6. Mei 1998. De laatste Saab 9000 is buiten de lijn.

De 6. Mei 1998 was een sombere, regenachtige dag. Het lokale papier van Trollhättan heeft een ongewoon overlijdensbericht gelezen. De Saab 9000, geliefd en gewaardeerd, werd niet meer geproduceerd. Een overlijdensadvertentie van iedereen die dit buitengewone voertuig mocht bouwen. Niet weinigen geloofden dat de laatste echte Saab die dag van de lijn was gekomen.

De laatste Saab 9000 in het museum
De laatste Saab 9000 in het museum. Op de 6. Mei 1998 was voorbij.

Na 503.087 waren de kopieën nu eindelijk voorbij en de laatste Saab 9000 rolde het museum in. Een uniek succesverhaal voor het kleine Zweedse automerk was ten einde. Kans om jaren later te zoeken in 20.

Niet weinigen beschouwen de 9k als de beste Saab ooit. En veteranen hebben nog steeds heldere ogen als ze over deze jaren praten. De grote Saab was naar hun mening het enige voertuig waar het merk zichzelf zonder beperkingen kon realiseren.

De uitzondering Saab tussen de tijden

Er zit misschien iets in. De geschiedenis van het automerk Saab wordt gekenmerkt vanuit een technisch perspectief van twee lange perioden. Daar is het Gunnar Ljungström-tijdperk. In zijn tijd werden alle modellen gemaakt van 92 tot 99. De 900 moet ook aan hem worden toegeschreven, ook als hij is ontstaan ​​na het vertrek van Ljungström. Omdat het gebaseerd is op de architectuur van de Saab 99.

En dan, te beginnen met 1990, het GM-tijdperk. Alle voertuigen waren gebonden aan het platformdictee uit Rüsselsheim en Detroit. Zelfs als Saab er het beste van gemaakt heeft. Tussen deze twee tijdsblokken in werd de Saab 9000 geboren. De unieke kans om te beginnen met een stuk wit papier, zonder enige beperkingen of beperkingen. De mogelijkheid voor de jonge talenten in de Stallbacka die deze kans begrepen en misbruikten.

Geliefd, gewaardeerd. Death-bericht 6. Mei 1998.
Geliefd, gewaardeerd. Death-bericht 6. Mei 1998.

Het resultaat was een ongewone auto. Een brutale, onconventionele aanval van een kleine fabrikant in de luxeklasse. Met hatchback, voorwielaandrijving en turbomotoren. In Göteborg, waar ze nog steeds trage, hoekige Hecktriebler bouwden, zag je met afgrijzen de auto van de toekomst uit Trollhättan komen. En in Stuttgart hebben ze nog steeds de W123 gebouwd ...

Saab was de tijd vooruit. Tenminste deze ene keer, voor de adem van een gevoelde seconde. En de 9k is een succesverhaal geworden. Voor zijn makers werd hij een aanbeveling. Niet een paar van de jonge, innovatieve ontwerpers verlieten Trollhättan in de komende jaren en maakten hun carrière in Göteborg en Duitsland.

De 9000 was zeker niet de laatste, ware Saab. Hoewel sommige tijdschriften het op die manier zagen. Maar hij was de afsluiting van een tijdperk, en geen enkele Saab verduidelijkt voor en na de filosofie van het merk zoals hij deed.

De vorm volgt de functie

Met hout en leer toonde de 9000 de luxe insignes van zijn tijd. Anders blijft hij genadeloos feitelijk en doordacht tot in het kleinste detail. De bedieningselementen hebben altijd een wit lettertype op een zwarte achtergrond. Aanwijzingen van belang, zoals de snelheidsmeter, zijn in signaalkleur. Puur vliegtuigbouw, de cockpit van een Viggen-jet volgt dezelfde logica.

Deze onderschikking is het best te zien in het ontwerp van de deurgrepen. Alleen een witte lijn op de zwarte hendel is genoeg om in het donker te oriënteren. Dat is gewoon geweldig. Handgrepen met een glanzend oppervlak waren op dat moment ondenkbaar. Ze hadden ongewenste verblindende effecten kunnen ontwikkelen. Een auto zoals uit een andere tijd. Omgevingslicht en premium interieur zouden de ontwerpers van de 9k hebben verworpen als wat ze zijn: pure ijdelheid zonder functie.

De grootste kracht van de 9000 is ook de grootste zwakte. Terwijl de Tipo4-collega's van Alfa en Lancia met Italiaanse grandeur smeken, is de Saab in de eerste plaats een technische auto. Sober en doordacht tot in het kleinste detail.

Op de 6. Mei 1998 was voorbij met de Saab in de hogere klasse. Meer dan een half miljoen voertuigen waren een succes voor de twee 9000-generaties. Dit werd mogelijk gemaakt door de 900 Turbo, die tijdens zijn carrière steeds veeleisender en duurder is geworden, en zijn klanten heeft voorbereid op de 9000.

Het had kunnen doorgaan met Saab in de hogere klasse. Van 1990 werkte men aan de opvolger, Maar niet lang, GM had geen moed meer en de Wallenbergs hadden al lang afstand gedaan van de autobranche. De 9000 heeft geen opvolger en iedereen die op zoek is naar redenen waarom er in Trollhättan geen auto's meer gebouwd zijn, vindt hier een van de oorzaken.

De Saab 9000 bleef zonder opvolger

In München en Ingolstadt investeerden ze in de 90er-jaren in de hogere klasse en bouwden ze sterke merken. Saab verloor deze unieke historische kans. De 9-5 kan en mag de 9k nooit vervangen. Hij was de auto voor de middenklasse, onder de opvolger van 9000 en boven de 900 II. Hij speelde deze rol met vlag en wimpel.

Saab 9000 opvolger. Ontwerp Bjoern Envall

De laatste 9000 gerold op de 6. Mag 1998 in het museum. Niet zonder een afscheidsronde op de testbaan om de fabriek te keren. Een uitzonderlijk voertuig, zeker. Van een tijd die net anders was. Niet digitaal, niet elektrisch, waarbij innovatie tastbaar was en auto's elegant waren en geen SUV's. Een tijdperk waarin autobedrijven en jonge talenten kansen hadden tegen grote bedrijven in de autobranche. Een tijd die net voorbij is.

11-gedachten ook "6. Mei 1998. De laatste Saab 9000 is buiten de lijn."

 • Onze twee Jubilarissen hadden hun 5.5 afgelopen zaterdag (20.). Verjaardag - berekend vanaf de dag van de eerste registratie. Een van hen is in de dagelijkse routine van het dagelijks leven, zich ijverig afmakend en genietend van een professionele interieurverzorging. De tweede mag een beetje uitrusten en kijkt mogelijk uit naar de SFS-uitgang in juni.

 • Mijn Aero heeft nu 3.5 na twee jaar ontwikkelingspauze. weer snelweg onder de 16Zöller. Nu zijn de pilotenstoelen weer top en ook de onderkant is gestraald en geverfd. De mijne zal 22 (EZ 1996) zijn in juni en zal 8-jaren hebben totdat we twee pensioenen of H-platen krijgen. Zo lang heeft hij de seizoensmarkeringen van 5-10.

  • Dat leest goed! Het H-teken is ook ons ​​doel.

 • De 9k was een geweldige auto! En natuurlijk opnieuw een gemiste kans. Als het concept verder was ontwikkeld, zou het nog meer zijn geworden. Nog steeds leuk dat het nog steeds bestaat 🙂

 • Een triest bericht over een prachtige auto.
  Ikzelf had 2 9000 en nu een 900 l.
  De 9000 was gewoon de beste Saab ooit voor mij!

  Bedankt Tom voor het geweldige rapport!

  Groeten uit het Rijngebied

 • Ik ben blij dat er hier ruimte is voor de 9000. Ja, als u de kwaliteiten van SAAB wilt begrijpen, is de 9000 het meest uitgebreide voorbeeld.
  Gisteren heb ik na een rustperiode van een jaar mijn 1998er 2.3-turbo uitgerust en voorbereid op de komende HU.
  Welk kopie / chassisnummer heeft de 500.000? was 9000 geproduceerd? Kun je dat traceren, Tom?

  • Het is vrij eenvoudig. De W-nummers werden consistent gegeven. De Saab in het museum heeft de ... 8785. Dus het 500.000-model moet de ... 5698 hebben. Moet op 10. of 11. December 1997 liep van de lijn. Is niet afgeleverd in Duitsland.

 • Een overlijdensbericht ...

  ... laat zien hoeveel passie er is in de 9000. Voor veel klanten en veel veteranen is alleen THE SAAB.

 • Mijn 9000 CS (ik had 10-jaren voor 2006) leek op zijn minst robuuster dan mijn huidige 9-3 BP. Op basis van de voertuiggewichten en de botsproeven die voor modellen van beide series zijn uitgevoerd, kan echter worden aangenomen dat de nieuwere modelseries, naast een betere wegligging en wegligging, ook meer te bieden hebben op het gebied van veiligheid en dus al veel betere voertuigen zijn.

  Destijds was de 9000er een topmodel dat gemakkelijk kon concurreren met de concurrentie.

 • Ik had ook een CC en een CS. Prachtig uitgedachte langeafstandsauto's met een geweldige ruimtebesparingen en een tijdloze lijn. Aan de andere kant stond een niet zo kasteelachtige verwerking als in de 900 I of in de tot nu toe in beweging zijnde Volvo 240. Maar over het algemeen geweldige auto's. In het bijzonder heb ik het CS veel te snel achteraf verkocht.

 • Prachtig om artikel te lezen, geweldig. Dat zal mijn 9-5 OG Aero nu misschien niet horen, maar er is slechts één auto die voor mij staat boven de 9-5. De 9000. Tijdloos. Eenvoudig. Veel meer dan je echt nodig hebt in een auto, en toch is het niets snuisterij of onnodig. In die tijd kon een auto nog steeds een auto zijn en werd hij niet beoordeeld op de kwaliteit van zijn 360 ° 3D-omgevingscamera. De 9-5 is al echt, de 9000 is het volgende doelwit voor mij. Natuurlijk, naast en niet in plaats van de 9-5.

Reacties zijn gesloten.