Saab-DNA (nog steeds) goed verdeeld

Een NEVS 9-3 EV in het wild. Een zeldzame foto, ergens in China, waarschijnlijk in de megastad Tianjin. De 9-3 is de afgelopen jaren veranderd, maar wordt nog steeds erkend als Saab - ondanks facelift en nieuwe, hogere motorkap. Als je de letters van NEVS hebt vervangen door de vier magische letters van Saab, ja ...

NEVS 9-3 EV
NEVS 9-3 EV gevonden op WeChat

De productie in Tianjin zou dit jaar moeten beginnen, wat met enige scepsis kan worden beschouwd, omdat de feiten ertegen zijn. Geheel in tegenspraak met wat er in Trollhättan gebeurt, of beter niet te doen, is de lezing van NEVS-oprichter Kai Johan Jiang tijdens de Ekotransport-conferentie.

440.000 NEVT EV in het jaar 2020

Onder de titel "NEVS - Brug tussen Trollhättan en Tianjin" schetste hij plannen voor een zeer nabije toekomst. 2018 zou de productie van de NEVS 9-3 EV in China starten. Zelfs in mindere mate, maar 2019 zal 220.000 elektrische auto's met het NEVS-logo al naar de klant vinden. In 2020 440.000 worden voertuigen gebouwd in Trollhättan en Tianjin en worden 3.000-banen gebouwd in de voormalige Saab-fabriek.

Det finns en promoting med Trollhättan; där finns ett kunnande om hur man bygger bilar. De är världsbäst i Trollhättan. Det är vår hemstad.

KJJ gokt op de Zweedse kaart. "Naar 's werelds beste autoconstructeurs die weten hoe ze voertuigen moeten bouwen." En Trollhättan als woonplaats. NEVS richt zich daarnaast op kwaliteit in plaats van op premium. Een prijs van rond de 22.000 € voor een NEVS elektrische auto met een 300 aantal kilometers moet het product aantrekkelijk maken voor een brede kring van de bevolking. Het artikel over de lezing - te mooi om waar te zijn en in schril contrast met alles wat er de afgelopen maanden is gebeurd - is te vinden op Het nieuws van vandaag lezen.

Visie of realiteit? Het is te hopen dat de autolocatie Trollhättan een toekomst heeft. En je moet voorzichtig zijn, als je Chinese startups wilt afbreken, ondanks een lange tijd van angst, onbezonnen.

Geef de geschiedenis van Qoros op

Herinnert iemand zich Qoros? 2011 en 2012 hebben veel ingenieurs Trollhättan achtergelaten en zijn aangenomen bij Qoros. Prominent vlaggenschip van de Israëlisch-Chinese startup was voormalig Saab-persofficier Eric Geers. Er was veel Saab-veiligheidskennis bij de ontwikkeling van de Qoros 3, die op dat moment het resultaat was van het beste crashtestresultaat van alle tot nu toe geteste voertuigen.

Een goed product en de ambitie om de wereld te veroveren. Er kwam niets van! De productiecijfers bleven laag en de vraag was matig. De Europese manier was begraven, persoonlijke en financiële problemen kwamen naar voren. De Europeanen verlieten Qoros en zochten nieuwe werkgevers. In de volgende jaren bleven de productieaantallen dalen, ondanks aanvullende modellen, en Qoros testte maand na maand nieuwe negatieve records.

In december nam 2017 de Baoneng Group 51% bij Qoros, swapped management en legde een radicale remedie op het bedrijf. Met succes! Qoros afgeleverd in het eerste kwartaal 11.371-auto's van 288% tot het vorige jaar en al 74% van het totale volume van het voorgaande jaar. Een blijvend herstel? Het zou leuk zijn, want in elke Qoros is Saab beveiligings-DNA.

Geen Saab-motor in de Foton Borgward

En toen was er het verhaal met Borgward. Het merk is 100% Chinees en behoort tot de commerciële voertuigfabrikant Foton, die op zijn beurt weer deel uitmaakt van de overheidsgroep BAIC, die eigenaar is van de rechten op de oude Saab-motoren. In de BAIC X65 werkt het zustermodel van de Borgward BX7, een geavanceerdere B205 Turbo, en men nam de veronderstelling om de Borgward met een Saab-motor onder de motorkap te zien.

Het Duitse debuut bij Borgward haperde en eigenlijk had 2017 er al moeten zijn. Eindelijk kwamen de eerste 34-voertuigen in Bremerhaven terecht, slechts een kleine voorhoede in de grote aankondigingen. Foton-Borgward produceert momenteel meer open vragen dan antwoorden, de Weser koerier heeft de situatie treffend samengevat.

Vanuit Saab's oogpunt wordt Foton-Borgward hoe dan ook steeds oninteressanter. De voormalige Saab-ontwerper Hareide gaf slechts een klein gastoptreden bij het merk en er zit geen Saab-motor onder de motorkap. Een directe injectie ontwikkeld door Foton wordt uitsluitend gebruikt op modellen met de Borgward-letters. De Saab-motoren blijven bij BAIC, de X65 met de 2 liter Saab Turbo wordt alleen verkocht via onafhankelijke importeurs in Duitsland.

Het hele verhaal met het Saab-DNA gaat echter achteruit bij BAIC. Het Senova-label, vanaf het begin succesvol, verzwakt nu sterk. De D70, gebaseerd op de oude Saab 9-5, kreeg een facelift, maar heeft geen Saab Turbo meer onder de motorkap. Bijna een decennium na de overname van de oude Saab-technologie lijkt hun carrière in China ten einde te lopen.

7-gedachten ook "Saab-DNA (nog steeds) goed verdeeld"

 • Dus elektrische voertuigen van Trollhättan - te mooi om waar te zijn. Mocht het echt zover komen, dan zou je KJJ kunnen noemen in vergelijking met andere auto's als Tiefstapler.

 • Ik denk dat het goed is dat Tom trouw blijft aan het onderwerp. Maar NEVS is een wereldkampioen aankondiging, dat moet je altijd onthouden! Des te mooier dat er hier een emotievrije, feitelijke verslaggeving is.

 • Ik ben altijd verbaasd over wat Tom zoekt en verzamelt de informatie en wordt feitelijk gerapporteerd! Dank je wel!

 • Als je de huidige financiële situatie in Tesla ziet, weet ik niet hoe NEVS ooit geld wil verdienen ...

  • Organisatorisch lijkt Tesla te opgeblazen te zijn - de voertuigen werden kwalitatief slechts middelmatig beoordeeld door experts (standaard in de VS). Een Chinees-Zweeds bedrijf zou waarschijnlijk meer in deze gebieden kunnen aanbieden, waardoor het financieel beter zou worden.

 • Weg met de wind ...

  Altijd fascinerend hoeveel en waar SAAB-DNA overal is en zal worden gebruikt. Ze moet goed zijn. Nog steeds!

  Des te beter dat het DNA nog steeds in zijn puurste vorm wordt gevonden op de markt voor gebruikte en reserveonderdelen. En daar kun je ze zelfs vinden in de vorm van originele nieuwe onderdelen.

 • Misschien moet OPEL een onafhankelijke exit van de PSA-groep wagen en nieuwe, toekomstgerichte voertuigen ontwikkelen en produceren in zijn fabrieken en in Trollhättan.

Reacties zijn gesloten.