Saab 4433801-verhalen

80- en 90er-auto's hebben vaak last van elektronicaproblemen. Bij een merk uit de regio Keulen lossen de kabelbomen op. Bij een Beierse leverancier maken elektronische defecten de bestuurder gek. Saab heeft er relatief weinig mee te maken. Wat kun je nog meer verwachten van een fabrikant die de redundantie eer aandeed, en de voorkeur gaf aan 2 in plaats van slechts één gloeilamp in richtingaanwijzers en achterlichten?

4433810 in het 9000-relay-vak
4433810 in het 9000-relay-vak

Een Saab 9000 of een eerdere 9-5 zijn relatief eenvoudig - met een paar kleine details. Het begon met Paul, ons project Saab. Op weg naar de hangar, op een laat uur op de landweg, valt het grootlicht. Aha, ik denk dat de module 4433801. Ik had dat op de 9000, maanden eerder.

Daar werd het ingeruild voor een gebruikt onderdeel, de 9000 gedraagt ​​zich sindsdien onopvallend. Met de bedoeling om een ​​nieuw relais te nemen tijdens mijn volgende bezoek aan Frankfurt, schakel ik de Saab in de hangar uit.

Een paar dagen later. We krijgen een bezoek. Als groet vertelt hij me dat de lichten aan zijn in de carport van een Saab. Light? Saab? Eigenlijk onmogelijk. Het is Anna die de zonnige dag nog vrolijker maakt. Licht aan, licht uit. Contact aan, contact uit. Geen reactie.

De 9000 is koppig. Dus motorkap open, relaiskast open. De 4433801-module is extreem heet! Niet goed. Wat zou er gebeurd zijn als je het defect niet op tijd had opgemerkt? Ik denk er niet eens over na. Schakel uit, de lichten gaan uit. Voeg opnieuw in, de magie begint opnieuw.

Welnu, nu heb ik twee Saabs zonder grootlicht. Tijd om te handelen.

Origineel en replica Saab 4433801 relais
Origineel en replica Saab 4433801 relais

4433801 = replica of origineel?

Orio heeft nog restanten van de originele goederen op voorraad. Ze kosten rond de € 80,00 en zijn het geld zeker waard. Aangezien ik de komende dagen niet naar Frankfurt zal komen, maar de 9000 's nachts wil verplaatsen, zal ik het onderzoeken bij Skandix. Daar bied je aan replica's voor de helft van de prijs. Normaal gesproken geef ik altijd de voorkeur aan Saab-Original, maar het geval is acuut. Skandix levert extreem snel, dat is deze keer cruciaal.

De volgende dag zijn de twee 4433801-relais er. Ze zijn zichtbaar platter dan de originele onderdelen en passen perfect in de relaiskast. Opvallend: bovenaan werd een aanduiding afgeschaft. Wat was daar oorspronkelijk bedrukt? Volvo misschien? Alles is mogelijk. De relais werken al weken en als ze 10 jaar meegaan in plaats van 20, hebben ze de kost verdiend.

De replica heeft minder hoogte dan het origineel
De replica heeft minder hoogte dan het origineel

Anna vliegt nu zonder problemen door de nacht. Het grootlicht dat de H1-koplamp op de weg legt, is ronduit sensationeel voor een 20 jaar oude auto. Inmiddels wordt het elke dag warmer. De temperaturen stijgen tot meer dan 30-graden. Hoe versloeg de bejaarde, Scandinavische dame zichzelf in de Europese extreme zomer?

Elke auto is net zo betrouwbaar als zijn eigenaar. En als je dingen negeert, zal het je wraak nemen op het verkeerde moment. De Saab heeft een verrassing voor mij en kiest er een heel hete dag voor uit.

Wordt vervolgd ...

5 gedachten over 'Saab 4433801-verhalen"

 • blanco

  Iedereen heeft zijn eigen plaag ...

  Tom, aangezien je echt een serieuze 4433801-epidemie hebt, 3 identieke componenten van verschillende voertuigen (/ modeljaren?) Ziek.

  Moeten we dus 4433801 opslaan (allemaal met voertuigen die dit relais gebruiken)?

  Ik denk van nee, en ik bedoel ook dat jij, Tom, dat niet meende ..!

  Het is een voorbeeld van hoe oneerlijk de verdeling van het toeval mislukt: De koplamp wissermotoren van Bosch omvat alle (alle Nee, alleen de meeste, ik heb een () gezonde 24 jaar?!). Relais 4433801 op twee voertuigen met in totaal ~ 560 tkm origineel zonder probleem. De DI-cartridge moet in de kofferbak als vervanging terwijl het hebben ..: me ~ 140 tkm zonder problemen.
  (Geen citaten van de blog of van Tom, maar van de relevante forums).

  Aan de andere kant, op een van mijn YS3D's, voor mij en de vorige eigenaar, vertonen de voorste draagarmen een redelijk betrouwbaar slijtagepunt bij ~ 60 tkm ... normaal? Nee, de carrosserie is recht, de rijstijl is anders, dat is (m) een epidemie! naast het uitlaatsysteem (nu Hirsch-V2A), dat elke 2 jaar aan het rotten is ...

  Leuk om te zien dat de 4433801 fout met u, was zo eenvoudig op te lossen, zelfs als de hete relais bladeren met het voeren van licht en het contact uit een misselijk gevoel. Ik kijk er echt naar uit om meer verhalen van elektrische YS3C om YS3E .. !!!

  Groeten uit het diepe westen

 • blanco

  Vier miljoen vierhonderddrieëndertigduizend achthonderd één SAAB-verhalen ...

  "Vervolg volgt ..."

  Is dit een belofte? Was dit het begin (verhaal # 1) met Cliffhanger? Super goed! Er zijn nog steeds vier miljoen vierhonderddrieëndertigduizend achthonderd SAAB-verhalen om naar uit te kijken ...

  Maar gekscherend, ik kijk uit naar het vervolg. De hint ("[…] kies hier een heel warme dag voor") laat veel ruimte voor speculatie. Koelcircuit, raamopeners, airconditioning, etc. ...

  Wat gebeurt er na het relais?

  PS
  Zelfs dit artikel maakt je hongerig naar een 9000, ook al gaat het om een ​​probleem. Als alle problemen altijd zo gemakkelijk en goedkoop waren om op te lossen, zouden al onze SAAB's voor altijd meegaan!

 • blanco

  Ik rijd ook met de Skandix-replica's. Ik ben tot nu toe tevreden.

 • blanco

  De houder voor het lichtrelais klikt niet op me, wat kun je daar doen?

  • blanco

   Neem de houder of complete doos van een slachthuis. Maar ik stel me niet gewoon voor.

Reacties zijn gesloten.