Models, realiseerde ik me kort en bondig die eigenlijk alles werkt in mijn 9 en 11 jaar oud Saabs.
  Ik heb zelden zulke beangstigde gezichten gezien 🙂
  Ok, toen stelde ik uit dat natuurlijk van tijd tot tijd de ene of de andere reparatie nodig is, maar alles binnen redelijke grenzen.
  Afgezien van dit onuitsprekelijke dieselverhaal, bouwen ze hier zeker chique auto's, maar tegen welke prijs ...?!
  Ik bedoel niet alleen de aankoopprijs (VW is al lang geen voertuig voor de mensen ...), maar zoals hierboven al vermeld, begint de ecologische voetafdruk bij de productie.
  Onze Saabs zijn individuele, comfortabele en krachtige voertuigen waarvan het onderhoud ons aanzienlijk goedkoper is dan een nieuwe aankoop.
  Daarom vermijden we achterstanden en hebben de convertible (MJ 06) enige tijd geleden met Mike Sanders behandeld.
  Afgelopen herfst waren we op zoek naar een winterauto om de cabriolet te beschermen, en kwamen we een 9-3 Limo, MJ 11 tegen een aantrekkelijke prijs tegen. Daar kun je natuurlijk niet omheen :-). Aangezien de vorige eigenaar een beetje uitgleed, moeten we hier ook een beetje investeren, maar alles valt binnen de kaders en dan is het altijd een liefhebber 'winterauto' dan een bijbehorende Golf / Astra / etc ...
  Dus we zullen onze zeugen zo lang mogelijk blijven besturen, verzorgen en onderhouden.

  Groeten aan de gemeenschap
  openhartig

  PS: Trouwens, het Saab-virus is besmettelijk. Onze dochter (21) heeft onlangs na een initiële aberratie (Skoda Fabia) met een 9-3, 1,8 08t MJ op de weg, met herten 🙂

  9
  1
 • blanco

  Zolang ik mezelf kan toestaan, zal ik mijn Saabs houden en verzorgen, zowel ter wille van het milieu als voor het behoud van de traditie, maar bovenal mijn persoonlijke grijns als ik ze bestuur. Mijn 901 Coupé, 902 Cabrio en twee 9000's zijn samen 98 jaar oud en hebben 870.000 km op de teller. Ik hoop op het dubbele ... tenminste. Groeten aan de gemeenschap.

 • blanco

  In een oud boekje van Saab stond een keer.

  Service is niet voor wat je hebt gereden, maar voor wat je nog steeds wilt rijden.

  Of zoiets.

  Dus je moet doelen stellen waar ik heen wil met de Saab. 300 Tkm, H-markering of andere.
  Dit gaat ongetwijfeld gepaard met kosten en de vraag is dan ofwel regelmatig iets in de dienst zetten of op een bepaald moment het risico nemen zonder voorafgaande service om veel en duur te repareren.

 • blanco

  Ik dacht dat de 9-3 Combi was verkocht?
  Wij handhaven onze twee-9 3s en ze willen ook te houden wat ons interesseert weinig hier in Oostenrijk moet ook niet verwachten dat diesel rijverboden, drum moet je er ook nog steeds zorgen. de 9-3II / 9-3III is gewoon een perfecte alledaagse auto, en bijzonder omdat Saab en alles eromheen, en het heeft alles wat je nodig hebt. De uitvindingen van de auto-industrie, die de laatste jaren zo populair is geweest, heb je bijna niet nodig. Dus zaken als een achteruitkijkcamera kunnen zelfs achteraf worden ingebouwd dankzij de Saabexperten ja.
  Onlangs reed ik een auto met Virtual Cockpit en merkte dat het gewoon storend en storend was. Was blij om weer analoge instrumenten met nachtpaneel te zien.
  Dus ik zeg, zolang het mogelijk is om te investeren, goed te zorgen, vooruit te rijden, niet alleen brandstof bespaart, maar de Saab spaart en je nog langer geniet.

 • blanco

  We waren dit jaar ook geconfronteerd met het probleem dat onze SAAB 9-5 2000 schreeuwde om aandacht, schoon Klma, nieuwe veren en dempers Rear, zeef, koeler en zelfs een paar andere dingen, een totaal van ongeveer 3.500 €. Maar we hebben ook overwogen om hem te houden, want hij heeft een lage kilometerstand en daarmee het herstel is nog steeds de moeite waard op de lange termijn, heeft hij Loop maar net 387.000 km van 800.00 Ik zou dan een beslissing nemen op het gebied van groot onderhoud

 • blanco

  Met een 03-2011 gebouwd en 04-2012 TTiD SC erstzugelassenen ik ketzt 150.000 km en heb nog nooit een auto, die tot dan toe zo weinig reparaties uitzondering van de remschijven en remblokken, nu de distributieriem umd twee mechanische "Außeneinwirkunfen" niets gehad!
  Na roest (vrij zoute winter gehad) heb ik niet gezocht. Dus voor mij betekent dat blijven gebruiken (voertuig, geen Stehzeug) en ontvangen. Alleen de waarschijnlijk afnemende snelheid van de reserveonderdelenvoorraad en de mogelijkheid dat ik zou parkeren van 1.9.2019 in de naburige plaats, laat me een extra (niet-Saab) gebruiksvoertuig overwegen om te kopen.

 • blanco

  Goede avond Tom,
  rijden een 9.3 III TTiD met herten pack (200 pk) van 12 / 2007 (een ex SAAB bedrijfsauto van een faillissement) met de huidige 416.000 km.
  Grote investeringen waren een automatische transmissie op 385.000 km, twee alternators, een starter en de gebruikelijke
  Vernieuwing van Domlagern en koppelstangen, maar die mogelijk een deel van het hert / Bilsteinfahrwerk met speciale velgen verschuldigd is.
  Roest kent deze SAAB nog niet tot vandaag.
  Hij spint nog steeds als een bij en ik ben elke dag blij om weer in de auto te mogen rijden.
  Een van deze nieuwbakken vaderlijke en volhoudende dozen met ingebouwd afleidingskantoor zal voor mij nooit een probleem zijn.
  Daarom kocht ik vorig jaar een nieuwe 9.3 NEVS nieuwe auto met 500 km en dit voorjaar importeerde ik nog een 9.3 NEVS uit Zweden met 39.000 km.
  Deze modellen laten merkbare verbeteringen zien ten opzichte van de eerder gebouwde 9.3 III op het gebied van motor, ophanging, stuurinrichting, stoelen en geluidscomfort.
  Beide NEVS waren onmiddellijk "versprongen" en ondergingen een uitgebreide ondergrondbehandeling met ijsstralen,
  Conservering en holteafdichting.
  Voertuig nr. 1 wordt nu gereden door mijn dochter (na een dankbare 900 II, die zonder problemen met 280.000 km blijft rijden bij de nabestaanden) en ik heb het 2e exemplaar in de hoek gelegd - voor later.
  Ik hoop alleen op een lang en voldoende basisaanbod van Orio!
  Dan zou mijn vriend op hun 9.3 III TTiD cabriolet met inzwschen 210.000 km blijven genieten.
  En nog een opmerking aan het einde:
  Ik had tussen 1982 en 1992 een 900 Turbo en drie 900 Turbo 16 S met verfijningen van Heuschmid.
  Op dat moment briljante Renner waartegen een BMW geen kans had.
  Maar reparaties in die tijd kwamen vaker voor op de motor en vooral op de transmissie- / koppelingseenheid dan tegenwoordig.
  Fazit:
  Onze voertuigen zijn van de basisstof (met goede zorg) klassieke langlaufers en het zou naar mijn mening zonde zijn, deze goede substantie is niet voldoende om te verkrijgen.
  Eens SAAB - altijd SAAB!
  Een fijne avond en vriendelijke groeten aan de gemeenschap.
  Peter Witzel.

  15
  1
  • blanco

   Zelfs mijn oldtimer is amper kapot. Natuurlijk weet ik het niet precies, maar als de kilometerteller klopt, dan is een half miljoen niet helemaal gekraakt ...

   Wat een verklaring, wat een verplichting. Ik wens je altijd een goede reis. In ieder geval voor de volgende 416.000 Km. Geweldig!

   5
   1
  • blanco

   De anekdote over de 901 verbaast me niet. De versnellingsbak in de 901 is altijd relatief zwak geweest, zelfs voor de seriële uitvoer. Als dan een zogenaamde Tuningspezialist-hand vroegtijdige slijtage aanbrengt, is dit onvermijdelijk. Het is niet voor niets dat het ontwerp van de hertensoftware meestal vrij conservatief is met betrekking tot de versnellingsbakbelasting. Dit is niet verkeerd, vooral als u een garantie op uw product geeft.

  • blanco

   Hoi Peter! De "NEVS" 9-3 heeft het beste chassis dat de 9-3 II - III ooit heeft gehad. Bekende Saab-componenten zijn opnieuw in elkaar gezet en afgesteld, het resultaat is echt goed. Het is jammer dat er voor MY 2015 geen nieuwe editie van de stationwagen was. Dat was gepland, maar om bekende redenen is het nooit werkelijkheid geworden. Veel plezier met de zaden!

 • blanco

  Voor een paar duizend heb je maximaal één jaar lease betaald en heb je nog niets in bezit. Duidelijk investeren, vooral roest en de "veiligheid", het klimaat en de stoelverwarming wel. Wacht ook een goede maand 🙂

  4
  1
 • blanco

  Momenteel ben bewegen 5 Saab 9 3-I en II. Ik natuurlijk niet eten om de zoveel mijlen, ze staan ​​met 110000 om 140000km nog relatief bescheiden daar. Jaren van constructie zijn van 1998 naar 2005. Maar het kost me veel tijd en geld om de 9-3er in leven te houden. In het voorjaar 2019 ik moet beslissen voor drie van de vijf, de financiële kosten is gewoon te groot voor mij. (Er is ook een mooie 95 NG en een 96er 1980 in mijn vloot)
  Ik zal nooit helemaal scheiden van een van de 9-3er, het gele converteerbare jaar 6 / 1998 en de blauwe Aero Coupe met Viggenbody die ik veilig zal houden.

  Ja, het vereist veel enthousiasme en financiële inspanning om de Saab-vlag hoog te houden. Is het het waard? Ik denk niet dat de 9-3 II / III nooit de cultstatus zal bereiken.
  Tom schreef ooit; Je kunt niet elke Saab redden. Twee of drie zullen zeker bij mij overleven.

  Altijd goede reis voor iedereen.

  9
  6
  • blanco

   Ik begrijp de duimen (momenteel 7 tot 5) voor deze opmerking niet ...

   Hier, een eigenaar van vijf (!) 9-3 en andere SAAB's (!) Schrijft dat hij persoonlijk niet alles kan opslaan en permanent kan bewaren. Ja, wie van ons zou dat kunnen doen?

   Hier schrijft een liefhebber dat twee of drie SAAB's (of bedoelt hij twee of drie 9-3?) Zeker bij hem zullen overleven. Hij wenst ons allemaal een plezierige rit.

   Wie zijn de 5-lezers die iets te klagen hebben?
   En wat wordt er precies opgeschort?

   Ik kan de duimen naar beneden absoluut niet begrijpen. Een opmerking / antwoord zou mijn begrip misschien helpen? Misschien ...

   Een commentaar en negatieve stemmingen denk ik, maar niet ansatzweise begrijpelijk. Het blijft voor mij volkomen onbegrijpelijk en lijkt ook lui en laf!

   Naar mijn mening verdient elke SAAB-bestuurder die een of meer SAAB's wil ontvangen, alleen een duim omhoog op een SAAB-blog. In dit geval minimaal 12 tegen 0. Het maakt niet uit of u uw mening deelt over de mogelijke “cultstatus” van “9-3 II / III” of niet ...

   En zo niet, zeg dat dan. Zoals het nu is, zou je kunnen denken dat Hans S. “zijn” duimen omlaag zou hebben gekregen omdat hij nogal wat SAAB zijn eigendom had genoemd en van plan was een aantal van hen permanent te houden. En dat zouden verreweg de domste duimen zijn die er ooit op deze blog zijn geweest ...

   4
   1
   • blanco

    Hallo Herbert, ik lees nu pas uw antwoord op mijn bericht. Bedankt voor uw inzet. Natuurlijk is het snel met een duim omlaag, zo is het nu. Sommigen zullen denken, ik ben een rijke showman. In plaats van wat ik daar zeg, zou ik de vlag van Saab en Lancia niet ophouden. Met deze auto's ben je helemaal geen opschepper of een proletariër. Saab / Lancia belichamen individualisme in pure cultuur.
    De waarde van vandaag van mijn voertuigen, nou, ik zou zo een nieuwe leguaan of pelikaan kunnen kopen of wat deze auto ook voor hem betekent! Wil ik dat? Absoluut niet.
    Goede tijd en goede reis
    Hans S.

    2
    1
 • blanco

  Zeker investeren. Heb een 9-3 Aero Convertible van 2005 met tot nu toe 460800 km, motor zonder problemen. Wat nu wordt verbroken, is het verschil. Zorg voor een 6-versnellingsoverbrenging.Wie kan me een tip geven voor een transmissie of voor reparatie. Bij voorbaat dank aan alle lezers

  • blanco

   Hallo Michael!
   Ik ken een Saab Spezi in de buurt van Bremen. Hij kan je mogelijk helpen. Ik hoop dat dit niet te ver weg is van jou.
   Google zoekt het telefoonnummer van Claas Klreemann
   groet Björn

 • blanco

  Dus mijn "vloot" is tussen de 10 en 20 jaar oud. Roest is zeker een probleem met een van de oudere 9-5. Vorig jaar is de wielkast linksachter gemaakt en volgend jaar komt de reservewielkuip erop om weer TÜV te krijgen. Maar ik heb ook twee benzine-injectoren die bijna geen roet produceren. CO2 misschien een "beetje" meer, want het is de 3.0l 6-cilinder, die niet populair is onder SAABisten. Uiteindelijk zijn de onderhoudsinvesteringen de moeite waard. E. Telkens wanneer u veel rijdt en niet constant een nieuw “vliegtuig” wilt krijgen. Kilometerstand boven de 200Tkm kan me niet langer bang maken. Het zijn tenslotte voertuigen en geen “stand-alone voertuigen”.

  Aan het begin van deze onuitsprekelijke dieseldiscussie dacht ik even aan de verkoop van mijn diesel-cabriolet. Maar de geboden prijzen waren voor mij aanleiding om niet aan verkopen te denken. Het voertuig wordt voornamelijk gebruikt als "langeafstandsjager". Steden die al een rijverbod hebben of binnenkort willen invoeren, negeer ik gewoon. Ook hier valt de hele absurditeit van de huidige discussie over schadelijke stoffen op. Met een reëel verbruik van 5,9l / 100km (Euro 4) produceer ik vrij weinig CO2 maar natuurlijk meer roetdeeltjes dan de allernieuwste 6d temp diesels, tenzij de fabrikanten daar hebben “bedrogen”. Als ademen door regelgeving zou kunnen worden verboden, zou deze volledige technische upgrade van uitlaatgassen achterhaald zijn. Misschien is dat een benadering die moet worden overwogen

 • blanco

  Hallo, bedankt voor dit zeer interessante artikel! Ik kan het alleen maar van harte eens zijn: Investeer en ga door - vanwege duurzaamheid, maar natuurlijk ook uit overtuiging en liefde voor goede smaak en stijl, voor goed doordacht, in de beste zin simpel en simpel design, zelfverklarend en functioneel, te betrouwbaar en ook vandaag na zoveel jaren - nog steeds geavanceerde technologie. Ga zitten, voel je goed, rij weg, geniet - dat is Saab voor mij! Puur rijplezier en tijdloze schoonheid. Een Saab is altijd geweest en is - en (helaas) de laatste jaren steeds meer - iets heel bijzonders! Het is nodig om zoveel van deze prachtige auto's te behouden en ze op de weg te houden.

  Mijn vraag over roest: zijn de 9-3 III Griffin-cabrio's in dit opzicht ook problematisch? Ik beschouw mezelf als buitengewoon gelukkig dat ik er in het voorjaar een heb gekocht na een lange zoektocht (Bj. 04/2011, EZ 09/12 - geen idee waar het zo lang heeft moeten blijven staan ​​in zijn eerste "levensjaar"). Ik ben - zoals je gemakkelijk kunt zien aan de hand van de bovenstaande regels 🙂 - verliefd op mijn nieuwe sieraad! De Griffins komen uit het post-GM-tijdperk en zijn opnieuw gebouwd in Zweden, wat ik tot nu toe een voordeel vond. Of heeft Magna een betere kwaliteit gebouwd? Voor de Griffin Cabrio heb ik afscheid genomen van mijn vorige 9-3 II Cabrio gebouwd door Magna (MY 07, vóór de externe facelift, maar al binnen met een dubbel DIN-navigatiesysteem, 300 watt, etc.), die ik destijds gebruikte bij bestelling van een nieuwe auto. Na 11 jaar en 110tkm zag hij er als nieuw uit en had hij helemaal geen roest!

  Ik had de Griffin op het podium na het kopen van Lafrentz. Diagnose: hij moet in het begin langer buiten staan, het uitlaatsysteem heeft roest. Ik heb toen een caviteits- en bodembescherming-behandeling gedaan. De uitlaat moet zeker op de lange termijn worden vernieuwd. Wat kan en moet bovendien nog meer doen om redenen van voorzorg? Welke posities moeten kritisch worden bekeken? Ik vraag me altijd af wat wordt bedoeld met anti-roestbehandelingen - de bovengenoemde behandeling van caviteiten en bodembescherming? Helaas, hoewel ik een enthousiaste Saab-liefhebber ben, maar totaal niet op de hoogte van dergelijke vragen. Bovendien heb ik nog nooit zo lang in mijn vroegere cabriolets gereden, maar toen kocht ik een nieuwe - die helaas niet meer werkt. De Griffin wordt daarom zo lang gedreven, totdat hij of ik de geest opgeeft - wat hopelijk ver weg kan zijn!

  • blanco

   Vraag na vraag ... 😉 Cabrio's zijn over het algemeen minder vatbaar voor roest. Er zijn twee mogelijke redenen: u krijgt meer en minder beweging. Ofwel: Magna leverde betere kwaliteit. De in het artikel beschreven 9-3 stationwagen rolde in 12/2010 van de lopende band, waardoor het een vrij laat voertuig werd. Het werd verplaatst als een alledaags voertuig en buiten de aanvullende roestbehandeling 2011 niet meer behandeld. Hij roest na 7 jaar op de bodemplaat, wat veel voertuigen op die leeftijd doen. In het volgende artikel komen we in detail op de wielkasten en de roestbehandeling.
   Ik denk dat als je de ondergrond in de gaten houdt en Lafrentz al iets heeft gedaan, alles goed gaat. Omdat, en je moet dat duidelijk zeggen, Saab heeft geen slechte kwaliteit geleverd.

 • blanco

  Ik denk dat iedereen Saab het recht heeft om te krijgen. Wat weg is, is weg en zal niet meer terugkomen. Vooral met een merk dat al dunbevolkt was in Duitsland en zich onderscheidde van de standaardpap. Als je na 7-jaren 2 of 3000Euro moet investeren, kost het maar een fractie van de kosten van een zielloze nieuwe auto van een ander merk.

  17
 • blanco

  Zeer interessant geschreven. Heb van tijd tot tijd met mijn vrouw de discussie over nieuwe auto's of de 9.3 Vector van 2004 ontvangen. Tot nu toe en ik hoop dat het zo blijft, heb ik altijd de overhand gehad. Ik investeer liever elk jaar een hanteerbaar bedrag dan tienduizenden euro's te besteden aan een nieuwe auto. Ik zou niet weten welk merk anders dan Volvo. Hoewel mijn 9.3 200 T Km verwijderd is, zijn er nooit grote problemen geweest. Ik rij en krijg het zo lang mogelijk. Het is een Saab en het is een schande om in welke pers dan ook of in Afrika ver weg te landen. Was vorige week op de Darß aan de Oostzee. In 7-dagen ontmoette ik 9 Saabs. Alle chauffeurs zijn begroet. Waar anders is zoiets?
  Ik heb ook mijn convertible van 2000. Dat geldt in dezelfde mate.

  11
 • blanco

  Ik kan deze gedachten heel goed begrijpen ...
  We verhuizen momenteel vier van de oude Zweden in de dagelijkse praktijk en de problemen en kwalen zijn niet voorbij ondanks goed onderhoud en zorg door de Kaiser in Fischbach ...
  Vooral met de Aero SC 2009 TTID uit 1.9 van mijn vrouw hebben we nu bijna alles geruild wat met dit model kan breken (hopelijk) ...
  Maar - zuinig of niet - het zijn gewoon geweldige auto's met karakter waar je in de loop der jaren dol op bent geworden en die je niet terug wilt geven ...
  De echte alternatieven zijn zeldzaam ... Dus blijf onredelijk veel geld steken in het onderhoud en de werking van onze SAAB's en geniet elke dag van echt fijne auto's!
  Blijf op SAABin '

  • blanco

   Ik investeer ook in mijn 2002-9-3 sedan en de Turbo X, kleine roestvlekjes worden onmiddellijk verwijderd en ik zal blijven investeren, het is het waard en als ik ernaar kijk, zijn ze tijdloos mooi. Twee weken geleden reed mijn buurman met de Turbo X, had altijd gevraagd of het mogelijk was, het zou zo mooi zijn, zijn vorm enz. Hij is eigenlijk een veelgevraagd spreker, Audi-chauffeur, maar op dit uur van de uitgang (of liever een rondvlucht) in de zonovergoten Taunus bleef hij stil, enthousiast, zijn gezichtsuitdrukking was volledig ontspannen en de glimlach bleef tot op vandaag op zijn gezicht.

   11
 • blanco

  Hi Tom
  De vraag of ik in uw auto zou investeren, wordt snel beantwoord (althans voor mij). Natuurlijk !!!! De kleine pijntjes en kwalen kunnen hanteerbaar worden gemaakt en de kilometerstand is het minste probleem. Jaren geleden had ik een 9-5 Aero met 379.000km op de teller. 1. Automatische verzending, 1. Turbo, 1. Engine. Waarom zou een 9-3 dit niet kunnen doen? Ik zal loyaliteit blijven tonen aan Saab totdat er geen oprolbare Saab meer is. Je kunt een auto niet zuiniger, duurzamer en milieuvriendelijker besturen.
  Blijf plezier maken met je Saabs

  10
 • blanco

  Alles dat na de 9000 op straat kwam, kan alleen in musea en collecties tot aan de H-nummerplaat worden bewaard. De gebruikte materialen uit het midden / einde van de jaren 90 zijn niet ontworpen om verschillende redenen. Dit is van invloed op alle fabrikanten. Slechts één vermijden importeren: door een verbod op PVC kabelbomen Geniet van compost na 10-20 jaar, zelfs wanneer in verlegenheid gebracht door 3 of meer kilometer lange kabel strengen .. Daarom: gebruik zo lang mogelijk. Zoek de meest noodzakelijke service en vervolgens de volgende best bewaard gebleven GM Saab en rijd totdat grote reparaties de auto stoppen.

  • blanco

   Er is iets waar aan en toch is het niet zo ...

   1. Heb ik een kabelboom voor het motorcompartiment van een ander Zweden (EZ 1984) gebouwd, omdat de isolatie na ongeveer 15 jaren verkruimelde en er sprake was van kortsluiting.

   Ja, inderdaad, het PVC-verbod had gevolgen, waardoor sommige fabrikanten tot veroudering kwamen, wat men tot nu toe niet wist. Kabels daarentegen zijn geen raketwetenschap en maken van een auto geen wegwerpproduct.

   2. Was de 9000 al getroffen door het PVC-verbod?

   3. Zijn er kabels en snoeren. En er zijn en waren er die zelfs zonder PVC duurzaam zijn ...

   Ik zie in de kabels (beter: in hun isolement) eerder een beperkt probleem, waaraan sommige modeljaren van sommige fabrikanten hebben voldaan. Andere minder. Anders zou je de 9000 al bij de probleemauto's moeten opstellen.

   Zowel op hetzelfde moment (berisping van het PVC-verbod als de oorzaak van niet-duurzame auto's en betonen van de lange-termijnkwaliteiten van [PVC-vrij] SAAB 9000) wordt geen sluitend commentaar gegeven.

   • blanco

    Het PVC-probleem was bedoeld als een algemeen, fabrikantoverkoepelend voorbeeld en niet specifiek gericht op de 9000. Iedereen kan de kwaliteit en duurzaamheid van beide modellen (9000 & 9-5) vergelijken. Er zijn honderden individuele functies die bij GM-Saab kunnen omslaan in een economisch totaal verlies dat verder gaat dan het basisonderhoud. Helaas. Hoe meer auto's er in het dagelijks leven worden verplaatst, hoe sneller dit punt wordt bereikt. Wil je er toch je geld aan uitgeven, dan kan dat. Niet elke toewijding aan Saab hoeft vanuit financieel oogpunt zinvol te zijn. Maar dan zouden we in het liefhebbersgebied zijn. En ik gaf commentaar op de inkomende post vanuit financieel oogpunt.

    • blanco

     "(...) zoek dan naar de volgende GM Saab die zo goed mogelijk is en rijd ermee (...)"

     De vraag blijft, welke SAAB het zou moeten zijn als u elke SAB vanaf 10 jaar markeert als een wegwerpproduct? De klok tikt ...

     Zoals ik al zei, vind ik de opmerking niet overtuigend. Toch heb ik enig begrip van de vertraagde uitleg. Ja, het is waar dat je een andere auto misschien goedkoper kunt verplaatsen. Maar welke auto zou dat zijn? Een Dacia?

     Voor de overgrote meerderheid van enigszins vergelijkbare nieuwe auto's, het feit dat je SAAB meerdere jaren zou kunnen rijden, alleen al door het waardeverlies in het eerste jaar ...

     Ik behoor zeker niet tot de groep SAAB-chauffeurs die beweren dat het besturen van een SAAB de goedkoopste manier is om de stad te verkennen. Maar het artikel (“Inkomende post”) vermeldde dat ook niet en er is geen reden om tegen dit punt in te gaan.

     Ja, het besturen van SAAB is een beetje een hobby. Het onderhouden van uw eigen SAAB is echter nog steeds een beetje duurzaamheid. En ja, het kan echt zijn vruchten afwerpen ...

 • blanco

  Mooi en uitgebreid geschreven. Heb je echt veel roest in je cabine? Mijn cabine is vanaf het einde van 2005 en had alleen het probleem onder het zegel van de cabriokap. Ik repareerde vóór 3,5-jaren en gooide alles weer op de top. In juli had ik mijn auto op het podium met ingebouwde kasten en hier alles als nieuw. Ik kijk uit naar de andere rapporten.

  Groeten Ralf

  • blanco

   Nee, niet de cabriolet. Ze zijn gebouwd in Magna, waar ze meer nadruk leggen op roestpreventie dan in Zweden. Het artikel, en mijn opmerking over roesten, verwijst naar een sedan en een stationwagon. Wanneer converteerbaar, is de bovenklep, zoals door u beschreven, het beroemdste probleem.

   • blanco

    Ik kijk uit naar het vervolg ...

    Ik hoop dat er veel te zeggen valt over de limousines en de SC. Zo niet, dan is het nog steeds goed voor hun eigenaren om te weten waar de zwakke punten liggen, wat te overwegen en waar te nemen.

    Als eigenaar van een 48-jarige Zweed (er zijn oudere in mijn vriendenkring), ben ik nu redelijk ontspannen over roest. Maar je moet hem de hele tijd in de gaten houden. Zonder twijfel ...
    Ook is lichaamswerk aan jongere auto's waarschijnlijk moeilijker?

 • blanco

  Mooi artikel.
  En ik vind de 9-3 SC het bewaren waard !!!! 😉

  Ik vind "nabijheid" - in veel dingen - nu heel belangrijk.
  Ik probeer dit te gebruiken bij het kopen van producten waar mogelijk.

  Dus ook met de aanschaf van mijn huidige Saabs 2014.
  Ik heb (hopelijk!) Gepland met minimaal 10-12 jarenlang gebruik. Gelukkig ook langer !!!!

  Momenteel ergert hij me met een paar domme en vervelende kleine reparaties en "eigenaardigheden".
  Maar ik ben van mening dat “onderhouden” milieuvriendelijker is dan constant “nieuw kopen”! 😉

  PS:
  Als ik bedenk hoeveel “oude” iPads en iPhones ik hier nu heb liggen (maar in ieder geval nog steeds gebruik als vaste telefoon, tv, muziekbibliotheek of afstandsbediening, etc.)…. en alleen omdat mijn “gsm-contract” het toelaat…. "Milieuvriendelijk" is dat zeker. Niet. 🙁

 • blanco

  Heel leuk artikel. Ik stond voor dezelfde overwegingen met mijn 9-3 stationwagen uit 2007. Hij heeft echter al 325.000 km onder zijn riem en ik besloot ook te investeren.
  Vanwege onze verhuizing van de stad naar het platteland, hebben we een tweede auto nodig. Natuurlijk denk je aan een nieuwe, maar het is moeilijk na zoveel jaren om je in iets anders te mengen.

  10
 • blanco

  Ik ga naar Ralf en zie de SC. Zou ook graag een goed bewaard gebleven,
  maar mijn lieveling trekt niet. Daarom wordt mijn 9-3 II-cabine onderhouden en onderhouden (door Ralf). tot hij, (of ik). kan niet meer doen.
  Ik ben erg enthousiast over de wagen. Ik zou uren kunnen cruisen tot de tank leeg is. Benzine prijs? Dus wat!

  5
  1
  • blanco

   Ralf kijkt uit naar uw bezoek. Maar de 9-3 SC is er niet meer!

   • blanco

    En wat vonden ze in roest?

 • blanco

  Voordat ik een mollige diesel koop voor tienduizenden euro's, investeer ik het liefst in een toekomstige klassieke auto met veel rijplezier !!!

  13
 • blanco

  Goed artikel. Ik sprak met mijn 8 / 07ner 9-5 Aero met 90Tkm vanuit het hart. Een passage in het rapport doet me echter rechtop zitten en opletten. "... verlangen naar iets nieuws, ongecompliceerd." Ongecompliceerd? Werkelijk? Ik denk daar keer op keer aan als ik in een huurauto in het buitenland rijd. Zo'n "paternalistische mobiel" met alle pesterijen. Het knippert en piept hinderlijk en constant in een continu akkoord op de snelweg, en bij het parkeren schakelt de allround parkeerassistent over naar paniekmodus met een losse 20 cm lucht voordat hij in contact komt met de vijand. Nee, dank u wel! Omdat mijn wonderbaarlijke volgende Saabine jaren moet meegaan.

  20
  1
 • blanco

  Laat alles waar mogelijk gebeuren. Als hij dan weer 7 jaar onbezorgd rijdt en de reparaties in die tijd 'aflossen', rijd je als het ware een geweldige auto aan het spaarquote.

  18
 • blanco

  Onze 9-SC is 11 jaar oud, heeft net 75TKm op de teller staan. Natuurlijk zal dit in de loop van de tijd te wijten zijn aan werk en de bijbehorende kosten. Maar voor mij is er geen alternatief op de markt. Ik ben het beu om steeds weer dingen te moeten kopen, al zou je ze kunnen repareren.

  17
  • blanco

   Mijn 9-5 SC is even oud, maar heeft één omvaart van de wereld (ongeveer 40 duizend kilometer) naar beneden ...

   En ik voel me op dezelfde manier. Ik ben het beu dat de hoge frequentie weggooit. Maar hoe zit het! Nou ja, als je daar een keuze hebt *. Bij SAAB heeft u de keuze.

   De mijne (2.0t hert) had dit jaar net als Toms 9-3 een uitgebreide onderhoudsbeurt nodig aan de noodlijdende airconditioning, een nieuwe ontstekingscassette en ook een nieuwe koppeling. Deze laatste werd bij gelegenheid opgewaardeerd (Aero 2.3T) en inclusief vliegwiel veranderd. In totaal niet goedkoop ...

   Maar hij spint, koppelt en koelt weer af als een vergelijkbare nieuwe auto die 20 keer zoveel zou kosten. De grotere koppelingsplaat gaat nu waarschijnlijk 200.000 km mee ...

   Ik zou het uitgevoerde werk niet eens onder "reparatie" boeken. Meer zoals service- en slijtageonderdelen. Is dat waar de samenleving veel is veranderd? Zodra de olie moet worden ververst, is een nieuwe auto nodig. En als de batterijen in de afstandsbediening leeg zijn, een nieuwe tv ...

   *
   Over de keuze gesproken, we hebben onlangs een nieuwe wasdroger gekregen, die helaas een pitstop maakte. Waarschijnlijk slechts een klein softwareprobleem. Het apparaat was nog steeds vervangen en vertelde ons dat de andere (splinternieuw !!) nu op het schroot terechtkomt.
   Dat is echte milieubescherming! Dat is duurzaamheid 4.0. De politieke randvoorwaarden zijn niet juist. De consumenten- en wegwerpmaatschappij worden bewust gepromoot ...

   21
   • blanco

    Herbert Hürsch, eigenlijk had ik te presenteren tijd gepland zijn eigen commentaar (Eager om te consumeren?, Duurzaamheid, inexpensiveness van duurzame om onze Saab), na het lezen van record in de huidige lunchpauze Toms, maar kon geen commentaar geven comfortabel.

    Uw wasdroger zou het afgelopen decennium kunnen worden uitgebreid met talloze andere voorbeelden van mijn kant (en waarschijnlijk ook die van u) ...

    Uw tenor is van mij ("service"), zonder verdere woorden, dank u!

    • blanco

     MEER SERVICE! ! !

Reacties zijn gesloten.