Saab-geschiedenis van 1968 tot 1998. Saab 99,90 & 900

Saab-literatuur is zeldzaam en elke nieuwe release is iets van een kleine sensatie. De Motorbuchverlag toonde moed en bracht samen met auteur Martin Gollnick een boek over de kleine series uit Trollhättan op de markt. 30 jaar Saab - van 1968 tot 1998 - wordt beschreven op 96 pagina's.

Een nieuw Saab-boek
Saab-boek van Martin Gollnick

De gemakkelijkste manier om een ​​indruk van een boek te krijgen, is in een boekwinkel. Tijdens mijn schooltijd in een klein Frankisch stadje liep de weg van middelbare school naar kostschool bijna altijd via een goed gevulde boekhandelaar. Tussen de middag zaten de kamers vol met studenten, de zaken gingen goed, de boekhandel was een vaste waarde onder ons studenten.

Verleden. Tegenwoordig koopt men boeken via internet, de eerste glimp van een boek wordt via het web opgevangen. Juist daar zou het probleem voor de uitgever kunnen liggen, omdat het eerste, digitale inzicht niet waarmaakt wat het boek belooft. De getoonde foto's zijn al ergens gezien, wat niet verwonderlijk is aangezien ze uit de GM-archieven komen. Zo verveeld? Niets nieuws?

Doe dat alsjeblieft niet, want het nieuwe boek van Martin Gollnick is een tweede blik waard. De pagina's aan het begin zijn eigenlijk een beetje ongemotiveerd, maar even later begin je het boek ter harte te nemen. Omdat het veel sterke punten heeft. Er zijn de vele eigentijdse brochures van Saab die echte zeldzaamheden bevatten. Bijzondere modellen, kleurplaten, je dompelt je onder in een vervlogen tijdperk. En je staat versteld van de verbeteringen en innovaties die elk jaar bij Göta Älv worden doorgevoerd. Echte innovaties die je kon voelen en aanraken. Geen software-updates en apps, maar een continu rijpingsproces dat zelfs 30 jaar later indrukwekkend is.

Het pad leidt de lezer naar 99 II via 900, 90, 900 De uitdaging voor de auteur is om belangrijke informatie op 96-pagina's te comprimeren zonder zich te vervelen of relevante feiten te misleiden. Gollnik slaagt heel goed. Op een of twee plaatsen, zoals het plaatsen van de Saab 90 op de markt, was mogelijk iets meer tekst geschikt. Maar dit is een klein krabbel van iemand die nog nooit zo'n project heeft geprobeerd.

Uiteindelijk is mijn cv duidelijk positief. Bijna elke pagina is leuk, het kleine boekje is er een dat je niet zomaar oppakt en op de boekenplank legt. Het is ook de moeite waard om te lezen, omdat de rijauteur van Saab en Porsche zijn eigen perspectief behoudt. In het hoofdstuk over de 900 II, op pagina 88 en 89, staat een zin die de 900 II op een nieuwe manier uitlegt. Het komt onverwachts, kan van mij zijn en is verrassend anders.

Waarom kopen Saab-literatuur is schaars, vaak alleen verkrijgbaar als antiquair, en het is een genoegen om een ​​boek in een moderne, eigentijdse lay-out te bemachtigen. De historische prospectussen, die worden afgewisseld met de tekst, zijn een ander argument. En tussen de regels door kun je voelen dat Saab niet zomaar een merk voor de auteur is. € 12,95 is weinig geld voor een mooi boek van een groot merk. Verkrijgbaar (met een beetje geluk) bij de plaatselijke boekhandel, online op uitgeverijen de bekende portals.

Laten we hopen dat de uitgevers van Paul Pietsch en Martin Gollnik in de toekomst de moed zullen hebben om een ​​niche te worden. Een boek over de grote Saabs, van de 9000 tot de 9-5 NG, zou spannend zijn. Misschien mag de Saab-gemeenschap hopen?

9 gedachten over 'Saab-geschiedenis van 1968 tot 1998. Saab 99,90 & 900"

 • blanco

  Besteld! 🙂
  Bedankt voor de tip!

 • blanco

  Vandaag besteld. Anticipatie …… ..
  Bedankt Tom!

 • blanco

  Steun uw lokale dealer! ! !

  Ik koop al mijn boeken altijd bij de kleine boekhandel om de hoek. Dit is heel eenvoudig en heeft niets te maken met "een beetje geluk". Hij heeft bijna nooit wat ik wil, maar hij kan wel alle boeken op de Duitse markt bestellen - van de ene op de andere dag ...

  En daar krijgt u uw boek dan gratis verzending, wanneer het u het beste uitkomt.

  Dat is net als de SAAB-service. Het zou stom zijn als de boekwinkel om de hoek niet meer bestond. Dit is veel meer dan een bestellingscentrum. Bij het zoeken naar fancy verjaardagscadeaus, is men goed geadviseerd en krijgt iets dat ook overeenkomt met de smaak en persoonlijkheid van de jarige, kind of vrouw.

  Goede analoge service 1.0 en expertise zijn onvervangbaar - met SAAB en boeken! ! !

 • blanco

  Ik moet snel kopen, zodat ik mezelf meer kan informeren over de oude

 • blanco

  Leuk boek voor SAAB en andere geïnteresseerde auto's. Ik zag het boek een paar jaar geleden in het Technik Museum Speyer en kocht het natuurlijk meteen (1e druk 2008)

 • blanco

  Maar het was nog steeds een goede tip voor iedereen die dat niet heeft gedaan!

 • blanco

  Ik heb het boek lang gehad. De eerste editie was 2008. Auteur, uitgever en inhoud zijn hetzelfde, alleen de omslagfoto toont een 99GL van achteren.
  In de evaluatie van het boek ben ik het volledig met je eens, Tom.

  • blanco

   Het is dus een herziene heruitgave, geen nieuwe release. Bedankt Wolfgang!

 • blanco

  Ik heb al iets gekocht van Saab-Club Nederland tijdens de 41e Troll Rally ... en heb er meer dan de helft van gelezen. Kan het alleen maar met Tom eens zijn.
  Grüßle
  Cooper One

Reacties zijn gesloten.