Dat moet je hebben! Een heel dik Saab-boek.

In januari had ik de "Stora Boken om Saab" kort op de Blog gepresenteerd. Een heel dik Saab-boek met 400 pagina's. Een vriend bracht me een exemplaar van “Pilots Wanted” uit Zweden, een gelegenheid om meer te doen dan alleen even kijken. Om het duidelijk te maken: het boek vertelt het Saab-verhaal niet opnieuw.

Stora Boken om Saab

Het is eerder een verzameling artikelen die in de Zweedse editie van Auto-Motor-Sport verschenen over het cultmerk van Trollhättan. Dit is opwindend nieuws voor iedereen die ten zuiden van Skåne woont en niet is geabonneerd op de AMS. Omdat de "Stora Boken om Saab" de compleet gekke jaren tussen 2000 en 2011 weer tot leven brengt.

Alles begint ongevaarlijk. Het boek begint met het begin van het merk, brengt rijverslagen over klassieke Saab-modellen en versiert dat met prachtige foto's. Om de navigatie tussen de tijdperken te vereenvoudigen, hebben de redacteuren de pagina's ter oriëntatie in kleur gemarkeerd. Een beetje klassieke muziek, en dan komen de jaren 90. De overname door GM, een kleine Saab gebaseerd op een Opel Astra, die gelukkig nooit heeft bestaan, en dan de jaren 2000 tot 2010. Ze beslaan meer dan de helft van het boek. En ze zijn pure waanzin.

Of, om het met de kop van de AMS te zeggen: De stijging en daling van 2000 tot 2010. Wat wij in Duitsland slechts marginaal en zeer gefilterd zagen, herleef je als je dit boek leest. GM moet miljarden euro's in het zand hebben gestoken bij Saab, uitsluitend door ontwikkelingen die werden geïnitieerd en vervolgens weer stopten.

Een bekend project is de opvolger van de Saab 9-5, die met Alfa Romeo is ontwikkeld op een premium platform. Dit resulteerde in Alfa Brera en 159, Saab loste eerder het ticket naar de nooduitgang op. Er is nauwelijks iets bekend over de projecten 810 en 265 buiten Zweden. Code 810 was, nogmaals, de droom van de grote Saab. Nadat project 106, de opvolger van Saab 9000, in de vroege 90s werd stopgezet, plande ze een grote hatchback op basis van Holden. 2005 beëindigde dit project ook zonder resultaat, net als project 265. Een Saab SUV als een zus van de eerste Cadillac SRX-generatie had 2004 op de markt kunnen brengen. GM heeft het project voorkomen. Alleen 2011 was de 9-4x samen met de SRX-opvolger.

Of het Saab Hybrid-project, dat 2001 al volwassen was voor de markt en nooit in productie ging.

Het boek maakt me verdrietig, dat geef ik toe. Als je een Saab-fan bent, zul je onvermijdelijk natte ogen krijgen tijdens het lezen. Omdat alles veel erger was dan je dacht. Omdat er altijd oplossingen en mogelijkheden waren, als je op het laatste moment geen stopsignaal kreeg van Rüsselsheim of Detroit. Saab werd weggevaagd tussen de jaloezie van Opel en de intriges bij GM. En Saab was te klein om terug te vechten. Of de Zweden concentreerden zich ook op de consensus en te weinig conflicten - vreugdevol.

In plaats van eigen innovaties was er badge engineering. Saab 9-2x en 9-7x zijn hiervan ongelukkige getuigen. Ze hebben de reputatie van het merk in Duitsland meer beschadigd dan in Duitsland en vormden een dieptepunt. Toch, en dat is het gekke ding over de beklimming en afdaling onder GM, ging het altijd door. De 9-5 NG werd beschouwd als een droomauto toen hij verscheen. Hoewel hij geen hatchback had, wat had er serieus gevochten in Trollhättan. Hij zou gekomen zijn als een hybride 2012, GM zou niet eerder gescheiden zijn geweest van Saab. En 2010 zou een volledig nieuwe 9 3 moeten zijn die op de markt komt, 2011 een kleine Saab.

Het lezen van het boek is niet voor bangeriken en ook niet voor Saab-romantici. Hoop en frustratie lossen op en het wordt duidelijk dat Saab voor altijd voorbij is. Voormalige werknemers zijn met pensioen of zijn in dienst getreden bij andere bedrijven. Kennis en geest zijn verloren gegaan, het werk is slechts een lege huls en er is veel te veel tijd verstreken. Verleden. Voor altijd.

Nog steeds kopen?

Verrassing, het boek is Zweeds!

Je moet gewoon het boek hebben. Zelfs als het op k staatisuaheli in plaats van in het Zweeds. Mensen van mijn generatie, die in de donkere, analoge vroege dagen werden geboren, zetten een Zweeds lexicon naast het boek en vechten elkaar regel voor regel. De jongere doen dat met een app. Waarom? Omdat je anders iets zou missen en omdat het het ultieme Saab-archief is van een heel groot drama. Je kunt het kopen in de Webshop Saab Car Museum, 400 Kronen / 40,00 € zijn klein geld voor veel analoge sensaties.

8 gedachten over 'Dat moet je hebben! Een heel dik Saab-boek."

 • GM is nooit een goede bedrijfseigenaar voor Saab geweest. Sorry. Dan is veel beter voor Geely als je ziet hoe Volvo het nu doet. Daarop besloot mijn vrouw voor Volvo. Maar ik blijf tot het einde bij onze Saabs. We hebben helaas geen nieuwe ontwikkelingen van Trollhattan. Zolang Orion ons nog steeds reserveonderdelen biedt en er zijn echt goede Saab-dealers, kunnen we nog steeds genieten van auto's die helemaal niemand ooit heeft ontwikkeld.

 • Lapidair, best cool en erg Saabiaans ...

  Verreweg de beste opmerking die ik hier ooit te zien kreeg!

 • Helaas ging het allemaal om $ @ GM.

  Ik ben geen voorliefde van Jeremy Clarkson, (Top Gear / grote tour). Hij hielp de ondergang van SAAB in het VK door te zeggen: "Gewoon een Vauxhal (Opel) onder de oppervlakte" ...

  Helaas was het management van GM een typische Amerikaanse godslastering, niet wetende dat ze zelfs SAAB bezaten,… Opel haatte, SAAB, en veel van SAAB's spullen bevinden zich vandaag in Opel …….

  Ik zal mijn SAAB 1998, 9000 Anniversary Auto 2.3t (met fase 1) en mijn 2009 SAAB 9-5 turbo-editie Manual 2.3T Estate voor de voorzienbare toekomst behouden …….

 • In de verzendkosten zie ik mezelf gedwongen om het museum in augustus te bezoeken! 😉

 • Dank je wel!

 • 200-kronen. Het loont de moeite iets te bestellen!

 • Bedankt Tom voor deze geweldige tip, zelfs als het je verdrietig maakt. Ik denk dat je een boek moet hebben. 40,00 Euro is oké, daar komen de verzendkosten vandaan en dat vind ik niet zo heel veel. Weet je hoe?

Reacties zijn gesloten.