In het kort vermeld. Saab Inside en Saab enscenering.

De nieuwe Saab Inside is hier! En het gaat over terugkijken naar een Saab-enscenering die plaatsvond in de oude fabriek in Trollhättan. Wat hebben beide met elkaar te maken? Niets, en misschien alles.

Saab Saab binnen
Saab in de herfst Winter 2017

Op vrijdag zijn de leden van de Saab serviceclubs gelukkig. Ze hebben het nieuwste nummer van Saab Inside als download ontvangen. Vol met korte verslagen van het bijna verlopen Saab-jaar. Bijdragen van de IntSaab 2017, de afslag van Sachsen en het Saab Rally Team Wagenheimer zijn hier te vinden. Ook een interessant interview met Jan-Philipp Schuhmacher, CEO van Orio Deutschland GmbH, over de uitdagingen en strategieën in de toewijding aan het merk.

Saab Inside biedt ook belangrijke informatie over het Saab-loyaliteitsboek. Het abonnement op het magazine is gratis en is een van de voordelen van lidmaatschap van de Saab Service Club. Ben je er nog niet en wil je graag een van de eerste lezers zijn in de toekomst, dan kun je online gaan inschrijven.

Saab enscenering 2013

Het was zaterdag 4 jaar geleden. Het was 2 december 2013 toen NEVS een herstart uitvoerde in de oude Saab-fabriek. We wisten toen echter niet dat het een grote show in het spel was voor geld van Chinese investeerders. We wilden geloven in een nieuwe start voor het merk en NEVS, op voorwaarde dat de dingen waar dromen van gemaakt zijn.

4 jaar later is NEVS niet geworden wat het had moeten zijn. Geen grote aanbieder van elektromobiliteit. Tot nu toe was het niet eens genoeg om een ​​product te maken. De pre-productiefase in Tianjin begint deze week en laat zien waar de reis naartoe gaat. Naar China.

Het automerk Saab heeft echter de laatste 4-jaren verbazingwekkend goed beheerst. Zelfs zonder NEVS, of misschien daarom, is het een sekte geworden. Ons lezerspubliek stijgt licht, en dat van de abonnees ook. Geweldig! En dat in het jaar 6 zonder nieuwe auto's. Waar is er vergelijkbaar?

Desalniettemin kun je nadenken over wat er zou zijn gebeurd als ... Als het toen in 2013 had gewerkt met de herstart, en als de Saab-letters op de fabriek vandaag nog steeds zouden gloeien in de Zweedse nacht. Zou Saab een sekte zijn geworden of gewoon een merk met Chinese investeerders? Interessante vraag.

15 gedachten over 'In het kort vermeld. Saab Inside en Saab enscenering."

 • Hallo Eric. Dat is precies hoe het is.
  Strikt genomen spreken we van Saab over cultureel eigendom. En Saab behoort tot het Zweedse culturele erfgoed. Daar bestaat geen twijfel over. Groeten vanuit het noorden naar alle Saabfahrer.

 • Het woord 'sekte' wordt tegenwoordig erg inflatoir gebruikt. Alles is cult ... in de muziekwereld is iemand al cult als hij maar een klein liedje kan zingen!

  Ik zie Saab-bestuurders als hedendaagse individualisten. Saab is gewoon MEER DAN HOREN! En dat plaatst ons vrijwel buiten de gebaande paden.

  Een Viggen of een 9-5 NG is naar mijn mening geen sekte, maar gewoon een geweldige en zeldzame auto.

  Zelfs een kever is geen sekte, het was gewoon een massaproduct.

 • Met betrekking tot de cultstatus: het gaat erom hoe wij als SAABisten het zien. Het gaat niet om brede erkenning: “Cultstatus wordt meestal toegeschreven aan objecten van massacultuur die niet hoeven te claimen gewaardeerd te worden als uitstekende culturele prestaties, maar die worden vereerd door gezworen fangemeenschappen en waaraan de meest uiteenlopende mythen zijn verbonden. Dienovereenkomstig kunnen zelfs zeer afgelegen culturele producties een cultstatus krijgen. " (Wikipedia, ondubbelzinnig)
  In die zin hebben het merk, maar ook individuele modellen voor mij een "cultstatus".

 • Zeer goede definitie. Bedankt, ik vind het leuk.

 • Cult?
  Is niets meer dan de afkorting voor cultuur.
  Er zijn duizenden manieren om zijn sekte te leven.
  En de Saab-cultuur is precies dezelfde als die van motorrijders. Ze gaan samen op reis, ontmoeten elkaar in de club om te kletsen en praten en begroeten elkaar als ze elkaar in het openbaar ontmoeten.
  Of dat al een sekte is?
  KA Maar het creëert samenhang en een gevoel van gemeenschap waarvan andere merkondersteuners alleen maar kunnen dromen

 • Cult is het merk zelf, zoals zoveel dingen die je niet meer kunt hebben, omdat er geen meer is. Jongeren zijn minder achtervolgd en open dan ze lijken te zijn. Alleen mijn observatie. En natuurlijk beken ik ieders mening en accepteer je standpunt. We hoeven niet allemaal akkoord te gaan met Saab. Of?

 • Vertel me alsjeblieft wat de Saab-sekte is, als sommigen de term al zo vaak gebruiken. Zelfs VW is geen sekte, hoewel met twee Bulli en Beetle waarschijnlijk twee voertuigen van dit huis komen waaruit men een echte cultstatus niet kan ontkennen.
  Soms heb ik het gevoel dat het genoeg is voor een paar mensen om sympathiek in hun auto te kijken om van sekte te spreken.

 • hach en ik heb nog een Saab 9-3 2.0T cabriolet, EZ 06.04.2004, met Hirsch Prestatie soort T8 / 230PS, mooie overdekte dus met 42.000km en 12 Aluflegen in de garage, alles 1-2 jaar is het dus tijd voor Saab vergadering maar alleen als er goed weer. Zou nog steeds op zoek naar de originele auto-telefoon voor de kofferbak of zelfs een koper op een bepaald punt hier.

 • Saab is een sekte. Het maakt niet uit wat je rijdt. Om dagelijks met ons op het parkeerterrein van de school te zijn, met heel jonge mensen. De 901 Mantra bestaat alleen in Saab-kringen, niet in de echte wereld.

 • Ik denk dat het weinig te maken heeft met de "schrootfractie", vooral omdat ik oud en nieuw ijzer in mijn inventaris heb. Maar op de een of andere manier wordt er altijd over een denkbeeldig conflict gesproken als je eenvoudigweg reproduceert wat de meerderheid van de mensen buiten de Saab-scene met Saab verbindt. Dat betekent niet dat de andere modellen slecht of minder "echte Saab" zijn.

 • Oh, ik ben dol op de "schrootfractie" 😉, maar het ging over het cultmerk waaraan de Kultsaab901 zeker aanzienlijk heeft bijgedragen, maar zeker ook de 96 en 9000 en momenteel ook de nieuwe SAABe niet-Saab-coureurs zijn altijd verbaasd over hun huidige uiterlijk en uitrusting ……, maar wat jammer dat ik graag had deelgenomen aan de voortgang van de auto met het SAAB-logo op de motorkap.

 • Nou ja, alleen de 901 kan eigenlijk worden beschreven met het attribuut "cult". Al was het maar omdat het vrijwel het enige voertuig van Saab is waar zelfs Saab-chauffeurs niets mee kunnen doen, in de zin van weten. Al het andere is voor 99% van de mensen gewoon een auto van het Zweedse merk.
  Dat er zeker andere interessante voertuigen van het merk zijn voor Saab-affiene mensen, is zeker onomstreden. Maar noch 9k Aero, Viggen of een TrollR zijn "cult" in mijn ogen.

 • Ik ook Bjoern, doe dit ook. En dit is misschien geen antwoord op Tom's vraag. Saab was al een cultwagen voor de herstart in 2013. Dus ik zie tenminste deze ontwikkeling.

 • Daar is het weer de oude vraag: wat zou hebben, als. In feite is er helaas niets goeds aan te kondigen. Om daar nogmaals tegenin te gaan, zou de komst van BMW waarschijnlijk tot een beter resultaat hebben geleid. Daar ben ik zeker van. Maar achteraf zijn we allemaal slimmer, zoals u weet. Dus alles wat we moeten doen, is onze Saabs koesteren en verzorgen, en wachten tot de tijd dat we allemaal jong of oud zijn. Hoe dan ook, daar ben ik klaar voor.

Reacties zijn gesloten.