Pioneer van succes. Sten Wennlo.

Zijn entree in de auto-industrie was 1957 bij ANA in Nyköping. De journalist Sten Wennlo nam de functie van persvoorlichter over. Dat hij ooit de voortrekker van het succes in de Saab Automobile Division zou worden, was nog niet te voorzien.

Sten Wennlo (rechts) en Saab 900 Turbo. Afbeelding: Saab AB - Automobile Division / Archive saabblog.net

ANA was in die tijd een dochteronderneming van Nordiska Kompaniet en verantwoordelijk voor de distributie en licentieproductie van verschillende automerken. Drie jaar later, na een periode van geleidelijke daling, werd ANA gekocht door Saab AB. Sten Wennlo, waarschijnlijk versleten door de ontwikkeling, overwoog beëindiging en omschakeling naar een andere industrie.

Pas op het laatste moment besloot hij een nieuw contract bij Saab te sluiten. Een beslissing die zijn hele professionele leven geldig moet blijven. In 1965 werd Wennlo verkoopmanager van de autodivisie van Saab, in 1972 marketingmanager en van 1976 tot 1987 hoofd van de autoproductie van Saab. Zijn beslissing die de turbo mogelijk maakte, werd legendarisch. Kort na zijn benoeming tot hoofd van de autoproductie, stelde Bengt Gadefeld hem voor aan de Saab 99 Turbo. Blijkbaar duurde de proefrit anderhalve avond. Uiteindelijk was er enthousiasme en de beslissing om de Turbo het volgende najaar te presenteren. De turbolegende, die het merk tot het einde zou vormgeven, was geboren.

Sten Wennlo. Pioneer van succes en de Saab 9000

De succesvolle onderhandelingen met Lancia en Fiat, de realisatie van de fantastische Saab 9000, worden ook toegeschreven aan Wennlo. Met hem begon goede en winstgevende jaren voor het merk. De tewerkstelling in Trollhättan en Nyköping bereikte een hoogtepunt, de ontwikkeling van de autodivisie was op het hoogtepunt aangekomen. In Noord-Amerika bracht Wennlo Bob Sinclair terug naar het merk. Hij werd de drijvende kracht achter de 900 Cabriolet, die zonder zijn inzet nooit had bestaan.

Zonder Wennlo zou Saab waarschijnlijk nooit hebben kunnen breken met het imago van goedkope tweetaktmotoren. Er zou geen gecultiveerde hogere klasse uit Trollhättan zijn geweest, geen cabrio's, geen turbomotoren. Wennlo maakte van een kleine fabrikant van robuuste kleine auto's wat men tegenwoordig een premiumleverancier zou noemen.

Sten Wennlo, geboren in 1925 en opgegroeid in Berga bij Kalmar, schreef over zijn tijd bij het merk in het boek "Mitt Live Med Saab". Hij hield van golf, promootte cultuur in zijn geboorteplaats Nyköping en schreef tot het einde een column voor de lokale krant. De pionier van het succes, die het kleine cultmerk uit Trollhättan aanzienlijk heeft gevormd, heeft ons verlaten. Hij stierf op 11 oktober 10 in Nyköping, 2017.

6 gedachten over 'Pioneer van succes. Sten Wennlo."

 • blanco

  Bedankt Tom, voor dit bericht. Had Stenn Wenlo nog niet gehoord of gelezen. Hij komt nu naar voren als een echte inovatiever persoonlijkheid en een goede manager. Deze artikelen zijn erg zwaarlijvig, dus we leren de subtiliteiten en achtergrond van Saab kennen.

 • blanco

  Zulke zieners zouden snel worden afgeschrikt in de pikorde van grote bedrijven als onruststokers vandaag. Ik denk dat SAAB vroeger een andere bedrijfscultuur had met wat vrijheid voor ingenieurs en leiderschap. Dit is ook steeds weer terug te zien in de zeer interessante lezingen van het 'oude' ter gelegenheid van het festival in het museum. Precies dat bracht het kleine merk naar voren en droogde snel op onder GM.

  • blanco

   Precies mijn gedachten ...

   En niet alleen in de auto-industrie, vele eens innovatieve fabrikanten en merken zijn verdwenen of opgeslokt door grote bedrijven, die tegenwoordig worden gekenmerkt door hun innerlijke bureaucratie en complexiteit, minder door creatief denken en hun eigen manieren.

   In het verleden was misschien niet alles beter, maar veel was anders en vaak sympathiek.

 • blanco

  Dat was nog steeds een Zweed met lef en visie. Waar kunnen we dit soort managers op dit moment vinden - noch in Zweden, noch in andere grote bedrijven. Het verhogen van de eigen omzet wordt nu eerder veroorzaakt door cheatsoftware en andere oneerlijke acties.

  Op de getoonde foto maakt Sten Wennlo een zeer sympathieke indruk - ik heb bijvoorbeeld de arrogante Martin Winterkorn niet opgemerkt bij een van zijn openbare optredens.

 • blanco

  De oude helden verlaten ons. Sorry, maar we houden haar goed op de hoogte. En we gaan elke dag SAAB met een lach op ons gezicht!

 • blanco

  Bedankt, Sten Wennlo, voor het sociaal aanvaardbaar maken van de TURBO voor je visionaire beslissing! Deze beslissing heeft puur rijplezier gecreëerd!
  Een zeker bewogen leven is nu ten einde. Bedankt dat je op het juiste moment op de juiste plek zit en de juiste beslissing neemt voor SAAB. heb je leven ontmoet.
  Jammer dat Sten getuige was van de opkomst en ondergang van SAAB. Zeker pijnlijk voor hem, maar ook voor alle SAAB-fans.
  RIP

  PS: Dank u, Tom, voor deze belangrijke, zij het trieste, informatie.

Reacties zijn gesloten.