Saab drama. De 19. December 2011.

Het was een zwarte dag voor Trollhättan en de zwartste in de geschiedenis van het automerk Saab. De 19. December 2011 bracht de finale uit voor het Zweedse cultmerk. Vroeger waren er dramatische maanden en er waren altijd tekenen van hoop.

Saab-fabriek 2011

En er was Victor Muller. De man die de aankoop van Saab had overschat. Maar wie wilde niet opgeven en gaf alles om het doel te redden. Als blogger hebben Mark en ik veel dingen uit de eerste hand ervaren. In crisismodus was Saab heel open en cultiveerde hij een communicatiecultuur die exemplarisch was.

Het leger neemt verslaggevers mee naar het oorlogsgebied, Saab nam ons mee in de strijd om te overleven. Als er een van de reguliere 'internationale marktoproepen' was, waren we er altijd live. Nieuws van het hoofdkantoor kwam ongefilterd en gebaseerd op vertrouwen. Terwijl andere blogs uit kranten werden gekopieerd, hadden SU ​​en we een directe lijn. De achtergrond was duidelijk. Het was noodzakelijk om desinformatie te vermijden en - in de chaos van gebeurtenissen - objectief te informeren.

De laatste dagen van Saab worden nog steeds duidelijk onthouden. Muller wist dat hij niet zou winnen tegen GM. Hij zei dat openlijk en hij had alle hoop op Pang Da - de enige partner die over was. Er waren dagen van hectische onderhandelingen tot laat in de nacht; Plannen om Saab te redden met Chinees geld zonder GM-licenties te verliezen. Een "firewall" werd besproken om het Amerikaanse intellectueel eigendom te beschermen tegen Chinese toegang.

Maar GM weigerde, nog voordat de plannen in detail openbaar werden, en waarschijnlijk zonder de details te kennen of te testen. De afwijzing was niet discreet, zoals het had moeten zijn in de communicatie tussen partners. Maar onmiddellijk en in het openbaar, en zij werd de doodsklok van alle inspanningen. Het werd gevolgd door de onmiddellijke beëindiging van de gesprekken, en op de 19. December 2011 op 9: 33 bekijkt de release van Insolvenz.

Muller had op het verkeerde paard gewed met Pang Da en Youngman in het Saab-drama. De wedstrijd tegen de administratie in Beijing en tegen GM, die BAIC als koper had verkozen, was niet om te winnen. Op de 19. December belde Victor Muller voor zijn laatste "International Market Call". Teneergeslagen en zichtbaar weggehaald door de gebeurtenissen, sprak hij voor de laatste keer met de Saab-medewerkers over de hele wereld. Het vermelden waard zijn zijn laatste woorden.

We mogen nooit vergeten dat de Zweedse wet het bedrijven mogelijk maakt om uit het faillissement te geraken. Victor Muller, december 2011.

Zonder Müller echter en misschien met een nieuwe eigenaar. Dat zag je tenminste in Trollhattan. Saab had vele crises overleefd en was verhard. Het personeel ging naar huis, vierde kerstmis en verwachtte in januari weer aan het werk te gaan. Bijna niemand had hun bureaus leeggehaald, veel linkse jassen en andere spullen achtergelaten. Maar er was geen terugkeer.

De insolventiebeheerders namen het over en met hen kwamen een paar mensen, nu in dienst van advocaten, terug naar de Stallbacka. Ze hadden een spookachtige tijd in lege kantoren, maar ze zagen eruit alsof de voormalige collega's net waren verdwenen voor de lunchpauze.

Als Saab en de Saab-mensen uitblinken, is het een pragmatisme. In Zweden, Duitsland en vele andere landen werd het voortbestaan ​​van het merk georganiseerd. Dat Saab Automobile Parts AB zou moeten overleven als het enige onderdeel van het bedrijf werd al snel duidelijk. Nyköping, de historische Saab-locatie, werd een anker toen de Trollhättan-fabriek tegen het einde struikelde. In de volgende dagen was het georganiseerd en geïmproviseerd en in januari was het duidelijk dat het zou worden aangevuld met reserveonderdelen en benodigdheden voor dealers en klanten.

Een groot deel van die tijd lijkt vandaag onwerkelijk. Omdat velen iets hebben gedaan in deze uitzondering, zonder een mandaat of een arbeidsovereenkomst. De dingen zorgden ervoor dat back-ups werden verplaatst en met hun inzet het voortbestaan ​​van het merk veilig gesteld.

Dat met het einde van Saab ook het einde van het GM-imperium zou beginnen, verdacht op 19. December 2011 nog niemand. Bij Opel waren ze blij om zich te ontdoen van de Zweedse laterale denkers en keken ze optimistisch naar de toekomst.

Het is afhankelijk van de Opel-ingenieurs zelf hoeveel van hen over een paar jaar nog steeds nodig zijn. Carlos Tavares, december 2017.

Vandaag, 6 jaar later en een beetje wijzer, is het duidelijk dat Saab niet mocht overleven. Muller had fouten gemaakt in een situatie die geen enkele vergissing vergooit. Maar het meesterbrein was in Detroit, en GM wilde dat Saab ten koste van alles werd verkocht. Zelfs later, na de tragische 19. December 2011, er zijn pogingen ondernomen om het leven van de opvolgers in de stablebacka te compliceren.

Dit lijkt heel vreemd vandaag, in het jaar 2017. Het GM-imperium bestaat al sinds de 19. December 2011 behoorlijk verneveld. Het verlies van Saab, het enige Europese premiummerk in de Amerikaanse portefeuille, was nog maar het begin. Sindsdien zijn fabrieken wereldwijd gesloten en heeft de terugtrekking uit de markten op grote schaal plaatsgevonden.

Opel - het bedrijf dat Saab altijd volgde en hinderde in de groep - landde op de Resterampe en wordt gebruikt door de PSA-groep. De zogenaamd unieke technologie-licenties van het jaar 2011 zijn niet eens goed voor de snuffeltafel. Ze zijn verouderd. Het nieuws voor Opel en Vauxhall is slecht. In Eisenach is er maandenlang kort gewerkt en vanaf januari 2018 ook in Rüsselsheim. Onderzoeks-, ontwikkelings- en administratieverslag voor tenminste 6 maanden werk op korte termijn op. Het is afhankelijk van de Opel-ingenieurs zelf hoeveel van hen over een paar jaar nodig zijn, zei PSA-baas Tavares. Dat klinkt niet goed!

Waarom Saab moest sterven, is een vraag die voor altijd onbeantwoord kan blijven. Het bedrijf had enkele opwindende ontwikkelingen in de portefeuille. Het ePower-concept ging failliet, de elektrische achteras maakte zijn weg naar andere fabrikanten. De visionair IQon-concept zijn apps waren van tevoren, en dan zijn er nog steeds de geruchten. Een daarvan betreft motoren die zogenaamd samen met AVL in Södertälje zijn ontwikkeld. Je kunt het niet bewijzen, de feiten zijn dun en speculatief. Een motorblok voor diesel en benzine, wat opnieuw een typisch Saab-idee had kunnen zijn. En het zegt veel dat deze ontwikkeling op het juiste moment voor een redelijke prijs op de markt kwam voor een andere fabrikant.

En Victor Muller? De gepolariseerde man wiens PR-talent in Zweden "Circus Muller" werd genoemd? Voor de Saab-veteranen is hij een held, omdat hij de man is die het probeerde. Dat hij, in tegenstelling tot vele insinuaties, niet rijk is geworden met zijn toewijding aan Saab, is nu gerechtelijk opgelost.

Maar hij betaalde ook voor het Saab-drama en hij betaalt nog steeds. Nadat een eerste proef met een vrijspraak is geëindigd, staat hij sinds de 12. December weer in Vänersborg voor de rechtbank. De aanklacht is "grove fraude". Als bewijs dient de aanklager interviews en gegevens van de Zweedse televisie. Misschien was Saab en Trollhättan het avontuur van zijn leven voor hem. In een leven dat zeker niet arm is aan avonturen.

En de bloggers? Markeer en ik schrijf Saab, nog steeds. We rijden ook met Saabs, een aantal leden van onze familie. Je kunt zeggen dat we het merk zijn. Zoals eerder, en ook 6 jaar later. Een einde lijkt niet in zicht. En om eerlijk te zijn, de 19. December 2011, hij is als een open wond die niet wil genezen.

42-gedachten ook "Saab drama. De 19. December 2011."

 • De Zweedse staat had het merk zinvol kunnen ondersteunen in deze moeilijke fase. Veel andere Europese voertuigfabrikanten zouden al lang van de markten zijn verdwenen, als de leiders niet hadden ingegrepen om te helpen - zelfs de twijfelachtige GM-groep werd in Amerika "gered" met enorme sommen geld van de staat.

  Nogmaals bedankt aan Zweden, voor zo'n "prestatie".

  • Zoals we jaren later hoorden, waren er deze overwegingen. Saab neemt het over, renoveert en verkoopt. Helaas stond er toen een miljard euro in de kamer, niet in Zweedse kronen, maar in €, wat politiek niet haalbaar zou zijn geweest. Je moet niet vergeten: de toestand van het merk was slecht, het bedrijf 'geamputeerd' door GM en alleen niet levensvatbaar.

   • De beruchte amputatie was waarschijnlijk doorslaggevend, ...

    ... omdat het product portfolio van SAAB is nog nooit zo groot unamputiert geweest. Ze hadden (voor diesel gate) de meest economische en potentesten diesel te bieden die ooit zijn getransplanteerd in een SAAB. De benzinemotoren waren nieuw en in vergelijking met hun voorgangers, quasi af fabriek gehirscht (die de Zwitserse zeker weerhield hen er niet om deze fijne motoren met laurierblad, jeneverbes en peper weer te verfijnen voor game gerecht en geef ze nog meer "volume" ... ).

    Een grote stationwagon en een SUV bevonden zich in de startblokken en de 9-5er andere motor was beschikbaar met XWD, in de topmotor was het zelfs verplicht. De multi-gemoderniseerde 9-3 rondde het aanbod af en was op het hoogtepunt van zijn evolutie.

    Zonder amputatie zou SAAB niet alleen goede argumenten hebben gegeven voor een nieuwe aankoop voor al lang bestaande SAAB-klanten, maar ook nieuwe perspectieven en kopers openen.

    9-4X en de 9-5 SC II waren ideale voertuigen voor de Zweedse politie en brandweer (Operations Command). De NG zou de diesel meest populaire taxi Malmö, Göteborg en Stockholm zijn geworden en ook buiten Zweden nieuwe bestuurders kunnen vinden.

    Ja, zou, zou, zou hebben ...

    De 19.12. (2011) is echt de officiële sterfdag. Het is geweldig dat SAAB zo waardevol herinnerd wordt en dat het erfgoed levend gehouden wordt.

    Nogmaals geweldig!

    • Ik denk ook dat de portefeuille die SAAB in de startblokken had, het bedrijf had gered. Andere autobedrijven stonden al voor de Kolaps en hebben de bocht gekregen dankzij Kleverer en moderne producten. Voorbeelden zijn BMW en VW. Je zou kunnen huilen, maar het helpt niks.

 • L'état suédois n'a rien fait, alors qu'il était mogelijk d'verzorger Saab, simplement en vendant les voitures 20% plus cher, sans perte significative sur le marché. Regardez les prix de Lexus, Infiniti, et bien d'autre. Cette faillite est une erreur de marketing, GM ne visait que les voitures bon marche, ce n'etait pas la place de Saab.

 • Voor mij was VM geen held maar een blender. Wat betreft het Zweedse zaad, waarom zou de Saab moeten sparen? Als het goed gaat, als je weigert je te mengen in de staat, gaat het slecht. Redden van banken is slecht, Saab redt goed? Sorry, maar wie wil markteconomie / kapitalisme moet ook de slechte kant in gedachten hebben ... wie er last van heeft, moet gewoon iets veranderen.

  • Hallo Daniel,

   Ooit gehoord van sociale markteconomie? Dit was met name Zweden altijd op de vlaggen geschreven ...

   Het voorbeeld met de banken is niet slecht - maar met het verschil dat de banken nog net door de staat worden ondersteund in het algemeen in geval van nood. En hoe zit het met de redding van GM in het kapitalistische Amerika? Een of andere manier was er zelfs sociale uit dan in Zweden - de hele tragedie in Zweden is ongetwijfeld nog steeds onderworpen aan een aantal grote vraagtekens en het helpen, maar uiteindelijk weigerde miljard spuit niet eens voor de rijken Zweden hebben het echte probleem geweest. De oorzaken voor de cursus waren bij GM (eigenlijk voor de komende jaren te kijken) en dan uiteindelijk aan de Zweedse Administratie, die was gewoon niet echt sociaal aangepast.

   • Bedankt Rudolf, voor je antwoord aan Daniel. Ik wilde het ook doen, maar kan niet beter zeggen hoe je het hier neerzet.

   • Sociale markteconomie is allemaal goed en wel, maar dat mag niet betekenen dat je de bedrijven uit verantwoordelijkheid neemt. Ze rijden de kar naar de muur en lenen zich dan goed terug en laten de staat, dus de belastingbetalers, de hele aanval uitvoeren. Dit is niet de oplossing voor banken of andere bedrijven. Maar als iedereen over de Zweedse staat moppert, is de rekening voor GM uitgewerkt ... dan kijk je niet meer naar de echte boosdoeners.
    Als de staat iets wil doen, moet je veel eerder beginnen. Het is misschien niet zo gemakkelijk voor bedrijven als GM om een ​​dergelijke situatie te creëren.
    Zeker, sommigen hadden graag willen zien of de staat Saab redt, dus is ook een Saabblog. Zou het enthousiasme net zo groot zijn als het gaat om Volvo of Renault? Net als een gedachte-experiment ...

    • Hallo Daniel,

     U zegt het zelf: door GM te beschouwen als de echte schuldige, ontlasten zij de Zweedse staat in zekere zin, maar ook SAAB.

     En er blijkt - voor mij althans - reeds de vraag of een staat niet zou kunnen hebben om meer verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf als een industriële locatie, voor een traditionele onderneming en haar medewerkers, haar leveranciers en haar medewerkers, zou meer betrokkenheid hebben getoond, of zelfs ?

     Vooral in de mondiale context van "Amerika eerst" en het Chinese economische beleid, zijn Europa en zijn nationale regeringen, naar mijn mening, goed geadviseerd aandacht te schenken aan welke waardeketens en welke elementen daarvan lokaal moeten worden gehouden.

     We hoeven ons niet voor te stellen dat we, als een puur R & D-bedrijf, iets kunnen zijn of worden van een goed opgeleide en opgeleide masterrace boven een Aziatische werkbank. Dat zou een postkoloniale arrogantie zijn (naar mijn mening behoorlijk afstotelijk).

     En ze is al lang achterhaald door de realiteit. Europese bedrijven zoals Airbus openen ontwikkelingscentra in India. Niet alleen technici, maar ook ingenieurs en projectmanagers zijn overal ter wereld beschikbaar, vaak goedkoper en hoger opgeleid.

     En het werd aan alle naties en mondiale medeburgers uit het hoofd gegund om een ​​deel van de industriële welvaart af te snijden. Maar is dat ook niet het creëren van concurrentiedruk en verantwoordelijkheid voor Europese regeringen? ? ?

     Waarom zouden Zweden, andere Europeanen en hun respectieve regeringen worden ontmoedigd om verantwoordelijkheid te nemen ter plaatse en voor hun eigen burgers?

     SAAB is nu dood en Volvo is nu (ook na een omweg via de VS) stevig in Chinese handen. Volvo en SAAB waren de enige Scandinavische fabrikanten. Er ging iets mis. Vreselijk fout! ...

     • De transformatie naar de R & D-samenleving heeft niets te maken met "willen" of arrogantie, het komt vanzelf. De Chinezen zijn gewoon goedkoper! Ik wil niet dat iemand aan de Chinese voorwaarden / lonen werkt. Dit veroorzaakt ook problemen voor ons, het kan geen hooggekwalificeerde baan maken, staat buiten twijfel.
      Wat zou er in het concrete geval zijn gebeurd als Saab door de Zweedse staat was gered? Je kunt geen dood paard berijden! Als ik goed geïnformeerd ben, had Saab maar een paar jaar in de 80ern waar ze echt winst maakten. Het bedrijf had een groot tekort en zelfs met veel fantasie had ik niet kunnen zien hoe hun omzet verdubbelde of verdrievoudigde. Dit is waarschijnlijk vergelijkbaar geweest in de Zweedse regering. Als het maar een paar 'mislukte' jaren waren geweest, dan zou ik het jammer vinden als er geen steun van de staat was geweest, hoe het er ook uitzag.
      Saab heeft zich echter elk jaar teruggetrokken ten opzichte van het operationele verlies van 200Mio en verkocht 2007 slechts lichtjes over 90000-auto's. Ze zouden tonnen kopers van nieuwe auto's moeten vinden, een paar vervuilde 'Saab-fans' zijn niet genoeg.

     • Je kunt je verklaring niet ongecommentarieerd laten. Of Saab winstgevend was of niet, is onduidelijk. GM boekte op de creatieve manier alle soorten uitgaven op de stablebacka. Prototype-ontwikkeling en constructie van showcars ​​voor andere merken, de ontwikkeling van de BLS. In ruil daarvoor werden de door Saab gegenereerde inkomsten niet aan de Zweden gecrediteerd, maar geboekt voor andere markten en merken.
      Volgens de lage vraag met de GM Trollhättan vermaakt, met het gebrek aan investeringen, zou ik niet zeker weten of er uiteindelijk niet een zwarte nul was.

     • @ Tom: dat was er in de boekhouding "bedrogen" door GM's zijden is bekend. Maar wat was de winst per auto? Als ik zie dat Audi alleen van de A4 meer voertuigen per kwartaal verkoopt dan Saab met alle modellen per jaar, dan is er al sprake van nadenken. De uitgaven zijn zeker ook hoger bij Audi, maar mM heeft gewoon te weinig Saab verkocht.

     • Kan het niet vergelijken, Audi heeft nog veel meer modellen. Ik vind dat je de vraag anders moet stellen. Wat waren de kosten? GM heeft 90 ingevoerd met 50%, van 2000 was het 100%. Gedurende deze tijd is de 9-5 I ontwikkeld en de 9-3 II. De 900 II telt niet, die bij het opstarten zo goed als klaar was. En aangezien de 9-5 NG en 9-4x alleen in het Spyker-tijdperk kwamen, heeft GM in 20 jaar alleen 2 (!) Volledig nieuwe modellen gelanceerd. De investeringen zijn meer dan beheersbaar.
      Een effectieve fabriek op het moment produceert relatief dure voertuigen die in kleine doses een facelift ondergaan. De opbrengst per voertuig was zeker hoog, maar hij is nooit in Zweden beland.

     • @ Daniel,

      Citaat: "De transformatie naar de R & D-samenleving heeft niets te maken met 'willen' of arrogantie, het komt vanzelf. '

      Oh, dat is alles. Al enkele jaren geleden riep Schröder over de sociale transformatie naar een dienstenmaatschappij als koninklijke weg. De politieke wil om deze richting actief te volgen is reëel en een gedocumenteerd dogma dat vandaag de dag heerst.

      Dat komt niet alleen van alleen, maar is gebaseerd op politieke beoordelingen en ontwerpen. Zelfs over ongebruikte creatieve vrijheid en weglating.

      En de (postkoloniale) arrogantie schuilt in het verkeerde geloof dat aspirant-lidstaten en hun burgers permanent tevreden zijn met hun beoogde rol als een goedkope en postkoloniale werkbank, achterblijvend in een competitie voor technologie.

      De verspreiding van onze technische voorsprong als een duurzaam duurzaam model voor de toekomst (Schröder) is gebaseerd op een volledig ongegrond gevoel van superioriteit. Gewoon postkoloniaal arrogant ...

      Europa is lang begonnen te struikelen en vallen met deze strategie op de neus. Chinese hogesnelheidstreinen winnen aanbestedingen en worden verkocht aan westerse landen. De ICE heeft het bij het verkeerde eind. Slechts een van de vele voorbeelden. Telecommunicatie, scheepsbouw, consumentenelektronica, IT-hardware, auto's, industriële robots, zonnesystemen, ruimtevaart, enz ...

      China, Zuid-Korea en India willen de hele waardeketen. En zij kunnen het!

      Maar velen willen dat niet toegeven en missen politieke reacties. De vraag is of en wat we nog steeds kunnen doen in 20 tot 30 jaar onder deze omstandigheden?

      Of worden we een R & D-bedrijf, binnenkort volledig zonder werkbank en zonder bestellingen (zie Duitse zonne-energie-industrie)?

      VM en de Zweedse staat moesten elkaar op tijd vinden. Dan zouden er waarschijnlijk geen problemen zijn geweest met GM-licenties. En ik zou nu een 9-5 II SC hebben ...

 • Ik begrijp helemaal niet dat tot vandaag geen enkele grote autofabrikant interesse heeft in SAAB ...

  • Dat is waarschijnlijk voorbij. De grote fabrikanten hebben andere dingen op de agenda staan. Hoe zullen ze jaren geleden in 10 worden gepositioneerd tot 15? Alleen hardware-leveranciers voor grote wagenparkbeheerders? De markt is radicaal aan het veranderen. In China hebben grote fabrikanten van 2 al het einde aangekondigd van conventionele voertuigen voor 2025 en het einde van de verkoop aan particulieren 2020.

   • 2008 werd de doodsdoden van de westerse verwerkende industrie, die sindsdien naar China is overgebracht.

    Ik denk dat ik me realiseerde hoe erg het was toen Scania Trucks 80 aankondigde? eenheden (3.2% van voorgaande jaren), Ja net 3.2% ten opzichte van voorgaande jaren .... !!

    Iedereen, dat was zwak (GM inbegrepen) wat uit de nek gleed, en de banken hielden er niet van op te treden.

    Ondertussen zijn Chinese BANKEN, veel met veel $$$ weggevaagd voor regenachtige dagen, nu verhuisd en hebben ze de wereld gekocht ... !!

 • Bedankt voor deze emotionele spiegel. Ja, deze beoordeling is nog steeds pijnlijk. Maar ook spannend.
  De inleidende foto ziet er prachtig uit: een werf vol met geproduceerde SAAB's die onderweg zijn naar de klanten ..., maar uiteindelijk waren er gewoon te weinig klanten die ja zeiden tegen SAAB en ook kochten (!). RIP

 • Een zeer goede, zij het treurige, samenvatting van wat er rond de 19.12.11 gebeurt. Dat is zo lang geleden, het is moeilijk te geloven dat we er zijn, dankzij je Saab-inzet.
  Er zijn ook onze auto's. Mogen zij ons nog lang vergezellen.
  Allemaal prettige kerstdagen en het allerbeste voor 2018!

 • Hallo Tom, wederom een ​​zeer goed geschreven artikel, dat het nog een keer heel attent maakt ...
  Terwijl je schrijft, blijven we - tevreden en een beetje eigenwijs - onze Saabs rijden en genieten er elke dag van, alleen al een beetje anders ...
  Nogmaals bedankt voor de inzet van Dein en Marks en voor u en uw families een vrolijk kerstfeest.
  Groeten uit Thüringen, Peter

 • Hi Tom

  Goed geschreven.

  1. Dit is begrijpelijk hoe dit tot stand kan komen. Het was waarschijnlijk zo gewild.

  2. Waarom het zo bleef, minder. Immers, kort na het faillissement deed BMW een bod. Eén greep deze kans ook niet. U zult redenen hebben gehad. Vanzelfsprekend kon er iets beters gedaan worden.

  3. Vandaag is het ook volkomen duidelijk waarom geen enkele andere fabrikant interesse heeft: behalve de merkrechten, blijft er niets over dat enige waarde zou hebben.

  Ik was een van degenen die SAAB kochten en bestuurden.

  SAAB was uitzonderlijk - in termen van producten, maar ook in termen van kansen. Helaas. Ik had nog langer op mijn laatste SAAB willen rijden.

 • Hi,

  Ik heb me recent aangesloten bij een SAAB-specialist met goede relaties met Zweden. De motortechnologie die u noemde, lijkt inderdaad zijn weg gevonden naar een merk. Tenminste dat glas werd daar duidelijk aan mij gepresenteerd. Dat de fabrikant niet in de buurt van de oorsprong moet worden gevonden, moet het duidelijk zijn dat als u kijkt, dit slechts één blok is voor alle engines in het gebruik van het 2l-gebied.

  Het erfgoed van SAAB is alomtegenwoordig, wereldwijd. Maar dat had ik liever ervaren in een SAAB.

  Groeten van Erik

 • De 19.12.2011 was een zwarte dag in de autogeschiedenis. Niettemin moet je V.Muller bedanken. Hij probeerde het tenminste. Zonder hem zouden we waarschijnlijk een paar duizend Saab minder op de weg hebben en zou er geen 9-5 NG zijn geweest. Overigens kwam de dodelijke aanval op het merk pas nadien onder Nevs.

 • SAAB heeft altijd andere, echt innovatieve ideeën gehad, wat alleen al een groot gedoe is voor de Duitse fabrikanten. Het vermoeden dat de Amerikanen alleen Saab snoof te strippen en verwijderd, is met grote letters in de kamer. Opel mocht blijven leven, omdat het goed past bij de Duitse Biederkeit - alleen niets experimenteels, alleen goed voor conciërges met wat geldopbrengst - hoera. En toch: op de lange termijn vallen de fabrikanten van de AudiMercedesBmwVWOpel-onderdelen tegen de hoge prijs zwaar op de snuit, van hoog paard af. Op het gebied van e-voertuigen schendt Tesla terecht de belachelijke i3 & Co in alle vergelijkingstests. Maar de Duitsers hebben ivestiert miljard in Stinker productielijnen, natuurlijk, willen een sterke return on investment - dat wil zeggen verder bouwen tot St.Nimmerleinstag benzine en diesel wagens met krankzinnige, zinloze Elektronica en goedkoper voor Plastiklanschaft binnen. Lang leve de winst (ten koste van anderen)! Maar nevs woont, met een aantal bekwame binnenkort behoorlijke aantallen zullen verkopen - Ik ben ook geïnteresseerd.
  PS: lees in een Duitse autokrant elke vergelijkende test tussen Deutschkarre en Volvo - de Volvo is altijd naar verluidt erger (de realiteit ziet er heel anders uit), zoals eerder in SAAB.

 • Ben 2007 ernstig ziek en leef nog steeds. 2011, mijn vrouw is ernstig ziek en leeft nog steeds. In de zomer van 2011 hebben we een of ander veranderingsmanagement voor auto's uitgevoerd en een bijna nieuwe 9-3-convertible gekocht. Als Petrolhead wist ik onder meer van deze blog dat het niet goed was voor SAAB. Dat maakte mij niets uit en we hebben de komende jaren veel mooie afritten in Duitsland en Europa gemaakt. Altijd met het oog op de mooie momenten. De fabrikant SAAB bestaat al lang niet meer. Jammer en verdrietig, maar niet te veranderen. Daarvoor bestaan ​​we nog steeds de SAAB-enthousiasten. Bij elke tour verouderen we een beetje en onze auto's ook. Als je dan thuis zit en denkt aan de vloot, dan zul je een beetje "koppig" zijn en tegen jezelf zeggen: "Zou het echt al bij mijn SAABS zijn geweest?" Absoluut niet! Dus het was alleen maar logisch om een ​​19 9-5I te krijgen die bijna 9 jaar oud was. Je wordt immers niet jonger. Zelfs de laatste aankoop heb ik geen spijt gehad, hoewel er een aantal moest worden geïnvesteerd om het leven duurzaam te verbeteren. Ondertussen is de 5-XNUMXI behoorlijk goed gerestaureerd en brengt ons hierdoor comfortabel, goed en veilig en zeker de komende winter. Dus wat is er verdomme aan de hand. De fabrikant bestaat niet meer, maar we leven nog steeds en hebben plezier met onze auto's. Dank aan Tom voor zijn onvermoeibare inzet en veel plezier voor iedereen die van hetzelfde houdt.

  • Dat is de geest! ! !

   Wat een opmerking. Petje af en bedankt.

   • Wauw, Bukki; Bedankt dat je je ervaring hier zo mooi en krachtig beschrijft. Geniet heel lang van je Saabs !!!

 • Ik hoop nog steeds dat Martin's artikel: fictie Saab. Een blik op de toekomst zal op een of andere manier uitkomen

  Hoewel ik niet echt geloof in de terugkeer van SSAB, maar de rest mocht stemmen. Ik denk dat alleen de nog steeds meerdere auto's verdwijnen. Niet noodzakelijk omdat de consument ze niet langer wil, maar omdat internationale financiële jongleurs die aandelen bezitten in elk belangrijk merk zoals zij. Omdat ze hopen op meer winst zonder rekening te houden met de mensen.

 • Ondanks kritiek op GM, moet men niet vergeten dat Saab zelf niet helemaal onschuldig was aan zijn achteruitgang. Het is niet zo dat Saab al jaren een zeer winstgevend bedrijf is. Het was geen ijdele overnamekandidaat ... en de 'koppigheid' van Saab responsible is ook legendarisch. Het feit is, vergelijkbaar met Citroën, dat je behoorlijk idiosyncratische auto's moet bouwen die niet elke smaak raken. Dit komt ook tot uiting in de verkoopcijfers.

 • Jarenlang was ik er altijd van overtuigd dat SAAB het zou doen met nieuwe investeerders zoals VOLVO met China, LAND ROVER / RANGE ROVER met India. Zo'n traditioneel merk, progressief en innovatief ....... We hebben de Saab-community en Saab onthouden en de nieuwste technologie verkocht aan bedrijven die lachen in de fistchen en ik ben gefokt, zoals al door u is vermeld, dat deze technologie ergens is geïnstalleerd. Eindelijk, de genadeteken was hoe dan ook gemaakt door General Motors.

  Zoals 17 jaar-oude, eerder over 33 jaar geleden zag ik met mijn vroegere leraar, een witte Saab 900s of ik, ik weet het. Ik vond deze auto heel goed, maar was op dat moment ver van mijn budget geprijsd. Zag mijn eerste auto werd vervolgens vergeten een Opel Ascona 2ltr, en werd gevolgd door Opel Opel en vele reparaties in alle jaren tot 2004 ons kantoor vrouw en gepassioneerde Saab in Münsigen om Aaretalgarage genoemd chauffeur en zei: Je MUSCH mau e Saab ga ga, de wosch u Nume aangekomen Angers (Bern Duits) Er gaf Werkstadt baas me een 9.5 SE combinatie om het monster, die passen in mijn budget. Gevaren, gekocht Ik werd verliefd op dit merk. Het was de meest comfortabele en beste auto die ik ooit onder mijn achterste heb gehad. Er was een 9.5 Aero wagon, 9.3 Aero combinatie van herten, die ik vorig jaar (die duivel me reed ook) verkocht en mijn vrouw aan haar vijftigste een Land Rover Discovery Sport gekocht. Toegegeven, het kwam het dichtst bij de Saab in termen van comfort en interieur.

  Het Ongeveer twee maanden geleden had ik een lichte tinteling nadat ik iedere Saab blog sinds het begin had gelezen, AutoScout24 ingeschakeld en begon te zoeken naar Saab. Voor mij was het vanaf nu duidelijk dat je opnieuw moet helpen om dit merkteken te krijgen. Omdat .. die automobilisten anders dan de Saab chauffeur verwelkomt u vriendelijk bij het kruis, en heeft zo'n goed karakter? .... in ieder geval voor ongeveer tien dagen geleden zag ik een Inerat in de buurt van Leibstadt van een 9.3 stationwagon, die werd omschreven als 2.8 V6 XWD, maar mijn oog keek overwegen speciale wielen, grille en diffuser in titanium grijs, oppepper spoor in Orange op de exacte fotogalerij .... Voor mij was het duidelijk dat dit een Turbo X moest zijn. Met de telefoon in de hand nam de provider contact met ...... .. sinds de 16. December, ben ik de trotse eigenaar van een Saab Turbo X 9.3 in combinatie vorm, alle voorzieningen bij Saab, gedemonstreerd en down service, en na een korte Talkshow mij noch de Haldex4 koppeling dienst is bijgeschreven. De auto is uit de eerste hand, onderhouden top en kijkt naar beneden, omdat ik weet dat het van Saab, als nieuw.

  Nou, de Land Rover is echt een geweldige auto, maar ik geniet van de vriendelijke begroeting van de Saab-rijders, de geïnteresseerde looks in de gemeenschap en het ongelooflijk comfortabele leer in de Turbo X. HIGH LIVE SAAB

  Beste Tom, bedankt voor je onvermoeibare onderzoek en schrijven. Ik heb geen financiële bijdrage geleverd, maar ik zal het goedmaken, omdat het elke cent en cent waard is.
  BEDANKT DANK U DANK U

  @ Uw Tom uit Zwitserland

  • Hallo Tom, mooie verklaring! En als ik 6 Saab nog niet had, zou ik de Turbo X ook hebben gekocht! Was echt een goed aanbod. Ik blijf het net nakijken voor goede Saab, denk dat 6 gewoon niet genoeg is ... ..
   Goede reis en een vrolijk kerstfeest naar Bern en het hele Saabgemeinde
   Hans uit Basel

 • Ik rij waarschijnlijk een van de laatste Saabs die door Muller zijn gebouwd. Het is een 9-3X Combi die ik in december 2012 'nieuw' heb gekocht. Het werd vervaardigd in december 2011 en had stucwerk in het faillissement, zittend op een dok in Californië. Gary Blake Saab in New Hampshire gekocht uit de failliete boedel en had het verscheept naar New Hampshire waar ik pakte het op met 63 mijl op de teller ... ..Wat een fantastische auto, en wat een huilende f - g schaamte thatthere zal wees niet meer.

 • Hugh Weisman kun je foto's van onze auto's laten zien?

 • Hi all.

  Gemengde gevoelens worden hier soms heftig besproken. Je kunt zien dat de vuisten tegen GM zijn opgevoed. Dat de geest leeft!

  Wil alleen maar stof tot nadenken geven.
  Wie zou een Saab uit München hebben gekocht?
  Of nog erger. Met Wolfsburg Einheitsteilein!
  Is dat echt wat je zou hebben gewild?
  Wie zegt dat de Duitsers bleven produceren in Trollhattan en niet elders?

  En of de eenzame benadering van de Saabist van de ontwikkeling en transformatie van basistechnologie in betere zou worden getolereerd door de Duitse kapitalisten zolang ik serieus durf te twijfelen.
  Helaas is het een bedrijf met miljarden schulden en geen vooruitzicht ooit
  om ze af te betalen, is voor niemand interessant.
  Nobel-merken zoals Bentley of Ferrari worden natuurlijk ook aan het infuus gehouden, maar ze zijn gewoon een andere klasse. Een waar alleen de naam alleen geld oplevert.

  Dus ik denk dat het op die manier beter was!
  Omdat ik geen 9.3 op golfbasis zou willen rijden, noch een met de verwarrende en gecompliceerde bediening van München.

  Voor een Saab is een Saab, is en blijft een Saab!
  Een auto die anders is!
  Een waarin mijn moeder problemen heeft de deur van buitenaf te openen omdat de deurkruk omhoog zwaait.
  Een waarin de workshop mensen krassen op de kuip van het stuurwiel, toch.
  Een waarin de jeugd naar het embleem moet staren en moet lezen wat voor auto het is.

  Gewoon een Saab!

  • Eric, heel goed geschreven! Dat is precies hoe het is en daarom houden we van onze Saab!
   Goede tijd!

   • Indertat, zoals Hans zegt; dit is heel goed samengevat en geeft een zeer realistisch beeld van wat de meeste Saab-fans denken.

  • Ik zou meteen een 9-5 gekocht hebben met een 6-cilindermotor van BMW en vierwielaandrijving.

   De basis zou op zijn minst op het huidige technische niveau zijn geweest. Wat krijg je van 2. Face-lift van de 9-5 kan niet claimen. Met dit type werd ik verkocht voor goed geld, een verouderde basis en een onaanvaardbare GPS.

   Dit verhaal had anders kunnen zijn. Er zouden voldoende mogelijkheden voor differentiatie zijn geweest. De nationalistische club heeft zeker niet geholpen. Elders was je niet zo gevoelig. Het feit is dat zelfs met de 9-5 Aero SC de Navi en de versnellingsbak afkomstig waren van Toyota-leveranciers.

 • SAAB moest worden gedood omdat het Zweedse industriebeleid dat zo wilde. Herverdeling van het marktaandeel van SAAB naar VOLVO heeft ook een rol te spelen. Mueller's "opknapbeurt" zou alleen mogelijk zijn geweest met zachte banenverlies en natuurlijk met veel meer geld. GM had ook de natte droom om te profiteren van het SAAB-marktaandeel. Uiteindelijk is het bedrijf GM zelf een rehabilitatiezaak.

Reacties zijn gesloten.