NEVS bouwt een andere fabriek in Shanghai

In juni begint NEVS met de bouw van een nieuwe autofabriek in China. De contracten hiervoor zijn getekend en na Trollhättan en Tianjin zou het de derde fabriek van de startup van de elektrische auto zijn. Je zou dit bericht kunnen afdoen als niet zo belangrijk. Maar deze keer lijkt alles anders en is het de moeite waard om het eens nader te bekijken.

NEVS Tianjin Factory
NEVS Tianjin Factory. Krediet: NEVS

De voormalige Saab-fabriek in Trollhättan is inmiddels niet langer productief. Delen van de faciliteiten werden gedemonteerd en naar Tianjin getransporteerd. De fabriek daar zou in de zomer in bedrijf moeten worden genomen. Het is nog steeds niet voltooid als gevolg van chronisch kapitaaltekort. De start van de productie is inmiddels uitgesteld tot het einde van het jaar.

NEVS is al enkele weken extreem actief in de media. In de online editie van de lokale krant verschenen op twee opeenvolgende dagen tot 4 artikelen over het bedrijf - zoals bijna altijd achter de digitale betalingsbarrière en dus met een beperkt bereik. Lezers konden puzzelen over de betekenis, het doel en de inhoud van de artikelen. Omdat nieuws in de echte zin niet werd overgebracht. Meer onderhoud en polijsten van medialandschappen voor de aangetaste reputatie.

Een paar dagen later nodigde NEVS Zweedse persvertegenwoordigers uit om China te bezoeken. Naast de fabriek in aanbouw in Tianjin, was het hoofdkantoor in Peking de bestemming van het bezoek. Foto's van het werk werden gepubliceerd op Instagram, Victor Jensen door Sveriges Radio sprak met oprichter Kai Johan Jiang. Begin van een nieuwe openheid, of zelfs een verandering van hart?

Doorbraak dankzij GSR Capital?

Het recente vertrek bij de NEVS heeft mogelijk veel te maken met de nieuwe fabriek in Shanghai. De bouw zal naar verwachting ongeveer een half miljard euro kosten en zal voornamelijk door de nieuwe hoofdfinancier plaatsvinden GSR-kapitaal betaald. GSR heeft de afgelopen jaren naam gemaakt met de overname van miljarden in de batterijactiviteiten van NISSAN, de overname van Osram Licht AG en de aankoop van de verlichtingsdivisie van Philips. Met Boston Power is GSR Kapital actief met een tweede batterijproducent. NEVS, als fabrikant van elektrische auto's, past perfect in de portefeuille van investeerders.

Voor de chronisch verzwakkende startup, kon GSR nu de redder en de langverwachte doorbraak worden. De fabriek in Shanghai gaat aan het eind van het jaar 2019 in gebruik nemen. Er moet van worden uitgegaan dat de constructie soepel en zonder vertraging zal werken, zoals gebruikelijk is in China. De capaciteit van 200.000-voertuigen per jaar is indrukwekkend. Samen met Tianjin en Trollhättan samen, zou NEVS dan, theoretisch natuurlijk, tot een volume van 500.000 elektrische auto's per jaar komen.

Dat is ook indrukwekkend, vooral omdat er in de afgelopen 6 jaar geen enkele elektrische auto aan klanten is geleverd. Nieuw tijdperk of niet? Er is veel in beweging, niets is zeker. Maar het kan weer spannend zijn voor de oude Saab-fabriek en voor de Trollhättan-locatie. Als de productie in China in 2019 loopt en NEVS succesvol is, zou de Europese productielocatie Trollhättan ook weer in beeld zijn.

18 gedachten over 'NEVS bouwt een andere fabriek in Shanghai"

 • Beste Tom.
  Ik besef dat ook. Maar hoeveel beleggers en holdings moeten nog steeds in deze warboel verschijnen zodat Nevs eindelijk kan produceren? Nevs zelf is een consortium van verschillende investeerders. Wat zou uit deze puinhoopsituatie moeten komen? Nog andere investeerders of investeringen die weer geld beloven? Ik wilde daarop wijzen en alleen dan. Ik zie hier geen enkele zinvolle strategie, maar helemaal geen strategie. Ik wilde dat alleen maar (emotioneel) uitdrukken.

  • Zonder de aan de "Beste Mensen" gerichte emoties had ik dat meteen begrepen.

   Ik snap de strategie ook niet. Eén ding wordt echter steeds duidelijker. NEVS houdt ervan om op te stapelen. Misschien is de strategie te groot om te mislukken?

   Hoe meer kapitaal er vastzit, hoe meer productiecapaciteit er wordt gecreëerd, hoe meer beleggers er belang bij hebben, hoe groter misschien hun invloed en hoe groter de kans dat dit de Chinese politieke welwillendheid wordt?

   Ik vind dit niet leuk. Maar dat is de enige manier om de "strategie" uit te leggen. Mocht het niet lukken, dan had ik het liever en zou de wereld in mijn ogen een stukje beter zijn.

   Denk aan de SAAB 9000. Een goed product kwam eerst. De productiecapaciteit? Fout! De vraag overschreed aanvankelijk het aanbod en af ​​en toe werd er zelfs eerst over de nieuwe auto geruild. NEVS is (of is precies het tegenovergestelde).

   • PS

    Over het tegendeel gesproken, het is goed mogelijk dat NEVS (als ze iets gaan bouwen) ANTI-SAAB op de markt zal brengen.

    • Dat met de anti-SAAB zal waarschijnlijk niet gebeuren - KJJ denkt veel van wat SAAB is in de ogen van connaisseurs. Het feit dat zijn hart klopt voor elektrische mobiliteit, sluit andere criteria zoals kwaliteit, veiligheid en design niet uit - om maar een paar essentiële dingen te noemen.

     • "Sluit niet uit" zegt ook niet veel...

      Voor altijd een oude 9-3-afgeleide produceren? En dat in overvloed? Dat zou in een droom niet bij SAAB zijn opgekomen en dat alleen is anti-SAAB voor mij. Ik kan heinde en verre een SAAB-geest onderscheiden ...

      • Ik denk dat je bij NEVS nergens op kunt wedden. Je moet kijken wat GSR Capital doet en of de investeerder zijn invloed blijft uitbreiden. Doet hij dat wel, dan kan er een compleet nieuw begin komen en gaat alles weer "beginnen".

 • Een fabriek in Tinjan die geen momentum krijgt door gebrek aan kapitaal, en tegelijkertijd een nieuwe fabriek in Shanghai ????
  Beste mensen. Voordat ik in een slecht humeur kom of begin te lachen. Geloof alstublieft niet in sprookjes. We zijn allemaal volwassen, toch?

  • Beste mensen? ? ?

   Ik kan geen opstandingsfantasieën onderscheiden in het artikel of in de commentaren. SAAB is niet langer een probleem in verband met NEVS en NEVS wordt met afstand en scepsis ontvangen. Het allerbeste met de "lieve mensen" hier...

  • Beste Björn, kijk alsjeblieft goed naar de zaak: achter het Shanghai-project zit nog een financier. Hij heeft niets met Tianjin te maken, dit is een andere joint venture.

 • Het concept van het bouwen van luchtvaartschepen hier in Brandenburg was er. Voor dit doel werd de grootste hal ter wereld gebouwd met een hoogte van 107-meters, die zelfs vanuit de ruimte te zien is. De originele Cargo Lifter-hal. Er werd geen enkel luchtschip gebouwd. Hoofdkwartier was de Potsdamer Platz in Berlijn met de hoogste huren. Uiteindelijk is alleen geld verbrand. Het wereldwijde bedrijf ging failliet voor 2001. De insolventieknemers zijn nog steeds actief. Medewerkers wachten nog steeds op het laatste loon van 2001. Dit gebeurt ook hier in Duitsland, de startups verdwijnen. Hoewel Saab bekender was, was het Cargolifter-concept op dat moment uiterst media-effectief. Ik ben ook benieuwd of een EV uit de lijn zal gaan. Ik denk dat ja in China. Zoals in Duitsland met de CargoLifter is gebeurd, zijn er dingen gaande sinds de betrokkenheid van Saab en de overname van de overblijfselen door NEVS in Zweden. Politiek gebeurt er hier niets. Dit zijn puur economische deelbelangen. Elk bedrijf profiteert altijd. Vergelijkbaar met de luchthaven Berlijn-Brandenburg.

 • ... zonder concept, geen geld ... is spannend! Ik ben opgewonden om te zien wat er van de band kan komen!

 • Onmetelijk weer nieuwe investeerders. Maar dat lijkt nu normaal.
  Wat ik niet begrijp is dat de politici in Zweden het zo gemakkelijk accepteren. Ze zijn schuldig aan het feit dat er een lege fabriek in Trollhattan zal zijn en dat het aantal banen daar zo negatief evoluiert zal zijn. Dat een of andere manier in China elektrische auto's zijn gebouwd is duidelijk; maar dit zijn geen Saabs.

  • Dat klopt. Dit heeft steeds minder te maken met SAAB.

   Nog steeds goed dat we deze informatie ook krijgen. En wie weet is een tweede fabriek in China al ambitieus. Misschien zal NEVS uiteindelijk een paar banen creëren in Trollhättan? Veel (ex-) Saab-medewerkers zijn al lang van oriëntatie veranderd of zijn al met pensioen. Toch heeft dat steeds minder te maken met SAAB.

   "Veronderstelde" banen in Zweden, als ze werkelijkheid zouden worden, zouden nog steeds in orde zijn. Je kunt lange tijd niet meer verwachten van NEVS...

 • Misschien zijn er nu professionals op amateurs? De boodschappenlijst van GSR Capital is niet zonder.

 • Citaat: NEVS, als een fabrikant van elektrische auto's, past perfect in de portefeuille van investeerders.
  Sorry, maar deze zin springt eruit: in de bovenstaande zin mis ik het kleine maar betekenisvolle woord: "toekomstige" fabrikant enz.
  Tot nu toe is alles in werkelijkheid "hete lucht" geweest. 🙁
  Als het zou moeten veranderen, zoals!
  Met dit onderwerp betekent het alleen: wachten op FACTS.
  Bijgevoegd: Aangezien China de staat e-mobiliteit promoot en eist, kunnen de verkoopcijfers theoretisch werkelijkheid worden ... In de bussector is China al een grote stap vooruit: in sommige megasteden zijn er al hele e-vloten van bussen! Terwijl MAN (VW) en Daimler Benz nog diesels hanteren ...

  • Misschien had ik NEVS moeten definiëren als een "vermoedelijke" fabrikant. Dat zou heel goed van toepassing zijn op de huidige situatie 😉

   • Hij is goed. Een lach in de ochtend!

 • Tesla heeft op dit moment financiële problemen en over het algemeen zijn de verkochte elektrische auto's niet echt hoog onder de andere fabrikanten, behalve misschien in China.
  Omdat je echt nieuwsgierig kunt zijn hoe zo'n onprofessionele winkel als NEVS zoveel voertuigen wil verkopen.
  Laten we eens kijken hoe het verder gaat in Trollhättan.

Reacties zijn gesloten.