Per Gillbrands raceboot zal worden geveild!

Wie met een klassieke Saab 900 of 9000 op een mooie zomerdag naar het werk is getrokken, kan aan het einde van de rit een lach op zijn gezicht hebben. Dat kan ook te wijten zijn aan de legendarische turbo-motoren. Ze zijn echt leuk en elke Saab-rit om van te genieten.

Voor veiling. Per Gillbrands raceboot. Foto: Bilweb

Per Gillbrand werd beschouwd als het leidende brein achter de Saab Turbo-ontwikkeling. Turbo Pelle, zoals hij door zijn vrienden liefkozend werd genoemd, was geïnteresseerd in alle soorten voortbeweging. Motoren waren zijn grote passie, die hij tot aan zijn dood in 2016 nastreefde.

Kenmerkend voor de veelzijdigheid van de grote ingenieur is zijn raceboot, die nu in Zweden wordt geveild. Het is een enkel stuk dat wordt aangedreven door een gemodificeerde Saab-turbomotor. In combinatie met een injectiesysteem van de Porsche 928 en een inlaatluchtkoeler levert de motor 300 PS. Hij laat de speedboot zogenaamd 85 snel knopen. Het is waarschijnlijk ontstaan ​​in de 80-jaren. Vorig jaar werd het kort tentoongesteld in het Saab Bil Museum, nu is het er Bilweb geveild.

De veiling eindigt vandaag, de prijs is nog niet hoog. Voor wie snel besluit, de unieke kans om een ​​stukje Zweedse geschiedenis te verwerven.

Wat dacht je van een Monte Carlo?

Naast Per Gillbrands raceschip is er weer een Saab-geschiedenis geveild. Een mooie Monte Carlo 850die niets met Turbo Pelle te maken heeft. De geschiedenis is niet echt controleerbaar, maar de auto is bijna altijd in een prachtige originele staat met een patina en normale tekenen van slijtage. Het komt uit Jämtland, waar het het grootste deel van zijn auto-bestaan ​​met een gezin doorbracht.

blanco
Saab Monte Carlo 850. Foto: Bilweb

De klassieke Monte Carlos zijn gewild, zelfs als ze geen racegeschiedenis zoals deze hebben. Technisch gezien werd het hersteld, de originele staat met alle sporen van gebruik bleef behouden. Dit is zeldzaam en moet worden toegejuicht, omdat de wereld helaas vol staat met over-herstelde exemplaren van autoklassiekers. Deze veiling eindigt vandaag, midden in het Zweedse zomerhol. Men kan benieuwd zijn naar het resultaat.

 

6 gedachten over 'Per Gillbrands raceboot zal worden geveild!"

 • blanco

  85 knopen zijn meer dan 157 km / u ...

  Turbo-Pelle was sneller met dat ding dan hij ooit zou hebben mogen doen met een SAAB op de openbare weg in Zweden. Een heel leuk speeltje, deze SAAB turboboot ...

  Meer dan speelgoed en thuis op lange reizen? Waarschijnlijk niet.

  Afgezien van het puurste en meest onredelijke plezier in snelheid (voor een persoon zonder bagage en alleen op glad water) heeft deze boot weinig te bieden. Het gaat dus om het nautische tegendeel van wat SAAB de straat op ging in termen van bedrijfsfilosofie en het dagelijks leven.

  De info (bedankt) vind ik nog steeds interessant. Maar ik begrijp ook dat het SAAB-museum geen grote belangstelling voor de boot heeft. Een automotor in een boot is niets speciaals in Zweden.

   • blanco

    Dat zal het zijn!

    Dat is hoe de (jonge) Zweden zijn. De winters zijn lang en er is een zekere nationale trots.
    YouTube zit vol met echt gekke SAAB- en Volvo-verhalen. Daar schieten SAAB's en oude Volvos
    soms onmogelijk om elke Amerikaan, elke Duitser, elke V8 en menig Italiaan met 12 cilinders in te halen op de kwartmijl ...

    Altijd met turbo natuurlijk! Soms wordt er meer dan 1000 pk uit een 2 liter viercilinder gehaald. En menig patriot van Zweden hecht er groot belang aan dat alles zoveel mogelijk met "originele onderdelen" moet worden bereikt...

    Als ik het goed begrijp, dan passen jongere zuigers van de 2,5 liter Volvo 5 cilinder diesels toevallig (?) Ook precies in de 2,0 of 3,0 liter benzinemotoren van de 4 of 6 cilinder oldtimers 2 of 3 liter ...
    De jongere dieselzuigers houden waarschijnlijk veel meer stand. En dan gaat de mail af. Natuurlijk met een turbo!

    Daarna gaat het onder 8 seconden naar meer dan 270 Km / h. En dan is de kwartmijl weer lang voorbij.
    Zweedse klassieke auto's blazen alles op wat per ongeluk naar dit land durft te komen en het tegen de Vikingen wil opnemen ...

    Losjes gebaseerd op de Asterix-auteurs: “Ze zijn gek, de Zweden!” Je moet gewoon van ze houden! Ja wat nog meer?
    Ze zijn altijd positief gebat geweest. Er zal nooit meer zoiets zijn. Er gaat niets boven een van de
    jongere SAAB's en niets zoals een van de oudere Volvo's ... ´

    Het was geweldig, we bewaren allemaal zoveel mogelijk van dit Europese culturele erfgoed. En wat mij betreft, ik heb 1000 PS of meer niet nodig. SAAB's en Volvo's in hun originele staat zijn cool genoeg.
    Het is in ieder geval de moeite waard om te bewaren! Gewoon mijn twee cent ...

 • blanco

  Hi,

  tenminste de BOOT zou naar mijn mening een blijvende verrijking van het museum zijn. Het is interessant wat de mannen van SAAB verzonnen hebben. Bedankt voor het verslag en een zonnige dag.
  ERIC 900

  • blanco

   Dat was mijn eerste gedachte. Waarschijnlijk faalt het vanwege de moeilijke ruimte en opslagomstandigheden van het museum. Een deel van de voorraad wordt uitbesteed aan NEVS omdat er een tekort aan ruimte is.

Reacties zijn gesloten.