Saab-geschiedenis van 1968 tot 1998. Saab 99,90 & 900

Saab-literatuur is zeldzaam en elke nieuwe publicatie is een kleine sensatie. Motorbuchverlag heeft moed getoond en heeft samen met auteur Martin Gollnick een boek over de kleine series van Trollhättan gelanceerd. 30 jaar Saab - van 1968 tot 1998 - worden beschreven op 96 pagina's.

Een nieuw Saab-boek
Saab-boek van Martin Gollnick

De gemakkelijkste manier om een ​​idee te krijgen over een boek zou zijn om naar een boekhandel te gaan. Tijdens mijn schooldagen, in een Frankische stad, leidde de weg van de middelbare school naar de kostschool bijna altijd door een goed gevulde boekhandelaar. Tijdens de lunch waren de kamers vol studenten, de winkels waren prachtig, de boekhandel was een vaste waarde in onze studenten.

Past. Vandaag koop je boeken via internet, het eerste inzicht in een boek wordt via internet genomen. Precies daar zou het probleem voor de uitgever kunnen zijn, omdat de eerste, digitaal inzicht houdt niet vast aan wat het boek belooft. De getoonde afbeeldingen zijn ergens gezien, en dat is geen wonder, want ze komen uit het GM-archief. Dus verveling? Niets nieuws?

Alsjeblieft niet, want het nieuwe boek van Martin Gollnick is de tweede keer de moeite waard. De pagina's aan het begin zijn echt een beetje ongemotiveerd afgebeeld, maar iets later begint men het boek in zijn hart te sluiten. Omdat het veel sterke punten heeft. Er zijn de vele hedendaagse brochures van Saab die echte zeldzaamheden bevatten. Speciale modellen, kleurenplaten, je duikt in een vervlogen tijdperk. En men is verbaasd over wat de Göta Älv elk jaar deed in termen van verbeteringen en innovaties. Echt nieuws dat je kon voelen en grijpen. Geen software-updates en apps, maar een continu volwasseningsproces dat zelfs jaren later zelfs indruk maakt op 30.

Het pad leidt de lezer naar 99 II via 900, 90, 900 De uitdaging voor de auteur is om belangrijke informatie op 96-pagina's te comprimeren zonder zich te vervelen of relevante feiten te misleiden. Gollnik slaagt heel goed. Op een of twee plaatsen, zoals het plaatsen van de Saab 90 op de markt, was mogelijk iets meer tekst geschikt. Maar dit is een klein krabbel van iemand die nog nooit zo'n project heeft geprobeerd.

Uiteindelijk is mijn conclusie duidelijk positief. Bijna elke pagina is leuk, het boekje is er een die je niet één keer oppakt en dan op de boekenplank legt. Het is ook het lezen waard, omdat de rijauteur van Saab en Porsche zijn eigen perspectief behoudt. In het hoofdstuk over de 900 II, op pagina's 88 en 89, kom je een zin tegen die de 900 II opnieuw uitlegt. Het komt onverwachts, kan van mij zijn en is verrassend anders.

Waarom kopen? Saab literatuur is schaars, vaak alleen beschikbaar op antiquarische wijze, en het is een genoegen om een ​​boek te krijgen in een moderne, eigentijdse lay-out. De historische brochures, die worden afgewisseld met de tekst, zijn een ander argument. En tussen de regels door kun je voelen dat Saab niet alleen een merk is voor de auteur. 12,95 € zijn kleine bedragen voor een leuk boek over een groot merk. Beschikbaar (met een beetje geluk) van de plaatselijke boekhandelaar, online op uitgeverijen de bekende portals.

Laten we hopen dat de uitgevers van Paul Pietsch en Martin Gollnik in de toekomst de moed zullen hebben om een ​​niche te worden. Een boek over de grote Saabs, van de 9000 tot de 9-5 NG, zou spannend zijn. Misschien mag de Saab-gemeenschap hopen?

9-gedachten ook "Saab-geschiedenis van 1968 tot 1998. Saab 99,90 & 900"

 • Ik kocht het al bij de Saab Club Nederland tijdens de 41st Troll Rally ... en las er meer dan de helft van. Ik kan het alleen met Tom eens zijn.
  Grüßle
  Cooper One

 • Ik heb het boek lang gehad. De eerste editie was 2008. Auteur, uitgever en inhoud zijn hetzelfde, alleen de omslagfoto toont een 99GL van achteren.
  In de evaluatie van het boek ben ik het volledig met je eens, Tom.

  • Het is dus een herziene heruitgave, geen nieuwe release. Bedankt Wolfgang!

 • Maar het was nog steeds een goede tip voor iedereen die dat niet heeft gedaan!

 • Leuk boek voor SAAB en andere geïnteresseerde auto's. Ik zag het boek een paar jaar geleden in het Technik Museum Speyer en kocht het natuurlijk meteen (1e druk 2008)

 • Ik moet snel kopen, zodat ik mezelf meer kan informeren over de oude

 • Steun uw lokale dealer! ! !

  Ik koop altijd alle boeken van de kleine boekhandelaar om de hoek. Dat is gemakkelijk en "met geluk" heeft niets te maken. Hoewel hij bijna nooit heeft wat ik wil, kan hij alle boeken bestellen die beschikbaar zijn op de Duitse markt - van de ene dag op de andere ...

  En daar krijgt u uw boek dan gratis verzending, wanneer het u het beste uitkomt.

  Dat is net als de SAAB-service. Het zou stom zijn als de boekwinkel om de hoek niet meer bestond. Dit is veel meer dan een bestellingscentrum. Bij het zoeken naar fancy verjaardagscadeaus, is men goed geadviseerd en krijgt iets dat ook overeenkomt met de smaak en persoonlijkheid van de jarige, kind of vrouw.

  Goede analoge service 1.0 en expertise zijn onvervangbaar - met SAAB en boeken! ! !

 • Vandaag besteld. Anticipation ...... ..
  Bedankt Tom!

 • Besteld! 🙂
  Bedankt voor de tip!

Reacties zijn gesloten.