Saab-DNA (nog steeds) goed verdeeld

Een NEVS 9-3 EV in het wild. Een zeldzaam beeld, ergens in China, waarschijnlijk in de megastad Tianjin. De 9-3 is de afgelopen jaren veranderd, maar kan nog steeds worden erkend als een Saab - ondanks de facelift en de nieuwe, hogere motorkap. Zou je de NEVS-belettering vervangen door de vier magische letters van Saab, ja dan ...

NEVS 9-3 EV
NEVS 9-3 EV gevonden op WeChat

De productie in Tianjin is gepland om dit jaar te beginnen, wat men met enige scepsis kan bekijken, omdat de feiten dat tegenspreken. De lezing van NEVS-oprichter Kai Johan Jiang tijdens de "Ekotransport" -conferentie is volledig in strijd met wat er in Trollhättan gebeurt, of beter nog, wat er gebeurt.

440.000 NEVT EV in het jaar 2020

Onder de titel "NEVS - Brug tussen Trollhättan en Tianjin" schetste hij plannen voor een zeer nabije toekomst. De productie van de NEVS 2018-9 EV zou in 3 in China beginnen. Nog op kleinere schaal, maar in 2019 vinden al 220.000 elektrische auto's met het NEVS-logo hun weg naar klanten. In 2020 zullen in Trollhättan en Tianjin in totaal 440.000 voertuigen worden gebouwd en zullen er 3.000 banen worden gecreëerd in de voormalige Saab-fabriek.

Det finns en promoting med Trollhättan; där finns ett kunnande om hur man bygger bilar. De är världsbäst i Trollhättan. Det är vår hemstad.

KJJ gokt op de Zweedse kaart. "Aan 's werelds beste autofabrikanten die weten hoe ze voertuigen moeten bouwen." En hij noemt Trollhättan zijn geboorteplaats. Bovendien richt NEVS zich op kwaliteit in plaats van premium. Een prijs van ongeveer € 22.000 voor een NEVS elektrische auto met een bereik van 300 kilometer moet het product aantrekkelijk maken voor grote delen van de bevolking. Het artikel over de lezing - te mooi om waar te zijn en in schril contrast met alles wat er de afgelopen maanden is gebeurd - is te vinden op Het nieuws van vandaag lezen.

Visie of realiteit? Het is te hopen dat de autolocatie Trollhättan een toekomst heeft. En je moet oppassen als je Chinese startups te snel wilt afschrijven, ondanks een lange periode van zwakte.

Geef de geschiedenis van Qoros op

Herinnert iemand zich Qoros? 2011 en 2012 hebben veel ingenieurs Trollhättan achtergelaten en zijn aangenomen bij Qoros. Prominent vlaggenschip van de Israëlisch-Chinese startup was voormalig Saab-persofficier Eric Geers. Er was veel Saab-veiligheidskennis bij de ontwikkeling van de Qoros 3, die op dat moment het resultaat was van het beste crashtestresultaat van alle tot nu toe geteste voertuigen.

Een goed product en de ambitie om de wereld te veroveren. Er is niets van gekomen! De productiecijfers bleven laag en de vraag zwak. De Europese start was bedolven, persoonlijke en financiële problemen deden zich voor. De Europeanen verlieten Qoros en gingen op zoek naar nieuwe werkgevers. In de daaropvolgende jaren bleven de productiecijfers dalen, ondanks extra modellen, en Qoros testte maand na maand nieuwe negatieve records.

In december nam 2017 de Baoneng Group 51% bij Qoros, swapped management en legde een radicale remedie op het bedrijf. Met succes! Qoros afgeleverd in het eerste kwartaal 11.371-auto's van 288% tot het vorige jaar en al 74% van het totale volume van het voorgaande jaar. Een blijvend herstel? Het zou leuk zijn, want in elke Qoros is Saab beveiligings-DNA.

Geen Saab-motor in de Foton Borgward

En dan was er het verhaal van Borgward. Het merk is 100% Chinees en behoort toe aan de bedrijfswagenfabrikant Foton, die op zijn beurt eigendom is van het staatsbedrijf BAIC, dat de rechten op de oude Saab-motoren bezit. In de BAIC X65, het zustermodel van de Borgward BX7, werkt een verder ontwikkelde B205 Turbo, en er was de aanname dat de Borgward te zien was met een Saab-machine onder de motorkap.

Het Duitse debuut bij Borgward haperde en eigenlijk had 2017 er al moeten zijn. Eindelijk kwamen de eerste 34-voertuigen in Bremerhaven terecht, slechts een kleine voorhoede in de grote aankondigingen. Foton-Borgward produceert momenteel meer open vragen dan antwoorden, de Weser koerier heeft de situatie treffend samengevat.

Vanuit Saab's oogpunt wordt Foton-Borgward hoe dan ook steeds oninteressanter. De voormalige Saab-ontwerper Hareide gaf slechts een klein gastoptreden bij het merk en er zit geen Saab-motor onder de motorkap. Een directe injectie ontwikkeld door Foton wordt uitsluitend gebruikt op modellen met de Borgward-letters. De Saab-motoren blijven bij BAIC, de X65 met de 2 liter Saab Turbo wordt alleen verkocht via onafhankelijke importeurs in Duitsland.

Het hele verhaal met het Saab-DNA gaat echter achteruit bij BAIC. Het Senova-label, vanaf het begin succesvol, verzwakt nu sterk. De D70, gebaseerd op de oude Saab 9-5, kreeg een facelift, maar heeft geen Saab Turbo meer onder de motorkap. Bijna een decennium na de overname van de oude Saab-technologie lijkt hun carrière in China ten einde te lopen.

7 gedachten over 'Saab-DNA (nog steeds) goed verdeeld"

 • blanco

  Misschien moet OPEL een onafhankelijke exit van de PSA-groep wagen en nieuwe, toekomstgerichte voertuigen ontwikkelen en produceren in zijn fabrieken en in Trollhättan.

 • blanco

  Geblazen door de wind ...

  Altijd fascinerend hoeveel en waar SAAB-DNA overal is en zal worden gebruikt. Ze moet goed zijn. Nog steeds!

  Des te beter dat het DNA nog steeds in zijn puurste vorm wordt gevonden op de markt voor gebruikte en reserveonderdelen. En daar kun je ze zelfs vinden in de vorm van originele nieuwe onderdelen.

 • blanco

  Als je de huidige financiële situatie bij Tesla ziet, weet ik niet hoe NEVS ooit geld zal verdienen ...

  • blanco

   Organisatorisch lijkt Tesla op de een of andere manier te opgeblazen - de voertuigen werden ook door experts beoordeeld als van middelmatige kwaliteit (VS-standaard). Een Chinees-Zweeds bedrijf zou op deze gebieden vermoedelijk meer kunnen bieden en dus in een betere financiële positie verkeren.

 • blanco

  Ik ben altijd verbaasd over wat Tom zoekt en verzamelt de informatie en wordt feitelijk gerapporteerd! Dank je wel!

 • blanco

  Ik denk dat het goed is dat Tom trouw blijft aan het onderwerp. Maar NEVS is een wereldkampioen aankondiging, dat moet je altijd onthouden! Des te mooier dat er hier een emotievrije, feitelijke verslaggeving is.

 • blanco

  Dus elektrische voertuigen van Trollhättan - te mooi om waar te zijn. Mocht het zover komen, dan zou KJJ in vergelijking met andere autobazen ook wel een dieplader kunnen worden genoemd.

Reacties zijn gesloten.