Een van 400. Saab 900 Cabriolet 1986 is op zoek naar kopers.

In 1983 was de Saab 900 Cabriolet de grote ster van de IAA. Een voorzichtige test, want de directie had een aantal bedenkingen bij het opnemen van een open Saab in het programma. Maar de reacties van het publiek waren bemoedigend en in april 1984 werd groen licht gegeven voor de productie.

blanco
Saab 900 Cabriolet MY 1986. Afbeelding: Saab Automobile AB

De bouw van de eerste open Saab sinds de Sonnet I zou in Finland moeten plaatsvinden. De Saab 900 CD / Finlandia is daar al geproduceerd. Maar het zou tot het jaar 1986 moeten duren, tot uiteindelijk de 900 Cabriolet van de banden rolde.

Het eerste modeljaar omvatte alleen 400-stukjes en ging allemaal naar Noord-Amerika voor export. De jaarlijkse productie voor het volgende jaar was 2.500-eenheden. 2.000 ging naar de VS, met 500-stuk moest de rest van de wereld tevreden zijn. Wie ondertekende 1987 bij de Saab-dealer voor een 900 Cabriolet in de herfst, moest geduldig zijn met de levering tot het jaar 1989.

Saab 900 Cabriolet. Levertijd meer dan 2 jaar.

Gekke tijden. De cabriolet was aanvankelijk alleen in de kleinste doseringen voor de klanten. De open Saab en zijn opvolgers zullen het succes van het Saab-merk nog vele jaren kenmerken. Het zou bijna zover zijn gekomen als een zekere Robert (Bob) J. Sinclair volhardend doorging met het management. Maar dat is een ander verhaal.

Een van de 400 1986 Saab-cabriolets is nu verkrijgbaar in de VS. Verkoop, Zijn toestand is verre van oude schoonheid. De Saab heeft veel werk nodig, maar het is de moeite waard alleen vanwege zijn extreme zeldzaamheid. 2.000,00 US dollars genoemd, wat niet teveel mag zijn voor een restauratiebasis. Bij herbouw zal de waarde vele malen hoger zijn.

De locatie is Denver, contact moet mogelijk zijn via de lokale advertentiepagina. Misschien brengt iemand deze unieke Saab-geschiedenis terug naar het Europese thuisland?

7 gedachten over 'Een van 400. Saab 900 Cabriolet 1986 is op zoek naar kopers."

 • blanco

  Er zijn maar heel weinig steekjes omdat er maar een paar zijn gebouwd en de meeste zijn verdwenen in de VS. Natuurlijk heeft niemand het in zijn zoekprofiel als hij denkt aan convertibles. Een goede restauratie maar ik vind het interessant en de moeite waard ergens tussen 20 en 30k.

 • blanco

  2000 was ook mijn kostprijs ... maar het was bijna 5 jaar geleden. Daarna een jaar van verhuizen met plezier en sindsdien alleen met investeringsbehoeften in de garage. Zou hem graag weer op de weg willen krijgen, simpelweg omdat er zo weinig van is en de geschiedenis van met name de Steilschnauzer nauwelijks bekend is. Maar andere dingen hebben nu meer prioriteit.
  Wat betreft bovenstaand artikel: ik betwijfel of de waarde na een restauratie "vele malen hoger" zal zijn. Ja, zeker waardevoller dan voorheen, maar niet zoveel als een goede schuine schnauzer CV in dezelfde staat/uitrusting. De Steilis zijn niet zo populair, minder bekend en ze lijken voor veel CV-rijders op de een of andere manier meer "verouderd" vanwege hun Steili-front. Een Steili CV verkopen lijkt mij erg moeilijk, er is maar een heel kleine markt voor. Bovengenoemde waarde heeft dan meer een ideaal karakter, maar kan niet in geldwaarden worden omgezet.

  • blanco

   Hoi Andrew,
   Mijn ervaring valt samen met die van jou. De klasse Schnauzercabrios die ik de afgelopen jaren heb gezien, werd allemaal aangeboden tegen relatief eerlijke prijzen en heel langzaam (of helemaal niet) verkocht. De auto's zijn zeldzaam en dat is het. Ik heb ooit een van deze cabriolets gehad, gekocht in de VS. Helaas was de auto veel slechter dan beschreven, wat een fundamenteel probleem is voor Amerikaanse voertuigen (het houdt niet op dat SAAB helaas is gestopt). De Amerikanen kunnen en moeten hun auto besturen, zolang ze niet alleen instorten en de Amerikanen dat ook doen. En ik zou nooit een 30 jaar oude auto daar ongezien kopen, je hebt lokale mensen nodig. Ik ken ook tegenvoorbeelden waarbij iemand een heel goede auto heeft neergeschoten voor een vrij klein bedrag, maar met het genoemde risico.
   Daarom denk ik dat iemand die zeldzame SAAB's verzamelt en een beetje geld te veel heeft zo'n convertible voor tweeduizend dollar kan kopen, ik zie geen potentieel in deze auto's.

   • blanco

    Hallo fami,
    bedankt voor je "bevestiging"
    Gelukkig had ik iemand in de VS, die naar de auto keek en het waard vond om te kopen. Anders zou ik dat niet gedaan hebben. Maar toch moet ik eerlijk bekennen dat ik bij aankomst in D een beetje teleurgesteld was over de conditie. Tin substantie heel ok, maar verf en interieur bijna volledig dodgy. Welnu, is in foto's slechts slecht gedocumenteerd (op dat moment was niet zo populair bij FullHD-foto's, enz.). Er moet nog zoveel gebeuren.
    @Bajuware: Ik vind 20k heel, heel optimistisch. De laatste (ongerestaureerd, maar nog in goede staat) gingen niet eens 1/3 weg. Als het al zo is... Zoals reeds vermeld: met hun "rustieke" front vallen ze niet in het zoekraster voor een elegante cabrio. Ombouw naar EU-koplampen maakt het iets beter, maar is nog steeds behoorlijk "hoekig"

 • blanco

  De auto heeft immers ooit een nieuwe bestuurdersstoel gekregen

 • blanco

  Moeilijk te begrijpen vandaag,

  dat iemand van het management bedenkingen had moeten hebben bij de productie van SAABriolets. De 900's zijn cult en de coupélijn is voorbestemd voor cabrio's ...

  De 9-3 II bereikt pas echt zijn topvorm als cabriolet. Verre van zo praktisch als de stationwagen, maar zeker de meest perfecte variant. Geen wonder, er was geen coupé meer ...

  • blanco

   ... dus de cabrio was alleen mogelijk op basis van de vaak impopulaire sedan. De traditionele Combi-Coupé had niet eens wat nodig is om als basis voor een cabrio te dienen. Maar hoe dan ook: de 901 convertible is een echt ingenieus ontwerp - tijdloos en duurzaam. Maar juist het tijdloze en bijna elegante design komt in de latere bouwjaren meer naar voren. Een cabriolet uit 1986 met een US-Steili front is zeker een zeldzaamheid en verzamelaarswaarde, maar activeert in ieder geval niet de willen-hebben-reflex in de cabrio-factie. In het geval van een CC of Sedan ziet het er zeker anders uit. Misschien vind je via dit artikel iemand die de cabrio net zo leuk vindt en opbouwt ongeacht de eventuele inruilwaarde. Er zijn genoeg positieve "gekke" mensen in de Saab-wereld ...

Reacties zijn gesloten.