Geen toekomst voor Trollhättan?

Keerpunt in Trollhättan. Voor de eerste keer sinds de komst van NEVS in de oude Saab-fabriek, de TTELA negatief over de toekomst van de site. Jarenlang waren de lokale journalisten met anticiperend optimisme onderweg. En rond de jaarwisseling was er nog steeds de slogan dat wat goed is voor NEVS, ook goed is voor Trollhättan.

NEVS plant zomer 2016

Chinese investeerders. Geen toekomst voor Trollhättan.

Slechts een paar weken later lijkt het in werkelijkheid dat wat goed lijkt voor NEVS, helaas slecht is voor Trollhättan. Het gaat over de ontmanteling van de spuiterij en het definitief verlaten van de lopende band in de fabriek. Geleidelijk aan lijkt de omvang van de gebeurtenissen in het publieke bewustzijn te komen. NEVS houdt daar niet van, en er zijn halfslachtige pogingen gedaan om dit tegen te gaan. Een paar dagen geleden kon je een half optimistisch artikel lezen over de situatie in TTELA. Naast het hoofd communicatie van NEVS, Fredrik Fryklund, die verbaasd was over de consequent negatieve berichtgeving in de media in Zweden, had ook Fredrik Sidahl, hoofd van de toeleveringssector voor de automobielindustrie, een stem.

Hij sprak de hoop uit de fabriek met nieuwe bestellingen te kunnen vullen. Hij noemde de goede infrastructuur rond de stad, de nabijheid van de haven in Wallhamn en de goede uitrusting van de fabriek als troeven.

Waarschijnlijk geen weerspiegeling van het feit dat de NEVS-fabriek al gedeeltelijk is ontmanteld. Het enige dat overblijft van de spuiterij is het eigendom. De plant zelf is onderweg naar Tianjin. Werknemers die assemblageorders zouden moeten plaatsen bij "NEVS Industrial Services" verlieten het bedrijf vorig jaar.

De situatie heeft een grotesk drama. De eens zo modernste autofabriek in Zweden zal worden ontmanteld door Chinese investeerders. Een lelijke situatie, zoals we eigenlijk alleen wist vanaf het 70er en 80er jaar geleden, toen de Chinese gedemonteerd oude staalfabriek in de punten en verscheept naar China.

Chinese investeerders. Toekomst voor Hisingen.

Een paar kilometer verder naar het zuidwesten, op Hisingen, staat nog een autofabriek. Het was 2010 in een slechtere staat dan de Saab-fabriek, maar daar investeren Chinezen in plaats van te ontmantelen. En hoewel Geely-eigenaar Li Shufu met succes een wereldwijd bedrijf vormt, heeft Trollhättan geen toekomst. De verwachting van de Saab-veteranen dat vroeg of laat het Volvo-logo op het werk zou worden gevonden, is niet vervuld.

En het lijkt onwaarschijnlijk dat dit ooit zal gebeuren. Geely neemt geen genoegen met oude, geroofde fabrieken. Geely denkt op lange termijn en bouwt opnieuw. In China werkt een Polestar op zijn best, Gent wordt voortdurend gemoderniseerd. In december kocht de Geely Holding van Li Shufu van Volvo Trucks en werd afgelopen vrijdag zijn grootste aandeelhouder bij Daimler. Een einde aan het succesverhaal van Geely is niet in zicht. Op de oude Saab-locatie ziet het er somber uit.

In Trollhättan twijfelen ze nu aan het schema van NEVS, dat zichzelf voor de tweede keer lijkt uit te stellen. 10.000 elektrische auto's lijken dit jaar nauwelijks haalbaar, omdat de voltooiing van de fabriek in Tianjin nog steeds vertraging oploopt. De toekomst van de Zweedse locatie is de eerste keer dat TTELA public publiceert Vraag, Absoluut juist als je de feiten ziet. De oude Saab-fabriek is nu niet langer produceerbaar, het project NEVS 9-3 wordt alleen vanuit China bestuurd. Trollhättan heeft er niets mee te maken.

Wat overblijft? Waar werken naar schatting 6-700 Zweedse werknemers momenteel aan, misschien minder? Sommigen werken in China, leiden collega's op in Tianjin en zetten de montage op. De voormalige Saab-test- en inspectielaboratoria zijn goed geboekt door andere bedrijven en genereren omzet. Ze zijn echter ook niet meer up-to-date Bij ons laatste bezoek in 2016 was er sprake van geplande investeringen in de systemen voor het jaar daarop. Men kan aannemen dat ze niet hebben plaatsgevonden.

De voortgangsontwikkeling voor de DiDi-concepten vindt nog steeds plaats in de Stallbacka, inclusief werkzaamheden aan het Phoenix E-platform. Het behoeft geen betoog dat de projecten zich op een laag pitje ontwikkelen vanwege het gebrek aan kapitaal en het gebrek aan geschikte medewerkers.De aanhoudend slechte situatie rond de ontwikkeling van NEVS leidt niet alleen tot de aanhoudende emigratie van high-performers, maar ook tot een slecht humeur tot op het hoogste managementniveau.

Hoe lang ondersteunt Beijing Kai Johan Jiang?

NEVS verliest nu ook zijn laatste, lokale ondersteuning. Het geduld ter plaatse lijkt op. Na jaren van aankondigingen die nooit zijn uitgekomen, lijkt investeerder Kai Johan Jiang zijn krediet te hebben opgebruikt. Voor het Chinese beleid, dat Kai Johan Jiang duidelijk steunt, zijn de situatie en de negatieve reacties in de media geen aanbevelingen. Want wat er de afgelopen jaren in Trollhättan is gebeurd, schaadt ook de reputatie van Chinese investeerders in Europa. Dat kan je niet goedkeuren in Peking, waar je verstandig registreert wat westerse media melden. NEVS en Kai Johan Jiang zijn uiteindelijk aan het infuus van Chinese banken. Hoe lang zullen ze kijken?

De plaatselijke krant hoopt in het voorjaar op meer duidelijkheid. En over het feit dat NEVS erin zal slagen succes en economisch belang te behalen. Ik deel deze hoop niet.

18 gedachten over 'Geen toekomst voor Trollhättan?"

 • Bedankt voor de update. ME kan Volvo alleen maar feliciteren met zijn Chinese investeerder, wie had dat een paar jaar geleden gedacht? Maar de Chinezen waren slim genoeg om te beseffen dat een in China gemaakte Volvo het niet zou lukken op de Europese markt of dat hij op basis van prijs in andere segmenten zou moeten worden aangeboden, maar dat is ons tot nu toe bespaard gebleven. Ik heb me vaak afgevraagd welk merk in aanmerking zou komen voor een nieuwe auto - de nieuwe Volvo V60 is fantastisch voor mij gebleken. Geweldig ontwerp, veel ruimte binnenin. Helaas werd ook een (kleine) fabriek bij Volvo het slachtoffer van de stroomlijning van de portfolio, Uddevalla (jv met Pininfarina). Ik hoop dat Volvo in de toekomst weer een strakke C70 cabriolet met stoffen kap op de markt zal brengen. Omdat er simpelweg te weinig van de 9-3III MY10-12 op de markt zijn ... ;-( Wie is eigenlijk eigenaar van het Saabfabrik-pand? De banken of een onroerendgoedbedrijf? Als het pand eenmaal een paar jaar leeg heeft gestaan, begint het te verslechteren Vlak ernaast maak je je momenteel zorgen over je toekomst. Ik heb ooit gelezen dat GKN (voorheen Volvo Aero) overweegt om de productie naar het VK te verplaatsen ... Dan zou een heel kwart leeg zijn ... PS: Als je uit Kijkend over de hoofdpoort naar GKN, d.w.z. over de grote parkeerplaats, zijn er een paar kleinere "kazernes" - welke afdeling was daar eigenlijk gehuisvest tijdens Saab-tijden?

 • Ik ben goed in het gebrek aan interesse in NEVS. Nu heeft iemand anders de kans om SAAB te doen herleven

 • Dat is het!

 • Ik denk dat het juist en belangrijk is dat er op de blog over wordt gerapporteerd. Waar anders kunt u deze informatie krijgen!
  Als de besluitvormers toen nog niet zo koppig waren geweest en BMW op de voorgrond was gekomen, zou het vandaag anders zijn geweest in Trollhättan. Waarom werd NEVS genoemd als de No-Name? Strange !!!
  Desalniettemin - die serieuze interesse heeft in de fabriek zal investeren in een nieuwe schilderlijn. Laat NEVS eindelijk aan de stekker trekken om de weg vrij te maken voor een nieuwe investeerder. Er is de laatste jaren genoeg slecht nieuws geweest. Een cruciale vraag is of er serieuze vooruitzichten zijn voor de oude fabriek?

 • Dit alles had niets te maken met SAAB. Het enige dat nog steeds SAAB was, was de body van de oude 9-3 uit 2002 en het onheilspellende Phoenix-platform, dat nu X jaar is ontwikkeld. De wereld blijft draaien. Andere autofabrikanten lopen nu lichtjaren voor op NEVS. Niet per se met alternatieve aandrijvingen, maar ook met het onderwerp netwerken, autonoom rijden of zelfs complete mobiliteitsconcepten zoals Car2Go. NEVS kan zelfs niets beginnen te bieden. Ze hebben niet eens een sexy studie die een 'heb wil'-effect teweegbrengt.

  Begrijp me niet verkeerd, maar SAAB zal altijd SAAB voor me zijn. Maar SAAB is dood sinds 2012 en dat zal zo blijven. Ik heb zelf 6 SAAB's gehad door de jaren heen. Voor mij is SAAB altijd een individueel merk geweest dat zich heeft onderscheiden door technische verfijningen en door een cool, niet het algemene smaak-overeenkomende ontwerp.
  NEVS alleen is geen waardige opvolger. En wie gelooft dat de fabriek in Trollhättan soms nog auto's tuimelt, heeft ongelijk.

  • Absoluut correct geformuleerd. NEVS is in theorie een pure hardwareleverancier die op min of meer oude platforms werkt. Je kunt vanuit je eigen huis geen innovatieve netwerken aanbieden, zelfs niet in het begin. De trein van de tijd heeft NEVS doorgerold, in principe doet men niets anders dan 6 jaren geleden.

  • Hallo Nico
   Dat is precies hoe ik jaren geleden ruzie maakte en een pessimist werd genoemd. Maar iedereen die bekend is met de autoconstructie wist dat de hele Nevs-procedure in Zweden een goed idee was. Nooit eerder werd een "dood merk" met succes nieuw leven ingeblazen in de autogeschiedenis. Als overnamekandidaten niet direct worden voortgezet met een goed concept (zie Volvo), komt er niets van terecht. Nevs wachtte te lang en had niets nieuws te bieden. In plaats daarvan werd het kleintje afgebroken. Jammer, keer op keer jammer.

 • Waarom worden ze toch nog NEVS genoemd als er niets meer uit Zweden komt? Beter zou NEVC zijn. Want alleen haat en woede komen naar boven als je ziet hoe zo'n traditioneel bedrijf tegen de muur werd gedreven en geplunderd. Ik wens hen het laatste vertrek, dat eindelijk vrede is.

  • Ik had het niet beter kunnen uitdrukken zoals Heiko

 • NEVS heeft veel energie en kapitaal binnengebracht - op dit moment kan niet worden beantwoord of het voldoende zal zijn om naar de winkel te rijden.

  Het belangrijkste voorbeeld van Volvo onder de Geely-vlag is een vergelijking met totaal verschillende startposities - deze zijn inmiddels bekend en zijn al meerdere keren beschreven. Met NEVS is de installatie veel moeilijker en vereist deze veel langere tijd.

  Ik houd mijn vingers gekruist voor NEVS.

  • stop met dromen en leef in een andere wereld. Maar het is een kanker die alles heeft vernietigd

  • "Ik houd mijn vingers gekruist voor NEVS."

   Voor wat precies? Ontmantelen en verzenden? Ik begrijp de opmerking niet. Heb je het artikel gelezen?

   Het maakt me niet uit of China een automerk meer of minder heeft. Niet helemaal in dit speciale geval (NEVS). Ik geef er de voorkeur aan dat geen enkel Chinees merk SAAB oproept.
   Anders zouden na de assemblagelijn en de spuiterij ook de reputatie en het SAAB-verhaal naar China worden verscheept.

   Goed dat de SAAB AB een beschermende hand op de naam heeft gehouden.

   In een paar jaar zouden SAAB-bestuurders anders op parkeerterreinen worden benaderd door jongere autoliefhebbers als volgt:
   'Interessant, je auto. Welk bouwjaar is dat? AHA! Ik wist niet eens dat de Chinezen toen al zulke mooie auto's bouwden. "

   Een echt horrorscenario! Ik wil dit gesprek nooit hebben.

   • Lees het artikel aandachtig - maar kwam niet tot uw conclusie.

    Gelooft u werkelijk dat een zogenaamde. Startup (veel meer is nevs na amputatie door GM voor Saab en andere tegenslagen namelijk niet op dit moment) zou kunnen beginnen met elektrische mobiliteit elders dan in China?

    Kijk eens naar de infrastructuur in Europa - op een paar uitzonderingen na (bijvoorbeeld Noorwegen) is er nauwelijks iets te zien. U regelt natuurlijk alles hier in Duitsland - daar ben ik vast van overtuigd.

    Als je later met jongeren over parkeerplaatsen praat, zullen er vast meer intelligente mensen zijn dan de jongeren die je vermoedt uit de vallei van de nietsvermoedende - dus maak je geen zorgen!

   • Waarom het sarcasme?

    Heb ik beweerd een e-mobile-startup buiten China te hebben? Ik geef toe dat ik het in China niet kon doen, ik wilde niet eens ...

    Maar is dat relevant, het punt?

    Als NEVS succesvol was (het ziet er niet zo uit), zou het elke startup zijn. Zou dat iets te maken hebben met SAAB? Dat is het punt. Dat is waar het hier om gaat. Het is een SAAB-blog! ! !

    Onderwerp (SAAB) erfgoed:
    Men moet ook onderscheid kunnen maken tussen "kennis" en "intelligentie". Ik heb nog nooit gehoord van een intelligentietest waarin kennis van SAAB-auto's een rol zou hebben gespeeld.
    Maak je nog steeds de "vallei van de nietsvermoedende" op basis van de vraag of een jongere in de toekomst zal weten wat een SAAB uit 1993 was?

    Hier is een voorspelling: volgens jullie normen zullen alle tieners in de toekomst helemaal stom zijn. Godzijdank, maar alleen op maat!

    Anders zullen vaders en grootvaders onder de jongeren waarschijnlijk moeten rechtvaardigen waarom ze niet alleen naar de technologie en geldoverdracht naar China keken zonder iets te doen, maar het ook aanmoedigden ...

    Maar blijf juichen ...

   • Ik kwam er net achter dat NEVS iets gedaan wil krijgen in China (omdat het meer geschikt is voor het project).

    Waarom zouden ze moeten stoppen nadat ze tot nu toe energie en kapitaal hebben gebruikt? SAAB-auto's werden door GM op zo'n manier geamputeerd dat een andere investeerder niet veel interesse zou tonen in de SAAB-fabriekshallen (met of zonder een spuiterij) - maar de oorzaak van deze aandoening is niet NEVS. Ik juich op geen enkele manier toe - maar ik kan op de een of andere manier begrijpen hoe NEVS werkt.

    SAAB-auto's hadden geen toekomst onder SAAB AB noch later onder GM. Ik zal gewoon afwachten wat er nog kan gebeuren met de "restjes" onder NEVS - andere grote investeerders zullen waarschijnlijk nog steeds niet op het toneel verschijnen. Daar moet je nu mee akkoord gaan.

 • Is waarschijnlijk verwend. Naam verpest, nu ook naar China met het werk. Kan alleen iets beters doen.

 • Het is tenslotte geen slecht nieuws - als NEVS de fabriek uit is (waar gaat de spuiterij heen?), Dan kun je het fabrieksterrein tot rust brengen - er wordt een koper gevonden ...

 • Ik deel de hoop ook niet.
  NEVS moet eindelijk de winkel sluiten, misschien kan er dan iets worden gedaan met het jammere restant van het werk.
  Maar ik ben blij voor Volvo dat waarschijnlijk omdat veel in de goede richting gaat.

Reacties zijn gesloten.