Op de verkeerde plaats op het verkeerde moment ...

De gebeurtenissen op de G20-top in Hamburg zijn nog vers in ons geheugen. In de chaos van deze tijd werd ook cultureel cultuurbezit vernietigd. Vernietiging die ons verdrietig en perplex maakt. En om een ​​waarschuwingssymbool te worden tegen zinloos geweld.

Automobiel cultureel erfgoed, zinloos vernietigd.

Dit was ook wat onze vrienden Dirk en Markus zagen. Beide liefhebbers van Zweden zijn al jaren actief aan de tafel van de Volvo-stamgasten en al geruime tijd zelfverklaarde Saab-geliefden.

Het idee: een auto-gedenkteken tegen zinloos geweld.

Boos over de vernietiging van een nu vrij zeldzaam en "cultureel waardevolle" Saab - een zwarte 16S met goede faciliteiten (full turbo, ABS, Airbag, Schuifdak, ...) - werd geboren een gek idee: De auto mag niet tevergeefs gestorven! Het moet een auto-gedenkteken worden tegen het zinloze geweld tijdens de G20-top.

Aangezien Dirk en Markus professioneel werkzaam zijn in de automobielsector als meester automonteurs en carrosseriebouwers, mag de technische uitvoering geen probleem zijn. Zonder verder oponthoud reden ze 's avonds naar Hamburg en voegden een briefje bij het uitgebrande wrak, in de hoop dat de eigenaar contact met hen zou opnemen.

Soms nemen goede dingen verrassend weinig tijd in beslag: ze kregen snel een telefoontje van de eigenaar. Ze vertelden haar haar ongewone idee. De Saab-liefhebber was meteen onder de indruk!
Toen ging alles heel snel. Markus en Dirk kregen de uitgebrande Saab en toestemming om het wrak te herstellen. Het moest snel gebeuren om dit zo voorzichtig mogelijk te doen - voordat het volledig zou worden omgezet in een rommel door een afvalverwerkingsbedrijf.

Ze even later reed met een aanhangwagen en diverse steun aan de Hamburg Elbchaussee waar de zwarte 16S door brand verwoest was ...

Enthousiasme in Hamburg en veel sympathie.

In de tussentijd werd ook het dagblad Hamburger Abendblatt zich bewust van de actie. In één artikel "klaagde een redacteur" dat de stad Hamburg de wrakken nog niet dagen na de G20-rommel had geëlimineerd. Dirk nam contact op met de redactie en vertelde hen dat er op zijn minst één wrak daar snel zou worden verwijderd en gaf aan wat ze met de Saab aan het doen waren.

De redactie reageerde enthousiast en wilde hierover verslag uitbrengen. Een eerste kort artikel verscheen online - dat werd duidelijk gelezen door veel Hamburgers. Daarover later meer ...

Het herstel bleek moeilijk te zijn. De auto was volledig uitgebrand. De vier velgen smolten gedeeltelijk, de veren stortten in door de enorme hitte. Het idee om een ​​set intacte wielen op de auto te schroeven zodat deze überhaupt kon worden verplaatst, was in principe een goede, maar niet zonder complicaties.

In tegenstelling tot de eerste angsten kon de Saab vrij gemakkelijk door de boer worden opgetild. Zelfs de wielbouten kwamen vrij gemakkelijk los. Maar het was er al over dat de assen nogal botten op het lichaam rammelden. Omdat alle rubberstruiken volledig waren weggesmolten. En in de optelsom van al deze ontbrekende aansluitingen hadden de voor- en achterassen veel speling, dus de wielen waren gekanteld.

De verzakte veren moesten we compenseren met houten afstandhouders. De aangetrokken handrem kon met een beetje kracht worden losgelaten. Maar wat was een probleem - u parkeert een Saab in achteruitversnelling ... De versnellingspook en de achteruitversnelling waren min of meer opgelost in het vuur. Dus moesten we de schakelstang direct op de versnellingsbak zetten - wat na enige tijd en veel inspanning ook lukte ...

Nu was het wrak gereed om te worden gekoppeld. Dat was ook allesbehalve eenvoudig. De metalen klomp bewoog met tegenzin met behulp van de lier. Keer op keer ging hij rechtop zitten, het hing hier en daar vast. Uiteindelijk kostte het meer dan een uur om het eindelijk op het laadplatform te krijgen.

Solidariteit, hulpvaardigheid.

Tijdens de actie gehouden op de Elbchaussee (het was Feierabendzeit) opnieuw en opnieuw voetgangers, joggers, fietsers en auto's. Van de gloednieuwe Audi A6 RS met elegante pakriempjes tot oude wortels. Er waren hamburgers die hadden gelezen over de actie in het Abendblatt en vonden de actie geweldig. Ter ere van altijd dankbare honk en duimen omhoog.

Een voorbijganger keek met bijzondere belangstelling naar ons actieve werk en zei: "Je hebt eigenlijk een sleepwagen nodig". "Ja, maar waar kan ik het vandaan halen" antwoordde Markus. Sebastian - dus hier de jongeman: "Ik heb er een ... Maar het is in Pinneberg - ik zal hem halen."

Ongelofelijk, deze hulpvaardigheid!

We bleven zo dat we eerst zouden proberen de auto zo te laden - en als het niet werkt, zouden we natuurlijk dankbaar zijn voor de hulp. Het opladen werkte eigenlijk alleen. Sebastian miste echter de kans niet om uit voorzorg met zijn gele sleepwagen “langs te komen”.

De verbrande Saab werd vervolgens uitgegeven door Dirk en Markus in een hal naar Seth (in Bad Segeberg, ten noorden van HH). Hier krijgt hij een oprolbare en trailerbare frame, bevrijd van los vuur en bewaard. Daarnaast zal een gedenkplaat worden gemaakt.

Hoe de redding zal doorgaan en hoe het "tweede leven" van de G20-Saab eruit zal zien, zullen we binnenkort onthullen ...

10 gedachten over 'Op de verkeerde plaats op het verkeerde moment ..."

 • Links-alternatieve hooligans met politiek als excuus, vernielzucht als motief - het is jammer van de mooie auto - voor sommigen is zelfs een auto van 30 jaar oud een “symbool van het kapitalisme”. Het Porsche Centrum moet eruit zien als een slagveld!

 • Zoiets is alleen beschikbaar bij SAAB ......
  Maar een geweldige actie! En een waardig einde voor zo'n klassieker!

 • Ik had tranen in mijn ogen toen ik een geliefde 900 Saab fel zag branden. Ik kan niet geloven dat iemand in staat is om zoiets te doen. Ik heb niets tegen demonstranten, maar ik laat ook zien dat zoiets vreedzaam moet gaan op het podium.

 • Super actie maar de Left Chaot moet ook ter verantwoording worden geroepen!

 • Ook was ik op zijn minst ooggetuige door de video van de gevangen in de bus en was boos over de vernietiging door het chaotische (en ik ben nog immer). Dat de Saab een gedenkteken is tegen de vernielzucht, vind ik geweldig.

 • Super goed! ... en gewoon de typische SAAB-geest!
  Ik zag de SAAB-vandalismefoto's in het toen actuele nieuws ...
  De schok was bijzonder diep.
  Dirk en Markus, bedankt voor je inzet!

 • Een heel goed idee en geweldige actie!
  Op de vrijdagavond van de G20-top werd ik geïnformeerd over deze video: bruinzwarte shirts zouden een mooie 901 in brand hebben gestoken ... tot deze blogpost wilde ik er niet naar kijken.

  Veel geluk en succes voor Dirk en Markus, zodat de oude Saab van de as tot het monument opstijgt !!!

 • Bedankt voor het opslaan van de overblijfselen. Laten we een gedenkteken zijn van deze zinloze vernietiging.

 • Droevig verhaal en een lovenswaardig initiatief! Duim omhoog!

 • Felicitaties aan diegenen die dit idee hadden om de Saab als een gedenkteken te repareren en deze auto's te tonen als een getuige van zinloze acties.

Reacties zijn gesloten.