Montage achteraf. Nog een rem-upgrade!

In het voorjaar werd de 9-3 I Aero uitgebracht betere remmen opgewaardeerd. Het systeem van de 9-5 OG Aero, dat ook te vinden is in de Viggen, heeft sindsdien goed gediend. De remmen zijn (bijna) geen probleem meer. De 9-3 was ondertussen in Hamburg, Kiel, Bamberg en anders op grote afstand onderweg.

Bezoek aan Hamburg in de vintage car tank
Bezoek aan Hamburg in de vintage car tank.

Hij doet geweldig werk, geweldig voor een auto die binnenkort 20 jaar oud zal zijn. Zomerhitte van meer dan 30-graden laat het niet zo onder de indruk als zware regen op de Hessische snelwegen. Met zijn relatief smalle 215er Michelins trekt hij zijn sporen zelfs in aquaplaning, zelfs zonder ESP. Zijn remmen zijn een overwinning, ze vertragen zelfs in de natte duurzaamheid. Slechts een punt stoort.

Nadat de eerste euforie was weggeëbd merkte ik het verschil met een moderne auto. Een traptrekking tijdens het remmen, dat was een beetje te lang en een beetje te onverschillig. En daarmee het ongemakkelijke gevoel een of twee seconden weg te geven bij het remmen. Dus wat te doen?

Een mogelijkheid zou zijn om te upgraden met extra Viggen-hardware. De rembekrachtiger in de Viggen is anders ontworpen, het zou zeker voor een verdere verbetering zorgen. Als alternatief denk ik ook aan de mogelijkheid om over te stappen op stalen gevlochten remleidingen. Ze zijn de klassieker als het gaat om het verbeteren van het drukpunt bij het remmen. Hun roestvrijstalen gaas voorkomt dat de teflon remslangen uitzetten en hun levensduur is vrijwel onbeperkt. Daarnaast zorgt het gesloten systeem ervoor dat de remvloeistof minder water opneemt, wat weer een pluspunt is.

Bovendien zou er een kostenprobleem zijn. De verbouwing van de Viggen-hardware is ingewikkelder dan de overgang naar nieuwe remleidingen. Kiel en Frankfurt, die ik om advies vraag, adviseer unaniem me om Stahlflex-oplossing als de volgende stap. Met welke de conversie is besloten.

Vorige week in Fechenheim. Saab Service Frankfurt heeft de nieuwe remleidingen laten maken, de Aero komt naar de werkplaats. Bovendien moet nog een klein lek bij de spruitstukflens worden geëlimineerd, de Aero blaast sinds de reis naar Kiel in de koude toestand duidelijk. Het probleem is snel opgelost, de conversie is net zo snel. Donderdag kan ik de Aero ontvangen.

En hoe rijdt hij? Het langere pedaalpad is weg, alsof het nooit heeft bestaan. Was daar iets? Je vergeet snel. Het gevoel van het rempedaal is nu net zo gewoon als elke Audi of VW. Dit alles, inclusief arbeid en alle materialen, minder dan 400 €. Goed uitgegeven geld, dat de goede, oude Saab elke dag en stressvrij houdt.

16 gedachten over 'Montage achteraf. Nog een rem-upgrade!"

 • blanco

  Ik gebruik greenstuff rubbers. Er zijn verschillende wrijvingscoëfficiënten (greenstuff, redstuff). Ik heb ook krachtschijfremschijven. Ik ben zeer tevreden over deze combinatie, vooral als ik meerdere keren achter elkaar moet vertragen en de vervaging aanzienlijk lager is dan voorheen. Maar: de basis van het geheel is een aangepast remsysteem. Ik ging daar de goedkoopste weg en heb het remsysteem overgenomen van een gecrashte 2005er 3,0 TID. De grotere voorrem is hittebestendiger en de geventileerde achterrem is geweldig wanneer ik met de caravan reis. Tot nu toe heb ik alleen maar gedacht aan een sponzig drukpunt in de racemodus.
  Oh ja: ik rijd een 2009 9-5 1,9 TID landgoed Griffin, een prachtige auto.

 • blanco

  Het lijdt geen twijfel dat de rem van de YS3D tijdens zijn "leven" geen anker was. Maar welke opties heb je als je upgradet van 17 ″ naar 16 ″? Stalen flex-lijnen alleen zijn geen wondermiddel en verbeteren meestal alleen het drukpunt en de controleerbaarheid, wat altijd een populair afstemmingsonderdeel is voor motorfietsen. Het enige verschil is dat er geen remkracht meer is. Maar een grotere afstand tot de persoon voor je zorgt voor een beter zicht en meer plezier 😉

  • blanco

   Ik vind dat je een belangrijk onderscheid moet maken in de discussie.

   Aan de ene kant is er het gevoel van de bestuurder tijdens het remmen. Als het drukpunt sponzig is en de kracht op het pedaal hoog is, heb je een slecht gevoel.

   Aan de andere kant is er de daadwerkelijk mogelijke remprestatie van het voertuig, als je beide gevoelens negeert en vrij heftig in het strijkijzer komt. Een favoriet onderwerp in elke rijveiligheidstraining!

   8 naar 9 van 10-deelnemers, de kaak daalt naar de grond, wanneer de coach zijn auto enkele meters eerder brengt om stil te staan, hoewel de coach inderdaad vreemd is en de deelnemers bekend is. De menselijke factor wordt beschouwd als een van de beste in termen van remprestaties en remafstand.

   Gevoel en technologie zijn deels heel, heel ver uit elkaar. Zelfs niet erg jonge SAAB hebben geen onredelijk ABS. In de regel is het systeem voldoende dat in een moedige trap (in het mogelijk sponsachtige en opstandige pedaal) de wielen betrouwbaar zouden blokkeren als er geen ABS aan boord was.

   Maar terug naar het gevoel. Het is oké om je goed te willen voelen ...

   Ja, Stahlfex helpt bij het drukpunt! Ja, Stahllex heeft weinig nut als het gaat om inspanning op het pedaal. Als u geen groter systeem (velgmaat) wilt of kunt installeren, blijft alleen de wrijvingscoëfficiënt tussen de schijven en remblokken over. Voorzover ik weet, verkoopt MapTun remmen en remblokken die precies dat zouden moeten doen ...

   Een verhoogde wrijvingscoëfficiënt (vergeleken met het origineel) kan zelfs in twee fasen worden gekozen. Van matig betere tot vrij giftige grip. Dat was tenminste enkele jaren geleden al het geval. Ik weet dat mijn service van vertrouwen dit heeft gedaan voor andere klanten. Het zou theoretisch mogelijk moeten zijn in overeenstemming met D en TÜV.

   Er gaat iets gebeuren! Mocht u wensen hebben, kijk dan gewoon online op MapTun en overleg persoonlijk met de vertrouwenspersoon. Als dat niet lukt, rest alleen nog training ...

 • blanco

  900 Turbo Ik had al wat 97 jaar geleden, stalen gevlochten remleidingen aan de voorkant en aan de achterkant gemonteerd op mijn 4II Turbo (Jg.2). Met zeer positief resultaat bij remmen en zonder "bijwerkingen". Bij de eerste inspectie van het voertuig na de conversie waren de lijnen geen probleem. Bij de volgende inspectie van het voertuig na 1 2 / 900 jaar, waren de lijnen het onderwerp van de examinator. Ik heb de voordelen van de lijnen aangeprezen en dat ik beter rem en er geen problemen mee heb. Het was ook een merkproduct dat expliciet zijn gebruik voor de XNUMXer aangaf.
  Mevrouw Prüferin verbood me de stalen lijnen te hergebruiken met de rechtvaardigingen: niet op het type getest (in Zwitserland) en het ABS kon niet goed werken!
  Ik moest opnieuw opzetten. Sindsdien ben ik op zoek naar kabels die zijn goedgekeurd door onze kantonale voertuigtestinstantie.

 • blanco

  Rijd van tijd tot tijd gewoon een nieuwe auto. Bijvoorbeeld BMW met BJ 2007 of jonger. Dan vertrap je nederig in een Saab. De interpretatie van auto's uit Zweden rond de millenniumwisseling is eenvoudigweg beschamend. Dus zelfs met een upgrade moet je een afstand bewaren. Dat moet duidelijk zijn voor iedereen die een Saab of Volvo bestuurt

  1
  5
  • blanco

   Dit is verreweg de stomste opmerking die ik ooit op deze blog heb gelezen.

   1. Er zijn nogal wat SAAB en Volvo die jonger zijn dan 2007.

   2. Noch SAAB noch Volvo zijn ooit negatief opgemerkt in de motorpers vanwege slechte remprestaties

   3. BMW maakt ook alleen gebruik van wat de leveranciers in hun programma hebben

   Er is absoluut geen reden waarom de Bosch-bougie of de XY-rem in de ene auto wonderen zou doen en in een andere auto volledig zou falen. Dit is duidelijke en simpele onzin ...

   4
   2
   • blanco

    Ik waardeer je reacties, Herbert Hürsch, maar ik kan de "stomste opmerking" niet herkennen in dit leuke blog over lezer Levi.

    Levi sprak over "Zweden rond het begin van het millennium" (toch enigszins gegeneraliseerde en of BMW, Audi of Saab "Bj 2007 en jonger" is eigentl zaak.) En helaas moet ik eens met betrekking tot mijn twee YS3D Zweden (!):

    902 coupe MY96 en 931 Convertible MY03 (standaard remmen, een plant net volledig gereviseerd) te remmen zo laat (Tom's "anker") en ook vrij tam, zelfs in de droge, ik denk dat met opzet duidelijk afstand tot de voorligger, als dagelijks bestuurder.

    Helaas kan ik Tom's remafstemming niet zo doen: ik vond het weggedrag en de torsie-flexibiliteit in ieder geval bij de 931 Cabrio met originele 17 "velgen (ALU36) zo weinig dat hij nu (heerlijk) op 15" wielen rijdt ...

    Mijn vraag aan de blogger:
    Tom, was dat een 'huisprijs' voor jou in Frankfurt, of is het eigenlijk voor klanten (+/- vanwege onvoorzien)? Nog een vraag, wat zegt de TÜV, §19 (2) op de site?
    Ik zou in de verleiding komen om Frankfurt in de nazomer te bellen en langs te komen met de 931 voor staalgevlochten kabels ...

    • blanco

     Oké, 2 punten: de 9-3 I loopt harmonieuzer met kleinere velgen, dat is onomstreden. 17 ″ is optiek, 15 ″ is comfort. Over de prijs: ik zou dit als richtlijn nemen, het was geen speciale prijs (denk ik). De werktijden kunnen echter variëren. Wat betreft de geschiktheid van de TÜV zou het fijn zijn als u rechtstreeks met Frankfurt kunt praten.

     @ Alle: bewaar alstublieft de manieren in de discussie. De laatste 7-jaren werkten ook goed. Dank je wel!

     • blanco

      Bedankt voor je antwoord Tom, en voor het rapport! Ik zal na mijn vakantie contact opnemen met Frankfurt. Die werktijden varieerden ik alleen vóór 6-dagen: laten we gewoon de baan instellen en vervolgens de schroefkop van de klemschroeven aan het spoorstangeind afknippen.

      Als het gaat om optica om te troosten, sta ik volledig achter u, vooral wat betreft de 3- en 5-deur met zijn tweedimensionale C-stijl (hockeystick).
      In de convertible doen ALU20 en Viggen bodykits het vrij goed (tot ieders verbazing); Ik stuur je een foto, omdat de combinatie zo zeldzaam is: op 2 IntSaab niet eens en nooit gezien.

   • blanco

    @ JanV,

    erg bedankt. Dat is een eerlijk en in sommige opzichten heel mooi antwoord op mijn opmerking. Dit was duidelijk te hard en ik faalde. Ik moet toegeven dat ...

    Ik kwam in de loop van de artikelen en commentaren (meest recent door lezer Levi) de indruk tegen dat elke Audi, BMW of VW per se beter zou remmen dan welke Zweed dan ook. En ik kan uit eigen ervaring tegenspreken ...

    Niet elke Zweed heeft goede remmen. Dat klopt. Upgrades kunnen nuttig zijn en soms wonderen verrichten. Lezer Levi ontkent dat. citaat:
    “Dus zelfs met een upgrade moet je veel afstand houden. Dat moet duidelijk zijn voor iedereen die in een Saab of Volvo rijdt. "

    Nog steeds verkopen de VW Group en andere nieuwe auto's die achterblijven op sommige oudere Zweden.
    Het is moeilijk om niet heftig tegen te spreken. De vorm moet natuurlijk behouden blijven ...

 • blanco

  In een oudere auto kunnen de remmen niet goed genoeg zijn! Geen ESP, geen elektronische helpers. Aan het einde van een noodstop is alleen de man en de best mogelijke rem tussen een ongeluk of niet!

  6
  2
  • blanco

   Lichamelijk kunnen de remmen van een oudere auto net zo goed zijn als een geheel nieuwe. De maximale fysieke remkracht is om de wielen op elke snelheid, laadniveau, breedte van de band of het weer te kunnen blokkeren.

   De remweg kan echter verder worden verkort met de helpers en er kan een minimum aan controle worden verkregen (ABS).

   Omgekeerd, als het ingebouwde systeem te zwak is (dergelijke auto's zijn nog steeds op de markt), zijn ABS en ESP puur cosmetisch. Als de wielen toch niet blokkeren, dan heb je toch geen ABS nodig? Een ervaren chauffeur met een oud voertuig kan dan de kortere remweg nemen ...

 • blanco

  Dus ik rem niet zo veel, want ik profiteer van het momentum en rol van tevoren uit - bij Porsche heet dat zeilen.
  Natuurlijk zijn grote en krachtige remmen een pluspunt voor de veiligheid, maar velen accelereren voor een stopteken en remmen dan onnodig hard. Bugatti zei al tegen een klant die klaagde over de zwakke remmen dat een Bugatti er is om te rijden en niet om te remmen - weinig plezier!

  4
  1
 • blanco

  Remt als elke VW of Audi?
  Dat is waarschijnlijk en hopelijk een elegant understatement ...

  Er zijn verschillende jongere voertuigen van de VW-groep op de weg, die op zijn minst de achterste trommelremmen hebben. Ook de voorkant is niet altijd royaal gedimensioneerd, afhankelijk van het model en de motor. Een opgewaardeerde 9-3 Aero remt, maar hopelijk beter dan welke dan ook, of niet?

  • blanco

   Welnu, er zijn waarschijnlijk in Wolfsburg ook goede remmen, of 😉

   • blanco

    Ja natuurlijk! Er zijn ook goede Wolfsburg-remmen ...

    Maar ze zijn gewoon niet universeel en kunnen bij elk model van elke motor worden gebruikt. In dit opzicht heeft de stelling dat het gevoel op het rempedaal "nu net zo gewoon is als bij elke Audi of VW" ook iets minachtends voor mij. Misschien is dat gewoon mijn beroepsziekte (reclame)?

    Ik denk dat de remprestaties van een meervoudig gemodificeerde 9-3 Eros positiever kunnen en moeten worden beschreven ...

    De VW Group heeft zeker zwakkere modellen in de aanbieding. Afgezien van de 'digitalisering' van de remmen is er op dit gebied al jaren technisch weinig gebeurd.

    Ik heb een oude Zweed in de tuin die al schijven voor en achter heeft, een hydraulisch systeem met twee circuits en maar liefst 12 (!) Zuigers die remblokken op schijven drukken. Het zal bijna een halve eeuw oud zijn ...

Reacties zijn gesloten.