Saab en Bielefeld - twee dingen die niet bestaan?

Ik ben een gepassioneerde Saab-coureur uit Bielefeld. Dit zijn al twee eigenschappen die van existentieel belang zijn. Voor een, ik rijd een auto die niet meer bestaat de facto, in ieder geval niet meer in de fabriek, en ik ben ook van een stad in het Teutoburgerwoud, die niet bestaat, volgens een creëerde een paar jaar geleden mythe.

Saab 9-5 NG
Saab 9-5 NG

Hieruit volgt dat ik en mijn Saabs niet bestaan. En het zou erger moeten worden. Maar daarover later meer.

Sinds mijn vroegste jeugd ben ik gefascineerd door Zweedse auto's. Het was eerst de Volvo, en vooral de Volvo 244 / 5, die ik leuk vond in mijn kindertijd. Het enthousiasme voor dit merk nog gestegen door het dak toen ik met een vriend van mijn vader een ritje in de passagiersstoel van zijn nieuw aangeschafte Volvo 245 met overdrive technologie ruimte van een dag en tijdens een snelle rit op de snelweg voor een verrassing kwam niet uit.

U kunt 95
Eerste contact: Saab 95

In die tijd ging ik naar de negende klas. Het enthousiasme zou moeten zwaaien in een van de aankomende vakantie in Zweden. Mijn ouders gingen opnieuw naar Zweden voor de zomervakantie met een reis naar het eiland Öland. Op weg naar het strand zag ik een lelijke groene auto, die leek op een stationwagon, niet gezocht en niet in staat. Ik vond het zo lelijk als een kind - deze lelijkheid werd onderstreept door de lelijke groene - dat ik de auto leuk vond omdat het zo lelijk was. Ik moest deze Saab 95-stationwagen eenvoudig met mijn zakcamera vastklikken.

Sinds die dag ergens aan het einde van de 80er / begin van de 90er-jaren kon ik het merkteken Saab niet vergeten. Bij een latere studentenuitwisseling in Engeland moest ik op de veerboot per se een sleutelhanger kopen met een Saab-embleem, waarvan ik het embleem nog steeds bezit en waarvan de letter- en ontwerpbewegingen moeilijk te raden zijn.

Het probleem op het moment: ik had mijn toelage verkwist voor andere, minder belangrijke dingen en moest denken aan iets als ik naar deze Saab sleutelhangers kon komen om naar huis te geven met deze trailer mijn affiniteit voor het merk expressie voor mij. Ik heb gokken met mijn klasgenoten. Als ik een cocktail van olie, azijn en andere pittige kruiden kan doorslikken met een trekje, moet de sleutelhanger van mij zijn.

Saab sleutelhanger
Legendarisch: Saab-sleutelhanger

Moedig dronk ik de koffer samen gemengd door mijn klasgenoten. De teleurstelling van mijn klasgenoten groeide, omdat ik me niet tegen de verwachtingen had ingeleverd en je deels dankbaar, soms met tegenzin de laatste ponden en centen bij elkaar schraapte om mijn verdiende sleutelhanger te kopen. Sindsdien heb ik het merk niet losgelaten. Helaas had ik na het voltooien van mijn studie niet genoeg geld om voor een Saab te betalen, dus begon ik met een claret Ford Mondeo GLX hatchback - niet echt mijn droomauto.

Op een gegeven moment had ik zoveel geld samen dat ik me een Saab kon veroorloven. Het moet een 93-convertible zijn. En ik rijd nog steeds. Ondertussen heeft hij de 188000 km onder zijn riem en heeft me een keer teleurgesteld, toen kort voor de afrit van de snelweg Bielefeld centrum van de middelman de geest gaf en me gedwongen dwong om op de randstrook te breken. En aangezien de katalysator in Bielefeld zijn geest opgaf, in de stad die niet bestaat, is de katalysator nooit gebroken, en dat is niets vergeleken met wat collega's en vrienden die andere voertuigen bezitten ervaren, als ze hun nieuw verworven voertuigen al na een paar dagen naar de werkplaats moeten brengen.

De Saab sloeg me zoals vele andere Saabfahrers zoals de slag. Tot vandaag kon ik me niet voorstellen een ander merk te besturen. Maar het faillissement van Saab had ook iets goeds voor mij - althans voor mij. Toevallig heb ik geleerd dat een lokale inwoner dealership een vrachtwagen vol gloednieuwe Saab 93 sport goed in Trollhättan had gekocht en in Bielefeld te koop en die worden aangeboden tegen zeer redelijke prijzen. Omdat ze allemaal als een dagpas werden aangeboden, kon je nu een geheel nieuwe Saab kopen die aanzienlijk goedkoper is dan de gebruikelijke nieuwe autoprijs.

Dat zou mijn kans moeten zijn.

Urenlang sloop ik naar de achterban samen op het voorplein van het dealerschap gevestigde sport goed rond en besloten om de volgende dag voor een 93 Vector sport wagon met zilver metallic lak en lederen zetels hebben. Ik heb dit voertuig, dat ik in normale omstandigheden niet kon betalen, als een rauw ei behandeld. Hij reed zelden, dus hij had maar een miezerige 11000 km op de klok in de drie jaar dat ik in handen was. Ik gebruikte de auto alsof Ove zijn Saabs deed. Maar toen kwam de dag die mijn Saab Passie zou aantasten.

Op mobile.de ontdekte ik een gebruikte 9-5 NG Aero Turbo 6 XWD met 300 PS en volledige uitrusting. De prijs leek redelijk en ik ging akkoord om een ​​proefrit te maken. Een geweldige auto. Het was zelfs beter dan mijn sportwagen, met zoveel extra technologie, zoals HUD en een navigatiesysteem en ook herkenning van verkeersborden was er. Ik kocht het en gaf mijn nog bijna gloednieuwe Saab in betaling. Zoals mijn nieuwe prestatie van de vorige eigenaar was niet zo goed onderhouden en ik ben helaas kieskeurig met mijn Saab als Ove, reed ik naar de schilder van mijn vertrouwen te verwijderen wat steenslag en slijtage vakkundig uit de auto, zodat de turbo perfect, zeer Oves zin kon schijnen in de garage en ook op straat.

Maar de schilder had geen goed nieuws. Helaas moest ik leren dat ik een gerepareerde auto had gekocht waarvan ik wist dat er niets aan de hand was. Waarschijnlijk was er iemand de bestuurderszijde ingedreven en was de auto dilettantisch gerepareerd. De hele onderdorpel onder de verf was bijna geroest. Er volgden veel juridische inspanningen, zenuwen en kosten om de auto terug te brengen naar de verkoper. Iemand dacht dat hij een gerepareerde auto kon verkopen aan een stad die niet bestaat; dus niemand zou het opmerken. Maar toen had de verkoper de rekening gemaakt zonder de gastheer.

Zelfs vandaag ben ik geïrriteerd dat ik mijn mooie sportpak heb gegeven voor een slecht gerestaureerde 9-5NG in betaling. Ik hoop dat dit nooit meer zal gebeuren. Sindsdien ben ik voorzichtiger geworden met het verkrijgen van een Saab. Naast de 93-cabriolet, die nog steeds in mijn bezit is, rijd ik nu een 25-oude Saab 900i. Met 167000 km is hij zojuist teruggetrokken en bevindt hij zich in een toestand die kan worden gezien. Hij doet het goed en hij geeft me een onwaarschijnlijk goede rijervaring. Natuurlijk is hij heel anders dan een 95NG, maar hij heeft ook charme.

Ik wacht met spanning op de lauwe jaren die voor me liggen.

In die zin, Saabige Christmas.

Met dank aan Björn voor zijn Saab-verhaal! Dit is een van onze exclusieve Saab-instapbestanden op reis. Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantiereis, een restauratie of een andere gebeurtenis in het leven met het cultmerk van Trollhättan?

Wat het ook is, schrijf ons. We kijken er naar uit!

14-gedachten ook "Saab en Bielefeld - twee dingen die niet bestaan?"

 • erg leuk .. Groeten uit de mooiste stad in OWL op de 30km verre lege plek op de kaart ..

 • Hallo,
  staat je nieuwe 900i op het stuurwiel? Als dat zo is, ken ik hem!
  Groeten van MS tot BI!
  Robert

  • Hij komt uit de stuurinrichting

 • Geweldig en verdrietig verhaal tegelijkertijd. Maar hoofd op. Dit kan gebeuren.
  Kerstgroeten voor alle Saabfahrer

 • Je moet dat positief zien. Dit laat je twee voertuigen achter die helemaal niet worden beïnvloed door de GM "reddende manie". Dat laat hoop om beide voertuigen voor een lange tijd te kunnen besturen. Het trof me bijna slechter ... Ik heb een 9-3I CV ingewisseld voor een 9-3III SC

 • Wat een verhaal ...

  In het bijzonder kan de mislukte reparatie van de NG's nauwelijks geloven. Heiligschennis!

  Dat bestaat niet. Of is het?

 • Het spijt me dat de 9-5NG waarschijnlijk bijzonder moeilijk is voor een dergelijke auto
  Was hij waarschijnlijk geen Saab-dealer toen hij werd gekocht of?

  • Ik kan dat uitspreken. Geen Saab-dealer.

 • Gemengde gevoelens laten je verhaal varen Björn. Leuk dat je door kunt gaan met het vasthouden aan Saab, hoewel je sindsdien een heel slechte ervaring hebt opgedaan. Saab kan het niet echt helpen.
  Blijf genieten van Saab rijden en een fijne vakantie!

 • Hoe vervelend. De 9-5NG moet waarschijnlijk niet alleen lang bekend zijn bij mij. Ondertussen wordt de auto opnieuw geadverteerd, een stuk goedkoper, een houder meer en vooral met de toevoeging van "gerepareerde ongevalsschade". Op de een of andere manier had ik een voorgevoel dat de auto door een gebrek terugging naar de dealer. Er moet iemand crimineel zijn geweest onder de vorige eigenaars. wat jammer, want de auto heeft echt geweldige functies. Heb je je 9-3SC destijds gekocht van de sterrenhandelaar? De hele weide was toen vol met Saabs, die snel een nieuwe eigenaar vond. In die tijd was de achtergrond voor mij onduidelijk, ik veronderstel dat de speedo's op Zweedse mijlen waren, toch? Dus geen 1.000 KM, maar 10.000 Km .... Maar zag er indrukwekkend uit ... een paar honderd meter verder was de SZ in zijn laatste benen.

  • De Saab 9-3 SC heeft feitelijk veel sterren gezien en zag er erg bleek uit. Hij werd geproduceerd voor de Zweedse markt en had een handleiding voor het bord in het Zweeds. Ik rouw heel veel later over de auto ... maar je leert veel van fouten ;-)

   • Ja, toen was ik een keer voor je SC. Ze waren erg interessant geprijsd. In het zijraam zat ook een sticker geplakt voor de Zweedse markt, ik bedoel het was Assistans erop of iets in de richting, is al te lang geleden ...

 • Zeer emotioneel verhaal. Zelfs als mijn ervaringen maar vier jaar duren ... Wat doet iemand niet allemaal voor zijn SAAB-passie? Ondanks bewolkte ervaringen was / was elk van de vier exemplaren een blikvanger! 99er Groeten uit het naburige Steinhagen!

 • Hallo, ik ben een Saab-fan en -bestuurder van een convertible 9.3 V6 Bj.2007 van Detmold. Is er een Saab-club in Bielefeld?

  Lg Andreas Wedderwille (contact andreas.wedderwille@t-online.de)

Reacties zijn gesloten.