De Volvo-parking van Trollhättan

Zweden is nog tot half augustus in vakantiemodus. Dit is traditie en was al zo in de oude Saab-tijden. Dit werd de fabrieksvakantie in de Stallbacka genoemd en een goede gelegenheid om de productie voor te bereiden op het volgende modeljaar. Helaas zijn de dagen dat er auto's werden gebouwd in Trollhättan voorbij. Maar de Stallbacka leeft. Ten minste een klein beetje.

NEVS-logo in de Saab-fabriek. Ik zal er waarschijnlijk nooit aan wennen.
Zoek de fout: NEVS-logo in de Saab-fabriek. Ik zal er waarschijnlijk nooit aan wennen.

Een up-to-date blik op het onverzorgde, voormalige Saab-fabrieksterrein, waarvan de renovatie niet langer hoeft te worden weggepraat, vestigt de aandacht op twee dingen:

Het grote NEVS-logo dat nog steeds op een vreemd object lijkt. En ik zal er waarschijnlijk nooit aan wennen. Daarnaast zijn de vele voertuigen op het leveringsgebied. Alleen jammer dat ze bij het andere Zweedse merk horen en het Volvo-logo dragen. Het bedrijfsmodel van leasing van parkeerplaatsen lijkt duurzaam te zijn, het enige blijvende succes van Chinese investeerders tot nu toe.

Op onze laatste blik op Trollhätten was de Ruimte vol met nieuwe XC40, maar nu zijn ze allemaal weg. In plaats daarvan domineren XC90 en V90 de scène. En het voelt in ieder geval meer Volvo dan voorheen. De voormalige Saab-fabriek, als tussentijdse opslag van Volvo, maakt zich verdrietig. Als het een paar jaar geleden was geprofeteerd, zou niemand het hebben geloofd.

De stad is een logistieke voorkeurslocatie geworden dankzij de uitstekende infrastructuur, ontwikkeld onder druk van GM, en de belofte om de autoproductie in Trollhättan te behouden. De autoproductie is niet meer, GM hield zich niet aan de gemaakte beloften. Maar de uitstekende vervoersverbindingen werden een wildcard voor de gemeente. De zeehavens en Göteborg zijn niet ver weg, en de verhuur van grote parkeerplaatsen spoelt in ieder geval wat geld in de chronisch lege schatkist van de Chinezen.

Maar zelfs in de zomer zijn er spannende dingen te ontdekken naast alle Volvos. Bij NEVS, serieus! Je gelooft het nauwelijks, maar je hoeft maar een paar meter verder te rijden, in de richting van het technische gedeelte. Weg van het bezorggebied en het hoofdportaal. Voor één keer is er echt iets te zien. Ik behandel de lezers nu, midden in het zomerhol, een midzomerontluchter. Wat is er te ontdekken? Morgen gaat de tour verder op het historische Saab-terrein.

18 gedachten over 'De Volvo-parking van Trollhättan"

 • Een prachtige opmerking, Herbert Hürsch, zoals Laurenz schreef. Ik ben opgegroeid in Volvos, ik had en ik heb alleen Saabs mezelf, en ik kan elk van je hielen ondertekenen met hart en brein!
  Haar commentaar is eigenlijk een aparte, kleine post op deze blog in zijn karakterisering van de twee 'oude Zweden', samen met hun laatste woorden over het effect van Lopez en alles wat daarop volgde.
  Dank je wel!

 • Gooi me weg, lach!

  Dat niemand het verzonnen heeft.

  Je had het Saab-stuurprogramma moeten vragen.

  Dank u.
  De grap heeft mijn dag gered!

 • Dat zal niet snel gebeuren ...

  Zelfs als de startbaan (BER) vol was, konden de VW's toch naar de verzendhallen en terminals. VW & BER, geluidsisolatie, brandbeveiliging, rookafzuiging & dieselpoort ...

  Alle problemen opgelost. Een heel mooi scenario!

  2
  1
 • Bedankt en ik ben pas woensdag weg. Ook jij een fijne vakantie!

 • Zolang er geen VW's in Trollhättan zijn, heb ik daar geen last van.

 • En ik was bang dat ik iets zou missen. Maar dan ben ik weg en zonder wifi. Goede timing!
  Tenminste voor mij. Ik wens u een fijne vakantie toe!

 • Het zomerhol komt eraan! Ten laatste wanneer ik in de komende dagen afscheid neem van vakantie!

 • Er is voldoende ruimte in DE voor VW & Co. De landingsbaan bij BER heeft eindelijk zin

  6
  1
 • De blog is geweldig! Geen teken van een zomergaatje.

  Naar mijn mening waren de meest recente artikelen zelfs die welke andere en ook zeer goede artikelen overtroffen in termen van opwinding en relevantie ...

  En in de vakantieperiode en hoewel het gelijknamige (auto) merk geen nieuwe auto's levert. Dat is ongelooflijk. Dat is ongelooflijk goed. Dank je wel!

 • In principe, ja. Maar we komen dinsdag naar de elektrische auto's!

 • Vermoedelijk zijn de meeste autofabrikanten in termen van elektrische aandrijving technologisch sowieso veel verder dan NEVS.
  Voordat VW de parkeerplaats in Trollhättan brult, geef ik de voorkeur aan Volvo.

  7
  1
 • Goede vraag! ! !

  Ik denk dat mijn favoriete 900-auto ...

  In die tijd droomde ik van een 4 tot 5-koppig gezin plus hond. Mijn ideale vloot voor dit cliché zou een nieuwe 900 Turbo Coupe zonder en een nieuwe 240 stationwagon met AHK zijn geweest.

  Een slimme, elegante Zweed voor rijplezier en alles in orde (en dat is waarschijnlijk de reden waarom de lieveling) en een rustieke Zweed voor alles wat ruig is, zouden op dit moment het perfecte koppel op de denkbeeldige boerderij zijn geweest voor de ingebeelde familie ...

  Het pakte een beetje anders uit, maar we zijn heel dichtbij! Er is nu een kaartje voor het openbaar vervoer, er zijn meerdere fietsen en een SAAB 9-5 SC voor dagelijks gebruik. Een oud en eigenlijk overbodig Göteborg is verantwoordelijk voor het bekende autoplezier - een rolomkering tussen SAAB en Volvo. Maar ook best goed, denk ik ...

 • Gewoon verdrietig!
  Moeten volgens de NEVS-uitspraken van vorig jaar de nieuwe Elektro-Saab niet de plaats innemen van Halden ovloV?

 • Geweldige opmerking, Herbert Hürsch! Wat waren de dagen dat de Saab 900 en Volvo 240 streden om mijn favoriete auto ... of waren ze niet allebei tegelijkertijd? Aan de andere kant kan ik niets aannemen van de huidige Volvo XC40 ...

  4
  2
 • Het gezeur over de andere naam wordt nu saai. Feit is dat SAAB AB zelf niets op het spel heeft gekregen met betrekking tot autoproductie en het waarschijnlijk niet meer zal krijgen - waarom zou een nieuwe eigenaar zijn eigen naam niet gebruiken met betrekking tot de merknaam in plaats van alleen hoge bedragen te betalen voor de merkrechten aan de SAAB AB. Natuurlijk, het was anders gepland en er was geen overeenstemming - maar eigenlijk niet slecht. In feite zie ik het nu nogal positief in.

  Het zou veel belangrijker zijn om de lang gerichte productie van uitstekende elektrische auto's met Zweedse roots te starten. Natuurlijk, in de nabije toekomst op de Trollhättan-site - met echt goede producten, zou ik veilig zonder de oude naam kunnen doen. Zoals het altijd zo mooi en op de een of andere manier correct wordt gezegd: namen zijn rook en spiegels.

  6
  9
 • Een beetje van de indruk rijst al, alsof Volvo op hoop produceert?

  Of de opnames nu spreken voor of tegen de welvaart van Volvo, voor de vrienden van SAAB zijn dit in ieder geval droevige plaatjes.

  Ik hield ooit van beide Zweden - deels simpelweg omdat ze Zweeds waren. Eén ding hebben we gemeen. En deels om heel verschillende redenen. Omdat ze ooit tegenpolen waren. Ik hou van achterwielaandrijving en voorwielaandrijving ...

  Ik hou van het vrij ruwe pragmatisme dat Volvo gebruikte om auto's te bouwen die moeilijk te vernietigen waren en gemakkelijk en goedkoop te repareren waren. En ik hou van de liefde voor detail en de drang naar perfectionisme en progressiviteit die de ingenieurs van SAAB eens tegen Gothenburgers waren.

  Ik heb een oud en origineel werkplaatshandboek (Volvo). Er zitten letterlijk drie uitspattingen in (zuiger). Daarnaast waren er zuigerveren van verschillende afmetingen voor elke afzonderlijke zuigerafmeting. Het zou mogelijk zijn geweest om de cilinders x keer te bewerken en een aantal miljoen kilometer te rijden met de oude dozen.

  Vandaag auto's worden gemuteerd naar producten voor eenmalig gebruik en wegwerpverpakkingen mobiele - uit de hele 2 ton aluminium, koper, staal, composieten, plastic, silicium, vuurwerk voor airbags en een heleboel software.

  Wat een verspilling!

  20
  5
 • Volvo? Waarom niet!
  VW “parkeert” overal tussen ... 😉

  5
  2
 • Je kunt echt niet wennen aan dit NEVS-logo. Een reden om daar tijdens uw vakantie niet te komen!

  7
  3

Reacties zijn gesloten.