De Bilsterberg roept! (1 / 2)

Twee hobbels, een snelle bocht naar links, daarna schiet ik neer met een 26% verloop. Dit wordt gevolgd door een helling met een volledige 21%. Ik hoor de stem van de instructeur op de radio. Neem remenergie, blijf op het gas! De hersenen willen remmen, de stem waarschuwt om gas te geven. Dus blijf op het gas, in tegenstelling tot alle reden! De vierwieler vliegt de heuvel af en weer omhoog, ik neem de bocht over de trottoirs, zie de linker windturbine aan de horizon en werk aan het behouden van de ideale lijn.

De Bilsterberg belt
De Bilsterberg belt. Maar het artikel gaat minder over Saab.

Dit is leuk, daagt uit en verslaat tonnen adrenaline. Een dag op de Bilsterberg met benzine, rijplezier, geweldige auto's en leven. Alles was begonnen, zoals zo vaak, vrij onschuldig ...

Afgelopen vrijdag in de buurt van Bad Driburg. Ralf Muckelbauer en ik kom aan bij de Subaru Driving Experience met de WRX STI en BRZ op Bilster Mountain. Hij in de Subaru, ik in de Saab. De avond ervoor hadden we nog in het hotel gefilosofeerd, wat te verwachten. Een toeristische uitgang of autosport? De gelegenheid is duidelijk omschreven. Subaru passeert de WRX STI, een belangrijke rallylegende, met pensioen. Een waardig afscheidsfeestje voor een uitgekozen publiek met de wereldpremière van de Final Edition.

Trots op Boxer

Subaru? Er waren connecties met Saab. De 9-2x op basis van de Impreza. En de 9-6x, waarvan de prototypen zich in het museum in Trollhättan bevinden. Iedereen die langer op de blog leest, weet van mijn grote hart voor kleine merken. Ze zijn de kers op de taart van het (saaie) dagelijkse leven in de automobielindustrie, en ik vind het gewoon leuk. Subaru vertrouwt consequent op de boxermotor, waar ik toch gemakkelijk aan kan lijden, of het nu vooraan, achteraan of als een middenmotor is geïnstalleerd. De voordelen zijn een ondiepe installatie, een resulterend laag zwaartepunt en uitstekende handling. Ik hoef niet eens te praten over het stille hardlopen en het geluid. En natuurlijk is Subaru vierwielaandrijving. Het grootste auto-merk op alle wielen wereldwijd.

In de ochtend is er nog steeds vrede Bilsterberg, Later zullen de boxermotoren hun geluidstapijt boven het systeem plaatsen en alleen het zwijgen opleggen tegen de 20-klok. Managing Director Christian Amenda arriveert, gevolgd door een korte uitvoering door Ralf Muckelbauer. Welkom, een paar zinnen, stevige handdruk. Sympathiek, ontspannen, dicht bij de klant. Mijn indruk, die over de dag zal worden geconsolideerd, om andere leidinggevenden van Subaru te leren kennen.

Drifttraining met de WRX STI op Bilster Mountain
Drifttraining met de WRX STI op Bilster Mountain

Dit wordt gevolgd door registratie, welkom en de presentatie van de laatste editie van de Subaru WRX STI. Er zullen 122-stukken zijn, allemaal genummerd. Collectibles van permanente of stijgende waarde. Het eerbetoon aan een autosport-icoon dat niet zal bestaan, tenminste niet in deze vorm.

Een auto leren kennen. De WRX STI-methode.

Het begint met de drift-training voor de WRX STI. Een gedreven dynamisch oppervlak, een auto op vier wielen, een instructeur. Spannend, ook omdat ik nog nooit eerder in een WRX STI heb gezeten. Lopen rustig is anders, en de drifttraining geeft een goede smaak van de dag. In teams van twee gaat het op het spoor. Gas, draai, gas weg, de staart komt. Tegensteller, matig met de gasvoet. Ik haal het zo halverwege, andere zijn meer getalenteerd en ambitieus. De WRX STI draait in een cirkel, je krijgt een eerste indruk van het potentieel van het voertuig. Het dynamische gebied is een speeltuin om op te warmen, en niet zonder voorspanning.

Het gaat van station naar station. Afwijking met de BRZ. Geen vierwielaandrijving, maar boksers. Achterwielaandrijving, maar geen turbo. Een auto die ik niet op het scherm had. Tot op de dag van vandaag. En tot Tim Schrick kwam!

Pauze van de WRX. Meer over Schrick en de BRZ.

Het BRZ tot vrijdag dacht ik dat het een auto was die een goed figuur zou maken voor de ijssalon. Dus niet interessant, zonder ambitie. En Tim Schrick was bij mij alleen bekend als journalist en moderator. Schrick is meer, veel meer! Motorsportatleten bijvoorbeeld die de 24 uur van 2018 op de Nürburgring voor Subaru wonnen met de BRZ in hun klasse. Ook een opwindende verteller, een interessante, polariserende persoonlijkheid. Hij denkt veel aan de GT. Van een consistente lichtgewicht constructie, de perfecte balans, het lage zwaartepunt. Een auto die Porsche had moeten bouwen. Zegt hij.

Marketing? Hij brengt het zo geloofwaardig over dat mijn interesse gewekt is. Wat spreekt in mijn ogen tegen de GT: alleen 200 PS, alleen over 200 Nm, geen turbo. Als Saab-chauffeur ben ik gewend aan de bergen van Drehmonent. De BRZ maar zet op snelheid.

Het gaat op het spoor. Begeleide rijden. De instructeur vooraan, een roedel BRZ achter zich aan het schreeuwen. Briefing op radio, ideale lijn vinden, versnellen. Met elke ronde vind ik de GT beter. Hij ligt als een plank op straat. De bochten zijn fantastisch, de coupe benadrukt niet. De 2-liter boxer is toeren, de uitrusting is helder. Bij 6.000-revolutie wordt de maximumsnelheid toegepast. Daar moet je aan wennen. Tuurlijk.

Een lichtgewicht versie zou uiteindelijk zijn.

En Schrick heeft gelijk. De GT is uitermate goed uitgebalanceerd en waarschijnlijk uniek in zijn klasse. Een mooie, betaalbare sportcoupé voor secundaire en derde-orde wegen. Iets wat ik nooit zou vermoeden achter het voertuig. Niettemin worden de meningen gedeeld. Mijn passagier zegt dat een turbo en meer pk's goed zouden zijn, en gedurende de dag gaat de discussie heen en weer.

De oplossing zou eenvoudig zijn. Een lichtgewicht versie van de GT zou de ultieme machine zijn. Lichtere stoelen, minder apparatuur. Krukken in plaats van ramen enzovoort. Zo zou de BRZ opnieuw een of tweehonderd kilo trainen en nog meer dynamiek bieden. Purisme. Porsche suggereert zoiets. En Tim Schrick zou nog meer opgewonden zijn.

Maar de hoofdpersoon op deze dag is de WRX STI. Een legende waar alles om draait. Ik maak kennis met een hele toffe pro, en ik ga eindelijk op de baan met de ultieme Subaru-machine. Morgen meer van de berg bellen. En op de een of andere manier heeft het uiteindelijk iets te maken met Saab ...

8-gedachten ook "De Bilsterberg roept! (1 / 2)"

 • Geweldig artikel! Je kunt aan elke regel zien dat Tom heel veel plezier had! Afwisseling is goed, de Bilsterberg moet een briljante route zijn. Ik kijk uit naar het vervolg.

 • Het artikel is een plezier, het enthousiasme springt over. Ik kan niet meer bedenken. 😀

 • Zeer emotioneel rapport en ik kan sympathiseren met je enthousiasme. Ik kijk uit naar het vervolg!

 • De GT of zijn tegenhanger Toyota, de GT86, vond ik altijd spannend. Serieus over een aankoop, had ik nooit gedacht, omdat ik de uitvoering van de motor niet leuk vond.
  Interessant artikel, kijk uit naar deel 2.

  • Zonder Tim Schrick zou ik me niet bewust zijn geworden van de GT. De techniek is opwindend, de bokser een slagroomtaart en de weg is gewoon leuk. Hij is ook, voor een kleine atleet, pure understatement. Ik vind het heel leuk. Misschien zou je er een moeten proberen?

 • Tim Schrick is al een cool varken. Ik zou dat ook graag willen ontmoeten. Ik ben al jaloers bisl.

 • De BRZ / GT36 is een van de zeer, heel weinig nieuwe auto's, die ik opwindend vind. Ook en vooral omdat hij gewoon geen koppelberg levert, maar op de klassieke Saugertugenden reageert het enthousiasme en het enthousiasme in een tijd waarin BMW ook viercilinder- en driecilindermotoren (!) Bouwt!
  Consequent tegen de mainstream ...

  • Ik ondertussen ook. Spannend zijn ook de accessoires van STI, die beschikbaar zijn voor de BRZ. Echt fijne, spraakmakende dingen die je waarschijnlijk alleen rechtstreeks uit Japan kunt kopen. Ik ben bang dat de BRZ op mijn lijst staat.

Reacties zijn gesloten.