NEVS reboot in Trollhättan?

Gisteren was spannend. Gepubliceerd in de ochtend Sveriges Radio de plannen voor een andere NEVS-fabriek in Shanghai. Een boodschap die vreemd klinkt tegen de achtergrond dat een andere fabriek in Tianjin nog steeds niet af is en dat de demontage plaatsvindt in de oude Saab-fabriek. Drie fabrieken, twee continenten, geen productie.

Nevs. Bedrijf in crisis.

Maar er was de persconferentie gepland voor 13.00 met Minister van Staat Löfven. En dat bracht verrassend genoeg goed nieuws met zich mee. De NEVS AB was in staat om GSR Ventures een nieuwe groothandel beleggen. 500 miljoen US dollar moet worden geïnvesteerd, en GSR plant een batterijassemblagefabriek in Trollhättan.

Het evenement is positief en zou de situatie voor de voormalige Saab-fabriek fundamenteel kunnen veranderen. Ten eerste heeft de overeenkomst, waarvan de bindende aard niet helemaal duidelijk is, betrekking op de NEVS AB. Dus op het Zweedse deel van NEVS en niet op de Chinese joint ventures. Ten tweede kan een batterijassemblage in Trollhättan de locatie duurzaam versterken.

GSR Ventures investeert meestal in een zeer vroeg stadium in startups. DiDi Chuxing is een van de meest bekende investeringen, vorig jaar kochten de Chinezen de batterij Nissan, Sindsdien hebben ze ernaar gestreefd om een ​​wereldwijde aanwezigheid op te bouwen. Een batterijproductie in Turkije, als onderdeel van het nationale auto-project, is er een van. En nu ook NEVS en Trollhättan.

Beleggingen van 500 miljoen Amerikaanse dollars moeten worden gedaan in de vorm van converteerbare obligaties, die kunnen worden ingewisseld voor aandelen in NEVS AB. Onduidelijk gisteren was het schema en in welk bedrag kon onmiddellijk geld vloeien. Daarnaast blijft de vraag of de Chinese autoriteiten de overdracht van middelen al hebben goedgekeurd. Als de transacties plaatsvinden, kunnen deze directe gevolgen hebben voor de eigendomsstructuur van NEVS AB. GSR Capital zou de grootste en grootste aandeelhouder van het bedrijf kunnen worden bij het inwisselen van de obligaties, mochten de voormalige eigenaren geen kapitaalverhoging van hun kant verlangen.

NEVS weer actief?

Gisteren heerste in Trollhättan goed weer in de felle zon. Burgemeester Paul Åkerlund zei dat hij "weer actief was". Je zou het met hem eens kunnen zijn, het zou geen opstart zijn die NEVS heet.

De afgelopen jaren heeft NEVS faillissement aangevraagd ten koste van Zweedse belastingbetalers en leveranciers. En bovendien bereikte het niet zo ongeveer elk doel dat werd aangekondigd. Wantrouwen, uitsluitend gebaseerd op deze ervaring, is gepast.

De komst van GSR Capital verbant op zijn minst het huidige risico van een tweede faillissement. Of hij ook aan de beurt is voor Trollhattan en ook voor NEVS? Het zou mogelijk zijn voor GSR om de financiële impuls te geven en, bij een uitwisseling van management, de ernst die voorheen niet bestond.

De start van de bouw van de nieuwe autofabriek in Shanghai is gepland voor mei. Tianjin start met de productie in de zomer. De Nissan AESC batterij fabriek zou in Trollhättan worden opgebouwd uit 2019, konden ze batterijen zorgen voor 400.000 voertuigen 500.000 per jaar.

500 miljoen Amerikaanse dollars zijn veel geld. Maar slechts een kleine initiële boost-financiering als u een merk wilt opbouwen. Ter vergelijking, Li Shufu heeft meer dan 10 miljard US dollar geïnvesteerd in de wederopleving van Volvo. Een Saab-wedergeboorte, waarvan sommigen sinds gisteren dromen, is niet binnen handbereik. Maar het zou goed kunnen dat gisteren een nieuw perspectief opende. Ik durf geen prognose te maken. De komende maanden zullen laten zien wat er gebeurt.

9-gedachten ook "NEVS reboot in Trollhättan?"

 • 15. Maart 2018 bij 2: 10 PM
  permalink

  Dank u Tom voor uw altijd interessant bijdragen aan het "gebeurt in Trollhattan" en de Chinees-Zweedse relaties ...... ..maybe marketing strategen komen uit het idee en bouwen voor de "oude" Saab geschikte conversie kits om elektrische aandrijving naar de elektrische aandrijving onderwerp maken om druk op de "Saab Haupdtadt" iets ......... zelfs als ik een aantal van de lezers hier steenachtige, hoewel ik een echte Saab turbo fan ben geworden ......... ..een mooie 9-3er cabrio met Elektroantorieb dia's geopend top in de zon zeker op een bijzondere manier door het land ......... en Saab zou verdwijnen, ondanks het merk wiedermal iets van een leider in innovatie.

  • 16. Maart 2018 bij 12: 34 PM
   permalink

   De open, elektrische 9-3 was al een realiteit. Saab had er minstens één in de test en was ook in Duitsland op testrit.

 • 15. Maart 2018 bij 2: 40 PM
  permalink

  Ik neem aan dat je daar geen prognose kunt hebben. De vraag is, wat is eigenlijk de koers van Nevs. Een Tesla-jager lijkt niet de Nevs EV te zijn.

 • 15. Maart 2018 bij 5: 42 PM
  permalink

  Niemand kan meer zien bij NEVS, denk niet dat een nieuwe investeerder ooit voertuigen op de weg zal krijgen.
  Deze hele onderneming ergert me alleen.

 • 15. Maart 2018 bij 5: 44 PM
  permalink

  Nogmaals, een positieve boodschap, maar ik hoop dat dit ook een realiteit is. Est, zie en geloof dan, of ben ik te pessimistisch dan?

 • 15. Maart 2018 bij 8: 03 PM
  permalink

  Wie gelooft. Nevs is totaal ongelofelijk voor mij. Wacht alsjeblieft en kijk wat er gebeurt!

  • 16. Maart 2018 bij 1: 25 PM
   permalink

   ... .Ik kan niet horen (en lezen) is er maar: onteigenen NEVES uit het zaad overneemt en bepaalt welke Inwestoren komen afgeleverd na onderzoek, dit wieschiwaschi bijtende ... ..

 • 16. Maart 2018 bij 8: 18 AM
  permalink

  Hope sterft als laatste - maar ze sterft. Hoe dan ook, ik heb de hoop op een elektrische SAAB opgegeven om mijn langeafstands-9-5 aan te vullen

  • 16. Maart 2018 bij 11: 43 AM
   permalink

   Electric SAAB?

   Saab-auto's zijn al een tijdje insolvabel. Genezing van een hoop (of zijn taak) kan dan alleen verwijzen naar een NEVS-EV, of niet?

   Ik vind het nog steeds niet leuk om gelijk te worden ...

Reacties zijn gesloten.