Geruchten en Chinese normen

Een gerucht. En wat een ding! Vrijdag verspreidde het zich snel in de media. NEVS zou, volgens de inhoud, auto's opnieuw bouwen in Trollhättan - en dat al in de 2. Kwartaal 2018. Een verhaal dat te mooi is om waar te zijn. De lokale krant bracht het uitsluitend als betaalartikel.

NEVS Trollhattan
NEVS Trollhattan

En ook internationale, gerenommeerde tijdschriften zoals de Automotive News sprong in de trein. Tegen die tijd was het gerucht natuurlijk al geruime tijd geleden. De trigger, een misleidend Bloomberg-interview met NEVS-oprichter Kai Johan Jiang, is al lang geleden gecorrigeerd. Daar worden auto-onderdelen die NEVS in Zweden gaat produceren complete auto's.

De lichtstroom waarin de geschiedenis de wereld rondging, liet twee dingen zien. Aan de ene kant accepteren zelfs gerenommeerde media in een extreem hectische wereld berichten ongecontroleerd. Een eis aan de bron, herverzekering vindt niet langer plaats. Aan de andere kant is er het Saab-fenomeen. Eigenlijk een onzin dat het nog steeds het merk in de krantenkoppen creëert. Er wordt naar een wonder verlangd en men voelt nog steeds de hoop op het onmogelijke.

NEVS ontmantelt installaties en transporteert ze naar China

Maar de realiteit is net zo saai als de Zweedse winterdagen zijn. Auto's kunnen niet meer worden gebouwd in de oude Saab-fabriek. NEVS, chronisch ondergekapitaliseerd, ontmantelt gereedschappen en onderdelen in het schadeherstel- en spuitbedrijf en creëert wat bruikbaar is in China. In een toespraak met Saab-legende Olle Granlund, een jaar geleden, kwamen we precies over dit punt spreken. Hij verwachtte dat de Chinezen de stallback zouden demonteren. Maar ik stopte ermee. Want wie ontmantelt oude, gebruikte gereedschappen die al voor verschillende 100.000-voertuigen zijn gebruikt om ze te gebruiken voor een nieuwe productie in China?

Dat was eens, dacht ik. Vele jaren geleden. Toen communisten in de steentijd Duitse fabrieken kochten en naar China verscheepten. De productie van de Zündapp is in de 80er-jaren ook in Tianjin beland. De geschiedenis herhaalt zichzelf niet. Maar doe het!

Granlund had gelijk. Ik heb het mis.

Voor de oude Saab-fabriek is het einde nu bereikt. Niemand zal meer op de magische rode knop kunnen drukken, niemand zal een productie meer starten. De situatie is duidelijk en er zal niets gebeuren in dit decennium. Tenzij er een wonder is, veranderen de eigenaren of wat dan ook. Maar wonderen vinden zelden plaats, zelfs rond Kerstmis.

China wil de wereldwijde mobiliteitsmarkt domineren. Dat is het verklaarde doel. Bij Volvo reageren de Chinezen voorzichtig. Maar ze zijn agressief. Na Volvo kwamen de Londense taxi, Lotus, aandelen van Proton, een Scandinavische bank en het nieuwe merk Lynk & Co in de Chinese boodschappentas. De honger naar meer is verre van tevreden. Geely moet Daimler op weg helpen en wil graag als grootaandeelhouder deelnemen. Daimler worstelt. Nog steeds ...

Chinese relaties

Maar Chinese bomen groeien niet altijd in de lucht. NEVS herinnert zich de brute tour van de 80-jaren en probeert het met oude gereedschappen en deels met oude technologie. Niet veel beter is de terugkeer van het voormalige Tradtions merk Borgward besteld. Herboren als een ondode, het voorheen trotse logo blijft hangen aan Chinese producten. De comeback in China stottert, het merk verbrandt veel geld. De omzet daalt, in tegenstelling tot de markttrend. Borgward-eigenaar Foton is mogelijk over en is in onderhandeling met investeerders. Een volledige verkoop is niet uitgesloten.

In Duitsland, behalve grote aankondigingen, tot nu toe niets te zien. Sixt zou in december de eerste Borgward BX7 op de markt brengen en de site voor de assemblagefabriek in Bremen is nog steeds niet gekocht. Ook de investeringen in Stuttgart haperen.

De reden hiervoor zou de autoriteiten in China moeten zijn, die de overdracht van geld in het buitenland controleren. Ze houden toezicht op de uitstroom van vreemde valuta. Een omstandigheid die we kennen, maar verrast zijn door Borgward. Want in tegenstelling tot NEVS, een bedrijf met een gedeeltelijk privé-eigendomsstructuur, behoort Foton tot BAIC. En BAIC is een Chinees staatsbedrijf.

13-gedachten ook "Geruchten en Chinese normen"

 • Nou, nu is de kat uit de zak. Net als in het verleden zijn de Chinezen alleen geïnteresseerd in de technische superioriteit van Knoff Hoff Western. Zelfs als de productiefaciliteiten van Saab al oud zijn, zijn ze nog steeds goed en beter dan Chinese interne ontwikkelingen (zie crashtests met Chinese interne ontwikkelingen). Dit ging allemaal over kennisoverdracht. Niets anders.

  • Men zou logischerwijs beginnen met de productie van elektrische auto's (eerste NEVS 9-3) in de meest veelbelovende markt - China. Dus je hebt de juiste hulpmiddelen nodig om er te komen.

   Met goede bedrijfsontwikkeling en, indien nodig, een toegenomen vraag naar milieuvriendelijke voertuigen in Europa, zou Trollhättan waarschijnlijk nog interessanter kunnen worden als productielocatie voor nieuwe modelseries met nieuwe gereedschappen.

   De vorige benadering van NEVS verbaast me niet echt.

 • Schiet niet op de messenger ...

  Zoals altijd, bedankt ook voor deze berichten!
  Niet onverwacht meer, maar niet leuk, maar interessant en weer goed geschreven.

 • Dus de hoop op de Chinese realiteit barst.
  Iedereen die de autowereld met deze oude productieplatforms wil veroveren, stelt zich echter niet open voor mij.
  Interessant artikel, bedankt Tom.

 • Typisch NEVS, lawaai maken zodat iedereen weet dat ze nog steeds leven. Verschrikkelijke club. ,

 • Nou, de gereedschappen in een perswinkel zijn slechts de vormen voor de plaatwerkdelen en als ik de 9-3 in de perswinkel in China wil vormen, neem ik de gereedschappen en de schaarse schoten voor de verfbeurt. Dat betekent niet zo veel en lijkt nog lang niet in staat om machines te mijnen. In plaats daarvan is de lokale perswinkel waarschijnlijk bijna klaar. De verandering van de persgereedschappen is een kwestie van minuten incl. Starten van de persen na de wijziging. Omdat ik niet zoveel Schimmes kan zien, behalve dan dat de 9-3 niet langer in Zweden wordt gebouwd en de Orio waarschijnlijk in de toekomst op de plaatwerkonderdelen in China moet drukken. Het opnieuw bouwen van de tools voor het lichaam (9-3 = transitiemodel) zou economische onzin zijn. Zelfs in D zijn de persgereedschappen (die toebehoren aan de voertuigfabrikant) alleen beschikbaar voor de leveranciers en worden ze verzameld en opgeslagen nadat het model op is.

  Nog steeds jammer dat er niets nieuws is voor Zweden, eigenlijk moet de fabriek voor contractproductie worden gebruikt, ... heeft een heer Musk problemen om een ​​bepaald model in serie te bouwen?

  • Interessante feiten over persen ...

   Maar hoeveel waarde NEVS hecht aan het SAAB-erfgoed is al gezien in het feit dat het bedrijf en de service voor reserveonderdelen niet werden voortgezet / niet werden overgenomen.

   Het zal worden gezien, zo ja en zo ja, onder welke voorwaarden Orio in staat zal zijn om in de toekomst lichaamsdelen aan te bieden die dan in China worden gemaakt.

   En de hoop dat men "alleen" over de dringende hulpmiddelen zou kunnen beschikken, stelt mij helemaal niet open. Het heeft geen zin om afgewerkte geschilderde carrosserieën en carrosseriedelen zorgvuldig te verpakken en te beschermen tegen krassen, ze meerdere keren te laden en ze dan handmatig uit te pakken na een complexe transportketen in Trollhättan.

   Nee, als NEVS ooit auto's bouwt, ten eerste, het is volledig in China gedaan, en ten tweede hebben deze auto's absoluut niets te maken met wat een echt SAAB 2019- of 2020-modeljaar zou zijn.

   Neem alsjeblieft een kijkje in het SAAB-verhaal. Functionaliteit, geschiktheid voor dagelijks gebruik, kosteneffectiviteit, veiligheid, kwaliteit en technische innovaties zijn de kenmerken van ontwikkelingsgeschiedenis. NEVS is er, op zijn zachtst gezegd, meer dan genoeg.

   Daarentegen is de financiële en groeivisie van het bedrijf onverzadigbaar. De productie en verkoop zijn volledig afgestemd op de lage productiekosten, de overheidsbaten en de groeiende markt in China.

   Evenmin mogen de Zweedse beroepsbevolking hopen op productie thuis, noch op een auto die voor een SAAB-bestuurder het minst interessant zou kunnen zijn ...

   Alleen mijn 2 cent.

   • Hallo meneer Hürsch,
    je kunt het niet beter krijgen.
    Groeten aan alle Saabfahrer.

   • Ik denk dat sommige dingen hier gemengd zijn, dat NEVS niet aan onze verwachtingen voldoet ...

    De gereedschappen voor het persen van lichaamsdelen zijn een tonvormig deel van de kosten van een plaatwerkdeel dat waarschijnlijk in de honderdduizenden euro's gaat. Deze worden afhankelijk van het gewenste plaatwerkgedeelte uren, verschuivingen of dagen in de geschikte persmachine geïnstalleerd en vormen vervolgens de plaatwerkdelen. En ik denk dat deze onderdelen + apparaten voor transport en lakken voor de geperste (en later gelaste) componenten naar China zullen worden verscheept. 1. omdat ze duur zijn, 2, omdat het gemakkelijk te demonteren en te vervoeren is en 3. want in Zweden zal de 9-3 waarschijnlijk nooit meer worden gebouwd en zijn de gereedschappen gewoon niet meer nodig (behalve onze reserveonderdelen!).

    Het andere punt om voltooide auto's te vervoeren was waarschijnlijk het eerdere plan, zoals Tom heeft geschreven. Maar het werkt niet omdat er geen Chinese 9-3ev is. Dus de perswinkel moest in China worden gebouwd. Je kunt ook persen afbreken en verplaatsen, maar dat is een heel andere inspanning dan alleen de gereedschappen gebruiken en duurt veel langer omdat de persen dan meestal overweldigd worden door de fabrikant. Ook nieuwere persen hebben een betere economie.

    Overigens, of zijn ook in D afgewerkte geschilderde lichamen voor de eindmontage door het gebied gereden.

    En over wat, als ooit, in China ooit de band heeft geaaid, spreek ik mezelf uit wanneer de tijd daar is. Feit is dat zelfs gloednieuwe premium voertuigen functionele tekortkomingen hebben die ik niet weet over mijn SAAB's.

    • De vraag zal zijn wat er de komende maanden echt naar China zal worden verscheept. NEVS zal waar mogelijk proberen de kosten te verlagen en apparatuur van de stablebacka gebruiken. Tianjin is nog lang niet klaar, het wordt spannende 2018. De uitdagingen zijn:

     - Voltooiing van de plant met perswinkel en schilderlijn
     - Conversie van bestaande niet-bindende orders in bindende bestellingen met leveringsspecificatie en prijs.
     - Begin van de serieproductie

     Point 1 en 3 worden in slechts een paar maanden geassocieerd met de broodnodige liquiditeit. En tot nu toe faalde iemand betrouwbaar op veel lagere hindernissen. Als je het kunt, ben je een kleine stap verder.

  • Heel interessant wat je hier vraagt; Waar komen de metalen reserveonderdelen vandaan? Orio levert wie deze tools naar China gaan? Misschien heel interessant om deze vraag aan Orio te stellen.

 • Mijn theorie is:

  NEVS verhuist naar China

  Trollhättan wordt verkocht

  SAAB AB (heeft een vermelding aangekondigd als leverancier van auto's) neemt de fabriek over

  Schrittb1 is al bereikt

Reacties zijn gesloten.