Een chassis voor de 9k. Saab origineel of niet?

Als het achter de mainstream aan zat, zou je niet betrokken moeten raken bij oude auto's. Digitale mobiliteit is voor ons, elektrische auto's, volledig genetwerkt, worden als de toekomst beschouwd. Wat wil je daar met een analoge, nu 20 jaren oude Saab 9k?

Saab 9000, Anna Project
Saab 9000, Anna Project

Maar juist de analogie maakt de affaire aantrekkelijk. Mens en machine staan ​​centraal. En het is niet de cloud die de belasting inneemt. Het Anna-project loopt al een aantal jaren, en ondertussen groeit de Saab uit tot een echt goede youngtimer.

Het streven naar perfectie zit niet in de specificatie. Maar er zijn nog steeds dingen die me storen en die moeten worden opgelost. Het chassis is een van de punten. Hoewel de Saab zijn TÜV-benoeming in 2017 zonder problemen heeft doorstaan, is er nog steeds behoefte aan actie. Zoals bij ongeveer 9000, zakt de staart lichtjes in. Op ambitieus gereden snelwegpassages leiden oneffenheden tot ongemakkelijke weerkaatsing, die niet geheel ongevaarlijk is. En hoe dan ook: het chassis past niet bij de auto. De veren zijn fijn en van Saab. Maar de schokdempers zijn van onzekere oorsprong en inharmonisch - en niet van Saab. Gerard Ratzmann van Saab Service Frankfurt deelt mijn mening: het spul moet uitkomen!

Alleen wat binnenkomt? Het lezen van Saab-forums en vragen met andere 9k-stuurprogramma's helpt me niet verder. Als degene over gele Konis flirt, adviseert de volgende beslist. Dit gebeurt al een paar weken, ik kan niet echt opschieten, maar de oplossing is dichterbij dan ik vermoed. Soms ben je blind en vertrouw je de wonderen van de Saab-melkweg niet.

Waarom gebruik je geen originele Saab-dempers, wordt mij eerst gevraagd Kiel, dan in Frankfurt? Ja, waarom? Het is een van de onpeilbare dingen Oriodat originele onderdelen die je niet verwacht nog steeds beschikbaar zijn of na een lange pauze ineens weer op de lijst staan. Maakt niet uit waarom, maar in de zomer van 2017 zit er een klein aantal dempers voor en achter in het systeem. Echt goedkoop voor de achterkant. Echt duur voor de voorkant.

In cijfers: De voorste dempers, onderdeelnummer 4543799, kosten € 326,64 per stuk. De achterste units, onderdeelnummer 4647095, kosten elk € 71,84. Dit betekent dat het originele complete Saab-pakket twee keer zo duur is als een set van Koni. Origineel is altijd spannender dan accessoires vind ik, maar moet toch slikken.

Saab origineel of niet?

Om een ​​beslissing te nemen, moet je veel feiten in overweging nemen. Ik wil Anna houden, zo lang mogelijk rijden. Origineel lijkt beter dan accessoires. Een ander verwaarloosd aspect van 9000 is de ontwikkeling van het chassis. Het is een verhaal voor een tweede blik. Omdat het oppervlakkig was, deed Saab hetzelfde met 9000 zoals Fiat deed met Croma en Lancia met het thema. Mc Pherson schuift naar voren, levende as achter. Conventioneel. Boring. Point.

Of misschien niet. Omdat met Magnus Roland een groot talent wordt toevertrouwd aan de ontwikkeling in Trollhättan. In zijn verdere professionele leven zal hij een Duits premiummerk leren hoe rijdynamiek moet worden gedefinieerd, en bij GM zal hij de Amerikanen laten zien dat sportwagens niet alleen snel kunnen zijn op rechte stukken asfalt.

Saab 9000 Anna Project
Anna-project in de zomer 2017. De achtersteven hangt gemakkelijk.

De aanbevelingsbrief voor zijn indrukwekkende carrière zal de Saab 9000 zijn. Voorin krijgt de 9k Mc Pherson veerpoten. Ze besparen de ruimte die nodig is om de motor met de flensgemonteerde tandwielkast aan de overkant te installeren. Bij een aanrijding kantelt de aandrijfunit, wordt een onoverkomelijke barrière en blijft de overlevingsruimte behouden. Op de achteras neemt Saab het beproefde concept van de 900 over. Starre as, schroefveren, stabilisatorstang en, in tegenstelling tot de 900, een laag geplaatste panhardstang.

De vering is onverwacht comfortabel, gezien de lage lichaamslol van het lichaam tijdens hard rijden. (Teknikens Värld)

Dit zorgt voor stabiliteit, minimaliseert de neiging tot wegrollen, verhoogt de richtingsstabiliteit en rijdynamiek. Omdat Magnus Roland enerzijds autosport-savvy is, heeft hij aan de andere kant het Zweden van de jaren 80 in gedachten. Asfalt is slechts een discipline. Op een gegeven moment belandt elke bestuurder onvermijdelijk op grind, sneeuw of ijs, en uiterlijk dan wordt duidelijk hoe goed een voertuig echt is afgesteld. Saab streeft ernaar het beste te leveren. Een perfect chassis voor elke ondergrond, veilig, comfortabel en vooruitstrevend.

Saab 9000-ophanging. En Eric Carlsson neemt zijn handen van het stuur.

Operation Driving Dynamics slaagt. Journalisten melden een veilige afhandeling in beurten, de lage neiging tot onderstuur. Van de veiligheidsreserves, de perfecte communicatie van persoon tot machine. Rallylegende Stig Blomqvist gaat nog beter en jaagt de 9000 Turbo genadeloos over gravelwegen. De onvergetelijke Eric Carlssson staat erop dat hij graag zijn handen van het stuur haalt en in plaats daarvan met zijn knieën stuurt - een indrukwekkende demonstratie op hoge snelheid en met persvertegenwoordigers aan boord.

Het chassis wordt als een sensatie beschouwd. Comfortabel en sportief tegelijk. En vooral, zeker. Het stelt standaarden voor de première van de 9000, de pers is verrukt. Saab is overtuigd van de constructie en verandert dit ook met de introductie van de 2. Geen generatie. Dat heeft consequenties.

Het chassis van de Saab 9000 is van het rustieke type (ADAC Special 1998)

Het chassis van de 9000 was aan het einde van zijn productietijd behoorlijk controversieel. Het werd nu rustiek genoemd, wat ook te wijten was aan de oorsprong van de 80er-jaren. MacPherson stutten voorzijde, starre as achterzijde, werden beschouwd als achterhaald. Zelfs als Duitse premiumfabrikanten erop blijven wedden. Het was gekritiseerd naar de 9k.

Als ik historische persberichten lees, rijzen er twijfels. Over welke auto schrijft u? Progressieve rijdynamiek? Mijn Anna-project wankelt momenteel als een dromedaris door bochten, in forums leest men keer op keer over een gebrek aan rijdynamiek.

Hoe succesvol was de afstelling van de ophanging echt? En hoe voel je je vandaag, meer dan 3 tientallen jaren later? De beslissing is duidelijk. In Frankfurt bestelt u de schokdempers voor voor en achter, bij de volgende gelegenheid gaat de Saab de werkplaats in.

En dan? Dromedaris of rijdynamiek? Of een dure slechte investering? In een week volgt het vervolg.

18 gedachten over 'Een chassis voor de 9k. Saab origineel of niet?"

 • blanco

  Tom,

  Als u donorauto wilt besparen, heb ik 1 in het VK. Gratis is het verzamelen op een trailer vanuit Londen.

  1996, SAAB 2.3T handleiding Jubileum, groen / zand interieur

  Sindsdien heeft de auto het fortuin gehad om een ​​auto-ongeluk te beëindigen.

  De voorkant heeft alle reserveonderdelen, exclusief de voorbumperafdekking.

  Als jij of iemand dit wil, voordat ik eindelijk de moed heb om haar te schrappen, neem dan contact met me op via facebook messenger:

  https://www.facebook.com/terry.hawkins.5832

 • blanco

  Een van mijn uitspraken is helemaal niet verontrustend. Saab was veel te klein om compleet verschillende spcifications te produceren. Het is hetzelfde met de 901. De originele dempers zijn vandaag echter niet meer verkrijgbaar bij Sachs.
  Vergelijkbaar met de AHK voor de 9-5 (ik ben niet langer zeker of 9-5 of 9-3). Kostenplaats met Saab via 600 € hetzelfde deel met Biltema in Zweden, ca. 200 €.
  Bovendien "vervaardigt" Orio niet alleen, ze kopen ook gewoon in. Heeft u wel eens een “originele Saab” ophangstopcontact uit 1996 en een “originele Saab” ophangstopcontact uit 2017 geïnstalleerd? Dit zijn geen identieke specificaties maar verschillen in kwaliteit zoals dag en nacht. Uitlaatsysteem voor de 9-3I, dat zelfs van Orio er vandaag compleet anders uitziet dan het origineel van 99-03.
  Remblokken “orignal Saab” komen nu voornamelijk van Mintex, vroeger was het ATE. Originele Saab is wat er nu in de Orio-doos zit, dat het dit jaar van de ene leverancier kan komen, volgend jaar van een andere. Met uitzondering van speciale onderdelen, kopen de toeleveringsbedrijven in en herlabelen en wordt de prijs “aangepast”. Je hebt het recht, of ik wil betalen, dat is ook mijn beslissing.

  • blanco

   Daar zijn ze weer, de ingrijpende uitspraken die niet kloppen. Orio biedt verschillende kwaliteitsniveaus. Van hoge kwaliteit tot goedkoop. Om klanten te bedienen die gevoelig zijn voor de prijs. De dealers weten dat, ze communiceren het hopelijk ook met de klant. Daarom, degenen die weinig geld willen investeren, alleen de prijs passende delen. De anderen zijn dat niet.

  • blanco

   Het spreekt voor zich dat SAAB (nu Orio) niet alle onderdelen produceert met behulp van zijn eigen systemen ...

   Het is altijd zo geweest dat autofabrikanten leveranciers hebben gehad en zich hebben ingekocht. Bij SAAB had dat zelfs invloed op de motoren. Eerst werden er 2-taktmotoren gekocht, daarna de V4 van Ford en later alle diesels en de V6 ...

   Eigen engines zijn eerder een uitzondering binnen de SAAB-geschiedenis, omdat regel ...

   Voor schokdempers, remblokken en nog veel, veel meer is dit altijd het geval geweest en waarschijnlijk voor altijd en altijd voor elk ander merk ...

   Veel leveranciers bieden hun onderdelen ook alleen aan. Misschien rijd je al een tijdje redelijk goed, wetende je weg en rust je je SAAB uit met oliefilters en schokdempers (of wat dan ook) van een breed scala aan leveranciers die de meest directe route hebben genomen tussen de auto (bestuurder) en de fabrikant ...

   Maar je moet je er ook van bewust zijn dat je een organisatie (ORIO) berooft van het geld dat dit wel en niet alleen kan leveren en dat voor een tijdje op een kosteneffectieve (en ondoorzichtige) manier, maar ook op de lange termijn en wil de voertuigen volledig verzorgen.

   De businessmodellen zijn niet vergelijkbaar en zeker niet gelijk ...

   Zodra het aantal aangevraagde onderdelen onder de winstzone dreigt te dalen of zelfs om de kosten van een leverancier te dekken, zal hij de productie betrouwbaar stopzetten. Bij Orio is het bijna andersom ...

   Elk onderdeel dat in de toekomst niet langer aan SAAB-chauffeurs zou kunnen worden aangeboden, brengt hun eigen claims en bedrijfsmodel in gevaar. Met andere woorden: kruisfinanciering wordt hier ook gebruikt. 2 € meer (of minder) voor het oliefilter kan uiteindelijk beslissen of er in de toekomst reparatiepanelen voor de ene of de andere SAAB zullen zijn ...

   Je moet dat ook denken.

 • blanco

  De originele schokdempers voor de voorkant zijn verkrijgbaar voor iets meer dan 100 € ... er zit geen Orio-sticker op maar een van Sachs maar hetzelfde onderdeel is groen.

  • blanco

   Ik heb me ook afgevraagd wat "originele schokdemper" betekent ...

   Of zelfs het onderwerp SAAB origineel? Een moeilijk en waarschijnlijk politiek onderwerp. Aan de ene kant kan bijna niemand het zich veroorloven om meer geld te gooien dan nodig is, maar aan de andere kant willen we allemaal een instelling hebben die een uitgebreid assortiment verbruiksartikelen en reserveonderdelen centraal beheert voor SAAB-chauffeurs en SAAB-garages.

   Orio is een legitieme opvolger van SAAB-auto's. Naar mijn mening veel legitiemer dan NEVS. Meer dan de divisie
   Service en onderdelen zijn helaas niet van SAAB gebleven. Het zou mooi zijn als we het konden houden ...

   • blanco

    Brisante vragen op vrijdag. Ten eerste: Orio is het enige bedrijf dat zich buiten Saab AB bevindt om de naam Saab voor reserveonderdelen te gebruiken en ook om een ​​productie in sublicentie te geven.
    Wat is Saab Original? De schokbrekers voor de 9k zijn onderdelen die vóór faillissement zijn vervaardigd. Ze zijn dus zonder twijfel origineel. Als Orio (bij Sachs) ze laat herbouwen met dezelfde, originele specificatie, zijn deze ook origineel. Niet voor niets krijgt u 3 jaar garantie van “Saab Original” van Orio.
    Ik vind het verontrustend om te zeggen dat er bij Sachs dezelfde schokdempers zijn voor veel minder geld. Is dat zo? Is de specificatie correct en komt deze echt overeen met het Orio-product? Ik zou heel voorzichtig zijn met deze verklaringen. Omdat het is, zoals Herbert zegt: aan de ene kant moet een bedrijf voor alle Saab-zaken zorgen. Aan de andere kant beweren we dat het gebroken is door een reflex. Dat moet in zijn commentaar worden besproken (@ Daniel).

 • blanco

  Het chassis van de 9000 is gewoon de explosie. Zacht zonder geïsoleerd te zijn van de weg. En is gemakkelijk te hanteren. Een van de beste chassis in de autogeschiedenis.

 • blanco

  Michel anticipeerde erop. Vind de Bilstein B4 waarschijnlijk de beste pasvorm voor de 9000er. Goed compromis tussen bediening en comfort. Denk dat de originelen gelijkaardig zijn. Koni Gelb lijkt me altijd te zwaar.

 • blanco

  Ik denk dat de aero-ophanging al bijna perfect is. Het is niet moeilijk, maar het is ook niet zacht. Ik heb nu H&R verlagingsveren met Bilstein B6 schokbrekers. En dat is beslist te moeilijk. Het is geweldig bij hoge snelheden op de autobahn, maar als je langzamer gaat rijden, is het te moeilijk. Ik heb nu de Bilstein B4 besteld en daarna heb ik de originele Aero-veren er weer op gezet. Laten we zien hoe het gaat.

 • blanco

  Nou, ik ben benieuwd welke fabrikant op de nieuwe dempers komt! Ik heb mijn eerste twee 9000's snel omgebouwd naar Koni (niet alleen omdat mijn rijbewijs me speciale voorwaarden gaf voor de "gezinsauto"). De auto's waren puur rijplezier op landwegen! Je wist altijd van tevoren wat ze gingen doen en hoe je ermee om moest gaan en dan het prestatiepotentieel! Mijn 900's vroegen steeds meer moeite met dezelfde rijstijl. Mijn huidige 9-5 stationwagen krijgt bij de volgende gelegenheid ook Koni-dempers - zelfs als ik vandaag niet langer op zoek ben naar hun grenzen. Op oudere leeftijd word je rustiger!

 • blanco

  Voor zover ik me kan herinneren, waren de 9000's en tot de eerste CS-versies ontworpen om actief te zijn om te rijden en tegelijkertijd comfortabel op te springen en de Saab-ontwikkelaars hadden iets geweldigs tevoorschijn gehaald uit de beschikbare ingrediënten (zoals altijd). Persoonlijk vond ik het chassis van mijn CS (1991-2.3) uit 16 bijna als een skelter en heel precies - vergeleken met wat andere auto's te bieden hadden en zonder oncomfortabel te zijn. Toen er een paar jaar later proefritdagen waren bij Saab Duitsland, was ik ronduit teleurgesteld over het trage draaigedrag en het gebrek aan feedback van latere CS-modellen - de opmerking van een verkoper was iets dat de klanten zo willen ...

 • blanco

  Hallo Tom, leuk verslag! Of de combinatie McPherson voor- en starre as van de steen der wijzen, of liever gezegd het platform dictaat (voor) en de kosten druk (achter) was te wijten terug is echt een zeer interessante vraag, die wordt besproken in andere Saab affiene blogs enkel controversieel. Ik kijk uit naar het vervolg.

  • blanco

   Al gehoord. Ik denk dat de verkiezing ook zwaar werd beïnvloed door de tijdgeest. Vrijwel iedereen gebruikte grote lay-outs voor grote salons met voorwielaandrijving. Het gaat erom hoe goed je het hebt afgestemd. Echter: met spiraalveren zou er geen ruimte zijn geweest voor een transversale installatie van motor en transmissie.

   • blanco

    Wat bedoel je: "met schroefveren zou het hebben ..."

 • blanco

  Een goede teaser. Ik kijk uit naar deel twee. Vooral omdat de 9000 me niet laat gaan ...

  Misschien komt er toch iemand naar de boerderij? En dan zou hij een goede opschorting moeten hebben.

  PS
  Passend dat de analoge Bil Anna wordt genoemd. Anna heeft nooit gelogen. Ze zal je eerlijk vertellen of de dempers gevallen zijn.

 • blanco

  @ Tom,

  iets klopt er niet. Het moet "leren" betekenen, niet "leren" (Magnus Roland, het Duitse premiummerk).

  • blanco

   Is beter. Veranderd. dank u wel

Reacties zijn gesloten.