De eeuwige startup en de Duitse vijand

Het was een diepe winter. Het Saab-faillissement was nog vers. Mark en ik ontmoetten elkaar in de nachtelijke Trollhättan met een bekende persoonlijkheid. Hun naam doet er niet toe, we hebben het gehad over de lopende verkooponderhandelingen.

NEVS, de eeuwige startup.

De mening van onze gesprekspartner had veel gewicht, de curatoren vroegen hem steeds weer om advies. We kwamen bij BMW - het bedrijf dat het merk Saab wilde voortzetten. Een nieuw, klein Saab mini-platform bevond zich in een Italiaanse ontwerpstudio. Samen met voertuigen van het merk Mini had hij in Trollhättan kunnen worden gebouwd.

Onze gesprekspartner was tegen BMW. Hij sprak onverwachts over de Duitse vijand, die Saab in geen geval zou mogen krijgen. Mijn gelaatstrekken weken af ​​gedurende een hele lange seconde, het bloed bevroor in mijn aderen. Nooit eerder was mijn nationaliteit zo negatief beoordeeld in Zweden, had niemand eerder zo'n duidelijke positie ingenomen. Gelukkig was het onderwerp snel veranderd en was de avond bewaard. Later vroeg ik Mark of ik het goed had gehoord. Ja, dat had ik.

China in plaats van Duitsland, dus 2012 stond voor de aandelen. Trollhättan kreeg China en dus NEVS. De Chinezen werden niet uitbundig begroet, maar met sympathie en misschien werden ze als het geringste kwaad gezien. NEVS had op dat moment een grote kans. Het verhaal van Volvo-Geely leek een goede template, ook al is niet alles zo glanzend als het lijkt.

Gelukskinderen uit China

Chinees geld, Zweedse techniek en ontwerp. Dat had kunnen werken als er voldoende liquiditeit was geweest. En als je Saab aan de lange riem liet lopen. Op dat moment scheen de belettering van het merk 's nachts, veel leek mogelijk. Het feit dat NEVS vanaf het begin slecht was gekapitaliseerd, dat oprichter Kai Johan Jiang het beeld had van een gelukkig kind, dat als gevolg van politieke connecties in de schoot leek te vallen, was toen nog niet bekend.

De sympathie voor de Chinezen in Trollhättan smolt weg, net als de sneeuw in april. Faillissement en reconstructie 2015; een reboot die geen was. Elk bezoek aan de voormalige Saab-stad was waardeloos. Vooral de ouderen, de Saab-veteranen, waren openlijk achterdochtig. Er werd gesproken over het demonteren van de apparatuur in de Stallbacka, de technologieoverdracht naar China.

De kritiek werd luider. De oude, vervelende Saab-technici zagen wat niet goed was. Degene in de stablebacka had geen plan en geen doel. In plaats van te focussen, kwamen ze veel activiteiten tegen. Diversificatie, alsof u werknemers van 10.000 had en niet alleen een paar 100. Contractproductie, ontwikkeling door derden, een auto voor Turkije. Partnerschappen met andere, even zwakke fabrikanten. Investeren in een chronisch verlieslijdende fabriek in China. Alles met verliezen, mislukt of net ervoor.

De onverwachte waardestijging van Saab-onroerend goed

Langetermijnfinanciering is nooit gegeven. Zelfs de komende 12-maanden zien de auditors als onbeveiligd. Om te overleven, wil NEVS het onroerend goed uitlenen. Voor deze operatie krijgen de eigenschappen, inclusief de installatie, die al jaren stilstaat, meerwaarde. 3.5 miljard kronen, rond 367.000.000 € zijn momenteel de gebouwen in Stallbacka waard. Ze worden geleend met ongeveer 84.000.000 miljoen €.

2011, onder Victor Muller, werd de Waarde geschat door fabriek en ontwikkelingscentrum bij 53.000.000 €. Een productie-fabriek, let wel, en kantoren vol leven. Leen dan 51%. In pijn, op zeer ongunstige voorwaarden, zoals we later leerden. Er zijn sindsdien vele jaren verstreken. De staat is niet verbeterd, de investeringsachterstand is toegenomen. Het werk staat stil.

De toekomst is onzeker. Zelfs als de prestatie succesvol is, en NEVS in Tianjin de productie kan starten, zou dit niet de redding zijn. De huidige bestellingen zijn niet bindend, er zijn geen vaste specificaties voor levering en prijs. Er is geen verkoopnetwerk in China, het bedrijf heeft geen naam. En wie moet een product van een onbekend bedrijf kopen, 2018, waarvan de wortels teruggaan tot het vorige millennium?

NEVS lijkt een eeuwige startup te zijn. Het management is niet klaar voor overgave, het is vechten. Voor onze Trollhättan en de Saab-medewerkers had ik graag iets anders gehad. De Duitse vijand zou de betere keuze zijn geweest.

30-gedachten ook "De eeuwige startup en de Duitse vijand"

 • BeeeeeMWeeeeee ...... Ove zou hebben gezegd en gegaan.

  ... hebben zonder oogkleppen gezien hoe München veel gelijk had, voorbij ....

 • Altijd erg bitter ...
  Wat met NEVS is te zeggen: amen.
  Bedankt voor de open en kritische beoordeling!

 • Toen ik in de zomer in Trollhättan was, merkte ik dat het terrein zeer verwaarloosd was en de gebouwen niet in goede staat verkeerden. Voor de eerste keer was ik blij dat het niet meer SAAB is. Het NEVS-gebied raakt steeds meer uitgeput, wie dit als een zekerheid zou moeten accepteren, zou ik graag willen weten.

 • Gezien deze informatie zou ik willen zeggen dat iedereen de partners krijgt die hij verdient. Als je je vijandigheid om welke reden dan ook voortzet en een avontuur aangaat met een consortium dat twee weken voor de aankoop is opgericht, met een vage achtergrond, dan moet je ook de consequenties dragen. Bovendien wist ik nooit dat SAAB BMW als een aartsvijand beschouwde.

  Men staat graag voor BMW, de voertuigen en de prototypische BMW-coureur zoals men wil, hier zag ik naar mijn mening een kans verloren in ideologische waan. Op een punt waar SAAB geen ideologie meer kon betalen. We zien de resultaten nu, zoals in Trollhättan een ondode genaamd NEVS rondloopt.

  • Voor een keer was het niet anders.
   Zie gm.
   Was niet echt de droompartner.
   Maar het is al meer dan genoeg voor ongeveer 15.
   En bij Volvo heb je iets vergelijkbaars achter.

 • Ik denk dat BMW niet gewenst was omdat je zag wat er met Rover is gebeurd. Maar hier waren de omstandigheden anders. Een moderne fabriek en auto's, sommige in ontwikkeling, een goede naam. Nu is alles weg. Het had iets kunnen zijn.

 • Of een SAAB op mini-platform een ​​groot succes zou zijn geweest, blijft open als vrij onzeker - blijft ook open als onzeker of BMW in principe de juiste keuze zou zijn geweest. Rover onder BMW was snel een ramp.

  Laten we hopen dat NEVS nog steeds op de een of andere manier de juiste richting op gaat - het management is nog steeds vrij onbevreesd.

  • Nou, en integendeel, het bekende merk Mini werd naar de mainstream gedragen. De auto's zijn tegenwoordig in elke stad te zien, populair bij jong en oud. Wie weet wat er zou zijn gebeurd als er een Saab in 96- of 9-X-indeling was geweest. Misschien zouden dan vandaag veel kleine compacte Saabs door de steden rijden. In de hoop natuurlijk dat de grote broers 9-5 en 9-4x nog steeds zouden bestaan.

 • Hi Tom
  Je hebt het treffend beschreven. Er was nooit een strategie of zelfs maar een visie hoe de naam Saab te gebruiken om een ​​nieuw tijdperk in Trollhättan te beginnen. De tekenen van het "reactiveren" van het Saab-merk en de fabriek zijn zo slecht als altijd. We zijn allemaal liefhebbers van een merk dat geschiedenis is en blijft. Ondanks dat, en vooral om die reden, zal ik altijd met Saab blijven geloven.

  • Ik kan 100% vinden in Irhem commentaar Bjoern.

 • Vreemd dat men van de kant van de Zweedse politiek niets hoort en slechts een paar nieuwsberichten van de Zweedse pers over NEVS / SAAB.

  • Ik kan me voorstellen dat dit onderwerp oninteressant is, omdat NEVS nog nooit iets Zweedss heeft geproduceerd en niet echt als een fabrikant wordt gezien. En de "paar" werknemers zijn geen titel waard. Sorry.

  • NEVS is niet relevant voor Zweden. Een klein bedrijf dat niets produceert. Bovendien is er nu een geloofwaardigheidsprobleem. 2016 is beloofd te produceren van 2017 in China. 2017 belooft dat 2018 klaar is.

   • Ik betwijfel of er na 2018 nog NEVS zal zijn.

 • Bedankt voor dit rapport. Wat op dit punt onbegrijpelijk is, is de "vijandigheid" tegenover BMW. Het was op dit moment dat er al een partnerschap bestond op het gebied van aandrijflijn. De opvolger van de Saab 9-3 zou de 1,6er van Mini / BMW moeten krijgen. Moeten deze onderhandelingen zo'n bittere nasmaak hebben achtergelaten? Of zijn de Zweden gewoon "Ove (iger)" zoals bedoeld, wat op zijn beurt in tegenspraak is met de keuze van de Chinezen, zelfs Ove zou liever de voorkeur hebben gegeven aan BMW dan aan de Chinezen. Voor mij roept elk artikel meer en meer vragen op en de zekerheid dat we de hele waarheid nooit zullen kennen.

  • PS: Wat ik ook vreemd vond / vond dat de SAAB AB als eigenaar van de bedrijfsnaam niet betrokken was bij de besluitvorming (verkiezing van de nieuwe koper) was nauw betrokken, ik denk dat deze internationale onderneming meer vooruitziende blik zou hebben gehad dan de insolventieknemers. En het hing er in hoge mate van af of Saab het als een auto zou doorgeven. Of had het SAAB AB toen niet kunnen schelen (ik herinner me echter dat je altijd een woord had om te beslissen)? Of was SAAB AB tegen BMW?

  • De 'vijandigheid' is de uitspraak van een enkele, voormalige Saab-manager. Ik denk dat het van de (toenmalige) situatie is gemaakt en noch representatief is voor Zweden, noch voor de voormalige Saab-beroepsbevolking.

 • Het is nutteloos om de misschien verkeerde beslissing bij Saab te bespreken. Het bedrijf is plat.
  Alleen de soms prachtige auto's en de mensen die voor hen rijden en zorgen, leven.

  • Er valt niet veel toe te voegen!
   (En wie hoopt nog op NEVS, speelt waarschijnlijk ook Lotto: men kan niet volledig uitsluiten dat er iets uitkomt en dat als er iets zou ontstaan, zelfs Trollhättan ervan profiteert, en als er iets zou gebeuren in Zweden, dit op afstand te maken met Saab ..)
   Tom, bedankt voor deze persoonlijke kanttekening vanaf het moment dat de cursus voor de laatste keer was ingesteld!
   Misschien is er een hoop voor de tijd na NEVS, mogelijk afkomstig van Saab AB ..?
   Ik ga nu de loterij spelen ...

 • Ik heb verschillende BMW's in de garage en een Saab. Voor mij was het geweldig geweest ... en ik denk dat Saab veel meer te bieden had dan Rover. De baanbrekende turbo-technologie in de viercilinder, een stijlvol, Scandinavisch ontwerp, een goede kwaliteit en een sympathiek imago ... en of de Saabs beschikbaar zouden zijn geweest via het BMW-verkoopnetwerk ... helaas een kans die ik volgens mij zie ...

  Ik geniet tenminste de laatste herfstdagen met mijn 9000er.

 • Dit is een van de berichten waarom ik zo veel van deze blog houd! Bedankt Tom!
  De vraag over de mogelijke toetreding van BMW bij SAAB komt altijd terug in mijn gedachten sinds een paar maanden geleden las ik er voor het eerst over op de Saabblog.
  Alles zou zo goed hebben gewerkt: beide bedrijven hebben hun wortels in de vliegtuigbouw, BMW heeft veel ervaring en een modern platform met voorwielaandrijving. SAAB zou een passende aanvulling op de BMW-portefeuille zijn geweest. En het Rover-hoofdstuk was zeker ook een leertijd voor BMW. De BMW kan succesvol zijn en moedig zijn te zien sinds de inzending in Mini, Rolls Royce en de innovatieve i-modellen. Je kunt zeker ruzie maken over het ontwerp. Maar je moet BMW de meest innovatieve Duitse autofabrikant laten zijn. Ze durven iets! De investering zou goed zijn geweest voor SAAB en BMW. Erg jammer dat het nooit is gekomen.
  Maar misschien heeft BMW SAAB nog steeds in de gaten gehouden. Het zou leuk zijn! Met de Brexit zal BMW ook de vraag moeten stellen of Mini uitsluitend in Engeland moet worden gebouwd?

  • De Brexit kan een (kleine) kans worden voor de Saab-fabriek. Misschien de laatste. Als het management van het eiland, zoals het er momenteel uitziet, echt een moeilijke exitroute neemt, dan zijn veel fabrikanten mogelijk geïnteresseerd in een fabriek in Zweden. Misschien ook BMW, omdat de MINI-productie alleen de Nedcar-fabriek als alternatief heeft. En dat kan niet genoeg zijn.

 • Klinkt als een typische Saab, zelfs in tijden van nood is iemand te privé en te koppig om zich open te stellen voor wat jou misschien heeft gered. Zelfs als ik niet veel van BMW kan winnen (wat zelfs het geval was voor de Ove-film), zou er alleen een win-win situatie zijn geweest, en met BMW de veel serieuzere partner in vergelijking met GM. Jammer, maar wie weet wat er nog meer komt, hoopt het niet op te geven, de naamgevingsrechten bestaan ​​nog steeds.

  Hoe zit het met mogelijke patenten en licenties? bijvoorbeeld de oude 900 of de eerste 9-3? Is dat ook de SAAB AB?
  Dus het verbaasde me na de verkoop van Opel dat ze moeten blijven bouwen van de Insignia vrij Saab, maar nooit de kans om 9-5 NG of in staat zijn om 9-4x ook eigen benen te produceren kreeg (Zelfs als het zeer onwaarschijnlijk zou zijn geweest.)

  • Spyker mocht de 9-5 NG bouwen. Moet gewoon enorme licentiekosten betalen.

  • De rechten op oude ontwerpen en klassieke voertuigen zijn het meest waarschijnlijk bij de beheerders van insolventie. NEVS heeft weinig intellectueel eigendom van Saab Automobile AB overgenomen, de klassiekers waren er niet bij.

 • Bedankt voor het interessante artikel. Ondanks alle moeilijkheden die NEVS heeft om naar de toekomst te kijken. Als ze failliet zijn, dan - "het zij zo!"! Je moet je realiseren dat de markt voor elektrische auto's en gerelateerde mobiliteitsdiensten nog steeds een nichemarkt is, en er is veel hype en ik denk niet dat iemand er geld aan verdient. En veel bedrijven die in deze markt verhuizen, zullen het niet overleven. NEVS heeft geen betere kansen alleen al omdat het Saab Cars heeft gekocht. Alleen, zolang het bedrijf nog bestaat, ben ik hoopvol en wens ik het team veel succes.

 • Wat een opschudding! ! !

  Ik dacht niet dat er nog nieuws over SAAB kon zijn dat me zo raakte.
  En er zijn zelfs twee exciters ...

  1. Het hoofdstuk VM en de slechte omstandigheden die hij kreeg, hoewel nieuwe modellen aan de start stonden. Nooit meer zag het er zo helder uit als net voor het einde.

  2. Dat met BMW. Je hoeft de inmiddels gigantische "Minis" en ook BMW niet te mogen. Maar je moet BMW succesvol laten zijn en de BMW's zijn geen slechte. En de Mini, dat hij er onafhankelijk uitziet.
  De Zweden hadden al geweten hoe verder te gaan met het bouwen van SAAB's. Lekker dom, beter om te falen dan om het tenminste onder BMW te proberen.

  Is de toegevoegde waarde NEVS 'wishful thinking of door wie zijn de cijfers vandaan gekomen? Heb je al het krediet?

  • De cijfers zijn afkomstig uit het huidige rapport van de accountants. Een Scandinavische investeringsbank is verantwoordelijk voor het uitlenen van het onroerend goed. De kwestie van de papieren is gepland voor deze maand.

 • Een Saab op mini-basis, ik zou meteen hebben genomen, jammer.

 • Dat had iets kunnen zijn. Een SAAB met een BMW-motor zou een droom zijn geweest en bovenal verhandelbaar zijn geweest. Zelfs met de mini had het kunnen werken.

  Een andere, mogelijk de laatste gemiste kans. De nationalistische blinder helpt niet veel bij het nemen van zakelijke beslissingen in een wereldwijd bedrijf. Als ik zie hoeveel Toyota en GM-onderdelen al in mijn verleden 9-5er zijn geïnstalleerd, is zo'n uitzicht gewoon dom.

  Vanwege dergelijke beslissingen rijd ik SAAB na x jaar SAAB vandaag niet meer en moest ik op zoek naar andere fabrikanten. Waar niets te koop is, kan ik niet meer helpen.

Reacties zijn gesloten.