Montage achteraf. Nog een rem-upgrade!

In het voorjaar werd de 9-3 I Aero uitgebracht betere remmen opgewaardeerd. Het systeem van de 9-5 OG Aero, dat ook te vinden is in de Viggen, heeft sindsdien goed gediend. De remmen zijn (bijna) geen probleem meer. De 9-3 was ondertussen in Hamburg, Kiel, Bamberg en anders op grote afstand onderweg.

Bezoek aan Hamburg in de vintage car tank
Bezoek aan Hamburg in de vintage car tank.

Hij doet geweldig werk, geweldig voor een auto die binnenkort 20 jaar oud zal zijn. Zomerhitte van meer dan 30-graden laat het niet zo onder de indruk als zware regen op de Hessische snelwegen. Met zijn relatief smalle 215er Michelins trekt hij zijn sporen zelfs in aquaplaning, zelfs zonder ESP. Zijn remmen zijn een overwinning, ze vertragen zelfs in de natte duurzaamheid. Slechts een punt stoort.

Nadat de eerste euforie was weggeëbd merkte ik het verschil met een moderne auto. Een traptrekking tijdens het remmen, dat was een beetje te lang en een beetje te onverschillig. En daarmee het ongemakkelijke gevoel een of twee seconden weg te geven bij het remmen. Dus wat te doen?

Een mogelijkheid zou de conversie met verdere Viggen-hardware zijn. De rembooster in Viggen is anders ontworpen, hij zou zeker een verdere verbetering brengen. Als alternatief denk ik ook aan de mogelijkheid om over te schakelen op Stahlflex-remleidingen. Ze zijn de klassieker als het gaat om het verbeteren van het drukpunt tijdens het remmen. Hun roestvrijstalen gaas voorkomt uitzetting van de teflon remslangen en hun levensduur is bijna onbeperkt. Bovendien absorbeert de remvloeistof vanwege het gesloten systeem minder water, wat een ander pluspunt is.

Bovendien zou er een kostenprobleem zijn. De verbouwing van de Viggen-hardware is ingewikkelder dan de overgang naar nieuwe remleidingen. Kiel en Frankfurt, die ik om advies vraag, adviseer unaniem me om Stahlflex-oplossing als de volgende stap. Met welke de conversie is besloten.

Vorige week in Fechenheim. Saab Service Frankfurt heeft de nieuwe remleidingen laten maken, de Aero komt naar de werkplaats. Bovendien moet nog een klein lek bij de spruitstukflens worden geëlimineerd, de Aero blaast sinds de reis naar Kiel in de koude toestand duidelijk. Het probleem is snel opgelost, de conversie is net zo snel. Donderdag kan ik de Aero ontvangen.

En hoe rijdt hij? Het langere pedaalpad is weg, alsof het nooit heeft bestaan. Was daar iets? Je vergeet snel. Het gevoel van het rempedaal is nu net zo gewoon als elke Audi of VW. Dit alles, inclusief arbeid en alle materialen, minder dan 400 €. Goed uitgegeven geld, dat de goede, oude Saab elke dag en stressvrij houdt.

16-gedachten ook "Montage achteraf. Nog een rem-upgrade!"

 • Remt als elke VW of Audi?
  Dat is goed en hopelijk ondergewaardeerd ...

  Er zijn verschillende jongere voertuigen van de VW-groep op de weg, die op zijn minst de achterste trommelremmen hebben. Ook de voorkant is niet altijd royaal gedimensioneerd, afhankelijk van het model en de motor. Een opgewaardeerde 9-3 Aero remt, maar hopelijk beter dan welke dan ook, of niet?

  • Welnu, er zijn waarschijnlijk in Wolfsburg ook goede remmen, of 😉

   • Ja, natuurlijk! Goede remmen van Wolfsburg zijn ook beschikbaar ...

    Maar ze zijn niet universeel en arbitrair met elk model van een motor. In dit opzicht was de uitspraak dat het gevoel op het rempedaal "nu even alledaags is als elke Audi of VW" voor mij, iets inkrimpend. Misschien is dat alleen mijn beroepsziekte (reclame)?

    Ik denk dat de remprestaties van een vermenigvuldigde gemodificeerde 9-3-eros opnieuw positiever beschreven kunnen en moeten worden ...

    Omdat de VW-groep zeker zwakkere modellen heeft aangeboden. Afgezien van de "digitalisering" van de rem, is er op dit gebied al vele jaren niet veel technische vooruitgang geboekt.

    Ik heb een oude Zweed in de tuin, die al schijven heeft voor en achter, een hydraulisch systeem met dubbele circuits en niet minder dan 12 (!) Zuigers die remblokken op schijven drukken. Hij zal binnenkort een halve eeuw oud zijn ...

 • Dus ik rem niet zo veel, omdat ik het momentum benut en eerder uitrol - bij Porsche betekent dat zeilen.
  Natuurlijk zijn grote en krachtige remmen een aanwinst voor de veiligheid, maar velen accelereren nog steeds voor een stopteken en vertragen dan onnodig langzamer. Zelfs Bugatti zei tegen een klant die klaagde over de zwakke remmen die een Bugatti moet rijden en niet moet remmen - weinig plezier!

  4
  1
 • In een oudere auto kunnen de remmen niet goed genoeg zijn! Geen ESP, geen elektronische helpers. Aan het einde van een noodstop is alleen de man en de best mogelijke rem tussen een ongeluk of niet!

  6
  2
  • Lichamelijk kunnen de remmen van een oudere auto net zo goed zijn als een geheel nieuwe. De maximale fysieke remkracht is om de wielen op elke snelheid, laadniveau, breedte van de band of het weer te kunnen blokkeren.

   De remweg kan echter verder worden verkort met de helpers en er kan een minimum aan controle worden verkregen (ABS).

   Omgekeerd, als het geïnstalleerde systeem maar te zwak is (zelfs dergelijke auto's zijn tegenwoordig nog steeds op de markt), zijn ABS en ESP pure cosmetica. Als de wielen toch niet blokkeren, dan heb je ABS niet nodig, toch? Omdat een bekwame bestuurder met een oud voertuig ook wel eens de kortere remafstand kan bepalen ...

 • Rijd van tijd tot tijd gewoon een nieuwe auto. Bijvoorbeeld BMW met BJ 2007 of jonger. Dan vertrap je nederig in een Saab. De interpretatie van auto's uit Zweden rond de millenniumwisseling is eenvoudigweg beschamend. Dus zelfs met een upgrade moet je een afstand bewaren. Dat moet duidelijk zijn voor iedereen die een Saab of Volvo bestuurt

  1
  5
  • Dit is verreweg de stomste opmerking die ik ooit op deze blog heb gelezen.

   1. Er zijn nogal wat SAAB en Volvo die jonger zijn dan 2007.

   2. Noch SAAB noch Volvo zijn ooit negatief opgemerkt in de motorpers vanwege slechte remprestaties

   3. BMW maakt ook alleen gebruik van wat de leveranciers in hun programma hebben

   Er is absoluut geen reden waarom de bougie van Bosch of de rem van XY wonderen zou doen in één auto en volledig zou falen in een andere auto. Dat is gewoon onzin ...

   3
   2
   • Ik waardeer je reacties, Herbert Hürsch, maar ik kan de "stomste opmerking" niet herkennen in dit leuke blog over lezer Levi.

    Levi sprak over "Zweden rond het begin van het millennium" (toch enigszins gegeneraliseerde en of BMW, Audi of Saab "Bj 2007 en jonger" is eigentl zaak.) En helaas moet ik eens met betrekking tot mijn twee YS3D Zweden (!):

    902 coupe MY96 en 931 Convertible MY03 (standaard remmen, een plant net volledig gereviseerd) te remmen zo laat (Tom's "anker") en ook vrij tam, zelfs in de droge, ik denk dat met opzet duidelijk afstand tot de voorligger, als dagelijks bestuurder.

    Tom's Tuning kan ik helaas nog niet worden uitgevoerd als, ik vond het hanteren en Verwindungsfreudigkeit althans in 931 17 cabriolet met originele "velgen (ALU36) zo weinig dat het nu op 15" -ern (prachtig) lopen ...

    Mijn vraag aan de blogger:
    Tom, was dat een 'huisprijs' voor jou in Frankfurt, of is het eigenlijk voor klanten (+/- vanwege onvoorzien)? Nog een vraag, wat zegt de TÜV, §19 (2) op de site?
    Ik zou in de verleiding komen om in de nazomer in Frankfurt te bellen en langs te komen met de 931 voor stalen flexpijpen ...

    • Oké, 2-punten: de 9-3 I werkt harmonischer samen met kleinere velgen, dat staat vast. 17 "zijn optica, 15" zijn comfort. Voor de prijs: ik zou dit als een gids nemen, het was geen speciaal tarief (denk ik). De werktijden kunnen echter variëren. Wat de geschiktheid van de TÜV betreft, zou het fijn zijn als u rechtstreeks met Frankfurt zou wisselen.

     @ Alle: bewaar alstublieft de manieren in de discussie. De laatste 7-jaren werkten ook goed. Dank je wel!

     • Bedankt voor je antwoord Tom, en voor het rapport! Ik zal na mijn vakantie contact opnemen met Frankfurt. Die werktijden varieerden ik alleen vóór 6-dagen: laten we gewoon de baan instellen en vervolgens de schroefkop van de klemschroeven aan het spoorstangeind afknippen.

      Als het gaat om optica om te troosten, sta ik volledig achter u, vooral wat betreft de 3- en 5-deur met zijn tweedimensionale C-stijl (hockeystick).
      In de convertible doen ALU20 en Viggen bodykits het vrij goed (tot ieders verbazing); Ik stuur je een foto, omdat de combinatie zo zeldzaam is: op 2 IntSaab niet eens en nooit gezien.

   • @ JanV,

    bedankt. Dit is een eerlijk en als een aspect zelfs een heel mooi antwoord op mijn opmerking. Dit was duidelijk te hard en ik had het mis. Ik moet toegeven dat ...

    Ik kwam het feit tegen dat in de loop van artikelen en commentaren (recentelijk door lezer Levi) de indruk was gewekt dat elke Audi, BMW en VW per se beter zouden remmen dan welke Zweed dan ook. En daar kan ik tegenspreken van mijn eigen ervaring ...

    Niet elke Zweed heeft goede remmen. Dat klopt. Upgrades kunnen nuttig zijn en soms wonderen verrichten. Lezer Levi ontkent dat. citaat:
    "Dus zelfs met een upgrade moet je een afstand houden. Dat moet voor iedereen duidelijk zijn die in een Saab of Volvo rijdt. "

    Nog steeds verkopen de VW Group en andere nieuwe auto's die achterblijven op sommige oudere Zweden.
    Omdat het al moeilijk is, niet heftig tegenspreken. De vorm moet natuurlijk worden behouden ...

 • 900 Turbo Ik had al wat 97 jaar geleden, stalen gevlochten remleidingen aan de voorkant en aan de achterkant gemonteerd op mijn 4II Turbo (Jg.2). Met zeer positief resultaat bij remmen en zonder "bijwerkingen". Bij de eerste inspectie van het voertuig na de conversie waren de lijnen geen probleem. Bij de volgende inspectie van het voertuig na 1 2 / 900 jaar, waren de lijnen het onderwerp van de examinator. Ik heb de voordelen van de lijnen aangeprezen en dat ik beter rem en er geen problemen mee heb. Het was ook een merkproduct dat expliciet zijn gebruik voor de XNUMXer aangaf.
  Mevrouw Prüferin verbood me de stalen lijnen te hergebruiken met de rechtvaardigingen: niet op het type getest (in Zwitserland) en het ABS kon niet goed werken!
  Ik moest het terugzetten. Sindsdien ben ik op zoek gegaan naar kabels die zijn goedgekeurd door onze kantonale keuringsinstantie.

 • Het is uitgesloten dat de rem van de YS3D tijdens "lifetime" geen anker was. Maar welke mogelijkheden heb je als je van 17 teruggaat naar 16? Alleen Stahflexleitungen zijn geen wondermiddel en verbeteren gewoonlijk alleen drukpunt en meting, motorfietsen altijd een populair afstemmingsdeel. Er is geen remkracht meer. Maar grotere afstand tot de voorman zorgt voor beter zicht en plezier 😉

  • Ik vind dat je een belangrijk onderscheid moet maken in de discussie.

   Aan de ene kant is er het gevoel van de bestuurder tijdens het remmen. Als het drukpunt sponzig is en de kracht op het pedaal hoog is, heb je een slecht gevoel.

   Aan de andere kant is er de daadwerkelijk mogelijke remprestatie van het voertuig, als je beide gevoelens negeert en vrij heftig in het strijkijzer komt. Een favoriet onderwerp in elke rijveiligheidstraining!

   8 naar 9 van 10-deelnemers, de kaak daalt naar de grond, wanneer de coach zijn auto enkele meters eerder brengt om stil te staan, hoewel de coach inderdaad vreemd is en de deelnemers bekend is. De menselijke factor wordt beschouwd als een van de beste in termen van remprestaties en remafstand.

   Gevoel en technologie zijn deels heel, heel ver uit elkaar. Zelfs niet erg jonge SAAB hebben geen onredelijk ABS. In de regel is het systeem voldoende dat in een moedige trap (in het mogelijk sponsachtige en opstandige pedaal) de wielen betrouwbaar zouden blokkeren als er geen ABS aan boord was.

   Maar terug naar het gevoel. Het is prima om een ​​goed gevoel te willen hebben ...

   Ja, Stahlfex helpt met het drukpunt! Ja, met de inspanning op het pedaal brengt Stahllex weinig. Als u geen groter systeem of blik (velgmaat) wilt installeren, blijft alleen de wrijvingscoëfficiënt tussen schijven en pads bestaan. Voor zover ik weet, verkoopt MapTun remmen en pads die precies dat zouden moeten doen ...

   Een verhoogde wrijvingscoëfficiënt (vergeleken met het origineel) kan zelfs in twee fasen worden gekozen. Van matig betere tot vrij giftige grip. Dat was tenminste enkele jaren geleden al het geval. Ik weet dat mijn service van vertrouwen dit heeft gedaan voor andere klanten. Het zou theoretisch mogelijk moeten zijn in overeenstemming met D en TÜV.

   Er is iets aan de hand! Als de wensen open zijn, kijk dan gewoon online op MapTun en raadpleeg de vertrouwde persoon persoonlijk. Als dit allemaal niet lukte, dan blijft alleen de training ...

 • Ik gebruik greenstuff rubbers. Er zijn verschillende wrijvingscoëfficiënten (greenstuff, redstuff). Ik heb ook krachtschijfremschijven. Ik ben zeer tevreden over deze combinatie, vooral als ik meerdere keren achter elkaar moet vertragen en de vervaging aanzienlijk lager is dan voorheen. Maar: de basis van het geheel is een aangepast remsysteem. Ik ging daar de goedkoopste weg en heb het remsysteem overgenomen van een gecrashte 2005er 3,0 TID. De grotere voorrem is hittebestendiger en de geventileerde achterrem is geweldig wanneer ik met de caravan reis. Tot nu toe heb ik alleen maar gedacht aan een sponzig drukpunt in de racemodus.
  Oh ja: ik rijd een 2009 9-5 1,9 TID landgoed Griffin, een prachtige auto.

Reacties zijn gesloten.