Mijn Saab-verhaal

Ik ben waarschijnlijk NIET DE grootste SAAB-fan ter wereld, maar absoluut een van de grootste. Ik raakte jaren geleden besmet toen ik nog een jonge jongen was en elke vrijdag rond het middaguur rommelde ik door de autodealers in de stad om folders te verzamelen.

Saab 900 1996
Zweedse elegantie, Saab 900 II Coupe

De plaatselijke SAAB-dealer veranderde van tijd tot tijd de eigenaar en de plaats, maar hij kon me niet ontgaan! In deze stad in Nederland (Zwolle) was en is nog steeds een assemblagefabriek van SCANIA. Een kennis van mijn vader werkte daar en toen op een dag met een 900-turbo aankwam (dat moet zo 1983 zijn geweest) werd ik eindelijk vergeven.

SAAB is niet mijn enige favoriete merk. Ik heb een zwak voor merken die absoluut niet mainstream zijn en op de een of andere manier iets speciaals hebben zoals merken zoals Lancia of Rover. Helaas zijn deze merken erg moeilijk om te overleven omdat ze slechts kleine hoeveelheden verkopen. Ik werk momenteel in de productstrategie van een Duits premiummerk en weet hoe duur het is om een ​​volledig nieuw voertuig te ontwikkelen.

Soms krijg ik daar een kleine glimlach, maar ten eerste kan het me niet schelen - ik blijf bij mijn passie - en ten tweede ben ik niet de enige. Ik ben vooral geïnteresseerd in SAAB's verminderde Zweedse ontwerp en turbotechnologie. Het veiligheidsconcept en milieubewustzijn maken het plaatje compleet.

Als Ingenieur Fahrzeugtechnik vond ik de turbomotor steeds intelligenter en vooruitstrevend dan een stofzuiger met grote capaciteit. Het is veel veeleisender voor dezelfde rijeigenschappen om veel kracht en koppel te krijgen van een kleine motor met minder verplaatsing dan van een grote. De kleine motor is veel efficiënter! Begin van de 80-hij nog steeds een exotische, vind vandaag de dag in de moderne auto bijna uitsluitend turbomotoren gebruiken, maar kon ook Per Gillbrand toen hij in de 70er-jaren begon met de ontwikkeling, zeker niet vermoeden.

Ik bezit 2 SAAB met turbomotor (185 PS) namelijk een 900 Coupé en een 900 Cabriolet. Beide zijn modeljaar 1996, dus dit is de 900 II. In de SAAB-fanbase wordt de 900 II soms niet als een echte SAAB beschouwd. Ja, de auto is gebaseerd op een Opel-platform en heeft een aantal Opel-onderdelen. Maar zonder GM en de technische basis zou SAAB naar mijn mening niet eens de 90ers hebben overleefd (zie het boek "SAAB 900 - A Swedish History"). Ik denk dat het ontwikkelteam onder leiding van Yngve Larsson zeer veel succes heeft gehad met het integreren van veel typische SAAB-elementen in het ontwerp en dat de 900 II daarom een ​​echte SAAB is! Vooral de coupé vind ik erg aantrekkelijk door de pijlvorm en de zeer sportieve C-stijl, die erg doet denken aan de 900 I. Nu onderschat, maar ik weet zeker dat de 900 II ook een klassieker zal zijn!

Mijn coupe verkeert in een zeer goede originele staat en is verder uitgerust met het ingenieuze Sensonic-systeem. Ik hou ervan mezelf te veranderen, maar in- en uitstappen is soms vervelend. Vooral in de stad of in het verkeer. De Sensonic heeft 140.000 km en 15 al jaren betrouwbaar ondersteund bij het schakelen. De 900 II turbo-opgeladen coupe en Sensonic zouden nu zeer zeldzaam moeten zijn en ik zou het voor geen geld in de wereld verkopen. Ik kwam onlangs binnen SAAB Museum ontmoette in Trollhättan de ontwikkelaar van de uitzending. Dat was een heel interessant gesprek. Bedankt Peter Bäckström!

Mijn cabriolet is een Amerikaans model, maar is er nog nooit geweest. Het werd voor het eerst geregistreerd in Nederland, waarschijnlijk een Amerikaanse diplomaat die de auto kocht. Hoe de auto vervolgens naar Duitsland kwam, moet ik er nog achter komen. Het is het topmodel met volledige uitrusting. Zelfs de elektrische stoelverstelling is aan boord. Merkwaardig, trouwens, in de VS was de V6 duurder dan de 2-liter turbo en daarmee het echte topmodel. Het gevoel een SAAB Cabriolet in de zomer te besturen bij mooi weer is onbeschrijflijk. Hoewel ik ook open bij lagere temperaturen! Dankzij goede verwarming, verwarmde stoelen en windgeleider is dit geen probleem.

Om de twee 900 te beschermen kocht ik een 9-3 modeljaar 2000 voor de winter als Daily Driver. Ik kan het gewoon niet van 5 maanden houden om geen SAAB te rijden! Ondanks zijn 17-jaren rijdt 200.000 km, 2-liter sucker en automatic de auto heel goed. Ik heb mezelf geregeld met het automatische, het verschuift nog steeds erg zacht. De auto vertraagt ​​enorm en is ideaal voor woon-werkverkeer en cruisen.

Naast auto's verzamel ik alle publicaties over SAAB. Ik heb bijna alle verkoopbrochures van 1960 tot 2012, van 95 / 96 tot 9-5 NG. Anders verzamel ik boeken, druk op kits, dus alles wat ik kan krijgen. In mijn kelder heb ik een klein auto-archief gebouwd op 30 m² en dus zal het SAAB-virus nog lang blijven bestaan!


Dank aan Herman voor zijn Saab-verhaal! Dit is een van onze exclusieve Saab-instapbestanden op reis. Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantiereis, een restauratie of een andere gebeurtenis in het leven met het cultmerk van Trollhättan?

Wees alsjeblieft geduldig ... Omdat de deadline voor het indienen van onze Saab-bordbestanden de 31.12.2017 was. Gemiste afspraak? De volgende actie zal zeker komen. Daarvoor gaan we echter een aantal Saab-verhalen uitbrengen van het jaar 2017!

11 gedachten over 'Mijn Saab-verhaal"

 • Een gevoelig onderwerp. De meningen lopen sterk uiteen. Naar verluidt een inferieur onderdeel van het GM-schap was verantwoordelijk voor de onbetrouwbaarheid van Sensonic. Daarom zijn veel voertuigen geconverteerd, het bezitten van een overlevende is een echte zeldzaamheid. Een gesprek met Peter Backström bij het volgende bezoek aan Trollhättan kan al uw vragen beantwoorden

 • Beste collega SAAB vrienden,

  Hoe de foto's hetzelfde zijn. Ook hebben we oude 2 SAAB, beide rood, een 96 van 1978 en een 900 II coupe van 1997. De 96er die we zijn geweest voor 30 jaar, hebben er veel vakanties mee gemaakt en gehzeitzeitet. Met 900 I GL's hebben we 25 jaren geleden in 1,5 jaar geleden in Noorwegen gewoond.

  Helaas, mijn werk en andere restauratieprojecten (3-motorfietsen, 1 Vespa) en mijn vrouw's Fiat 500 laten me te weinig tijd over voor onze SAAB's. Misschien moeten we de 900 II ooit verkopen (het heeft een roestverwijdering nodig), omdat we in de toekomst meer publiek willen zijn.

  Hoe dan ook, misschien ontmoet je elkaar aan de ene of de andere uitgang.

  Uli uit München

 • Nogmaals bedankt. Ik heb de video al meerdere keren bekeken ...

  ... en heb zelf een beetje onderzoek gedaan. Blijkbaar was de Sensonic pas in 1995 en 1996 verkrijgbaar. En alleen in de 900 en alleen in combinatie met de turbo's. Een zeldzaamheid is dus gegarandeerd.

  En ik voel me nu een beetje beter. Je kunt niet alles weten wat SAAB ooit heeft gedaan. Vooral niet alles met zeldzaamheidswaarde ...

  Blijkbaar is het NIET een viskeuze koppeling, maar een fatsoenlijke handschakelaar. Alleen dat het automatisch elektro-hydraulisch wordt bediend en sneller en nauwkeuriger moet zijn dan een bestuurder ooit zou kunnen zijn.

  Ergo, er mag geen negatieve invloed zijn op de verbruikswaarden en de prestaties moeten optimaal zijn. Turbo en Sensonic lijken als een vuist te passen. Klinkt goed! ! ! Wil dit ook ...

  Het zou nog steeds interessant zijn om te weten waarom de Sensonic niet is aangeslagen? Technisch kwetsbaar? Vraag naar? GM? Wie weet …

 • Dank je wel! Geweldig wat de trollen konden bedenken. Genial! Ik blijf leren.

  En ik hou van handsets, maar ik heb geen koppeling nodig.

 • Er was ooit een geweldige promotievideo voor Sensonic, Tom zal hem zeker ergens vinden, ... dus alleen zoveel als jij (man) niet hoeft te trappen! 😉

  .. maar tegelijkertijd op zoek naar jezelf, maar misschien is er ergens een betere kwaliteit:

 • Een leuk verhaal en zeer geschikt voor de trilogie. Bovendien, hier met professionele achtergrond 902 gereden
  Het ziet er bijna uit als thuis, er is ook de zilveren turbo coupé en de cabriolet, zij het in scarabee groen - hopelijk is de winter snel voorbij 🙂

 • Geweldige timing!
  Het "juiste" verhaal op het ideale moment:
  Gisteren SAAB Saga II, vandaag het geleefde bedrijf met veel hart!
  Dank aan de gretige schrijver!
  Ja, de foto's tonen ook geweldige klassiekers, nobel, tijdloos en elegant.
  Veel plezier met de SÄÄBen ...

 • Prachtig verhaal! Dank aan Herman. Dat is waar deze blog van leeft.
  Groeten aan alle Saabfahrer!

 • Dat was een geweldig verhaal. Bedankt!

  Maar ik zal niet het gevoel schuwen dat er andere verhalen achter zitten. Over de Sensonic!
  Quote: “Dat was een heel interessant gesprek. Bedankt Peter Bäckström! "

  Om eerlijk te zijn, ik weet niet eens wat de Sensonic is. Is dit een semi of volledig automatisch? Of is ze iets compleet anders en de hare? Is zij een soort automatische koppeling?

  Wat het ook is, het lijkt een eigen ontwikkeling van SAAB te zijn, heeft zichzelf niet op de markt gevestigd en dat maakt me heel, heel nieuwsgierig ...

  Dus bedankt voor het verhaal, maar alsjeblieft, meer ervan en meer ...

 • Hallo Herman,
  heel leuk en vooral interessant verhaal. Ik heb ook 2 Saabs, waaronder een 9.3 cabriolet uit 2000, 50 modellen, 20 boeken, talloze brochures en 9 volledige mappen met publicaties. Plus allerlei andere dingen rond Saab.
  Misschien kunnen we contact opnemen met Mal, maar hoe?
  Misschien is er voor iedereen iets onbekend.

 • Een heel mooi verhaal ... Mijn hart ging open tijdens het lezen. Ik zal nooit vrijwillig afstand doen van mijn cabriolet uit 93. Geen roest, geen problemen en de automaat schakelt heerlijk soepel .. ik kijk uit naar de volgende verhalen.

Reacties zijn gesloten.