Op het verkeerde moment op de verkeerde plaats ...

De gebeurtenissen op de G20-top in Hamburg zijn nog vers in ons geheugen. In de chaos van deze tijd werd ook cultureel cultuurbezit vernietigd. Vernietiging die ons verdrietig en perplex maakt. En om een ​​waarschuwingssymbool te worden tegen zinloos geweld.

Automobiel cultureel erfgoed, zinloos vernietigd.

Dit was ook wat onze vrienden Dirk en Markus zagen. Beide liefhebbers van Zweden zijn al jaren actief aan de tafel van de Volvo-stamgasten en al geruime tijd zelfverklaarde Saab-geliefden.

Het idee: een auto-gedenkteken tegen zinloos geweld.

Boos over de vernietiging van een nu vrij zeldzaam en "cultureel waardevolle" Saab - een zwarte 16S met goede faciliteiten (full turbo, ABS, Airbag, Schuifdak, ...) - werd geboren een gek idee: De auto mag niet tevergeefs gestorven! Het moet een auto-gedenkteken worden tegen het zinloze geweld tijdens de G20-top.

Aangezien Dirk en Markus professioneel werken in de automobielsector als automerk en carrosseriebouwer, zou de technische implementatie geen probleem moeten zijn. Zonder verder oponthoud reden ze 's avonds naar Hamburg en bevestigden een boodschap aan het uitgebrande wrak, in de hoop dat de eigenaar contact met hen zou opnemen.

Soms nemen goede dingen verrassend weinig tijd in beslag: ze kregen snel een telefoontje van de eigenaar. Ze vertelden haar haar ongewone idee. De Saab-liefhebber was meteen onder de indruk!
Toen ging alles heel snel. Markus en Dirk kregen de uitgebrande Saab en toestemming om het wrak te herstellen. Het moest snel gebeuren om dit zo voorzichtig mogelijk te doen - voordat het volledig zou worden omgezet in een rommel door een afvalverwerkingsbedrijf.

Ze even later reed met een aanhangwagen en diverse steun aan de Hamburg Elbchaussee waar de zwarte 16S door brand verwoest was ...

Enthousiasme in Hamburg en veel sympathie.

In de tussentijd werd ook het dagblad Hamburger Abendblatt zich bewust van de actie. In één artikel "klaagde een redacteur" dat de stad Hamburg de wrakken nog niet dagen na de G20-rommel had geëlimineerd. Dirk nam contact op met de redactie en vertelde hen dat er op zijn minst één wrak daar snel zou worden verwijderd en gaf aan wat ze met de Saab aan het doen waren.

De redactie reageerde enthousiast en wilde daarover rapporteren. Online verscheen een eerste kort artikel - dat duidelijk door veel hamburgers werd gelezen. Maar daarover later meer ...

De berging was moeilijk. De auto was volledig uitgebrand. De vier randen gedeeltelijk gesmolten, de veren ingestort door de immense hitte. Het idee om een ​​stel intacte wielen op de kar te schroeven om het helemaal te kunnen verplaatsen, was in principe goed, maar niet zonder complicaties.

In tegenstelling tot de eerste angsten kon de Saab vrij gemakkelijk door de boer worden opgetild. Zelfs de wielbouten kwamen vrij gemakkelijk los. Maar het was er al over dat de assen nogal botten op het lichaam rammelden. Omdat alle rubberstruiken volledig waren weggesmolten. En in de optelsom van al deze ontbrekende aansluitingen hadden de voor- en achterassen veel speling, dus de wielen waren gekanteld.

We moesten de ingeklapte veren in evenwicht brengen met houten afstandshouders. De gespannen handrem kan met enige nadruk worden opgelost. Maar wat was een probleem - een Saab parkeerde in achteruitversnelling ... De schakelhendel inclusief achteruitversnelling was min of meer opgelost in het vuur. Dus moesten we de schakelstang direct naar de versnellingsbak verplaatsen - wat na een tijdje en heel veel moeite ...

Nu was het wrak gereed om te worden gekoppeld. Dat was ook allesbehalve eenvoudig. De metalen klomp bewoog met tegenzin met behulp van de lier. Keer op keer ging hij rechtop zitten, het hing hier en daar vast. Uiteindelijk kostte het meer dan een uur om het eindelijk op het laadplatform te krijgen.

Solidariteit, hulpvaardigheid.

Tijdens de actie gehouden op de Elbchaussee (het was Feierabendzeit) opnieuw en opnieuw voetgangers, joggers, fietsers en auto's. Van de gloednieuwe Audi A6 RS met elegante pakriempjes tot oude wortels. Er waren hamburgers die hadden gelezen over de actie in het Abendblatt en vonden de actie geweldig. Ter ere van altijd dankbare honk en duimen omhoog.

Een voorbijganger bekeek ons ​​drukke werk bijzonder geïnteresseerd en zei: "je zou eigenlijk een takelwagen nodig hebben". "Ja, maar waar haal je het vandaan?" Antwoordde Markus. Sebastian - hier is de jongeman: "Ik heb er een ... Maar hij is in Pinneberg - ik zal het halen."

Ongelofelijk, deze hulpvaardigheid!

We bleven zo dat we eerst zouden proberen de auto zo te laden - en als het niet mogelijk is, zouden we natuurlijk dankbaar zijn voor zijn hulp. Het opladen werkte eigenlijk alleen. Sebastian heeft de gelegenheid niet gemist om zijn gele sleepwagen uit voorzorg opnieuw te bekijken.

De verbrande Saab werd vervolgens uitgegeven door Dirk en Markus in een hal naar Seth (in Bad Segeberg, ten noorden van HH). Hier krijgt hij een oprolbare en trailerbare frame, bevrijd van los vuur en bewaard. Daarnaast zal een gedenkplaat worden gemaakt.

Hoe de redding zal doorgaan en hoe het "tweede leven" van de G20-Saab eruit zal zien, zullen we binnenkort onthullen ...

10-gedachten ook "Op het verkeerde moment op de verkeerde plaats ..."

 • Felicitaties aan diegenen die dit idee hadden om de Saab als een gedenkteken te repareren en deze auto's te tonen als een getuige van zinloze acties.

 • Droevig verhaal en een lovenswaardig initiatief! Duim omhoog!

 • Bedankt voor het opslaan van de overblijfselen. Laten we een gedenkteken zijn van deze zinloze vernietiging.

 • Een heel goed idee en geweldige actie!
  Reeds vrijdagavond van G20 top werd ik geïnformeerd over deze video: bruin-zwarte shirts had een mooie 901 set on fire ... op deze blog post ik wilde niet kijken.

  Veel geluk en succes voor Dirk en Markus, zodat de oude Saab van de as tot het monument opstijgt !!!

 • Geweldig! ... en typische SAAB-spirit!
  Heb de SAAB-vandalisme-foto's gezien in het toen laatste nieuws ...
  De schok was bijzonder diep.
  Dirk en Markus, bedankt voor je inzet!

 • Ook was ik op zijn minst ooggetuige door de video van de gevangen in de bus en was boos over de vernietiging door het chaotische (en ik ben nog immer). Dat de Saab een gedenkteken is tegen de vernielzucht, vind ik geweldig.

 • Super actie maar de Left Chaot moet ook ter verantwoording worden geroepen!

 • Ik had tranen in mijn ogen toen ik een geliefde 900 Saab fel zag branden. Ik kan niet geloven dat iemand in staat is om zoiets te doen. Ik heb niets tegen demonstranten, maar ik laat ook zien dat zoiets vreedzaam moet gaan op het podium.

 • Zoiets is alleen beschikbaar bij SAAB ......
  Maar een geweldige actie! En een waardig einde voor zo'n klassieker!

 • Links alternatief hooligans met de politiek als een excuus voor de vernietiging als motief - schande over de mooie auto - voor het doen is ook een 30 jaar oude auto een "symbool van het kapitalisme." In het Porsche Center moet het er op het slagveld uitzien!

Reacties zijn gesloten.