Een bijna historische dag in de oude Saab-fabriek.

Er gebeurden vorige week vreemde dingen in Trollhättan. De televisie was ter plaatse, zowel bij de plaatselijke krant als bij SVT je zou kunnen lezen over een productiestart. De doorbraak voor NEVS? Of wat was er gebeurd?

NEVS 9-3 elektrische carrosserie in de oude Saab-fabriek. Photo Credit: SVT

In feite, in de oude Saab-fabriek, werden lichaamshells eigenlijk voor een zeer korte tijd gemaakt. 112 stuk, om precies te zijn. De helft van hen blijft in Zweden, de rest gaat naar China. Daar, beginnend in december, zal de pilootproductie van de NEVS 9-3 elektrische auto's starten. Zweedse werknemers ondersteunen lokale Chinese collega's.

Vanaf de zomer 2018 zou het dan klaar moeten zijn. NEVS lanceert vervolgens (eindelijk) de zo vaak aangekondigde serieproductie. In het eerste jaar worden 10.000 elektrische auto's gebouwd, daarna 50.000 per jaar. Voor China zal 1.500 verbonden zijn met nieuwe banen. Voor Trollhättan 70.

Een bijna historische dag. NEVS ontgoocheld.

De gebeurtenis is, vanuit het oogpunt van de oude chroniqueur, bijna historisch. Omdat het laat zien dat NEVS eindelijk in werkelijkheid is aangekomen. Volgens zijn eigen beoordeling is het grootste industriële project van Zweden geslonken tot op het niveau van de middenklasse. Na jarenlang te zijn voorzien van ambitieuze visies, is het resultaat extreem ontnuchterend.

De werkelijke toestand: In Trollhättan personeelsbestand geslonken tot minder dan 800. In de zomer moet 70 nieuwe banen te creëren, om onderdelen te leveren voor de nevs 9-3 elektrische auto naar China. Van nieuwe modellen en een productie in de voormalige Saab fabriek zal niet gesproken voor een lange tijd. 2020 of 2021 opnieuw kunnen worden geproduceerd in Trollhättan, zeggen ze. maar geeft toe dat er geen concrete plannen voor.

Met 50.000-voertuigen is de fabriek in Tianjin nog lang niet uitgeput. En niet winstgevend. Ter herinnering: in Trollhättan is de capaciteit 170.000-eenheden, in China 200.000 per jaar. Met 50.000 elektrische auto's blijft NEVS een nichespeler die geen rol in de markt zal spelen. Bovendien moeten alle bodyscells worden vervaardigd in Tianjin. Een perswerk bestaat nog niet, de financiering is niet beveiligd. Maar de productie-licentie is afhankelijk van de lokale toegevoegde waarde.

Ontgoocheling voor Trollhättan.

De vooruitzichten voor Trollhättan zijn ontnuchterend. Afgezien van de nieuwe 70-werkplekken die gepland zijn voor de zomer 2018, zullen er op langere termijn geen nieuwe werknemers meer zijn. NEVS verhuist naar China en probeert zijn geluk met een platform dat grotendeels uit het jaar 2002 komt. Ontwikkelingswerk aan nieuwe NEVS-voertuigen, waarvan men kan aannemen dat de kapitalisatie blijft voortduren, er zal maximaal op een lager pitje staan.

Ondertussen zal de "oude" auto-industrie terugvechten. De dinosaurussen van VW en Co kondigen miljarden aan investeringen aan. Van 2020 zul je de markt overspoelen met vele nieuwigheden. De Chinese overheid wil elektrische auto's in bulk? Geen probleem. Ze zal haar pakken. Van GM, VW, Daimler en Co.

13-gedachten ook "Een bijna historische dag in de oude Saab-fabriek."

 • Stel je eens voor dat de machines voor de productie van de lichaamshells in Zweden vroeg of laat worden ontmanteld en naar China worden verzonden. Klopt anders niet. Op een gegeven moment is het werk slechts een lege schaal.

  • Ik veronderstel dat dit alleen de persgereedschappen naar China zal brengen wanneer de fabriek gereed is. De oude persen en productielijnen blijven in Trollhättan. Het gebruik van de oude dingen in China is volgens mij niet logisch. De ABB-robots op de foto zijn niet langer bedauwd.
   NEVS zou met Tesla moeten praten. Ze hebben productiecapaciteit nodig voor het 3-model.

   • Deze aanname heeft ook veel Saab-veteranen. De kans is groot. Natuurlijk is het werk niet langer bedauwd. Het heeft jarenlang "geslapen". Tesla zal meer geneigd zijn om een ​​plant op het groene veld te planten, met een Chinees bedrijf dat je zeker niet zult produceren. Zelfs in de nieuwe fabriek in China worden Chinese partners buiten gehouden, zelfs als dat een aantal belastingnadelen met zich meebrengt.

 • weet je wat het verschil is tussen jou en Volvo?
  Volvo heeft meer geteste auto's uitgevallen dan je ooit hebt geproduceerd sinds 2012, inclusief onderdelen, componenten, Saab 9-3, etc.

 • Er werd gesproken over DiDi Chuxing die in de toekomst ook E. auto's ontwikkelde. De financiële situatie mag niet zo slecht zijn.

 • NEVS probeert waarschijnlijk (opnieuw) iets te produceren dus spring waarschijnlijk alle financiële investeerders op.
  Hopelijk eindigt het theater binnenkort ...

 • Toen NEVS het eerste voertuig bouwt, hebben andere fabrikanten de markt al lang veroverd. Zijn niet in staat. Wat doen de eigenaren eigenlijk de hele dag, blijkbaar niets dat al jaren aan de gang is. Goed werk.

 • Super!
  Ik ben zo terug!
  Maar VW bouwt alleen kleine auto's op elektrische basis, dus geen concurrentie.
  Het is leuk om te horen dat er eindelijk iets in de Saab-fabriek gebeurt. Maar dat heeft niemand gedacht.

  Kan alleen maar zeggen: Moge de griffioen ons verlossen en Saab Scania wordt opgewekt, de ware meesterwerken van de autoproductie in Trollhattan ontstaan ​​opnieuw.
  Imiteren!

 • En voor deze beslissing gaan er jaren voorbij ...
  Het blijkt dat de Chinese ingenieurs klaarblijkelijk in staat zijn om te repliceren in plaats van te innoveren ...
  Als de "dinosaurussen" uit de EU en de VS de El Mobiliteit in China krijgen, zou dat een hit zijn! Bijna ongelooflijk ...
  Bedankt voor het harde / realistische artikel.

 • Dus voor de werknemers en werknemers van de voormalige Saab-fabriek in Trollhattan.
  Dit werk zou zo snel mogelijk weer in actie moeten komen, net als de zoektocht naar een realistische eigenaar die de volledige capaciteit opnieuw zo stevig kan gebruiken.

 • En voor 5-jaren? De spinnen ...

 • Moeilijk maar eerlijk. Bedankt voor de (ontnuchterende) informatie.

 • Les résultats sont modestes, je ne désespère pas de les voir monter, car en Chine tout semble mogelijk.

Reacties zijn gesloten.