De Bilsterberg roept! (1 / 2)

Twee hobbels, een snelle bocht naar links, dan schiet ik neer met een helling van 26%. Dit wordt gevolgd door een steile helling van 21%. Ik hoor de stem van de instructeur op de radio. Neem remenergie mee, blijf gas geven! De hersenen willen vertragen, de stem waarschuwt om te versnellen. Dus blijf gas geven, tegen alle gezond verstand in! De vierwielaandrijving vliegt de berg af en weer omhoog, ik neem de bocht over de stoepranden, richt de linker windturbine op de horizon en werk aan de ideale lijn.

De Bilsterberg belt
De Bilsterberg belt. Maar het artikel gaat minder over Saab.

Het is leuk, eist en laat tonnen adrenaline vrij. Een dag op Bilster Berg met benzine, rijplezier, geweldige auto's en leven. Het begon, zoals zo vaak, vrij onschuldig ...

Afgelopen vrijdag in de buurt van Bad Driburg. Ralf Muckelbauer en ik arriveer bij de Subaru Driving Experience met de WRX STI en BRZ in Bilster Berg. Hij in de Subaru, ik in de Saab. De avond ervoor hadden we in het hotel gefilosofeerd over wat we konden verwachten. Een toeristisch uitstapje of motorsport? De gelegenheid is duidelijk omschreven. Subaru stopt met de WRX STI, een grote rallylegende. Een waardig afscheidsfeest voor een zorgvuldig uitgekozen publiek met de wereldpremière van de laatste editie.

Trots op Boxer

Subaru? Er waren connecties met Saab. De 9-2x op basis van de Impreza. En de 9-6x, waarvan de prototypen zich in het museum in Trollhättan bevinden. Iedereen die langer op de blog leest, weet van mijn grote hart voor kleine merken. Ze zijn de kers op de taart van het (saaie) dagelijkse leven in de automobielindustrie, en ik vind het gewoon leuk. Subaru vertrouwt consequent op de boxermotor, waar ik toch gemakkelijk aan kan lijden, of het nu vooraan, achteraan of als een middenmotor is geïnstalleerd. De voordelen zijn een ondiepe installatie, een resulterend laag zwaartepunt en uitstekende handling. Ik hoef niet eens te praten over het stille hardlopen en het geluid. En natuurlijk is Subaru vierwielaandrijving. Het grootste auto-merk op alle wielen wereldwijd.

In de ochtend is er nog steeds vrede Bilsterberg. Later leggen de boxermotoren hun geluidstapijt over het systeem en stoppen pas om 20 uur. Algemeen directeur Christian Amenda arriveert, gevolgd door een korte introductie door Ralf Muckelbauer. Groet, een paar zinnen, stevige handdruk. Prettig, ontspannen, dicht bij de klant. Mijn indruk, die in de loop van de dag sterker zal worden naarmate ik andere Subaru-managers leer kennen.

Drifttraining met de WRX STI op Bilster Mountain
Drifttraining met de WRX STI op Bilster Mountain

Dit wordt gevolgd door registratie, welkom en de presentatie van de laatste editie van de Subaru WRX STI. Er zullen 122-stukken zijn, allemaal genummerd. Collectibles van permanente of stijgende waarde. Het eerbetoon aan een autosport-icoon dat niet zal bestaan, tenminste niet in deze vorm.

Een auto leren kennen. De WRX STI-methode.

Het begint met drifttraining voor de WRX STI. Een bewaterd dynamisch gebied, een auto met vierwielaandrijving, een instructeur. Spannend, ook omdat ik nog nooit in een WRX STI heb gezeten. Rustig aan doen is anders en drifttraining geeft een goed voorproefje van de dag. In teams van twee rijdt hij op de baan. Gas geven, draaien, gas geven, de achterkant komt eraan. Tegensturen, matig met het gaspedaal. Ik kan het halverwege doen, anderen zijn meer getalenteerd en ambitieuzer. De WRX STI draait in een cirkel, je krijgt een eerste indruk van het potentieel van het voertuig. Het dynamische gebied is een speeltuin om op te warmen, en niet zonder claim.

Het gaat van station naar station. Drift met de BRZ. Geen vierwielaandrijving, maar een boxer. Achterwielaandrijving maar geen turbo. Een auto die ik niet op het scherm had. Tot op de dag van vandaag. En totdat Tim Schrick kwam!

Pauze van de WRX. Meer over Schrick en de BRZ.

Het BRZ Tot vrijdag dacht ik dat het een auto was die er goed uit zou zien voor de ijssalon. Dus niet van belang, zonder ambitie. En Tim Schrick was bij mij alleen bekend als journalist en moderator. Schrick is meer, veel meer! Autosportliefhebber bijvoorbeeld die met de BRZ in zijn klasse de 24 uur van de Nürburgring 2018 voor Subaru won. Ook een opwindende verteller, een interessante, polariserende persoonlijkheid. Hij denkt veel aan de BRZ. Van de consistente lichtgewicht constructie, de perfecte balans, het lage zwaartepunt. Een auto die Porsche had moeten bouwen. Hij zegt.

Marketing? Hij brengt het zo geloofwaardig over dat mijn interesse gewekt is. Wat spreekt in mijn ogen tegen de GT: alleen 200 PS, alleen over 200 Nm, geen turbo. Als Saab-chauffeur ben ik gewend aan de bergen van Drehmonent. De BRZ maar zet op snelheid.

Het gaat op het spoor. Begeleide rijden. De instructeur vooraan, een roedel BRZ achter zich aan het schreeuwen. Briefing op radio, ideale lijn vinden, versnellen. Met elke ronde vind ik de GT beter. Hij ligt als een plank op straat. De bochten zijn fantastisch, de coupe benadrukt niet. De 2-liter boxer is toeren, de uitrusting is helder. Bij 6.000-revolutie wordt de maximumsnelheid toegepast. Daar moet je aan wennen. Tuurlijk.

Een lichtgewicht versie zou uiteindelijk zijn.

En Schrick heeft gelijk. De BRZ is buitengewoon goed uitgebalanceerd en waarschijnlijk uniek in zijn klasse. Een mooie, betaalbare sportcoupé voor Landstrasse van de tweede en derde orde. Iets wat ik nooit had vermoed achter de auto. Toch zijn de meningen verdeeld. Mijn passagier zegt dat een turbo en meer pk's goed zouden zijn, en de discussie gaat de hele dag heen en weer.

De oplossing zou eenvoudig zijn. Een lichtgewicht versie van de GT zou de ultieme machine zijn. Lichtere stoelen, minder apparatuur. Krukken in plaats van ramen enzovoort. Zo zou de BRZ opnieuw een of tweehonderd kilo trainen en nog meer dynamiek bieden. Purisme. Porsche suggereert zoiets. En Tim Schrick zou nog meer opgewonden zijn.

De hoofdrolspeler op deze dag is de WRX STI. Een legende waar alles om draait. Ik leer een echt coole professional kennen, en ik mag eindelijk de baan op met de ultieme Subaru-rijmachine. Morgen meer van de berg die roept. En op de een of andere manier heeft het uiteindelijk iets te maken met Saab ...

8 gedachten over 'De Bilsterberg roept! (1 / 2)"

 • Ik ondertussen ook. Spannend zijn ook de accessoires van STI, die beschikbaar zijn voor de BRZ. Echt fijne, spraakmakende dingen die je waarschijnlijk alleen rechtstreeks uit Japan kunt kopen. Ik ben bang dat de BRZ op mijn lijst staat.

 • De BRZ / GT36 is een van de zeer, heel weinig nieuwe auto's, die ik opwindend vind. Ook en vooral omdat hij gewoon geen koppelberg levert, maar op de klassieke Saugertugenden reageert het enthousiasme en het enthousiasme in een tijd waarin BMW ook viercilinder- en driecilindermotoren (!) Bouwt!
  Consequent tegen de mainstream ...

 • Tim Schrick is al een cool varken. Ik zou dat ook graag willen ontmoeten. Ik ben al jaloers bisl.

 • Zonder Tim Schrick zou ik me niet bewust zijn geworden van de GT. De techniek is opwindend, de bokser een slagroomtaart en de weg is gewoon leuk. Hij is ook, voor een kleine atleet, pure understatement. Ik vind het heel leuk. Misschien zou je er een moeten proberen?

 • De GT of zijn tegenhanger Toyota, de GT86, vond ik altijd spannend. Serieus over een aankoop, had ik nooit gedacht, omdat ik de uitvoering van de motor niet leuk vond.
  Interessant artikel, kijk uit naar deel 2.

 • Zeer emotioneel verslag en ik kan me inleven in uw enthousiasme. Ik kijk uit naar het vervolg!

 • Het artikel is een plezier, het enthousiasme springt over. Ik kan niet meer bedenken. 😀

 • Geweldig artikel! Je kunt aan elke regel zien dat Tom heel veel plezier had! Afwisseling is goed, de Bilsterberg moet een briljante route zijn. Ik kijk uit naar het vervolg.

Reacties zijn gesloten.