Saab Filmarchief. TCS in de Saab 9000 CC Turbo.

Aan het einde van de week een diepe greep op het Saab-filmarchief. Saab 9000 CC Turbo zonder TCS, versus CC met TCS-systeem. Saab test de tractiecontrole op besneeuwde, winterse wegen. En laat de turbo-naald schudden ...

TCS-systeem in de Saab 9000
TCS-systeem in de Saab 9000

Elektronische tractiecontrole voor de eerste keer in de Saab 9000 CC Turbo

De innovatie van elektronische tractiecontrole 1986 werd voor het eerst geïntroduceerd door Mercedes in de W126-serie. In de late 80er-jaren stapte de elektronische helper vervolgens over op een breed front bij andere merken. Krachtige sedans die op de voorwielen werden aangedreven, hadden problemen met de tractie. Dat geldt ook voor de Saab 9000 Turbo. Hoewel Saab veel expertise op het gebied van voorwielaandrijving had en superieur was aan sommige andere fabrikanten, eiste het hoge koppel van de turbo zijn tol.

Vooral op natte of besneeuwde wegen draaien de voorwielen graag op volle kracht rond. Alleen een gevoelig gaspedaal - of de TCS - hielp. De vertoonde film is een productie in opdracht van Saab Duitsland. De video is ongedateerd en komt van een bureau in Offenbach. Aangenomen wordt dat het uit 1989 stamt. Op dat moment lanceerde Saab de 2.3 liter en de productie van het bureau voor deze motor staat op dezelfde tape.

De voordelen van TCS op besneeuwde wegen worden indrukwekkend aangetoond. Terwijl de turbo-naald heftig afbuigt op de 9000 CC Turbo zonder TCS, rijdt de Saab met TCS volledig ontspannen en met lage vuldruk. Geen wielen draaien, het stuur blijft rustig. Saab TCS was een verstandige innovatie voor krachtige turbo's.

Het TCS-systeem veroudert en veroorzaakt problemen

Ondertussen wordt het systeem oud. Het is een van de weinige elektronische componenten die in deze serie problemen kunnen veroorzaken. Iedereen die met een 9000 reist, koopt meestal opzettelijk een model zonder TCS. De video is ons ter beschikking gesteld door Saab Service Frankfurt voor digitalisering, waarvoor dank!

4 gedachten over 'Saab Filmarchief. TCS in de Saab 9000 CC Turbo."

  • Verbazingwekkend dat de TCS duidelijk niet in de beste schreeuwen is. Ik had vele jaren geleden een 9000 2.3-turbo S met TCS. Twee dingen zijn nog steeds in mijn geheugen, de zwerver die de auto onthulde toen hij werd losgelaten en ten tweede de TCS. Dit laatste omdat het gewoon geweldig was in de winter om heuvelopwaarts te kunnen rijden op een steile, gladde weg zoals aan een touwtje. Geen problemen met gas, koppeling, oppervlak, etc., maar gewoon accelereren, sturen - klaar.

  • Deze oude films uit het afgelopen millennium zijn altijd een leuke tijdreis, ongeacht wat er wordt geadverteerd. Hier is een eerste voorbeeld, waarin vaak nutteloze elektronische helpers ons smakelijk moeten maken, zonder welke het later niet meer mogelijk is.
    Gelukkig blijft de TCS in de 9000 een marginaal fenomeen

  • Dat klopt ... Je zou misschien moeten zeggen dat de 9000 uitermate geschikt is voor de winter, ook zonder TCS. Het is maar een reclame 😉

  • Omdat ze echt hard hebben gewerkt om de auto er echt slecht uit te laten zien zonder TCS. Indrukwekkend.
    Zijn er echt mensen die zo weinig gevoel in de gasvoet hebben?

Reacties zijn gesloten.