Fictie Saab. Een blik in de toekomst.

Eindelijk.

Ongeduldig Ik sta aan het raam, kijk naar de ingang en wacht op de dingen die komen. In mijn rechterhand is de sleutel van mijn 9-3 Hirsch Convertible. Op de achtergrond mijn dochter - ze probeert met me te communiceren, wat niet mogelijk is vanwege het gebrek aan concentratie van mijn kant.

Saab 9-x Air Concept. Afbeelding: Saab Automobile AB

Mijn eerste Saab Ik kocht 2009 kort nadat het voor het eerst bekend werd dat Saab kapot is. In verzet, om zo te zeggen. En misschien een beetje vanwege het feit dat ik eindelijk een hert kon veroorloven vanwege de gevallen prijzen. Vanaf dat moment waren het ups en downs voor Saab.

Het dieptepunt was toen Trollhättan aankondigde dat het een nieuw merk oprichtte, NEVS. Hoewel het alleen een automerk is verdwenen, maar het was ook een teken voor mij dat individualiteit niet langer gewenst was. Je zag jezelf al als een individualist toen je een Audi bestuurde, een iPhone had en in een IKEA meubelzaak kopieerde.

Ik herinner me precies twee momenten die licht brachten in de verhoogde weg Saab. Het eerste moment was toen Saab AB aangaf een divisie te vormen die zichzelf ziet als een toeleverancier voor de automobielsector; het tweede moment was toen ik op de Zweedse tv zag dat de familie Wallenberg bij een officiële gelegenheid een NG Saab 9-5 SC gebruikte.

Zelfs toen was ik er zeker van dat vroeg of laat een leverancier ook een auto gaat bouwen. Zoals later bleek, wachtte men slechts op een teken, waar de aandrijftechnologie zich zal ontwikkelen en men voorbij de verschillende faillissementen en het GM-verleden gras wil groeien.

Saab 9-x Air Concept. Afbeelding: Saab Automobile AB

Het was de tijd dat de diesel in opspraak raakte en de elektrische auto zijn hausse beleefde. Op dat moment besefte ik waarom Saab nooit echt toegewijd was aan diesel. Het was gewoon niet mogelijk om deze technologie binnen een redelijke tijd schoon te krijgen. En eigenlijk waren WIJ ook naïef en blind. Niemand merkte op dat - terwijl tijdens de emissietest een sonde in de uitlaatpijp van de benzinemotor werd gestoken (om absolute waarden te verkrijgen) - bij de diesel de test alleen slaagde bij het uitlezen van het foutgeheugen.

Er moest iets mis zijn.

En hoe zit het met elektromobiliteit? Nou, de hausse duurde een tijdje - totdat je de juiste vragen begon te stellen. Hoe zit het met het ecologische evenwicht van de elektriciteit voor deze voertuigen? Waar komen de edelmetalen voor de batterij vandaan? Wat te doen met de oude batterijtechnologie? Al snel werd duidelijk dat pure elektrische mobiliteit niet het laatste woord is en 'slechts' een zegen voor het schoonhouden van de lucht in steden.

In zijn geheel betekent echter een gemiddelde ramp voor het milieu.

De economie bood je echter een groeispurt, omdat het (in onze eindige wereld) altijd oneindig moet groeien. En NEVS? Het bleek dat hun twee stokpaardjes, elektromobiliteit en het model van "niet bezitten", in China werkten, maar heel weinig vrienden in Europa vonden. Zelfs in Duitsland was "autodelen" (die de nevs model lijkt op) een verloren stelling en werkte minder dan alleen goed in 4 steden.

En in tegenstelling tot de meningen van verschillende marktonderzoekers, willen mensen nu "dingen bezitten". Het gevolg was dat het niet lang duurde voordat NEVS zijn productie terugtrok naar China en de fabriek te koop stond. De rest is geschiedenis.

Op mijn oprit draait een vrachtwagen, opent de laadklep en verdrijft mijn nieuwe Saab. Eindelijk. Op weg naar buiten geef ik mijn dochter de sleutel van mijn oude 9-3 Cabriolet in mijn hand.

Jouw opmerking? "Dat ik dat nog steeds mag ervaren."

In mijn gedachten zeg ik "Dito".


Met dank aan Martin voor het kijken in de Saab-toekomst! Dit is een van onze exclusieve Saab-instapbestanden op reis. Heb je ook iets te vertellen over Saab?

Het verhaal van een onvergetelijke vakantie, een restauratie of een andere gelegenheid in het leven met het cultmerk van Trollhättan?
Wat het ook is, schrijf ons. We kijken er naar uit!

5 gedachten over 'Fictie Saab. Een blik in de toekomst."

 • Ik zou het niet erg vinden als het zo zou zijn.

 • Fictie voor het weekend, dank je!
  Een nieuwe SAAB voor de deur, altijd een glimlach op het gezicht!
  Het SAAB-verhaal is nog niet voorbij ...

 • Goed verhaal! Dank je! Het zou te mooi zijn als deze fictie werkelijkheid zou worden - maar zonder de catastrofes waarop is gezinspeeld.

  Ik heb de Saab 9-x Air Concept meerdere keren live en in kleur kunnen bewonderen in het Saab Museum en ik vind het een tragedie dat deze auto nooit in serieproductie is gegaan - althans nog niet ...

 • Spannend, maar wat is die Saab voor het lossen van de truck? Heb ik iets overgeslagen of niet begrepen? Het hert is waarschijnlijk de dochter nu of?
  Hoe dan ook, het rijden met Saab is sowieso een goede beslissing!

Reacties zijn gesloten.