Geruchten en Chinese normen

Een gerucht. En wat een! Vrijdag verspreidde het zich razendsnel in de media. Volgens de inhoud zou NEVS weer auto's bouwen in Trollhättan - en dat al in het 2e kwartaal van 2018. Een verhaal dat te mooi is om waar te zijn. De plaatselijke krant publiceerde het uitsluitend als betaald artikel.

NEVS Trollhattan
NEVS Trollhattan

En ook internationale, gerenommeerde tijdschriften zoals de Automotive News sprong in de trein. Tegen die tijd was het gerucht natuurlijk al geruime tijd geleden. De trigger, een misleidend Bloomberg-interview met NEVS-oprichter Kai Johan Jiang, is al lang geleden gecorrigeerd. Daar worden auto-onderdelen die NEVS in Zweden gaat produceren complete auto's.

De lichtstroom waarin de geschiedenis de wereld rondging, liet twee dingen zien. Aan de ene kant accepteren zelfs gerenommeerde media in een extreem hectische wereld berichten ongecontroleerd. Een eis aan de bron, herverzekering vindt niet langer plaats. Aan de andere kant is er het Saab-fenomeen. Eigenlijk een onzin dat het nog steeds het merk in de krantenkoppen creëert. Er wordt naar een wonder verlangd en men voelt nog steeds de hoop op het onmogelijke.

NEVS ontmantelt installaties en transporteert ze naar China

De realiteit is net zo somber als de Zweedse winterdagen. Auto's kunnen niet meer worden gebouwd in de oude Saab-fabriek. NEVS, chronisch ondergekapitaliseerd, ontmantelt gereedschappen en onderdelen in de carrosserie- en spuiterij en brengt wat bruikbaar is naar China. In een interview met Saab-legende Olle Granlund een jaar geleden kwamen we op precies dit punt. Hij verwachtte dat de Chinezen de Stallbacka zouden ontmantelen. Maar ik hield me ertegen. Wie zou immers oude, gebruikte gereedschappen die al voor enkele 100.000 voertuigen zijn gebruikt, ontmantelen om ze te gebruiken voor een nieuwe productie in China?

Dat was eens, dacht ik. Vele jaren geleden. Toen communisten in de steentijd Duitse fabrieken kochten en naar China verscheepten. De productie van de Zündapp is in de 80er-jaren ook in Tianjin beland. De geschiedenis herhaalt zichzelf niet. Maar doe het!

Granlund had gelijk. Ik heb het mis.

Voor de oude Saab-fabriek is nu het einde bereikt. Niemand zal meer op de magische rode knop kunnen drukken, niemand zal meer een productie starten. De situatie is opgelost en er gebeurt niets meer in dit decennium. Verander van eigenaar of wat dan ook, tenzij er een wonder gebeurt. Maar wonderen gebeuren zelden, zelfs niet rond Kerstmis.

China wil de wereldwijde mobiliteitsmarkt domineren. Dat is het gestelde doel. Bij Volvo reageren de Chinezen voorzichtig. Maar ze zijn agressief. Na Volvo waren er London Taxi, Lotus, aandelen in Proton, een Scandinavische bank en het nieuwe merk Lynk & Co in de Chinese boodschappentas. De honger naar meer is nog lang niet gestild. Geely zou vorderingen moeten maken bij Daimler en zou graag toetreden als grootaandeelhouder. Daimler verdedigt zichzelf. Nog…

Chinese relaties

Maar Chinese bomen groeien niet altijd de lucht in. NEVS doet denken aan de brute tour van de jaren 80 en probeert het met oude tools en deels oude technologie. De terugkeer van het voormalige traditionele merk Borgward is niet veel beter. Het voorheen trotse logo kleeft aan Chinese producten, herboren als de ondoden. De comeback in China hapert, het merk verbrandt veel geld. De verkoop stagneert, in tegenstelling tot de markttrend. Borgward-eigenaar Foton is mogelijk iets kwijtgeraakt en is in onderhandeling met investeerders. Een volledige verkoop is niet uitgesloten.

In Duitsland, behalve grote aankondigingen, tot nu toe niets te zien. Sixt zou in december de eerste Borgward BX7 op de markt brengen en de site voor de assemblagefabriek in Bremen is nog steeds niet gekocht. Ook de investeringen in Stuttgart haperen.

De reden zou de autoriteiten in China zijn, die de overdracht van geld naar het buitenland controleren. Ze volgen de uitstroom van vreemde valuta naar het buitenland. Een feit dat we weten, maar dat bij Borgward verrassend is. In tegenstelling tot NEVS, een bedrijf met een gedeeltelijk particuliere eigendomsstructuur, behoort Foton tot BAIC. En BAIC is een Chinees staatsbedrijf.

13 gedachten over 'Geruchten en Chinese normen"

 • Mijn theorie is:

  NEVS verhuist naar China

  Trollhättan wordt verkocht

  SAAB AB (heeft een vermelding aangekondigd als leverancier van auto's) neemt de fabriek over

  Schrittb1 is al bereikt

 • De vraag zal zijn wat er de komende maanden echt naar China zal worden verscheept. NEVS zal waar mogelijk proberen de kosten te verlagen en apparatuur van de stablebacka gebruiken. Tianjin is nog lang niet klaar, het wordt spannende 2018. De uitdagingen zijn:

  - Voltooiing van de fabriek met perswinkel en verflijn
  - Omzetting van de huidige, niet-bindende bestellingen in bindende bestellingen met leveringsspecificatie en prijs.
  - Start serieproductie

  Items 1 en 3 zullen binnen enkele maanden veel liquiditeit vergen. En tot nu toe hebben ze betrouwbaar gefaald vanwege veel lagere hindernissen. Als je het kunt, ben je een kleine stap verder.

 • Ik denk dat hier een paar dingen door elkaar worden gehaald, dat NEVS onze hoop niet vervult ...

  De gereedschappen voor het persen van lichaamsdelen zijn vormdelen die tonnen wegen en de kosten van een plaatwerkonderdeel bedragen in de honderdduizenden euro's. Afhankelijk van de gewenste hoeveelheid plaatwerkdelen worden deze uren, ploegen of dagen in de daarvoor bestemde persmachine ingebouwd en vormen vervolgens de plaatwerkdelen. En ik denk dat deze onderdelen + apparaten voor transport en schilderen voor de geperste (en later gelaste) componenten naar China zullen worden gebracht. 1. omdat ze duur zijn, 2. omdat ze gemakkelijk te demonteren en vervoeren zijn en 3. omdat de 9-3 waarschijnlijk nooit meer in Zweden zal worden gebouwd en het gereedschap daar simpelweg niet meer nodig is (behalve onze reserveonderdelen!).

  Het andere punt om voltooide auto's te vervoeren was waarschijnlijk het eerdere plan, zoals Tom heeft geschreven. Maar het werkt niet omdat er geen Chinese 9-3ev is. Dus de perswinkel moest in China worden gebouwd. Je kunt ook persen afbreken en verplaatsen, maar dat is een heel andere inspanning dan alleen de gereedschappen gebruiken en duurt veel langer omdat de persen dan meestal overweldigd worden door de fabrikant. Ook nieuwere persen hebben een betere economie.

  Overigens, of zijn ook in D afgewerkte geschilderde lichamen voor de eindmontage door het gebied gereden.

  En over wat, als ooit, in China ooit de band heeft geaaid, spreek ik mezelf uit wanneer de tijd daar is. Feit is dat zelfs gloednieuwe premium voertuigen functionele tekortkomingen hebben die ik niet weet over mijn SAAB's.

 • Heel interessant wat je hier vraagt; Waar komen de metalen reserveonderdelen vandaan? Orio levert wie deze tools naar China gaan? Misschien heel interessant om deze vraag aan Orio te stellen.

 • Hallo meneer Hürsch,
  je kunt het niet beter krijgen.
  Groeten aan alle Saabfahrer.

 • Interessante feiten over persen ...

  Maar hoeveel waarde NEVS hecht aan het SAAB-erfgoed is al gezien in het feit dat het bedrijf en de service voor reserveonderdelen niet werden voortgezet / niet werden overgenomen.

  Het zal worden gezien, zo ja en zo ja, onder welke voorwaarden Orio in staat zal zijn om in de toekomst lichaamsdelen aan te bieden die dan in China worden gemaakt.

  En de hoop dat men ‘slechts’ het persgereedschap van boord zou kunnen krijgen, gaat voor mij helemaal niet open. Het heeft helemaal geen zin om volledig geverfde carrosserieën en carrosseriedelen moeizaam in te pakken, ze te beschermen tegen krassen, ze meerdere keren te laden en ze handmatig uit te pakken na een complexe transportketting in Trollhättan.

  Nee, als NEVS ooit auto's bouwt, ten eerste, het is volledig in China gedaan, en ten tweede hebben deze auto's absoluut niets te maken met wat een echt SAAB 2019- of 2020-modeljaar zou zijn.

  Neem alsjeblieft een kijkje in het SAAB-verhaal. Functionaliteit, geschiktheid voor dagelijks gebruik, kosteneffectiviteit, veiligheid, kwaliteit en technische innovaties zijn de kenmerken van ontwikkelingsgeschiedenis. NEVS is er, op zijn zachtst gezegd, meer dan genoeg.

  Daarentegen is de financiële en groeivisie van het bedrijf onverzadigbaar. De productie en verkoop zijn volledig afgestemd op de lage productiekosten, de overheidsbaten en de groeiende markt in China.

  De Zweedse beroepsbevolking kan niet hopen op productie op hun thuislocatie, noch kunnen we hopen op een auto die van belang kan zijn voor een SAAB-chauffeur ...

  Alleen mijn 2 cent.

 • Nou, de gereedschappen in een perswinkel zijn slechts de vormen voor de plaatwerkdelen en als ik de 9-3 in de perswinkel in China wil vormen, neem ik de gereedschappen en de schaarse schoten voor de verfbeurt. Dat betekent niet zo veel en lijkt nog lang niet in staat om machines te mijnen. In plaats daarvan is de lokale perswinkel waarschijnlijk bijna klaar. De verandering van de persgereedschappen is een kwestie van minuten incl. Starten van de persen na de wijziging. Omdat ik niet zoveel Schimmes kan zien, behalve dan dat de 9-3 niet langer in Zweden wordt gebouwd en de Orio waarschijnlijk in de toekomst op de plaatwerkonderdelen in China moet drukken. Het opnieuw bouwen van de tools voor het lichaam (9-3 = transitiemodel) zou economische onzin zijn. Zelfs in D zijn de persgereedschappen (die toebehoren aan de voertuigfabrikant) alleen beschikbaar voor de leveranciers en worden ze verzameld en opgeslagen nadat het model op is.

  Toch is het jammer dat er niets nieuws is voor Zweden, eigenlijk zou de fabriek nuttig zijn voor contractproductie, ... heeft een Mr. Musk geen problemen om een ​​bepaald model in serie te bouwen?

 • Typisch NEVS, lawaai maken zodat iedereen weet dat ze nog steeds leven. Verschrikkelijke club. ,

 • Dus de hoop op de Chinese realiteit barst.
  Iedereen die de autowereld met deze oude productieplatforms wil veroveren, stelt zich echter niet open voor mij.
  Interessant artikel, bedankt Tom.

 • Logischerwijs zou men willen beginnen met de productie van elektrische auto's (aanvankelijk NEVS 9-3) op de meest veelbelovende markt - namelijk China. Hiervoor heb je dus de juiste tools nodig en krijg je ze daar.

  Met goede bedrijfsontwikkeling en, indien nodig, een toegenomen vraag naar milieuvriendelijke voertuigen in Europa, zou Trollhättan waarschijnlijk nog interessanter kunnen worden als productielocatie voor nieuwe modelseries met nieuwe gereedschappen.

  De vorige benadering van NEVS verbaast me niet echt.

 • Schiet niet op de boodschapper ...

  Zoals altijd, bedankt ook voor deze berichten!
  Niet onverwacht meer, maar niet leuk, maar interessant en weer goed geschreven.

 • Nou, nu is de kat uit de zak. Net als in het verleden zijn de Chinezen alleen geïnteresseerd in de technische superioriteit van Knoff Hoff Western. Zelfs als de productiefaciliteiten van Saab al oud zijn, zijn ze nog steeds goed en beter dan Chinese interne ontwikkelingen (zie crashtests met Chinese interne ontwikkelingen). Dit ging allemaal over kennisoverdracht. Niets anders.

Reacties zijn gesloten.