Saab Viggen op tournee. Saab Festival Trollhättan.

Auto's hebben me gelukkig gemaakt sinds het zandbaktijdperk, de eerste Saab die ik me bewust kan herinneren, was een 99-chromen model. Mijn vader gaf de voorkeur aan Italiaans en Frans, twee nieuwe Renault 16-auto's in de jaren 70 verscherpen mijn oog voor innovatieve voertuigen met interessante ruimtelijke concepten en een goede wegligging.

Saab Viggen en 9-4x
Saab Viggen en 9-4x bij Schwedenkai in Kiel

Later nam ik het gedrag van mijn ouders over: pak de auto in en rij weg, bij voorkeur naar het noorden. Op de leeftijd dat ik nog te jong was voor het brommerrijbewijs, bevonden we ons op een klein Deens eiland, de huisbaas van ons zomerhuis reed een Saab 96 L V4 model 1974.

De ervaren Saabblog-lezer weet nu wat volgt: ik mocht de Saab besturen en niet alleen over onverharde wegen. Mijn opmerkingen over mijn ontbrekende rijbewijs werden als ongeldig beschouwd. Reden: zijn schoonzoon is de politieagent hier op het eiland, hijzelf in het bestuur van de bank en de veermaatschappij, zo leuk op het eiland in de Saab V4 en de freewheel blijft erin.

Zoiets laat natuurlijk zijn sporen na.Mijn eerste Saab was een Saab 1984 GL V96 modeljaar 4 in 1978, en hij staat nog steeds in mijn garage. Sindsdien heb ik ongeveer 20 Saabs gehad, een 9-3 Aero 2-deurs MY 2001 - met Viggen-stoelen en bodykit - ik heb 3 jaar gereden. Toen hij werd ingeruild voor een 9-3 TurboX Sport Sedan, miste ik deze uitstekende stoelen en de grote achterklep.

Dus werd ik de trotse eigenaar van end 2016 9-3 Viggen M99 natuurlijk een spannende Lighting Blue, heeft hij als extra apparatuur via een elektrisch glazen zonnedak en audio-pakket niveau 3, Duits eerste levering van documentatie.

Hoewel de Viggen op 300.000 KM is uitgevoerd, maar altijd werd gegeven bij officiële, competente Saab-dealers in de zorg, en je beseft dat ook een auto! Daarnaast is er een hertenprestatie-upgrade met 250 PS geïnstalleerd, Eibach-verlagingsveren en zeer consistente 18 Zoll OZ Racing Ultraleggera-velgen gemonteerd.

Verder is de absoluut noodzakelijke stuurinrichtingondersteuning en versteviging aan de onderkant van het subframe, de zogenaamde "rescue kit" voor 9-3 OG. Het beste naar mijn mening: nieuwe originele voorstoelen zijn opgeheven, met de prachtige blauwe inhammen van de Viggen met blauwe verf.

De Saab rijdt foutloos en is snel, in tegenstelling tot mijn 9-3 Turbo X volledig zonder Radau, het is altijd verbazingwekkend hoe een Saab viercilinder turbo greep. Beschouw deze auto is bijna 20 jaar oud!

Natuurlijk verliep de transfer van München naar Hamburg vlekkeloos en reed ik verstandig, maar na vele jaren kreeg ik een punt in Flensburg vanwege te snel rijden naar het enthousiasme van de geruilde handel. Sorry!

De Viggen overwinterde in mijn garage, er werd een taxatie opgemaakt en de blauwe werd in het voorjaar goedgekeurd. Het Autohaus Etehad-team in Halstenbek had natuurlijk een originele set nieuwe Saab-vloermatten op voorraad en daarna heb ik de motor- en transmissieolie vervangen.

De eerste tournee in de zomer bracht 2017 naar Trollhättan samen met Saab-vriend Oli met zijn zeldzame 9-4 X naar het Saab-festival.

Een geweldige combinatie: de Viggen in lichtblauw, de 9-4 in parelwit. Dit maakt reizen leuk en bijzonder als je met de veerboot naar Zweden naar Kiel gaat. 'S Morgens in Göteborg, op de Zweedse nationale feestdag, namen we 6 juni bij de uitgang van het Volvo Museum Torslanda Saab Museum in Trollhättan.

Op zondag op weg naar het Saab-festival legde ik de Viggen stapvoets in de sloot! Behalve een verbogen trekhaak kreeg hij niets en mijn Zweedse Saab-vriend kon eindelijk een Saab weer op de goede weg krijgen met zijn blauwe Ford-tractor.

De achteraf aangebrachte modificatie van Eibach-veren / 18 inch-wielen overtuigde me volledig tijdens deze tour, zelfs op Zweedse bospaden ... als je op de weg blijft! Ik ging toen op een grotere dagtrip door Zweden, de Viggen inspireert en geeft rijplezier dat eigenlijk alleen bij Saab verkrijgbaar is.

Op de terugweg ik alleen ging, nam ik de veerboot van Varberg naar Grena / DK, een bezoek aan mijn Deense vriend Saab Jens aan de westkust met de verplichte 's nachts in zijn garage en badkamer op de Noordzee klaar met mijn eerste Viggen tour.

7 gedachten over 'Saab Viggen op tournee. Saab Festival Trollhättan."

 • Een indrukwekkend verhaal.
  Dit is de beroemde "Saab-ziekte" waarmee we allemaal zijn besmet.
  Groeten aan alle Saabfahrer

 • Het puurste leesplezier! ! !

  En ook geweldige foto's. Petje af voor de auteur, zijn tekst en zijn oog.

  Ik hou zelfs van de PV 445 van de nationale competitie. Maar als ik een van de getoonde auto's mocht kiezen, zou het de Viggen zijn ...

  In ieder geval heel veel dank voor dit verhaal en het allerbeste voor 2018.

 • mooie Viggen, ik heb ook een Blauwe Viggen, maar alleen in 1.43, maar ook het zicht bevalt me

 • Super perfecte look! Gefeliciteerd met dit SAAB 9-3 Viggen-exemplaar!
  Adembenemende foto met de Viggen in de sloot ...
  Vanaf nu altijd (!) Ongevalsvrije reis met de Viggen en de andere SÄÄBen!
  Bedankt voor de deelname aan het mooie DK-verhaal.

 • Oha Götz, ben je net zo gek als ik? Destijds reed ik als kleine pad al auto toen ik 5 jaar oud was, besmet door mijn gekke vader in positieve zin, toen plofte ik altijd over de stoppelvelden in het grensgebied, zoals ik nu nog steeds doe op 70-jarige leeftijd. Er is niets veranderd, integendeel! Als ik tijd heb, schrijf ik mijn verhalen op de blog, ik vertel het je gewoon van tevoren! Na 53 jaar Saab rijd ik momenteel mijn Saab 9-3 TurboX-stationwagen en een 9-5 Aero vanuit de voormalige hoek van Hamburg, zoals natuurlijk mijn hete tweetaktmotoren als het mooi weer is. Eens Saab - altijd is Saab mijn motto!
  Ik lag ook 9 weken geleden in de sneeuw met mijn tweede 3-4 Aero Turbo3, een Valme-brancard had problemen en kon mezelf pas na 2 uur met moeite en differentieelslot bevrijden. Toen kwam er één ding door: Het kind in de man! Daarna was ik gebroken van het scheppen als een hel.
  Ga zo door, Götz, en ook voor de andere Saabfahrer, ik begrijp ze goed, alleen de harde doorkomen! LG uit het Münsterland, Josef

 • Hallo Goetz,
  het allerbeste voor 2018 en altijd een goede reis met deze chique Viggen!
  Leuk verhaal op het Deense eiland

  Groet Gerd

 • Uii…. is dat de chique 9-4x die onlangs te koop stond op een bekend portaal?

  ... Ik zou ook wel zo'n blauwe Viggen willen ... 😉

Reacties zijn gesloten.