6. Mei 1998. De laatste Saab 9000 is buiten de lijn.

De 6. Mei 1998 was een sombere, regenachtige dag. Het lokale papier van Trollhättan heeft een ongewoon overlijdensbericht gelezen. De Saab 9000, geliefd en gewaardeerd, werd niet meer geproduceerd. Een overlijdensadvertentie van iedereen die dit buitengewone voertuig mocht bouwen. Niet weinigen geloofden dat de laatste echte Saab die dag van de lijn was gekomen.

De laatste Saab 9000 in het museum
De laatste Saab 9000 in het museum. Op de 6. Mei 1998 was voorbij.

Na 503.087 exemplaren was het eindelijk voorbij en rolde de laatste Saab 9000 het museum binnen. Aan een uniek succesverhaal voor het kleine Zweedse automerk kwam een ​​einde. Mogelijkheid om 20 jaar later naar aanwijzingen te zoeken.

Niet weinigen beschouwen de 9k als de beste Saab ooit. En veteranen hebben nog steeds heldere ogen als ze over deze jaren praten. De grote Saab was naar hun mening het enige voertuig waar het merk zichzelf zonder beperkingen kon realiseren.

De uitzondering Saab tussen de tijden

Er zit misschien iets in. De geschiedenis van het automerk Saab wordt gekenmerkt vanuit een technisch perspectief van twee lange perioden. Daar is het Gunnar Ljungström-tijdperk. In zijn tijd werden alle modellen gemaakt van 92 tot 99. De 900 moet ook aan hem worden toegeschreven, ook als hij is ontstaan ​​na het vertrek van Ljungström. Omdat het gebaseerd is op de architectuur van de Saab 99.

En dan, vanaf 1990, het GM-tijdperk. Alle voertuigen waren gekoppeld aan het dictaat van het platform uit Rüsselsheim en Detroit. Zelfs als Saab er het beste van heeft gemaakt. Tussen deze twee tijdsblokken is de Saab 9000 ontstaan: de unieke kans om te beginnen met een blanco vel papier, zonder beperkingen of specificaties. De kans voor de jonge talenten in de Stallbacka, die hun kans grepen en er gebruik van maakten.

Geliefd, gewaardeerd. Death-bericht 6. Mei 1998.
Geliefd, gewaardeerd. Death-bericht 6. Mei 1998.

Het resultaat was een ongebruikelijke auto. Een brutale, onconventionele aanval van een kleine fabrikant uit de hogere klasse. Met hatchback, voorwielaandrijving en turbomotoren. In Göteborg, waar nog steeds langzame, hoekige auto's met achterwielaandrijving werden gebouwd, zag men met afgrijzen de auto van de toekomst uit Trollhättan komen. En in die tijd werd de W123 nog gebouwd in Stuttgart ...

Saab was de tijd vooruit. Tenminste deze ene keer, voor de adem van een gevoelde seconde. En de 9k is een succesverhaal geworden. Voor zijn makers werd hij een aanbeveling. Niet een paar van de jonge, innovatieve ontwerpers verlieten Trollhättan in de komende jaren en maakten hun carrière in Göteborg en Duitsland.

 

De 9000 was zeker niet de laatste, echte Saab. Zelfs als sommige tijdschriften het toen zo zagen. Maar het was het einde van een tijdperk en geen enkele Saab voor en na verduidelijkte de filosofie van het merk zoals hij.

De vorm volgt de functie

Met hout en leer toonde de 9000 het luxe insigne van zijn tijd. Anders blijft het genadeloos feitelijk en tot in de puntjes doordacht. De bedieningselementen hebben altijd witte letters op een zwarte achtergrond. Belangrijke tekens, zoals de snelheidsmeter, zijn in signaalkleur. Pure vliegtuigconstructie, de cockpit van een Viggen-jet volgt dezelfde logica.

Deze ondergeschiktheid komt het best tot uiting in het ontwerp van de deurklinken. Alleen een wit streepje op het zwarte handvat is voldoende om je in het donker te oriënteren. Dat is gewoon geweldig. Handgrepen met een glanzend oppervlak waren toen ondenkbaar. U zou ongewenste verblinding kunnen hebben ontwikkeld. Een auto zoals uit een andere tijd. De ontwerpers van de 9k zouden sfeerverlichting en premium interieurs hebben afgewezen voor wat ze zijn: pure ijdelheid zonder enige functie.

De grootste kracht van de 9000 is ook de grootste zwakte. Terwijl de Tipo4-collega's van Alfa en Lancia met Italiaanse grandeur smeken, is de Saab in de eerste plaats een technische auto. Sober en doordacht tot in het kleinste detail.

Op de 6. Mei 1998 was voorbij met de Saab in de hogere klasse. Meer dan een half miljoen voertuigen waren een succes voor de twee 9000-generaties. Dit werd mogelijk gemaakt door de 900 Turbo, die tijdens zijn carrière steeds veeleisender en duurder is geworden, en zijn klanten heeft voorbereid op de 9000.

Het had kunnen doorgaan met Saab in de hogere klasse. Van 1990 werkte men aan de opvolger, Maar niet lang, GM had geen moed meer en de Wallenbergs hadden al lang afstand gedaan van de autobranche. De 9000 heeft geen opvolger en iedereen die op zoek is naar redenen waarom er in Trollhättan geen auto's meer gebouwd zijn, vindt hier een van de oorzaken.

De Saab 9000 bleef zonder opvolger

In München en Ingolstadt investeerden ze in de 90er-jaren in de hogere klasse en bouwden ze sterke merken. Saab verloor deze unieke historische kans. De 9-5 kan en mag de 9k nooit vervangen. Hij was de auto voor de middenklasse, onder de opvolger van 9000 en boven de 900 II. Hij speelde deze rol met vlag en wimpel.

blanco
Saab 9000 opvolger. Ontwerp Bjoern Envall

De laatste 9000 gerold op de 6. Mag 1998 in het museum. Niet zonder een afscheidsronde op de testbaan om de fabriek te keren. Een uitzonderlijk voertuig, zeker. Van een tijd die net anders was. Niet digitaal, niet elektrisch, waarbij innovatie tastbaar was en auto's elegant waren en geen SUV's. Een tijdperk waarin autobedrijven en jonge talenten kansen hadden tegen grote bedrijven in de autobranche. Een tijd die net voorbij is.

11 gedachten over '6. Mei 1998. De laatste Saab 9000 is buiten de lijn."

 • blanco

  Prachtig om artikel te lezen, geweldig. Dat zal mijn 9-5 OG Aero nu misschien niet horen, maar er is slechts één auto die voor mij staat boven de 9-5. De 9000. Tijdloos. Eenvoudig. Veel meer dan je echt nodig hebt in een auto, en toch is het niets snuisterij of onnodig. In die tijd kon een auto nog steeds een auto zijn en werd hij niet beoordeeld op de kwaliteit van zijn 360 ° 3D-omgevingscamera. De 9-5 is al echt, de 9000 is het volgende doelwit voor mij. Natuurlijk, naast en niet in plaats van de 9-5.

 • blanco

  Ik had ook een CC en een CS. Prachtig uitgedachte langeafstandsauto's met een geweldige ruimtebesparingen en een tijdloze lijn. Aan de andere kant stond een niet zo kasteelachtige verwerking als in de 900 I of in de tot nu toe in beweging zijnde Volvo 240. Maar over het algemeen geweldige auto's. In het bijzonder heb ik het CS veel te snel achteraf verkocht.

 • blanco

  Mijn 9000 CS (ik had 10-jaren voor 2006) leek op zijn minst robuuster dan mijn huidige 9-3 BP. Op basis van de voertuiggewichten en de botsproeven die voor modellen van beide series zijn uitgevoerd, kan echter worden aangenomen dat de nieuwere modelseries, naast een betere wegligging en wegligging, ook meer te bieden hebben op het gebied van veiligheid en dus al veel betere voertuigen zijn.

  Destijds was de 9000er een topmodel dat gemakkelijk kon concurreren met de concurrentie.

 • blanco

  Een overlijdensbericht ...

  ... laat zien hoeveel passie er in de 9000 zit. Voor veel klanten en veel veteranen is het THE SAAB.

 • blanco

  Ik ben blij dat er hier ruimte is voor de 9000. Ja, als u de kwaliteiten van SAAB wilt begrijpen, is de 9000 het meest uitgebreide voorbeeld.
  Gisteren heb ik na een rustperiode van een jaar mijn 1998er 2.3-turbo uitgerust en voorbereid op de komende HU.
  Welk kopie / chassisnummer heeft de 500.000? was 9000 geproduceerd? Kun je dat traceren, Tom?

  • blanco

   Het is vrij eenvoudig om te doen. De W-nummers zijn consistent toegewezen. De Saab in het museum heeft de ... 8785. Dus het 500.000-model zou ... 5698 moeten hebben. Moet op 10 of 11 december 1997 van de band zijn gerold. Is niet afgeleverd in Duitsland.

 • blanco

  Een triest bericht over een prachtige auto.
  Ik had zelf 2 9000 en nu een 900 l.
  De 9000 was gewoon de beste Saab ooit voor mij!

  Bedankt Tom voor het geweldige rapport!

  Groeten uit het Rijngebied

 • blanco

  De 9k was een geweldige auto! En natuurlijk opnieuw een gemiste kans. Als het concept verder was ontwikkeld, zou het nog meer zijn geworden. Nog steeds leuk dat het nog steeds bestaat 🙂

 • blanco

  Mijn Aero heeft nu 3.5 na twee jaar ontwikkelingspauze. weer snelweg onder de 16Zöller. Nu zijn de pilotenstoelen weer top en ook de onderkant is gestraald en geverfd. De mijne zal 22 (EZ 1996) zijn in juni en zal 8-jaren hebben totdat we twee pensioenen of H-platen krijgen. Zo lang heeft hij de seizoensmarkeringen van 5-10.

  • blanco

   Dat leest goed! Het H-teken is ook ons ​​doel.

 • blanco

  Onze twee jubilea waren afgelopen zaterdag (5.5 mei) 20 jaar - gerekend vanaf de dag van de eerste inschrijving. Een daarvan zit in de dagelijkse routine, ijverig zijn kilometers afwikkelend en gewoon genietend van professioneel interieuronderhoud. De tweede kan even uitrusten en kijkt wellicht al uit naar het vertrek van SFS in juni.

Reacties zijn gesloten.