Saab. De weg is het doel.

In de 52 jaar van mijn leven draaide alles altijd om auto's. Zelfs als kleine jongen vond ik het heerlijk om de Citroen DS te rocken met mijn vader voor die tijd bij ons in Wenen, wat toen exotisch was, en keek ik naar de andere auto's.

Saab 900 van Roland
Saab 900 van Roland

Ik herinner me de Volvo Amazone en de Saab 96 en 95, die voor mij ongebruikelijk zijn. Toen ik in de jaren 90 begon met het verzamelen van autobrochures, was ik bij bijna elke Saab-dealer binnen een straal van 100 km en genoot ik van het zitten in de auto's.

Maar voor mij waren deze auto's in die tijd altijd onbereikbaar qua prijs. In 2002 kwam ik weer dichter bij een Saab via een goede vriend die een perswagen organiseerde. Het was een 9-5 Aero in het zwart met complete uitrusting. We vlogen ermee naar de Autosalon van Parijs.

Verlaat Wenen om 22 uur, Duitse grens om 0.15 uur en Franse grens om 4.30 uur. Tot dan heb ik nog nooit in een auto gereden die met 210 km / u zo snel accelereert als de Aero, continue snelheden van 265 km / u volgens de snelheidsmeter waren geen probleem, noch van het chassis, noch van de olie- en watertemperatuur. Voor de prestaties vonden we de 12 liter per 100 / km niet hoog.

In 2004 hadden we een 9-5 3 liter diesel stationwagen als perswagen waar we in Boedapest in Hongarije waren. Geweldige prestaties met weinig verbruik. In de jaren daarna had hij veelvuldig contact met het merk op autobeurzen en met dealers. Maar ik bleef trouw aan mijn Franse automerk. Dat veranderde in 2011 toen ik een erger technisch probleem had met mijn Citroen C5, 4 jaar oud en 60000 km, en niemand dacht dat hij verantwoordelijk was, en er is geen vergoeding van kosten.

Dus 25 jarenlange loyaliteit eindigde bij een automerk. Na een paar weken kocht ik het eerste Zweden:

Volvo S80 2,4 170 PS, 70.000 Km, BJ 99 eerste eigendom voor weinig geld.

Nadat ik zo opgewonden was, had ik in november 2013 het idee dat een cabriolet niet slecht zou zijn, bij voorkeur een van Saab. Even kijken op internet, en zaterdag naar Hartberg gereden, waar een Le Mans blauwe 902 cabriolet in Amerikaanse uitvoering met licht lederen interieur geparkeerd stond.

Na een korte ronde gekocht voor een prima winterprijs, en na vele vakanties en zomers met een cabriolet gevoel al in de garage in winterslaap. Tussendoor 9000 gekocht in 2014. Na 4 maanden weer verkocht, het was een ramp. Daarna 9-5 Turbo gekocht, helaas omgekomen door een ongeval. Toen vond ik eind 2015 de beste Saab voor mij.

Saab 900CC 1992 met 130PS, automaat, elektrisch schuifdak, 4x elektrische ramen en airco die we gevuld hebben en die ook nog eens prima werkt. In 2 jaar 14000 km gereden met relatief lage onderhoudskosten en veel plezier gehad. De 901 heeft nog steeds echt kwaliteit en veiligheid, wat ik in januari leerde waarderen toen een vrachtwagen met 100 km / u een ijsplaat op de motorkap en een ijsplaat rechts van de voorruit op de autobahn raakte. En niets was kapot.

Ik hoop dat ik vele jaren met mijn Saabs kan reizen zonder ongelukken.


Dank aan Roland voor zijn Saab-verhaal! Dit is een van onze exclusieve Saab-instapbestanden op reis. Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantiereis, een restauratie of een andere gebeurtenis in het leven met het cultmerk van Trollhättan?

Wat het ook is, schrijf ons. We kijken er naar uit!

3 gedachten over 'Saab. De weg is het doel."

 • blanco

  Hallo, ik heb contact met je nodig!

 • blanco

  Hallo Roland!
  Bedankt voor je Saab-verhaal, ik vond het leuk om het te lezen.
  Laten we je vrijdag zien, 1.12. in Wiener Neudorf op het kerstfeest?
  Groeten Martin

  • blanco

   Hallo Martin,
   Kennen we ons ??
   Eigenlijk niet in de club.
   Ik weet niet of we zo kunnen slagen.
   Groeten Roland

Reacties zijn gesloten.