Verliezen, liquiditeitsproblemen, nauwelijks perspectief.

Bijna precies een jaar geleden bezochten Mark en ik de oude Saab-fabriek. Ze waren heel vriendelijk tegen ons en we ontmoetten indrukwekkende mensen met Saab's verleden. Toch was aan het eind van de dag de stemming vaag.

NEVS Tianjin Factory. Afbeelding: NEVS

Verliezen van 346.000.000 €

Was het de ontbrekende zon, de naderende winter? Of was het gewoon de vermoeidheid na een nacht op de veerboot in Zweden, waar ik nauwelijks had geslapen? Het was misschien ons laatste bezoek aan de fabriek, merkte ik op in de avond revue-pass-let. Wat in die tijd alleen een duister voorgevoel was, dat kon werkelijkheid zijn.

Onze contactpersonen uit die tijd werken vandaag voor andere bedrijven. Contacten die we in de loop der jaren hebben gehad, zijn met pensioen of nieuwe uitdagingen aangegaan. De tekenen zijn aan het stormen en NEVS is nog steeds op zoek naar langetermijnfinanciering.

NEVS, het opstarten van de Chinese elektrische auto in de Stallbacka, is geld aan het verbranden. Sinds het jaar 2012 bedroeg het verlies meer dan 346.000.000 €. Alleen al in het jaar liep 2016 rond 100 miljoen €. Niemand durft te zeggen wanneer NEVS winstgevend zou kunnen zijn. In het 2016-jaarverslag, dat werd ingediend met een vertraging van meer dan twee maanden, uitten de controleurs twijfels over de voortzetting van het bedrijf in de komende 12-maanden.

NEVS is van plan om New Long Ma te verkopen

In een artikel van Dagens Industri wordt het hele drama duidelijk. NEVS probeert het aandeel 50% in New Long Ma te verkopen. Op de overname in augustus 2016 werd voorspeld dat het break-evenpunt voor 2017 zou worden bereikt. Daar is geen sprake van. Onze informatie spreekt van aanhoudende verliezen en onbevredigende productiekwaliteit in Zuid-China. De investering heeft naar verwachting een intrinsieke waarde van 52 miljoen euro, die nu moet worden omgezet in liquiditeit.

New-Long-Ma Mini-bus, NEVS elektrische auto. Afbeelding: NEVS

Omdat liquiditeit NEVS dringend nodig heeft. Facturen van leveranciers kunnen niet op tijd worden betaald, de financiering van pre-productie in Tianjin is onduidelijk. Om de meest urgente gaten te vullen, plannen de Chinezen het onroerend goed in Trollhättan met ongeveer 84 miljoen € verpanden, Meer geld zou de toegang van Didi moeten brengen.

De Uber-rivaal, zo werd gehoopt, kon Trollhättan bereiken met 500 miljoen US dollar (426 miljoen €). Afgezien van een intentieverklaring in juni zijn er geen tastbare resultaten. Volgens een DI Interview met CEO Tilk, ze onderhandelen nu over kleinere deelbedragen. Er zal 25.000.000 dollar (€ 21 miljoen) vloeien. Het is de vraag of Didi überhaupt aan boord komt. Rivaal Uber sloot onlangs zijn leaseactiviteiten vanwege buitensporige verliezen eingestellt.

De ingang van Didi is meer dan twijfelachtig.

Het is twijfelachtig of de Chinese marktleider Didi een soortgelijk avontuur aangaat met de financiering van een hardwareleverancier. Pittig: ook een grote klant Panda New Energy vertrouwt op een vergelijkbaar, mogelijk ontoereikend bedrijfsmodel. Het is, in zijn eigen woorden, volledig met kredietverlening gefinancierd. De toekomst zal aantonen hoe waardevol de voorheen niet-bindende bestellingen zijn.

Trollhättan heeft momenteel een aantal 750-medewerkers en 125-consultants op de loonlijst staan. High-performers blijven de voormalige Saab-fabriek verlaten. Het meest recente, prominente vertrek was Chief Technology Officer Stig Nodin. Met 25 jaar bij Saab een van de laatst bekende namen uit een eerdere tijd. Hij blijft verbonden als consultant, wat niets meer is dan een veel voorkomende uitdrukking bij NEVS.

De activiteiten verschuiven steeds meer naar China. In Trollhättan worden medewerkers ontmanteld, ingehuurd in China. Rond 200 NEVS-medewerkers zouden daar druk moeten zijn. Dit gebeurt onder druk van de geldverstrekkers en wordt gefinancierd door een lening van Tianjin Bank. Een kredietlijn van 125.000.000 € verbonden aan investering in Tianjin houdt de activiteiten levend en biedt de nodige liquiditeit.

Om meer te lezen over de moeilijke ontwikkeling in Trollhättan, de achtergrond en de ongelooflijke winst in Zweden in het volgende artikel in de achteruitkijkspiegel van Tom.

35 gedachten over 'Verliezen, liquiditeitsproblemen, nauwelijks perspectief."

 • blanco

  Goed nieuws
  Nieuwe investeerder en klant, ddi
  En de productie wil eerder beginnen in Thn !!!!!

 • blanco

  De gevestigde fabrikanten uit Europa, Azië en Amerika sturen langzaam maar zeker de macht naar andere aandrijfsectoren. Als de aankondigingen worden geïmplementeerd, zullen we in de komende twee, drie, vier jaar iets nieuws zien. Nieuwe benaderingen van verkoop en eigendom zijn inmiddels aangekondigd, geïmplementeerd of verder ontwikkeld.
  Naar mijn mening moet Tesla oppassen dat ze gedurende deze tijd winstgevend worden, anders is hun exclusieve (markt) raam verdwenen en krijgen ze enorme problemen. NEVS zou een soortgelijk venster hebben gehad, maar heeft niets te zien. Zelfs als iemand hier geld in wil steken, zie ik geen grote marktkans.

 • blanco

  Ik heb net gelezen dat Wiesmann vanaf volgend jaar weer gaat produceren, het is jammer dat SAAB zoveel pech heeft ...

 • blanco

  Nevs?

  Dat waren de blenders vanaf het begin! Chatter en de zinloze vernietiging van kapitaal.
  Elke peuter weet dat je zo nu en dan iets nieuws moet laten zien om mensen op één lijn te houden.

  Wat deed NEVS? De enorme Fanschar links en de technologie, die misschien nieuw was gebleven in een oud lichaam. Je hoeft geen half miljard in het zand te steken, zelfs kleine bedrijven kunnen het beter en vooral sneller doen!

  Maar één ding dat NEVS kon doen, was liegen, dat de balken bukten en het geleefde Dilletantisme aan iedereen demonstreerden.

  Tekstballonnen zijn veel te veel ter wereld, SAAB verdient dit zeker niet, mijn 900er is het beste bewijs.

  vg

  Linus

 • blanco

  ... En je zou onmiddellijk terug kunnen gaan naar de rutes.
  Flechtheckkörserien komt eindelijk tot uiting!

  • blanco

   Ik zie het aankomen: DE NIEUWE SAAB 9000 CS

 • blanco

  Ik heb een goed gevoel omdat ...

  - SAAB AB heeft de naamgevingsrechten van nevs ingetrokken

  - SAAB AB is van plan om te beginnen als autoleverancier

  - Nevs gaat steeds meer richting China (het is heel goed mogelijk dat ze Trollhättan verkopen vanwege gebrek aan interesse)

  - De SAAB AB heeft tot nu toe, hoewel ze hebben aangegeven dat ze in 2017 aan de slag willen, NIETS GEDAAN!

  Het is heel goed mogelijk dat het een poging was om de naamgevingsrechten te ontkennen, om zo de eigenaar van de naamgevingsrechten te blijven om iets onder zijn eigen naam te starten

  Zelfs als dat niet het geval is, kan iemand anders, iemand met meer competentie, de saab-fabriek in Trollhättan overnemen.

  Is een theorie, maar je kunt dromen: D

  • blanco

   Leuke droom! Moge het zo gebeuren!

 • blanco

  Het gaat over Krappe Finanzien en de verliezen zijn zo groot, het is goed denkbaar dat nevs verzoeken om faillissement in Zweden en werken in China, met een andere overname, blijft iets van het oorspronkelijke plan uit te proberen. Wen het gaat om Kan iemand zo tik op het terrein goedkoop (als Jan ook zegt) opnieuw in te voeren en tenslotte met een plan realistiches bewoners van Trollhaettan een uitzicht op betere tijden.

 • blanco

  Over NEVS, komt er maar één regel van Werner Brösel bij me op: "Dilettanten, olé!"

 • blanco

  U kunt langzaam alleen maar hopen dat het project om nevs mislukt en a) de Saab AB, een hart houdt (de droom van alle denk ik) en het terrein kan goedkoop tik en dan misschien het bouwen van een kleine autofabrikanten met de merkrechten of b) ten minste Volvo neemt het werk / huur etc. over, dan komen er in ieder geval echte Zweedse auto's uit de fabriek.

  • blanco

   Dat met de echte Zweedse auto's van Volvo is niet meer wat het was. Volvo heeft tenslotte ook een Chinese moeder. De kleine SUV's en de grote sedan, zijn er nu bij Volvo enige uitsluitend geproduceerd in China, en ik vermoed dat dit Trent, om de productie te verschuiven naar China, meer en meer zal worden voortgezet. Vóór 2-jaren was ik gedwongen om naar Volvo over te schakelen vanwege een gebrek aan Saab-aanvulling. Als deze Trent echter bij Volvo doorgaat, is dit mijn eerste en laatste Volvo. Natuurlijk, ik koop geen swing uit China met het Volvo-label. My Trent is op weg naar Frankrijk.

   • blanco

    Men kan het in delen begrijpen, maar ...

    ... ook in Frankrijk zijn de tijden waarschijnlijk voorbij dat een relatief kleine, samenzweerderige gemeenschap zijn eigen auto-weg ging. De trend is in de richting van steeds grotere bedrijven, met steeds grotere modellengamma's of zelfs complete merkenportfolio's. Iedereen kan alles doen en heeft alles te bieden. Over SUV's. En dat is precies hoe SAAB onder de wielen kwam, als een van de vele merken in het (GM) portfolio.

    Ik zou opnieuw meer en kleinere merken willen met een duidelijk eigenaarschap. Fabrikanten die zich concentreren op slechts een paar modellen, maar deze heel goed bouwen met veel toewijding. Het was zo overal in en op de autowereld. Weg! ! !

    Weg, waar je ook kijkt. Helaas ook in Frankrijk.

   • blanco

    Moderne auto's zijn wereldwijde producten. Wat u zoekt, is niet langer beschikbaar in Frankrijk. Zelfs de 9-5 NG was een kleurrijke mix van wereldwijde componenten van over de hele wereld. Vandaag, in Europa, wordt de smaak van Chinese kopers beschouwd als meer dan die van de lokale bevolking, en de componenten worden gekocht waar de prijs het laagst is.

    Niet voor niets neemt het aandeel youngtimers en klassiekers in het straatbeeld jaar na jaar toe. De "wereldauto" is geen product dat liefde en enthousiasme ontmoet.

    • blanco

     Zoals is.
     In mijn andere familie zijn er nog steeds twee auto's jonger dan 15-jaren, waarvan er één een leasingwagen voor bedrijven is. Auto's die wereldwijd of in China worden geproduceerd, voornamelijk voor de smaak van het Midden- en Verre Oosten.
     De 9-5 NG als een genetisch gemodificeerd product, ontworpen in Rüsselsheim, wereld afkomstig zeker een negatief voorbeeld en boodschapper van de toekomst (en ik vind hem visueel vrij), evenals de eens zo trotse Zweedse fabrikant "Volvo", die nu in veel van die slechts een Chinese label vergelijkbaar "Roewe".
     Naar mijn mening is PSA momenteel veel meer Europees dan "beide" Zweedse merken samen. In dit opzicht kan ik de blik naar Frankrijk begrijpen, als u niet dezelfde "premium" -producten wilt rijden als al uw buren ...

 • blanco

  En GM kan nog steeds merken breken. Opel is verkocht aan Peugeot, tot nu toe zo goed. Maar de Ampera E, de nieuwe elektrische auto van Opel wordt niet verkocht aan klanten, maar tegen zeer ongunstige gegund zonder de mogelijkheid om de auto aan het einde van de tijd over te nemen lease betalingen. Omdat een fundamenteel goed ontworpen e-auto met kracht van de Duitse markt wordt weggehouden. Geweldige prestatie GM, bedankt

  • blanco

   Merken breken is één ding - natuurlijk ben ik het er volledig mee eens, vooral in het geval van GM.

   Maar wat ik helemaal niet begrijp, is het gedrag van de Zweden in termen van SAAB-auto's. Waarom laat je een wereldwijd gevestigd merk met een groot fanpotentieel van een Amerikaans bedrijf van de markt afkomen zonder te werken met macht en intelligentie?

   Mijn vroegere goed advies met betrekking tot de SAAB AB en ten aanzien van de Zweedse staat administratie (uiteraard met inbegrip van insolventie bestuur) heeft in ieder geval veel geleden in de afgelopen jaren.

 • blanco

  De meest handelingsonbekwame op de markt, SAAB werd gegooid om te eten. Dat is wanneer de koude koffie opkomt.

 • blanco

  Hi,

  een ondraaglijk, neverending, verhaal. Dank aan jou voor het samenbrengen van alles. Vreugde is iets anders, ik hoop dat er niets meer is en ik betrap mezelf erop, dat trekt me steeds meer aan van de ster uit Stuttgart. Maar mijn oude 900 blijft hij zolang ik het vermogen heb om ze te krijgen, wat het ook kost.

  Groeten van Erik, de NEVS Depressief.

  • blanco

   Hallo Erik

   Als je na 5-6 jaar weer een goede auto nodig hebt om weer te verkopen, is The Star natuurlijk verleidelijk. Maar de elektronische en bewaringsproblemen blijven bij Daimler.
   Je hebt geen vrienden voor meer dan 7-jaren.
   En dan ben je maar een van de velen. Of een moderne Benz hetzelfde welzijn activeert tijdens het rijden, want een goed geconserveerde 9.5 is dan nog steeds open.

   Het moet alles voor altijd zijn!

   In termen van BAIC zouden de C 60, C70 en C 71 een geweldig alternatief zijn voor een Saab, want niets anders dan een facelift.
   Helaas voldoen de oude Saab-motoren niet aan de Euro 6-emissienorm, anders zou je de sedan zoals de SUV in Europa kunnen kopen.

   • blanco

    De oude Saab-motoren, met Trionic, creëren de Euro 6. BAIC biedt Saab-motoren aan in de X65.

    • blanco

     Ja, maar waarom is dat niet mogelijk met de limousines?
     of Waarom biedt BAIC alleen de SUV's in Europa aan?
     De motoren zijn hetzelfde, ongeacht of X 65 of C 71!

     • blanco

      Limousines zijn niet echt een boomsegment. De Duitse BAIC-importeur is een kleinere aanbieder, met een SUV verwacht hij meer kansen in de markt.

    • blanco

     Daar kun je weer zien wat je hebt in SAAB, hoe ver ze vooruit waren en wat we helaas verloren zijn met dit merk ...

     Ik had liever gezien dat SAAB bleef bestaan ​​met zijn ‘oude’ auto's en ‘verouderde’ technologie, dan dat het van de markt verdween temidden van een modeloffensief met SUV's en de nieuwe 9-5 SC voordat ze in de verkoop gaan.

     De hectische modelveranderingen en de opgeblazen modellenpaletten (iedereen kan alles) van de andere merken produceren van alles, alleen geen duurzaamheid en geen echt aansprekende auto's. Afgezien van een paar Italianen (die ook allemaal ziek worden en verdwijnen), was SAAB de laatste Europeaan die geschikt was voor dagelijks gebruik en zich concentreerde op een paar modellen ...

     En met veel passie.

   • blanco

    Op LPG wel …… !!

 • blanco

  Voor mijn persoonlijk welzijn met mijn Saab zijn Orio en een Saab-website veel belangrijker dan de toekomst van NEVS. Wat hebben die - behalve enkele 9 3-piloten - met onze auto's te maken?

  Een consultant bij 6 point medewerkers? Als het Zweeds is, pakken in ieder geval een paar slimme koppen veel geld, waarvan de meeste op deze manier in het land blijven. Maar dat brengt noch Saab terug, noch NEVS naar voren ...

 • blanco

  Is faillissement in Zweden eigenlijk strafbaar?

 • blanco

  Eén sterft in termijnen, dat is alles!

  Hoewel het moeilijk klinkt, zou het beter zijn als NEVS het opgeeft.
  In China zijn er al enkele fabrikanten van elektrische auto's en BAIC heeft de oude 9.5 al als puur elektrisch aangedreven gepresenteerd.
  Vooral omdat het is geconfigureerd voor het Chinese batterijvervangingssysteem.
  De NEVS 9.3 zou slechts een van de vele zijn en is zelfs niet op de markt, terwijl andere fabrikanten hun e-auto's al verkopen aan geïnteresseerde klanten.
  Hij zou zeker te laat zijn voor een bom. Of zelfs winstgevend

  Het zou echt een bedrijf moeten zijn dat alles opnieuw overneemt en dan iets sensationeel nieuws opbouwt. Iets dat lijkt op de Saab 99 bijvoorbeeld
  Het is jammer dat Saab geen interesse meer heeft in Trollhattan.

  • blanco

   BAIC is een goed punt. Hoeveel fabrikanten kunnen op hetzelfde merk op dezelfde markt bouwen? NEVS heeft geen kans.

  • blanco

   La voiture électrique est très fortement concurrencée, les hybrides sont sureement l'avenir, la raison est techniek: op de elektriciteitsvoorziening met de batterijen en de kleine puissances. Is er een elektrische auto in een historische geschiedenis, in 1900 de auto van de vrouw op de auto op een rijtje? Een quand le poids lourd van 40 ton électrique avec 1000 km d'autonomie?

  • blanco

   Niet in termijnen sterven - alleen het Chinese industriebeleid waarmee VOLVO het marktaandeel van SAAB kon overnemen. Laten we eens kijken hoe de apendans doorgaat en waarom het pand in Trollhattan plotseling 85 miljoen euro waard is ...

 • blanco

  moest komen. Als het sleutelwoord Phoenix 3 of wat het betekende, werd duidelijk dat het oorspronkelijke Phoenix-platform niet elektrisch was (genoeg?). Dit werd zeker niet verwacht en het heeft de balans verschoven naar zware verliezen. Bovendien is dit ook lastig met de elektrische auto's.

 • blanco

  Misschien moet men al plannen voor de tijd na NEVS? Nieuwe kans voor Trollhättan en SAAB? Alleen een gedachte ...

 • blanco

  Daydream-modus aan -> Saab AB is van plan de Trollhättan-site over te nemen <- daydream-modus.

Reacties zijn gesloten.