Upgrade! Betere remmen voor de 9-3 Aero.

Ik hou van de 9-3 Aero, de laatste hatchback Saab van Trollhättan. Ik vind het leuk om ermee te rijden, vooral op langere stukken. Maar iets irriteerde me vanaf het begin. Het zijn de remmen die te zwak zijn in de serie. Dat is geen kleinigheid. Goede remmen zijn ook essentieel in de oudere auto.

https://www.saabparts.com/de-de/germany/

Geassocieerd met de serieremmen was altijd een gevoel van "ankerwerpen". Voer bijvoorbeeld het anker in en wacht tot er iets gebeurt. Niet tingly, en op de lange termijn stressvol, vooral in gevaarlijke situaties een onnodige sensatie. De eerste remedie was de omschakeling naar remmen met sleuven uit het programma van Orio Germany. Een duidelijke verbetering, maar niet de oplossing voor het probleem. Omdat het "ankerwerpen" -effect bleef.

Afgelopen winter besefte het besef dat alleen een upgradeprogramma het probleem zou oplossen, volwassener. Het 16 "remsysteem van de 9-5 OG Aero, dat ook wordt gebruikt in de 9-3 Viggen, zou het probleem eindelijk moeten oplossen. Ook tegen de achtergrond dat ik de 9-3 Aero zo lang mogelijk met plezier, maar zonder onnodig risico, een begrijpelijke beslissing wil nemen.

Aan het begin van het seizoen in maart kwam de 9-3 na Frankfurt, Grote inspectie, TÜV en AU, en alleen het upgradeprogramma. Na twee dagen van de verwachte aanroep kan de Saab worden opgehaald. En weer als een klein kind dat nieuw speelgoed krijgt. De eerste blik maakt je blij. De remschijf vult de ruimte in de velg en ziet er indrukwekkender uit dan het kleine ding uit de serie. Maar hoe gaat het speelgoed?

De eerste indruk is niet spectaculair. De Saab remt nu, absoluut onverstoord, zonder het beruchte ankereffect. Het wordt weerspiegeld in het stadsverkeer in dat tussen Saab en het voorvoertuig bij stilstand onbekende afstand tot een extra autolengte opent. Je went snel eraan, na een paar dagen is alles normaal, de stress is weg en de auto rijdt en remt echt soeverein. Het is spectaculairder op de snelweg, en vooral wanneer je onbedoeld volledig moet stoppen. De 9-3 Aero vertraagt ​​zeer duurzaam, en indien nodig, meerdere keren achter elkaar.

Ziet er goed uit: 16 "remsysteem van de 9-5 OG
Ziet er goed uit: 16 "remsysteem van de 9-5 OG.

De remmen zijn nu wat ze zouden moeten zijn in een moderne auto. Nauwkeurig, stabiel, met een duidelijk drukpunt. Rijplezier en veiligheidswinst, de Saab is wat hij vanaf het begin had moeten zijn. Op mijn 9-3 is er veel veranderd in de afgelopen 5-jaren. De "Steering Rack Clamp" bleek onmisbaar. Het bracht meer stuurprecisie en sportiviteit, maar beroofde ook veel comfort. Het 4-subframe dat ik vandaag niet zou blokkeren, zou in plaats daarvan mijn toevlucht nemen tot een effectievere 6-puntoplossing. De Hirsch LLK aan de andere kant, die vandaag alleen onder de toonbank bestaat, hoeft alleen maar als je een Softturbo wilt upgraden. De seriële intercooler in de Aero is niet merkbaar minder effectief.

Maar de beste retrofit van allemaal was de remmen. Om een ​​bijna 20 jaar oude auto geschikt te maken voor de huidige verkeerssituatie is geleefde duurzaamheid en een toename in veiligheid. Er zijn echter, zoals helaas zo vaak, een groot nadeel. De benodigde onderdelen zijn niet langer volledig Orio te kopen.

Het hangt af van de Saab-workshop van vertrouwen, hun voorraad en organisatorische vaardigheden, of een upgrade mogelijk is. (Met dank aan het team van Saab Service Frankfurt!Daarom zijn er op de blog ook uitzonderlijk geen prijs voor de actie.

25-gedachten ook "Upgrade! Betere remmen voor de 9-3 Aero."

 • Hallo,

  Het zou interessant zijn om te weten welke onderdelen zijn geïnstalleerd en in welke mate, zodat iedereen zelf kan beslissen hoe een vergelijkbaar project moet worden benaderd.

  Remschijven / -pads zijn nog steeds verkrijgbaar in de accessoires en in de niet meer verkrijgbare Bremsleitblechen (wat echt betekent dat?) U kunt waarschijnlijk terugvallen op gebruikte onderdelen.

  Dank je wel. Dus voor meer informatie over uw project dat moet worden nagebootst!

  Groeten Robert

  • Ik zal om een ​​opstelling in Frankfurt vragen. Het gaat echt om de bladen, die niet langer beschikbaar zijn.

 • ??? De vereiste onderdelen zijn niet langer verkrijgbaar bij Orio om te kopen. ???

  Waarom maken ze met Orio geen remonderdelen, toch?

  !!! Het bedrijf Zimmermann moet geschikte schijfremmen kunnen leveren. !!!

  Groeten Klaus

  • Het gaat niet om de remschijven maar om de schotten. Bestond alleen voor het 16 "+ systeem, maar ze passen niet op de 9-3 AERO. Bovendien zou ik ORIO altijd voorrang geven boven een andere leverancier. Ze doen SAAB. Alleen mijn mening.

   • Nou ja, ORIO produceert niet echt de remmen, maar laat het produceren / kopen en plaatst het in geval van twijfel in een andere doos. Ik weet niet welke fabrikant zich achter ORIO op de 9-3I verbergt, maar voor 901 en 9k is het Mintex. Absoluut voldoende van de kwaliteit, maar er zijn veel meer "betere" producten als het gaat om remmen in de richting van "prestaties". Als u een betere rem wilt, moet u ook stalen remslangen installeren. Omdat je een heel ander remgevoel hebt.

    • Klein supplement beste Daniel. Mintex produceert ook remmen die Orio verkoopt. Maar er zijn ook betere kwaliteiten op de plank, omdat zelfs Buderus voor Orio produceert.

     • Bedoel je de 9-3I? Omdat ik naar de 901 en 9k had geschreven dat die van Mintex zijn, omdat we nu geen onenigheid hebben in onze verklaringen.

     • Over het algemeen.

    • We hebben een cabriolet gemaakt van 2009, staal flex is geïnstalleerd, maar het "remgevoel" is nog steeds onverschillig. Het duurt nog steeds te lang om voldoende remkracht op te bouwen. Dus het helpt een beetje, maar het is niet genoeg.

     • Interessant is dat ik met 9k en 9-3 het verschil voelde als dag en nacht. Helaas kan ik niets zeggen over de 9-3III, omdat alles origineel is met mij.

 • Ik weet dat dit bericht over remmen gaat. Maar ik wil nogmaals benadrukken wat een allround harmonieuze auto van deze 9-3 I is! Gewoon perfecte verhoudingen.
  Het regent hard voor me, kijk helaas uit het raam en daar is het dan, mijn donkerblauwe 9-3 I Aero Coupe. Glanst heerlijk in een natte jurk, mijn humeur is beter!
  Mijn Coupe is een beetje breder, dieper en heeft de Viggen-remmen. Gewoon een geweldige auto!
  Gisteren met een collega in een van de nieuwe Mercedes (vraag me niet naar die vent, want niemand kijkt er meer naar). Al deze elektronische franjes, op de een of andere manier geen menselijke behoeften.

 • De upgrade lijkt mij nuttig, maar ik begrijp de beschikbaarheid niet helemaal ...

  Wat doet een 9-5 OG Aero-stuurprogramma? Hopelijk zijn er genoeg (reserve) onderdelen?

  Hoe dan ook, het lijkt mij dat Orio er goed aan zou doen om te vertrouwen op het meest efficiënte beheer van intelligente reserveonderdelen. Dit betekent zoveel mogelijk het aantal beschikbare en geproduceerde onderdelen verminderen. En natuurlijk om te verminderen dat veel SAAB's een hoger cijfer krijgen en niemand down-grade ...

  Natuurlijk moeten de inspanningen voor voertuigbezitters binnen redelijke grenzen worden gehouden. Een 16 "rem heeft ten minste 17" -wielen nodig. Zelfs in de winter en ongeacht de motor. Dat is waarschijnlijk niet de oplossing voor elke 9-3 I ...

  Maar er zijn enkele punten, omdat het programma voor reserveonderdelen en slijtageonderdelen aanzienlijk kan worden verminderd. Bijvoorbeeld de koppeling voor de 9-5 OG-benzinemotor (schakelaar met 4-cilinder). De AERO-koppeling is geschikt voor iedereen! En misschien is het vergelijkbaar met de 9-3?

  En misschien is er veel meer potentieel?

  De richting (casual upgrade per service) zou ik zeker leuk vinden ...

  • In de 9-5 OG bent u veranderd tussen de assen en dus de remmen. Vandaar het probleem met verschillende remsystemen en hun compatibiliteit met de oude 9-3. Natuurlijk kunt u nu alleen 17-banden gebruiken. Nadeel: merkbaar minder comfort dan met 16 "of 15". Voordeel: beter remmen ;-).

 • De laatste tijd, op een lange rit naar Stuttgart, schrok ik van de ledematen. Voor mij schuwt een huidige E-Klasse en gaat krachtig in het ijzer. Met onze SAAB 9-3 I Limited Edition moet ik volledig remmen van 180kmh en het gebeurt schokkend. Dat had mis kunnen gaan! Met mijn Stinknormalo-bedrijfswagen zou ik niet in dezelfde situatie op de limiet zijn geweest.
  Bedankt voor dit bericht!
  @Orio: Zou het niet logisch zijn om de ontbrekende delen opnieuw te produceren?

 • Maptune heeft onlangs (voor zover ik weet op Facebook) nieuwe remsystemen geïntroduceerd ...

 • De tekst zegt dat de "Stuurhuisklem" comfortverlies veroorzaakte. Ik denk nu al decennia aan het onderdeel. Is de indruk nog steeds precies? Waar en hoe wordt dat uitgedrukt?
  Bestaat er eigenlijk een 6-puntoplossing voor het subframe?

  • Saab heeft de besturing ontworpen volgens criteria op het gebied van comfort en duurzaamheid. Dit lijdt tractie, het verhaal is op de een of andere manier "sponsachtig". De "Stuurhuisklem" neemt de stuurkolom het "spel", alles is veel directer, maar ook niet erg comfortabel. Zeg: de 9-3 is sportief ...

   Er is er hier een 6-punt oplossing, De leverancier wordt aanbevolen, heeft in het verleden snel en betrouwbaar geleverd.

 • Tijden gerelateerd aan de 9-5 OG: mijn LPT remt ook veel "langzamer" dan mijn Aero, vergeleken met BMW of Mercedes, niet echt pittige toegang, maar in ieder geval beter dan mijn SE. Wat zou u aanbevelen voor het LPT-remsysteem in de 9-5I, of wat is hier mogelijk aan de zijkant van Orio? Upgrade naar Aero? Kun je iets zeggen over beschikbaarheid en kosten?

 • 16 "velgen die u kunt rijden. Past bijvoorbeeld op de Anniversary-velgen. Het (gevoelde) verbeterde remgedrag komt waarschijnlijk eerder door de nieuwe onderdelen. Alles gaat beter. Over de vertraging op het asfalt beslist nog steeds de grip van het rubber. Hier draagt ​​een gereviseerd chassis bij. Bij het vervagen ziet het er anders uit met een grotere schijf. Na de upgrade was het moment van schokken op mijn auto verdwenen tijdens het remmen in de regen. Maar het was waarschijnlijker vanwege de ingelaste schijven.

 • Een blik in de WIS bevestigt: voor het vervangen van de rem op de 308mm-schijf heeft men een nieuwe "remklauwhouder" (OEM-leverancier ATE) nodig, zodat men de "meer" op afstand van de 308er krijgt. De remklauw kan blijven.
  Maptun heeft alle onderdelen van het programma. (op zoek naar 9-3I remschoenhouder)
  De "stofkap" - maakt meer van de bovengenoemde remplaat niet - u hoeft dat niet te hebben - de TÜV heeft mij niet bekritiseerd (indien nodig, het zoeken naar gebruikte onderdelen)
  Door 308er met een schuimspaan uit de schijven (EBC106281) het remgedrag al voldoende veranderingen - vooral in de regen met cruise trip - was er voor mij de schok seconden op het meest opvallend.

  MAAR:
  Aangezien de 308er rem ja afkomstig uit het Viggen, gaan ook het vermelden waard EPC en WIS: de Viggen heeft ook een ander rem- - in plaats van 4: 1 een met 5: (1 omzettingsverhouding en een hoofdcilinder onthult de doorsnedetekening in WIS details van de special).
  Deze onderdelen zijn ook te vinden op de 9-5 Aero (zie BJ 2000). Dit zou het verschil met de Viggen / Aero-rem nu moeten verklaren.

  Nu zou ik in vergelijking een Viggen moeten gaan om te oordelen dat er geen dergelijk ankereffect is!
  Wie nodigt mij uit voor een proefrit 🙂
  JJ.

  • Dank je wel! Dat verklaart iets. De Viggen heeft niet het effect, de remmen absoluut goed.

  • Overigens heeft de 3.0TID ook de 308er-rem geïnstalleerd ... als u onderdelen zoekt, zult u hem waarschijnlijk beter vinden. Hiervan kunnen aanzienlijk meer gevechtsvoertuigen aanwezig zijn als Aero of Viggen. Hoe het eruit ziet met BKV en HBZ trekt momenteel mijn kennis in, omdat ik EPC en WIS op een andere computer heb geïnstalleerd en gewoon niet kan kijken.

   • Bedankt Daniel - goed bezwaar tegen een mogelijke "orgaandonor" - ik zal het vandaag af en toe eens bekijken.

Reacties zijn gesloten.