Fancy Saab. Verfrissing voor de Saab 9-3.

De meest populaire Saab op onze wegen is de 9-3 II-serie. Hij is de alledaagse auto bij uitstek, als je met een Saab wilt reizen. Veilig, robuust, snel en voldoende ruim. Bovendien is het een auto voor de lange termijn wanneer een B207-motor de aandrijving levert.

Saab 9-3 Sportsedan bij zijn presentatie 2002. Afbeelding: Saab Automobile AB

We hadden de 9-3 de afgelopen maanden verwaarloosd. De 9-5 was een onderwerp met Paul, de 9000 wordt verwerkt door het Anna-project en de 9-3 I staat altijd op de een of andere manier op de blog. De laatste 9-3 heeft het potentieel voor verbetering en een make-over.

Saab Griffin-ontwerp als een nieuwe celbehandeling

De serie onderging zijn laatste grote revisie in 2011. Net als de Saab 9-3 Griffin werd hij weer geschikt gemaakt voor de komende jaren. De opvolger was nog verder weg dan we dachten, de Griffin zou tot 2014 of 15 bij ons zijn geweest. De kansen op een verlenging van de carrière waren niet slecht. Moderne directe injectie onder de motorkap, tot wel 260 turbo pk, wat voor veel rijplezier zorgde.

Het verfijnde ontwerp aan de voor- en achterkant was modern, maar niet modieus. Het verving de facelift uit 2008. Op de een of andere manier werd de 9-3 saabier, nog tijdlozer dankzij zijn eenvoudige, nogal Scandinavische lijnen. Dan waren er de ijsblauwe koplampen die we al kennen van de Saab 9-5 en 9-4x.

Een definitieve Saab Design Evolution, zeer goed doordacht en consistent. De laatste, met smaakvolle lijnen gepubliceerd werk aan het team van design chef Simon Padian, die vandaag voor Volvo werkt. Helaas zijn er veel te weinig Saab 9-3 Griffin van de streep gevallen en zijn er veel te weinig naar Duitsland gekomen.

Bovenal maakt de achtergrond dat niets op afstand vergelijkbaar zal komen van Trollhättan het Griffin-ontwerp opwindend en wenselijk. Het was onvermijdelijk dat Mark en ik een 9-3 moesten nemen en deze naar Griffin Look moesten converteren. De actie, met actieve ondersteuning van de Saab centrum Bamberg en Ralf Muckelbauer en door de Orio Germany GmbH, laat zien welk potentieel de Saab 9-3 heeft.

Het verhaal van de conversie, de onvermijdelijke verrassingen, wat het kost en of het resultaat leuk is, zullen de komende dagen op de blog worden geplaatst. We onthullen ook welke onderdeelnummers nodig zijn voor een Griffin-exterieurontwerp.

6 gedachten over 'Fancy Saab. Verfrissing voor de Saab 9-3."

 • Tom, je hebt echt een manier om te schrijven dat je al zin hebt om te lezen terwijl je in het juiste vliegtuig zit en dan begint te jagen.
  Ik kijk ook uit naar de verdere verslaggeving. Mijn vrouw rijdt in een 9-3 (YY 2008 facelift) en haar mening is duidelijk gepositioneerd. Misschien kunnen we ons echt laten inspireren door de follow-uprapportage (s).
  Bij voorbaat dank en een leuk (rust) weekend.

 • Aangezien we beide modellen rijden, Vorfacelift (lineaire diesel 2006, maar met Navi en schuifdak) en facelift stationwagon (Vector XWD 2010), zou ik soms tijdelijke oplossingen willen. De Kunststofftlehatten konden stil zijn gebleven, pas onlangs moest ik midden op een trottoir met hetzelfde hek naast me parkeren, omdat ik graag de Kunsstofleisten had willen houden, terwijl ik wiedderum wilde houden. Ik wens de facelift. De fittingen zijn in de facelift van hoge kwaliteit en gemakkelijk te reinigen, maar kraken de deurklinken sterker. De SID in het midden met Navipfeilen is een briljante zaak, vooral als je met Nightpanel rijdt. Bijna als een head-up display.
  Twee dingen interesseren me, de grill voor de facelift vooraan, en de pre-lift achter. Heeft iemand achteraan de Griffinleiste geconverteerd?

 • We hebben hier meerdere keren in Nederland gedaan! Als je onderdelen nodig hebt, hebben we de planken bij NEVS leeg gekocht!

 • Ik denk het ook en persoonlijk vind ik het ontwerp van de Saab 9-3 (2003-2007) beter dan na de facelift 2008. Op dezelfde manier sta ik tot op de dag van vandaag op de SID-indicator bovenaan de kranen onder de voorruit. Gewoonweg briljant en voor mij aangenamer en saabiger dan de opvolger-modellen. De 9-3 van 2008 als Aero I lukt nog steeds, maar de Griffin lijkt me aangenamer en moderner. Ik kijk dus uit naar uw volgende 9-3-rapport

 • Ik dacht dat de facelift van 2008 een "botch" was. Ook het multifunctionele display voor navigatie, radio, temp., Diversen (bult) onder de voorruit vind ik erg geslaagd. Wat Hans-Wurst altijd heeft weggenomen, is mij een raadsel. De plastic strips aan de zijkant waren ook logisch. Griffin is echt een goed ontwerp. Op zich is de S 9-3 II echt een geweldige en nu ook tijdloze auto. Moge de roest en de beschikbaarheid van reserveonderdelen ons nooit scheiden ...

 • Dat is opwindend. Is zo'n idee dat ik al had. Alleen miste ik er de drive voor

Reacties zijn gesloten.