Saab 900 II-saga. Project 102.

Geld heeft een tekort aan de autodivisie van Saab. In de late 80-jaren zijn de koffers leeg en worden investeringen uitgesteld. Je moet opschieten met wat je hebt en in geval van twijfel gewoon opnieuw ontwerpen. Bijvoorbeeld voor motoren en transmissies.

Saab-project 102 in augustus 1989
Saab-project 102 in augustus 1989. Afbeelding: Saab Automobile AB

Van Gunnar Björck

Saab vertrouwt op 9000 op een transversaal gemonteerde motor en transmissie. Waarom? In het geval van een frontale aanrijding vormen de motor en transmissie een onoverkomelijke barrière voor het passagierscompartiment. Een voordeel ten opzichte van in langsrichting geïnstalleerde motoren die in de crash bewegen in de richting van de passagiers. En dat is een van de redenen waarom Folksam Versicherung de 9000 2017 nog steeds als een gemiddelde veilige auto beoordeelde.

De nieuwe 900 krijgt ook een dwarsgemonteerde motor en dat brengt Per Gunnar Björck ter plaatse. Hij woont nog altijd in Trollhättan, in de buurt van het Saab-museum, en hij zal een belangrijke rol spelen in de Saab 900-sage.

Voor de nieuwe Saab 900 waren eigenlijk nieuwe motoren nodig geweest. De eenheid van de 9000 was te lang voor 7 millimeters, maar het management weigerde te investeren in de ontwikkeling van motoren. Björck krijgt de opdracht om - onder de meest strikte geheimhouding - een manier te vinden om de motor te maaien. In de vroege zomer gaat 1989 aan de slag, deels in zijn privékamers, maar ook undercover op het bedrijfsterrein. Hij vindt wat hij zoekt en redt bijna 40 millimeters door de oliepomp te leggen.

Ondertussen gaan discussies tussen Saab AB en GM een kritieke fase in en GM voltooit de conclusie dat Project 102 op een Opel-platform zal passen. Bovendien moet Saab in staat zijn om de 1993-opvolger uiterlijk op 900 te presenteren. Geen nieuwe Saab, geen deal. Harde bandages! Het project 102 als een bruidsschat, waaraan het lot van het merk zou hangen.

30. November en 1. December 1989. Rüsselsheim.

Het feit dat GM niet eens op een grote manier wilde investeren, had alle betrokkenen moeten laten nadenken. Maar waar was het alternatief? De druk was waarschijnlijk te groot, en dus stuurde Per Gunnar Björck in november 1989 op reis. Onder de grootste geheimhouding. Op naar Duitsland, naar Rüsselsheim!

Op het hoofdkantoor van Opel zal worden verduidelijkt of project 102 op het Vectra-platform zal passen. De toekomst van Trollhättan hangt ervan af. De Saab-aandrijflijn is te breed met 96-millimeters, maar Björck kan rond 40 millimeters besparen op de motor. Extra 58-millimeters moeten bijdragen aan de versnellingsbak, wat overeenkomt met het verschil plus enkele millimeters voor het productieteam. De "haalbaarheidsstudie" uitgevoerd in een spoedprocedure geeft het groene licht. Twee weken later wordt Saab Automobile AB opgericht en komt GM Trollhättan binnen met 50%. Je kunt de spannende dagen van Per Gunnar Björck lezen in het boek "Saab 900, een Zweedse geschiedenis" van Anders Tunberg.

Einar Hareide werkt aan het project 104
Einar Hareide werkt aan het project 104. Afbeelding: Saab Automobile AB
Project 102 wordt 104.

Het project 102 heeft Saab gered. Met de inschrijving van GM veranderde de projectcode van 102 in 104 en het eigenlijke drama komt op gang. Optimistische schattingen suggereren dat 50% van de ontwikkelingsprestaties kan worden overgedragen van 102 naar code 104. Motor en transmissie, veiligheid, ontwerp en rigiditeit en het Saab-organisatieschema van de ontwikkelingsteams moeten worden goedgekeurd.

Aan de andere kant is een platform dat alleen geschikt lijkt. Maar dat voldoet niet aan de Saab-vereisten. Op het moment dat Opel voertuigen bouwde die verder gingen dan de veiligheidsdenken van de Zweden, bevindt de Vectra zich niet in het prijssegment van een Saab 900. Vandaag zou je geen economy-platform gebruiken voor een premium voertuig. Maar 1990 weet het gewoon niet beter.

Saab wijzigt de Vectra A-basis om de gewenste resultaten te bereiken. Iedereen die ooit naar de twee voertuigen van onder heeft gekeken, herkent geen relatie. De Saab heeft beugels waarbij de Vectra een maximum aan dunne plaat is. Veiligheid eerst.

Veel parameters die als vast worden beschouwd, moeten opnieuw worden ontworpen en getest. Ook past het ontwerp opeens niet meer. De achterkant van de 900 II is opnieuw ontworpen door designer Einar Hareide, die afstand deed van zijn zomervakantie. Achteraf was het pure waanzin om een ​​bijna voltooid concept aan te passen aan een ander platform. Maar voor Saab was het de enige kans.

Vroeg ontwerp van het Saab-project 104 Car Clinic
Vroeg ontwerp van het Saab-project 104 Car Clinic. Afbeelding: Saab Automobile AB
Ondertussen, voorbij Zweden.

In de 90-jaren is de auto-industrie drastisch aan het veranderen. Waar voorheen technici de schoten hadden, nam meer en meer handelaren over en bracht het commando op de markt. Dit heeft implicaties, zelfs met Saab. Marktonderzoeken suggereren dat Saab meer kansen zou hebben met een sedan dan met een hatchback.

Onzekerheid ontstaat, en Car Clinics zijn georganiseerd. Ook in Duitsland. Een van mijn vroegere zakenpartners is uitgenodigd. Saab toont een hatchback en een uitkijkterug. De kerf valt door. Zijn opmerking: "Ik zou meteen een BMW kunnen kopen". Hij vermoedt niet dat GM daar met Saab naartoe wil. En niemand anders vermoedt dat, hij zal later ook geen BMW kopen. Maar geen andere Saab, maar vele jaren blijven trouw aan zijn rode Saab 900 Cabriolet.

Elandstest op het testveld
Elandstest op het testveld. Afbeelding: Saab Automobile AB
GM ruimt op

Terwijl de ontwikkeling van het 104-project in Trollhättan in volle gang is, komt GM terug met ijzeren bezems. De fabriek in Malmö is gesloten en de oneindige verticale integratie bij Saab geëlimineerd. Wat je zelf kunt doen, is tot nu toe gedaan. Vertrouwen in kwaliteit en omdat de structuren op die manier zijn gegroeid. GM verkoopt, besteedt uit, en na een tijdje is het personeelsbestand geslonken met een goede 50%.

Dit is relatief stil, maar heeft invloed op het 104-project. Hoewel problemen tot nu toe zijn opgelost door over de werf naar de volgende afdeling te gaan en veranderingen op de kleine serviceroute te bespreken, bevindt men zich plotseling in een wereldwijde organisatie. Een cultuurschok voor de Zweden. De collega's aan de overkant van de tuin zijn er nog steeds. Werkt alleen op de fabriekssite, maar niet voor Saab. Maar voor een leverancier, die via de GM-structuur moet worden aangevraagd.

Omzeilen in deze structuur wordt een probleem - vooral later aan het begin van de productie, in kwaliteitsbewaking en in serieproductie. Het is nog geen tijd. Het schema is strak. In mei 1991 zouden de eerste prototypen klaar moeten zijn, in november de tweede generatie. In maart heeft 92 de derde prototype-generatie op de weg, en rond de jaarwisseling rolt 92 / 93 van de band de pre-serie af. De productie start zal de 31 zijn. Week 1993 verstrekt.

Saab houdt het schema bij, maar is misschien een beetje te snel onderweg. Dan ontstaan ​​er problemen die niet waren inbegrepen. En de pers verspreidt alternatieve feiten. Meer in het laatste deel van de Saab 900 II-trilogie.

28-gedachten ook "Saab 900 II-saga. Project 102."

 • Moet het niet "... late 80 jaar ..." in de eerste regel worden genoemd?

  Nog een interessant artikel over de 900 / II!

  • Het zou echt moeten. Gecorrigeerd! Dank je wel!

 • Manometer geschreven als een thriller. Petje af!
  Nu wordt gezegd, wacht op Deel III

 • Deze trilogie is net zo spannend als die van Stieg Larsson. Bij het filmen kan de ene of de andere SAAB worden gezien. Moet ik opnieuw kijken? De SAAB 900 II: waanidee, verdoemenis, vergeving. Vooruitblikkend naar het derde deel.

  De laatste hatchback. Op hetzelfde moment de laatste SAAB-coupes. Leuk dat er de 900 II / 9-3 I is. Goed dat hij het op een succesvolle manier op de weg heeft gemaakt. Echt een thriller! Een economische, technologische en globaliseringsmisdaad ...

  Goed geschreven opnieuw. Je kunt de cultuurschok van de trollen bijna fysiek voelen.

 • Het 104-ontwerp doet op de een of andere manier denken aan de eerste Citröen Xsara-serie ...

  • Ik vind een belediging.

   Geen Xsara kan de vloeiende lijnen en de prachtige ingebouwde 900 II-verlichting combineren. Beide zijn backbones, maar daar eindigen de overeenkomsten. Bovendien kwamen de Xsara later en de slechtere optica ...

   Een vergelijking (Xsara versus 900 II) is vergelijkbaar met het vergelijken van een X-limousine met de 9-5 NG. Ik denk dat het niet zo makkelijk is, het is niet zo gemakkelijk ...

   Limo is gewoon niet dezelfde limo en hatchback, niet de hatchback. Of stationwagon niet dezelfde combinatie. Convertible niet dezelfde convertible en turbo niet gelijk turbo ...

   Natuurlijk is er ook een of de andere goed ontworpen en / of goed ontworpen auto van Citroen. Alleen eergisteren zag ik een citroen met H-markering op een tank. Met een TURBO-embleem op het spatbord! ! !

   Toen de chauffeur gilde en de auto ramde (een CX 25, als ik het goed heb gezien ...), schoot het opnieuw door mijn hoofd, zoiets in Zweden zou nooit bij de fabriekspoort zijn gebeurd ...

   • Gevaarlijk terrein Herbert! Ik had ooit een CX GTI Turbo II. De auto ruïneerde me bijna toen, ik was nog erg jong. Maar als hij rende, dan was hij goddelijk ....

    • Heerlijk, heel goed AW ...

     De affiniteit van Blogger met de Fransen bleef niet onopgemerkt. En wie zou niet graag de ene of de andere citrusvrucht willen hebben? Mijn liefste zou degene zijn met de Maserati-motor ...
     Maar zelfs met de voorganger (bij voorkeur als een stationwagon), zou ik zeker niet "nee" zeggen.

     Maar dat is de schoonheid hier. De automotive-visie gaat veel verder dan Zweden. Als de blog en de artikelen van de rest van de wereld verdwenen waren, zouden ze hoe dan ook waardeloos zijn, een fanpagina op tienerniveau.

     Leuk dat het anders is.

     • De brochuremap van die met de Maserati-motor is er nog steeds. Onvervulde dromen ... die onvervuld blijven.

      En de affiniteit met het merk gaat verder. Helaas wordt ze niet beantwoord. Weken geleden was ik op reis met een huurauto met de genoemde dubbele hoek. Zeer ontnuchterend wat van het merk is gemaakt.

     • Momenteel irriteert het me niets ...

      Maar tenslotte de nog steeds "huidige" auto's. Tenminste nieuwe auto's. Dit merk SAAB is al vele jaren niet zo ver vooruit.

    • Dus de Toyota Corolla van de 90er doet me denken aan de vorm van de Ys3d!

     Heeft iemand gekopieerd?
     Of lijkt hij net als een Ys3d vooruit en achteruit tegen een muur om hem te knippen?

  • Dus de grijze "104er" doet zeker denken aan de Xsara - die later kwam. Gelukkig is het productiemodel veel saabiger geworden.

   • Ja, ja, dat klopt. Ik zou dit beter moeten lezen (104) en kijken voordat ik schrijf ...

 • BEDANKT voor deel 2 van 3!
  Geschreven gefascineerd, petje af!
  Informatief, zoals altijd en verder wordt het duidelijk, waarom GM u. Zweden paste niet echt ... en de "kaarten voor SAAB" waren slecht voor 2011. Desalniettemin moet het positief worden benadrukt, welke goede kwaliteit werd geproduceerd onder deze moeilijke omstandigheden in Trollhättan !!!
  Ik rouw om Zt. Mijn 9-3 Bj. 1998 u. 9-3 Bj. 2001 achteraf ...
  Ik kijk uit naar de 3. Part!

 • Het was gewoon pech dat SAAB in de klauwen van GM belandde. Andere interessante fabrikanten zoals Jaguar of Volvo waren aan het einde van hun onafhankelijkheid en brak ook - maar ze hadden het grote verschil dat SAAB het geluk had om te landen in organisaties die beter beheerd werden. Zelfs TataMotors (Jaguar) kan het beter doen dan de amateurs bij GM.

  Sommige blog-deelnemers troostten zichzelf nog steeds dat SAAB voor 20-jaren door GM was 'gegeven'. Naar mijn mening is dit slechts een zeer kleine troost - SAAB had eigenlijk een groot bedrijf verdiend, dat handelt met eerlijkheid en vooruitziendheid. Deze kenmerken onderscheiden GM echter nog steeds op geen enkele manier.

  • Welk wereldwijd bedrijf handelt vandaag zoals het toen deed met vooruitziendheid en eerlijkheid?
   GM? De Opel en Saab zijn de afgrond in gereden?

   Of VW, die opzettelijk en opzettelijk heeft gelogen en de hele industrie en de kopers heeft misleid?

   Blijft Toyotoa, maar wacht - ze vallen op door je voortdurende terugroepacties - voor mij die onder gebrek aan kwaliteit valt, wat voor mij niet zozeer klinkt, als ik om de paar jaar / maanden een paar 100.000-auto's moet terugbellen.

   Ik hoef niet over de Italiaanse industrie te praten, ik denk dat dat al genoeg problemen heeft gehad.

   Wat blijft er over? In elk geval zou geen enkele groep voldoende kapitaal en marktaandeel hebben / de "dump" in Trollhättan redelijk opruimen en opnieuw opbouwen.

   Op het einde is de taart verdeeld in de auto-industrie. Iets als individualiteit was toen niet meer gewenst, zoals het nu is, hoewel een merk als Tesla momenteel van zo'n kwaliteit leeft.
   Uiteindelijk werd een merk als Saab aan het eind alleen door GM gebruikt om het genoemde marktaandeel te consolideren of zelfs uit te breiden.

   • Het beschrijven van de SAAB-fabriek in Trollhättan als een puinhoop is nogal onobjectief - goede voertuigen zijn altijd gebouwd in schone en moderne productiehallen. Er zou hier geen andere manier moeten zijn om naar de dingen te kijken.

    Zelfs de laatste zin van je opmerking is helemaal verkeerd. Een consolidatie van marktaandelen in de hogere klasse GM lukte gewoon niet en een uitbreiding van dergelijke marktaandelen was natuurlijk ook op elk moment - hoewel de ontwikkelingsafdeling van SAAB altijd vol was met goede mensen. Ik weet zeker dat we nu en in de toekomst SAAB-auto's zouden kunnen kopen, als we bijvoorbeeld met Ford hadden gewerkt in plaats van met GM. Later zou SAAB dan bij Geely zoals Volvo zijn geland - maar Ford en Geely zijn volgens mij meer vooruitziend dan GM's - en de managementteams van GM zijn serieuzer in vergelijking met GM.

    • Ik geef toe dat ik de woordkeuze had moeten uitleggen. De Saab had een moderne fabriek tot zijn beschikking die duidelijk is - je hoeft niet te beweren - mijn uitdrukking refereerde aan de financiële situatie waarin Saab is verhuisd of het meer dan strakke financiële kader. Saab stond al aan de rand van insolventie, als ik me niet vergis. Wat gebeurt er met insolvente bedrijven? Ze worden 'gerehabiliteerd', oftewel de term 'hut', maar het is waar.

     De oplettende lezer had ook moeten opmerken dat ik bij de beschrijving van de marktaandelen geen indeling in (automobiel) klassen heb gemaakt. Waar ik het over heb (of zelfs schrijf) is het marktaandeel van de hele automarkt, ongeacht in welke klasse je kijkt. Hoe meer merken ik koop, hoe groter mijn marktmacht.

     Naar Volvo: zelfs onder Ford en Geegly was niet alles goud en wat glinsterde. Volvo had ook financiële problemen, werd uiteindelijk bijna afgestoten. Nu zijn er (Chinese) Volvo's, de kassa's zijn (vermoedelijk) vol en de werken zitten vol. De vraag rijst of het uiteindelijk echt goed zou zijn gegaan voor Saab.

     • GM was al bezig met marktaandelen in de hogere klasse, vooral met betrekking tot de Europese markt. Op dat moment was alleen Opel ontoereikend gebleken en zochten ze naar een product dat op premium was gericht.

      Zoals u weet, kon het hoofdkantoor van GM echter nooit helemaal opschieten met de Zweedse overname. Goede nieuwe ontwikkelingen vertraagden meestal en beperkten zich meestal tot reguliere modewijzigingen (de zogenaamde facelift). Toen kwam het zoals het moest komen: GM als een groep ging failliet en snel gescheiden van een aantal merken die in de voorgaande jaren in de algehele groep, maar al niet meer aandacht kregen - al met al slechts een stel dilettanten zonder eerlijkheid en vooruitziendheid. Opvallende marktaandelen in bepaalde klassen behoorden tot de GM-groep, dus in ieder geval niet gehaald - tot op heden heeft zelfs het vermeende premiummerk Cadillac in Europa geen noemenswaardige marktaandelen
      tonen.

 • Groot artikel ... ..de voor mij cruciaal zin: "In de 90er jaren, de auto-industrie is drastisch aan het veranderen. Waar voorheen technici hadden voor het zeggen, meer en meer handelaren en commando marketing te nemen." ...... ..en de gevolgen zijn er voor SAAB ondanks GM overname niet eerst al het ergste ...... .als we kijken naar de Duitse markt, dan valt nu al een tijdje, de verandering bij Mercedes-Benz van w 124 facelift niveau 1 (Mopf1) naar Mopf 2 één, verontreinigd met bacteriën besmet watergedragen verven en vervolgens naar w 210, die bijna allemaal weg vandaag zijn verroest ......... wat zou eigenlijk hebben in geweest als MB Trollhättan moet ingevuld worden ?? we zouden krijgen dan mooi "Daimler-Diesel" in 9-3 en 9-5 ...... .met Saabs hulp vanwege ruimtegebrek in de transversale installatie we een 2ltr kunnen hebben vandaag. aandrijving viercilinder dieselmotor van het Daimler motor serie OM 601 met mooie Turbo ...... okokokok ... men kan inderdaad soms ook spinnen iets, toch ??

 • Hallo allemaal,
  Allereerst een groot compliment voor de auteurs - geweldig rapport. Terwijl ik het las, herinnerde ik me het weer. Omdat ik in die tijd 23 jaarlingen waarschijnlijk op de IAA had aangesloten op een 4-kant van de nieuwe Saab 900. Dan een 900 II op de Tjörnbron in een fantastisch Zweeds landschap. Niet alleen dat, maar ook de technische gegevens van de 2.0 Turbo met zijn 185 PS inspireerden me, wetende dat deze auto op dat moment buiten bereik was. Maar op dat moment had het Saab interesse in mij gewekt. De voorgaande modellen die ik op dit moment als verouderd beschouwde. En twee jaar later was het de klassieker waarmee ik of we de toegang tot de Saab-passie voor auto's vonden. Maar er was al het hele verhaal hier op de blog.
  Later hadden we een 2002 9-3 met de geweldige 185 PS-motor - een plezier om te rijden met een perfect acceptabel gebruik. Wel, ik rouw nu al om dit voertuig en elke keer als ik blij ben dat zo'n 900 of 9-3 op de weg komt. Ik ben nog steeds gefascineerd door het succesvolle hatchbackontwerp en de succesvolle verhoudingen. Laten we eens kijken of een Saab ooit de vloot zou kunnen verrijken.
  Veel Saabiaanse groeten
  Matthias

 • De inspectie van het platform van onderuit kreeg ik vorig jaar bevestigd door de TÜV. Mijn nieuwe inzending, de 902 Coupe 2.0T moest de eerste HU bij me zijn. Bij de eerste HU op de prille leeftijd van 20 ben je niet echt kalm, hoewel ik alles zorgvuldig had gecontroleerd.
  De TÜV-Ing. in de put gestapt, alles bekeken en plotseling gevraagd of dat de SAAB op het Opel-platform is? Ja. "Dit ziet er hier anders uit". Toen ik vroeg wat dat nu betekent, bracht hij me naar beneden en liet me wat details zien dat de SAAB veel stabieler was gebouwd. Vooral de voorarmen en de ophanging bevielen hem.
  HU / AU zonder klachten

  • Het zou heel interessant zijn om te weten hoeveel Opel er echt in zit!
   Volgens de beroemde Britse autoshow, een derde!
   Maar waar en wat zijn deze 33,3%?

   Ik ga voor kabels, brandstofpompen en andere elektronische onderdelen.
   Achteras misschien nog steeds. Maar dan?
   Wat is de rest?

   Heeft iemand het gevolgd?
   Zou mooi zijn voor het geheel: "is alleen maar een betere Opel! "Om de wind uit de zeilen te halen.

   • Het is duidelijk minder dan een derde. Ook worden veel elektronische onderdelen van de 9000 gehaald, waarschijnlijk rond (net als de schijf) om de onderdelen klein te houden. De enige zichtbare GM-besturing is de flitsende buitenspiegelinstelling, geen vergelijking met de onverwoestbare versie in 9000.
    Met de Opel-propaganda was van de "vakpers" zo blij om te kwijlen op SAAB. Zelfs de 9000 CS werd af en toe in deze lade geduwd, maar ook bepaalde cirkels uit de SAAB-scène rijden tot vandaag op deze golf. Er zijn evenementen, omdat de 902 niet welkom is!

    • Is stom om de 900 II opzettelijk uit te sluiten!
     De 9.3 II heeft veel meer GM-onderdelen geïnstalleerd. En dat is ook gebaseerd op het platform.

  • Gefeliciteerd!

   2009 vertelde me een TÜV-ingenieur. zelfs vóór de put zal dat waarschijnlijk niets zijn. Er is zelden iets bij SAAB. Het is GEEN Opel, zei hij. De man wist het al.

   Maar mijn hatchback was maar 11 jaar oud. Helaas stierf het kort daarna economisch op geen enkele fout na een ongeluk. Misschien leeft het nog steeds ergens vandaag?

 • Echt een heel goed rapport.
  Ook was ik aan het begin van de 90iger-jaren uitgenodigd in een Saab-autokliniek in München.
  Na het besturen van een 1982 Turbo en vervolgens een 900 Convertible van 900, was ik diep teleurgesteld over de willekeur van dit ontwerp. Hij had absoluut geen karakter, wat wij Saab-liefhebbers zo waarderen. Toen drukte ik duidelijk mijn afwijzing uit. Mijn volgende auto was toen een Volvo ...

  • Ik voelde het ontwerp - ongewoon soepel en vloeiend - aanvankelijk te zelfgenoegzaam.
   Tot ik het leuk vond, alleen vanwege deze creatieve kwaliteit op een bepaald moment, wel, ja.

   De continuïteit van "design" was bij Volvo van binnen en buiten zeker groter. Het onnavolgbare "goede" gevoel dat je constant door de muur (op de snelweg door de muur van tegenwind) met je hoofd bonst, is nauwelijks aangeboden door een andere fabrikant zolang de kubusvormige Volvo. Of een dashboard zoals een vissersboot.

   Ik hou van zowel de ongebruikt moderne en de Zweedse rustiek, om verschillende redenen.

Reacties zijn gesloten.