Fijne verjaardag! Eindelijk 20 jaar!

Verjaardag, 20 jaar, eindelijk ... Bij 30. In maart was het tijd. Het Saab 9000 Anna Project en zijn nachtblauwe, nog steeds naamloze familielid werd 20. Samen liepen ze dezelfde dag van de lijn in Trollhättan, kwamen naar Duitsland en scheidden toen hun wegen.

Anna 2015
Anna 2015

Voor 15-jaren en 8-dagen tot ze terugkeren naar Saab Hangar kwamen samen, De toekomstperspectieven voor de zilveren 9k, die tegenwoordig de naam Anna draagt, waren bewolkt. In principe was hij een auto aan het einde van zijn levensduur. Resterende TÜV, raamkozijnrooster, een enorme onderhoudsachterstand met een lijst zo lang als de Chinese muur, een gedeukte deur. Geen auto, waardoor je Saab zou willen.

Een duidelijk geval voor export, of gewoon om op te gebruiken. Bijna zou het gebeurd zijn, omdat alle potentiële kopers voor me staan zei toen, Ze waren waarschijnlijk verstandiger dan ik, of misschien zagen ze het potentieel in de Saab niet. De 9000 zou dan simpelweg in de statistieken zijn gerangschikt en uiteindelijk verdwijnen.

Van de 20. Jaar zal alles beter zijn ...

Voor een auto is de tijd tussen de 15. en 20. Jaar meest gevaarlijk. Aandelen krimpen snel, vooral in de 19. Jaar. Tot 20% van het jaar verdwijnt uit de inventaris. Worden gerecycleerd of, in het gunstigste geval, geëxporteerd naar het Oosten of Afrika. Daarna, na de 20. Verjaardag maakt het tij. Het verliespercentage daalt van jaar tot jaar. Tegelijkertijd wordt de zorgtoestand beter, de rijping van de Youngtimer wordt een klassieker.

In 30. Jaar, met de toewijding van het H-teken, komt aan de beurt. Het geheime koude reservaat, bestaande uit garage goud en schuurvondsten, wordt gebruikt. Meer voertuigen van een jaargang zijn aangemeld dan uit. (Bron / Statistieken: Autobild Classic 2 / 2018)

Dus nu 20. Het Anna-project is in een veel betere staat dan het was vóór 5 jaar geleden. Nog steeds niet perfect, wat nooit het doel is. De naamloze, nachtblauwe familie is mooier en beter. Maar had ook een aangename geschiedenis. De kans dat beide Saabs de H-vlag krijgen is hoog. Als er niets onvoorziens tussenin komt.

En de verwaarloosde 9k is terug in de competitie van specimens die zijn samengesteld uit chequeboekjes. Een keer per jaar gaat het over de olieverversing en inspectie Frankfurt, Natuurlijk zou je dat zelf kunnen doen. Maar dat is niet waar het om gaat. Vier ogen zien meer dan 2, en ik wil zelfs in 10 jaar een Saab-workshop kennen met al hun expertise in het gebied. Elk bezoek aan de Saab-partner is niet alleen een investering in de Saab, maar ook in de nabije toekomst van het merk.

Het lijdt geen twijfel dat er nog steeds behoefte is aan investeringen. Niet dringend, maar er zijn dingen die je niet uit het oog mag verliezen. En een verlanglijstje. Zoals een roestvrijstalen uitlaatsysteem voor de 9000.

Eigenlijk had het Anna-project de blog slechts een bepaalde tijd moeten vergezellen. Het bleek anders, de Saab bleef. Ik vind de 9k erg leuk, en ik vind het steeds leuker naarmate hij ouder wordt. Het bleek een goede investering te zijn, ook al zag het er aan het begin van het verhaal niet zo uit. Oude auto's groeien in ons hart als we schroeven en voor ze zorgen. Ze hebben wat moderne voertuigen niet kunnen bieden. Duurzaamheid en een heel eigen, analoge stijl. Je kunt er ook karakter aan toevoegen.

Maar misschien ook het besef dat het steeds moeilijker wordt om een ​​goede 9000 te vinden. Het overlevingspercentage van de beste auto die Zweden in de 80-jaren op de wielen zette, is niet hoog. Het bevindt zich in het thuisland op 6,4% (Stand 2017). Het zal vergelijkbaar zijn in Duitsland.

11-gedachten ook "Fijne verjaardag! Eindelijk 20 jaar!"

 • Bedankt voor de leuke gedachten over de elegante SAAB 9000! Zweif In zilver, zonder twijfel, om er tijdloos mooi uit te zien en te rijden met een mooie turbo die ook aangenaam is. Zilver, blauw metallic en scarabee groen waren toen "mijn favoriete kleuren". Uiteindelijk werd het een SAAB 9-3. In het blauw. 😉

 • Tijdloos mooi! Moeilijk te geloven, opnieuw zijn 20-jaren rond. Moet een van de laatsten zijn geweest. Ik denk dat we oud worden 😉

 • Fijne verjaardag! ! !

  Voor mij zal de 9K waarschijnlijk voor altijd de SAAB blijven van alle SAAB's, die het best in de omgeving van haar concurrenten en tijdgenoten stonden. Er kunnen later betere SAAB's zijn geweest, maar geen enkele andere SAAB vóór of later is ooit zo ver vooruitgelopen op zijn tijd als deze ...

  Gewoon een supergoede auto. Moge Anna altijd een goede en ongevalsvrije rit hebben!

  • PS

   En opnieuw betrap ik mezelf erop dat ik op de markt voor 9000ern heb getikt.
   Vroeg of laat, maar waarschijnlijk een van haar ...
   A? Sommige mensen hebben er twee. En er is zeker een SAABist met drie ergens?
   Benijdenswaardig ...

   Goedkoper om bruikbaar te zijn of zelfs goede kopieën ja niet langer. Dus vroeger zou beter zijn?
   Een echt hoogtepunt van het SAAB-verhaal!

   Ik feliciteer de 20 opnieuw. Verjaardag.

 • Gefeliciteerd. Leuk voor elke 9000er die nog steeds op straat is ...

  De Anna-9000 vind ik op de foto's bijna beter dan de blauwe. Hoewel het blauw waarschijnlijk beter is in Natura, denk ik dat het geslagen zilver is gelukt door de kleurencombinatie. De felle verf, de donkere en rode lichten staan ​​in goed contrast en natuurlijk passen de velgen heel goed ... doorgaan tot de H-markering ...

  Mijn 9000er wordt hier in Zwitserland in het jaar 2021 tot Veteraan uitgeroepen. De 1990er werd pas in de zomer 1991 in de handel gebracht.

  • Ik voel me vergelijkbaar. Het blauw is de schoonheid bij uitstek, ook omdat hij licht leer heeft. Anna is het contrast. Het was zoiets op het eerste gezicht ... (hoewel Anna er op dat moment niet echt goed uitzag)

 • Ja.
  Fijne verjaardag, Anna!

  Al het beste voor de versgebakken klassieker. En natuurlijk voor de eigenaar!
  Moge je lang van elkaar genieten.

  PS Hoe zit het met het bellen van de Blue 9k Anton of Arne?
  Net zoals gedacht.

  • Ik ben al aan het praten. Een naam moet zijn. De midnight blue 9k is er al te lang buiten geweest. Ik denk erover na 😉

   • Misschien kan de blog je helpen!?

    Kom op, Saab-fanaten!
    Wat zijn de naamsuggesties voor de Blue 9k?

    De naam van Tom houdt van het beste, krijgt de knipoog.
    En misschien kan de naamgever bij de doop aanwezig zijn

 • Felicitaties aan zowel 9000ers als speciaal aan de eigenaar!

  Zoals altijd prachtig geschreven, dank je Tom! Alleen de "geheime koude reserve" ...

 • Zo'n Saab 9000 zou ook van mij houden, in Voralberg is de eerste generatie met 30 000km te koop, dus deze scharrelvondsten zijn er nu en dan.
  Het concept met de grote achterklep en de algemene grote ruimte, dus hij was zijn tijd vooruit. Tegenwoordig worden dergelijke voertuigen met succes verkocht als 4-deurcoupes, maar hebben ze veel minder ruimte.
  Jammer dat er geen echte opvolger is voor de 9000.

Reacties zijn gesloten.