Een midzomernacht in Zweden. Deel 1.

Met het Midsummer Festival in Zweden is het één ding: je wilt natuurlijk iets bijzonders doen, genieten van de natuur en niet in de stad blijven. Maar hoe wordt het weer? Veel mensen hebben 'stugor', dat wil zeggen weekendhuizen of boten - dat hebben we niet.

Vakantiehuis, typisch Zweeds, en een typisch Zweedse auto.

Maar er zijn veel campings die vanuit Stockholm met de auto te bereiken zijn. Onze vrienden Ela en Robert hadden een camping gevonden in de St: Anna-archipel, direct aan de Oostzee ten zuidoosten van Söderköping. De twee namen hun Golf Variant naar St. Anna en toen we (mijn vrouw, mijn dochter en ik en de hond) met de Saab later kwam op vrijdagavond, de tent was bijna op.

Tyrislöt Camping is de naam van de plaats en ik was onder de indruk - waarschijnlijk een van de mooiste campings die ik ooit in Zweden heb gezien. We hadden ook een van de beste plaatsen, met uitzicht op zee. Op “Midsommarafton” (vrijdag voor midzomer) hadden we een barbecue aan zee, maar het weer was zoals voorspeld, onstabiel, koel en kort na de maaltijd was er zware regen die de hele nacht aanhield. Maar dat maakt niet uit of je de volgende ochtend kunt genieten van de zon en de frisse geur in de lucht!

Op zaterdag hebben we een reis gemaakt naar Söderköping met de Saab - een prachtige middeleeuwse stad, vooral bekend om zijn ligging aan het Götakanaal. In de zomer zijn er veel toeristen die vooral geïnteresseerd zijn in de ijssalon "Smultron Stables"; Het resultaat is slangen van 50 tot 100 meter lang. Ela en Robert bleven tot maandag, maar we vertrokken op zondag omdat mijn vrouw weer naar Polen moest.

Ik wilde de Saab een tijdje in Zweden houden en het plan was dat we eerst naar de haven in Karlskrona zouden gaan. Vanaf daar wilde ik alleen naar Solna terugkeren. De rit naar Karlskrona via de E22 ging soepel maar trager dan verwacht. Toen we aankwamen bij de veerbootterminal, wachtte het inchecken op slechts twee passagiers en een hond.

Na een kort vaarwel reed ik verder naar het noorden, 500 km voor me. Ik heb echter niet de E22 langs de Baltische Kalmar maar Riksväg 28 over Emmaboda en Kosta nemen, dan moet het gaan over het Hultsfred, Vimmerby en Kisa richting Linköping waar de E4 snelweg die naar Stockholm. Riksväg 28 is een speciale weg voor mij omdat het er vaak uitziet als door het bos snijden en geen wilde hekken heeft. Het verkeer daar is relatief laag en ik heb deze route verschillende keren gereden.

Tijdens de eerste 75 km was de rit volkomen normaal. De laatste weken gingen door mijn hoofd. Op de 8. In juni hadden we de Stenalines-veerboot vanuit Gdynia vanuit Zweden bereikt. Bij ons is het reizen een 9-5 NG en een Saab 96, zowel blijkbaar op het web voor Saab Festival in Trollhättan. Dit was ons eerste doel, en na de ochtend aankomst in Karlskrona we de stad bereikt na een lekkere lunch in het stadspark van Jönköping.

Tijdens het festival was er zaterdag een “bilutställning” achter het museum. Onze Saab was er ook, hoewel zonder veel hoop op een prijs - hij kreeg een blauwe 9-5 NG-sedan in onze categorie. We waren allebei enthousiast over Trollhättan, ook vanwege de grachten en wandelingen in de buurt. Daarna brachten we twee weken door in Solna en kwam het midzomerweekend, dat eindigde.

Ik ging verder met de Riksväg 28 en Eriksmåla was het laatste dorp dat ik passeerde. Het ging door het bos. Plotseling stond er een groot dier voor de auto, het sprong van rechts het bos uit en leek op een eland. Ik remde onmiddellijk en zo sterk als ik kon. Het stortte overal neer en ik zag niets door de voorruit. Het leek alsof alles tegelijkertijd gebeurde. De auto kwam snel tot stilstand, gelukkig was hij niet ver van de weg afgedwaald. De airbags waren niet geactiveerd en ik was ongedeerd. Ik stapte uit en keek rond.

Geen andere auto's in zicht, en geen dier werd op straat gezien. Een paar meter verderop zag ik een vuilstrook aan de rechterkant en ik reed met de auto om hem van de weg te krijgen. Toen stapte ik uit en rende de straat weer terug. Al snel zag ik een dier aan de overkant van de straat in de sloot liggen, het bewoog niet.

Op straat pakte ik een paar stukjes en beetjes uit de auto. Anders zag ik niets op de weg of ernaast, behalve mijn remklauwen rechts van de weg. Toen belde ik de politie om het ongeluk in het wild te melden en de schade aan de auto te beschrijven. Motorkap, bumper, koplamp, motorkap, voorruit, ruitenwisser, dak. De volgende oproep aan "motor kano's" (de Zweedse autoclub) om een ​​trekkende voertuig te bestellen.

Een half uur later arriveerde er een geel-lichte auto, maar niet de sleepwagen. Het was een jager die bevestigde dat het dier een elandkoe was. De sleepwagen kwam even later. De chauffeur reed zelf met de Saab en we reden samen naar een Saab-werkplaats in Växjö. De chauffeur en ik hadden een levendig gesprek - hij bezat zelf een 9-5 SC.

Hij vertelde me over een ander natuurongeval dat dezelfde dag op dezelfde dag plaatsvond. De bestuurder van een nieuwe Audi A6 zag plots een eland voor zich uit staan ​​en trok het stuur rond. De eland verdween en de Audi botste tegen verschillende bomen, waardoor alle airbags werden geactiveerd. De auto liep veel schade op, maar gelukkig raakte niemand gewond bij dit ongeval.

Na een nacht in het hotel in Växjö ging ik naar de werkplaats van Kronobergs Bilaffär. Zoals zo vaak het geval was, had ik de pet van het Saab-museum en Mattias, de meester daar, werd onmiddellijk op de hoogte. Ah, ze bestaan ​​nog steeds, de Saab-fans! Ja, inderdaad, er zijn er nog een paar over, antwoordde ik schertsend. In het groot voertuig depot werden naast drie 9 5-SC, één 9 3 SC en 9 5-NG, allemaal in de conditie. Helaas kon men dat niet zeggen over mijn Saab. Na een eerste beoordeling was Mattias voorzichtig optimistisch dat de verzekering de reparatie zou betalen.

Hij beloofde de verzekeringsmaatschappij tegen het einde van de week een offerte te sturen - zo mogelijk berekende hij gebruikte reserveonderdelen. Niet alleen vanwege de kosten, maar ook om redenen van duurzaamheid.

Wat gebeurt er na het ongeluk? Deel 2 van het midzomerweekend zal morgen volgen.

4 gedachten over 'Een midzomernacht in Zweden. Deel 1."

 • blanco

  Lucky! De SAAB heeft zijn "verplichting" vervuld!
  Hoe goed dat vroeger oude Amerikaanse elandongevallen waren in de veiligheidsstructuren !!!
  Maar het is jammer van de 9-5 ...
  Laten we eens kijken hoe het verhaal verder gaat!
  Bedankt voor de indrukken!

 • blanco

  Goedenavond,
  ook voor mij een leuk verhaal met geweldige foto's.
  Deel II Ik zal onmiddellijk lezen, aangezien hij al is verschenen.
  Bedankt voor het maken van het artikel. Al het beste.

 • blanco

  Wauw, je had geluk. Ik kijk ook uit naar deel 2.

 • blanco

  Bedankt voor het verhaal! Ik kijk uit naar deel 2!

Reacties zijn gesloten.