Saab Filmarchief. TCS in de Saab 9000 CC Turbo.

Aan het einde van de week een diepe greep op het Saab Filmarchief. Saab 9000 CC Turbo zonder TCS, versus CC met TCS-systeem. Saab test tractiecontrole op besneeuwde, winterse wegen. En laat de turbo-naald schudden ...

Saab 9000 CC Showroom. Waarschijnlijk ANA Trollhättan. Afbeelding: Saab Automobile AB

Elektronische tractiecontrole voor de eerste keer in de Saab 9000 CC Turbo

De innovatie van elektronische tractiecontrole 1986 werd voor het eerst geïntroduceerd door Mercedes in de W126-serie. In de late 80er-jaren stapte de elektronische helper vervolgens over op een breed front bij andere merken. Krachtige sedans die op de voorwielen werden aangedreven, hadden problemen met de tractie. Dat geldt ook voor de Saab 9000 Turbo. Hoewel Saab veel expertise op het gebied van voorwielaandrijving had en superieur was aan sommige andere fabrikanten, eiste het hoge koppel van de turbo zijn tol.

Vooral op natte of besneeuwde wegen, de voorwielen graag op volle kracht draaien. Alleen een gevoelige doseringsversneller hielp - of zelfs de TCS. De getoonde film is een productie in opdracht van Saab Duitsland. De video is niet gedateerd en komt van een bureau in Offenbach. Hij komt waarschijnlijk uit het jaar 1989. In die tijd bracht Saab de 2.3-liter op de markt, en een productie van het bureau voor deze motor is te vinden op dezelfde tape.

De voordelen van TCS op besneeuwde wegen worden op indrukwekkende wijze aangetoond. Terwijl de turbo-naald krachtig tegen de 9000 CC Turbo afbuigt zonder TCS, werkt de Saab met TCS volledig ontspannen en met een lage vuldruk. Geen wielen draaien, het stuurwiel blijft kalm. Saab TCS was een verstandige innovatie voor krachtige turbo's.

Het TCS-systeem veroudert en veroorzaakt problemen

Ondertussen is het systeem oud geworden. Het is een van de weinige elektronische componenten die problemen kan veroorzaken in deze serie. Als u met een 9000 reist, koopt u waarschijnlijk een model dat geen TCS heeft. De video werd ons aangeboden door Saab Service Frankfurt voor digitalisering, waarvoor wij en danken!

4-gedachten ook "Saab Filmarchief. TCS in de Saab 9000 CC Turbo."

  • Omdat ze echt hard hebben gewerkt om de auto er echt slecht uit te laten zien zonder TCS. Indrukwekkend.
    Zijn er echt mensen die zo weinig gevoel in de gasvoet hebben?

    • Dat klopt ... U zou moeten zeggen dat de 9000 uitermate geschikt is voor de winter, zelfs zonder TCS. Is gewoon een reclame

  • Deze oude films uit het afgelopen millennium zijn altijd een leuke tijdreis, ongeacht wat er wordt geadverteerd. Hier is een eerste voorbeeld, waarin vaak nutteloze elektronische helpers ons smakelijk moeten maken, zonder welke het later niet meer mogelijk is.
    Gelukkig blijft de TCS in de 9000 een marginaal fenomeen

  • Verbazingwekkend dat de TCS duidelijk niet in de beste schreeuwen is. Ik had vele jaren geleden een 9000 2.3-turbo S met TCS. Twee dingen zijn nog steeds in mijn geheugen, de zwerver die de auto onthulde toen hij werd losgelaten en ten tweede de TCS. Dit laatste omdat het gewoon geweldig was in de winter om heuvelopwaarts te kunnen rijden op een steile, gladde weg zoals aan een touwtje. Geen problemen met gas, koppeling, oppervlak, etc., maar gewoon accelereren, sturen - klaar.

Reacties zijn gesloten.