De transatlantische is op zoek naar een nieuw huis

De Saab-gemeenschap is klein, bijna als een familie. Je kent elkaar en de auto's. Een Saab met een heel bijzonder verhaal is het transatlanticist, De 9-5 NG is uniek in zijn soort en maakte deel uit van onze dekking in het 2014-jaar.

Transatlantisch en Saab stuk zoekt nieuw huis
Transatlantisch en Saab stuk zoekt nieuw huis

Hij en een 9-5 identiek behalve de versnellingsbak, vlogen over de 8. April 2011 van Frankfurt naar de Milford Proving Ground naar Michigan. Op het enorme GM-testgebied moeten de twee voertuigen worden geïnspecteerd. Dit staat vermeld in de begeleidende documenten. De achtergrond is de geplande introductie van de Saab 9-5 NG in Vector-specificatie met turbo viercilinder, handmatige of automatische transmissie voor de Amerikaanse markt.

Dit zou niet moeten gebeuren, de twee 9-5 zullen uniek blijven. Saab gaat failliet, de advocaten nemen het over. In de loop der jaren verzamelen ze voertuigen van leveranciers en partners over de hele wereld. Vermoedelijk komen beide fjordblauwe 9-5 terug naar Zweden. De verblijfplaats tussen de vroege zomer 2011 en 2014, totdat beide Saabs weer verschijnen, is nog steeds onduidelijk tot op de dag van vandaag.

Dan zal de transatlantische te koop worden aangeboden in Zweden, het Saab Zentrum Kiel zal het naar Duitsland brengen. Sadder is het lot van de tweede 9-5, die ook de Atlantische Oceaan overstak. De tegenpartij met automatische transmissie belandt in een rommelpers. Een niet ongebruikelijke procedure op dat moment. Tientallen pre-productie voertuigen en specificaties die nooit officieel bestaan, werden verwijderd. Waarom iemand blijft bestaan, de ander vernietigd is, is onbegrijpelijk. Vermoedelijk was het een vergissing van de beheerders, een nalatigheid. Omdat deze Saab eigenlijk niet had moeten overleven.

Een enkel stuk, een collector's item

De transatlantische blijft een uniek stuk. Er is geen andere 9-5 NG met handgeschakelde uitrusting, Vectorapparatuur, Drive-Sense, viercilinder en Amerikaanse specificatie wereldwijd. Een stuk geschiedenis van Saab dat een nieuw huis vindt bij een fan in de buurt van Frankfurt. Hij heeft het voormasker omgezet naar Aero-niveau, de Amerikaanse navigatie wordt ingewisseld voor een Europees apparaat. Een sportuitlaatsysteem en betere prestaties van Hirsch zijn hier in de loop der jaren voor gekomen. Niets dat niet kon worden teruggedraaid als je de originele staat wilde herstellen.

De Saab wordt gekoesterd en onderhouden. Hij wordt moeizaam verzegeld in het Saab-centrum Bamberg, zodat roest geen kans krijgt. En hij is alleen in de zomer, de wintermaanden bewogen met seizoenskenmerken, hij brengt veilig door in een ondergrondse parkeergarage. De service wordt geleverd door competente Saab-partners, er blijft niets aan de hand, de 9-5 is in goede handen.

Niets is voor de eeuwigheid. De eigenaar, die andere zeer mooie Saabs bezit, wil afstand doen van zijn unieke stuk. De Saab van historische waarde moet in goede handen komen. Hij biedt het te koop aan. De 9-5, met extreem goede eigenschappen, verkeert in een nette, schone staat. Hij heeft minder dan 44.000-kilometers op de snelheidsmeter.

Meer informatie over de transatlantische is beschikbaar Mobile.de en bij de Saab-advertenties.

6 gedachten over 'De transatlantische is op zoek naar een nieuw huis"

 • Als ik kon, zou ik hem adopteren.

 • De coverfoto voor het artikel staat hopelijk ook op de SAAB Instagram-pagina? Dan kun je het steeds weer opnieuw bekijken!

  Dit exemplaar, dat eigenlijk niet eens zou moeten bestaan, is gewoon prachtig. Erg leuk dat het overleefde.

 • Geweldig verhaal - ik vind het leuk!

 • Zeer mooie auto, geweldige exterieur kleur en geweldige stationwagen met de "beige" binnenkant !!!
  Ik hoop dat hij in goede handen komt! 🙂

  Wat ik over het algemeen erg leuk vind aan de 9-5 NG zijn de horizontale lijnen (die min of meer continu zijn door de ventilatie) rond de "snelheidsmeterdisplays" - geweldig klein detail!
  Ik had dat graag op mijn 2011-serie willen hebben. 🙁
  In ruil daarvoor vind ik de discrete "chromen ringen" en de 3 snelheidsmeter displays iets eleganter op mijn dikke schip.

 • Fantastische auto! Eerlijk gezegd komt hij in goede handen!

 • Ik hoop dat deze mooie 9-5 een nieuwe Saabist zal vinden. Aan het einde van het jaar zal ik ook mijn 9-5 Aero verkopen van 2012 omdat ik met pensioen ga en zal blijven rijden met mijn 9-3 convertible wil. Ook voor deze 9-5er hoop ik een enthousiaste Saab-fan te vinden. Ze zal niet weggaan als ik niet zeker weet of ze goed verzorgd zal blijven omdat deze Saabs moeten worden doorgereden.

Reacties zijn gesloten.