Saab 9-3 Turbo Edition-concept van NEVS

Voor bezoekers van het festival in Trollhättan was er een verrassing te ontdekken in het Saab Museum. Een Saab, eerder alleen bekend bij een paar ingewijden, werd vrijdag onthuld. Hij is een geschenk van NEVS en hij is een stukje geschiedenis van Saab.

Presentatie in het Saab-museum. Saab 9-3 Turbo Edition.

Alleen al de status van een onderzoek zou waarschijnlijk niet voldoende zijn. De Saab 9-3 Turbo Edition bevat ook de genen uit het 2015-modeljaar en laat zien hoe Saab Design zich zou hebben ontwikkeld en zich verder heeft ontwikkeld bij NEVS.

Saab 9-3 modeljaar 2015

In de eerste paar maanden van 2015 hoorden we geruchten van sommige Duitse Saab-leveranciers dat NEVS na de zomervakantie de productie van de Saab 9-3 opnieuw zou starten. Of het meer was dan alleen vragen over de beschikbaarheid van de onderdelen, is vandaag niet meer te begrijpen. Op dat moment was het ook duidelijk dat de 2014er Aero-modellen niet in staat zouden zijn geweest om in grote stijl opnieuw op te starten. NEVS, als nieuwe fabrikant, zou de 9-3 sedan en de stationwagon opnieuw door de homologatie moeten brengen, wat veranderingen aan het carrosserieontwerp zou hebben vereist.

De gewijzigde, hogere motorkap, die dient als voetgangersbescherming, is een indicatie van de reeksplannen. Hoewel het de perfecte, elegante impuls vernietigt, met alle 9-3-generaties, ging de kap in de A-stijl. Het ligt als een soort vreemd lichaam op het lichaam, maar zou de NEVS Saab 9-3 toelaatbaar hebben gemaakt.

Aan de voorkant van de Saab 9-3 Turbo Edition kunnen we zien hoe modeljaar 2015 eruit zou hebben gezien. Het Saab-logo, ingebed in het vleugelontwerp, van de 2002er 9-3 naar de 9-3 Griffin die voortdurend in ontwikkeling is, zou op een geheel nieuwe manier zijn gekomen. Een snuifje 9-5 NG, een beetje Castriota-ontwerp. De 9-3 was onmiddellijk herkenbaar als Saab. Niet zo stijlvol zijn andere elementen. De zilveren bar aan de achterkant is te dik en de royaal verdeelde kleuraccenten in het interieur zijn er een die te veel serveert. Het ontwerp van de stoelen is niet meetbaar door oude Saab-kwaliteiten.

Saab 9-3 Turbo Edition. Shrill en luid.

De Turbo-editie is altijd een beetje te schel en een beetje te luid, maar waarmee het goed zou zijn geweest. Omdat de Saab 99 Turbo voor de 40-jaren hetzelfde was. Te veel make-up, te veel spoiler, te veel aandacht vragen voor iets. En aangezien precies dat gewenst was, toen en nu, is het concept in orde. Omdat zelfs de centraal geplaatste turbodrukmeter een cultkarakter heeft, en we hadden er van genoten.

De prestaties zouden voldoende zijn geweest. De bekende 2.0-liter turbolader met directe injectie, die al in 9-5 NG en 9-3 Griffin werd gebruikt, zou de Saab met 260 PS van brandstof hebben voorzien. Het geluid van de turbo, waarvan de bezoekers afgelopen vrijdag konden overtuigen, zou ook goed zijn.

1.000 stuk van de Saab 9-3 Turbo Edition zou NEVS willen bouwen, tegen een symbolische prijs van 407.000 Sweden-kronen. Waar de 40 na de huidige interpretatie voor 40 jaren turbo, zou de 70 hebben betekend voor de nu gevierde verjaardag van Saab.

NEVS zou goed op weg zijn geweest. Beperkte edities die spelen met emoties en de grote turbo-erfenis zouden blij zijn geweest met de stervende soort mensen voor wie een auto ook emotie is. Porsche laat zien hoe het werkt. In Trollhättan hadden ze het gekopieerd. Sommigen zouden zijn rekening hebben geplunderd of zijn aandelendeposito hebben ontbonden. Of NEVS-elektrische auto's in de toekomst een teveel aan emoties teweegbrengen?

Het is voorbij en het is een schande dat het grote Saab-merk verdwenen is. Wat de toekomst zal brengen, hebben we kunnen doen CES Azië te zien. En ook hoe de producten van Trollhättan zich hebben ontwikkeld. Helaas is NEVS-ontwerp niet uit één stuk. De hoge normen die ooit Saab hadden gemaakt, zijn kennelijk niet langer van toepassing.

De Turbo-editie was een tussenstap en je hoeft niet eens heel nauwkeurig te kijken naar elementen van het concept uit de lente 2014 in de 2017er-onderzoeken. Hoe vaak sindsdien het ontwerp is afgezwakt, vermoedelijk door verschillende partijen, is moeilijk vast te pinnen. Het was hoe dan ook geen voordeel.

Desondanks is het misschien juist om die reden een goede zet dat NEVS de Saab 9-3 Turbo Edition aan het museum heeft overgedragen. Hij is misschien wel het laatste teken van het leven van het merk, de poging om terug te komen met een nieuw modeljaar op de markt.

Maar misschien is het ook dat Saab nooit zal aftreden. De schattingen van Trollhättan spreken tijdens het festival afgelopen weekend van 15.000 naar 20.000-bezoekers. Dat zou een nieuw record zijn. En een enorm sterk teken van leven.

27-gedachten ook "Saab 9-3 Turbo Edition-concept van NEVS"

 • Dat zou geweldig zijn geweest als ze dat hadden gebouwd. Zelfs als NEVS 9-3 Turbo veilig zou zijn aangekomen.

 • Beste Tom, ik heb gewacht op je verslag over de presentatie van de Saab 9-3 Turbo Edition op het festival in Trollhättan. Bedankt voor dat en ook voor uw gedetailleerde uitleg. Persoonlijk vind ik de Turbo-editie, ongeacht een kwaliteitsbeoordeling, met name het Saab-vleugelontwerp vrij goed en na de eerste overweging had ik meteen de wens om onmiddellijk in te voeren, te testen en waarschijnlijk te bestellen. De boostdrukmeter zou me hebben bevallen, de spoiler zou voor mij geen probleem zijn. Samenvattend: voor mij leidde het rapport tot gewelddadige verlangens en tegelijkertijd tot teleurstelling. Jammer !!!!!

  • Afgezien van de zwakke punten in het ontwerp, is het de drive die telt. De 2-liter-turbo is al goed in de 9-5, in de lichtere 9-3 zou het heel leuk zijn geweest. Ik zou waarschijnlijk ook zwak zijn geworden

   • Hmm - dus ik ben er vrij zeker van dat deze "zwakke punten" in het ontwerp deze Saab op de lange termijn interessant en wenselijk maken. Alleen deze licht passende kap en het iets te veel chroom hebben altijd de vraag naar de pasvorm? gegooid - en altijd vers gehouden. De laatste 9-3 is naar mijn mening een beetje te zelfingenomen maar zal op de lange termijn saai zijn. Vooral omdat op de lange termijn bij Saab eigenaren altijd gewoon verwezen naar een ongewoon lang voor autokopers periode van het leven.
    Geweldig zou een upgrade-kit zijn van NEVS of Orio of het Saab-museum? Misschien op zijn minst een analoge klok in turbo-ontwerp? Waarom komt de fietsketting steeds weer bij me op ...
    Maakt niet uit: erg dapper van NEVS zoiets - althans voor uw eigen bedrijfsmodel - zeker schadelijk voor het publiek. GM zou het zeker hebben versnipperd en alle getuigen het leven lang toespraak en schrijfverbod gegeven.

 • De dingen die NEVS niet deden, zijn spannender dan wat de NEVS doet. Je kunt hutten met eigen aandrijving bouwen, dat is goed. Als het moet zijn. Of het lukt, is onduidelijk.
  Het zou voor de hand liggen de Turbo-editie te zijn, want dat zou echt te koop zijn geweest. Maar de realiteit interesseert het niet.

 • Eigenlijk zie ik alleen de Xte-facelift van een 14-oude auto dwangmatig een stempel drukken op de geschiedenis van het merk. Het beïnvloedt me gewoon. Goed, dat is nu allemaal voorbij.

 • Dus ik moet zeggen dat de turbo-editie er niet zo slecht uitziet.

  En tot slot, ik weet wat er gebeurde met de dashboardafdekking en de leren handgrepen die we aan Nevs hebben geleverd.

  Met vriendelijke groet
  Elmar

 • Wow! Wat een auto! ... wil hebben ... !!!

 • Bedankt voor dit rapport. Een ding dat ik me bewust werd op het festival. Nieuwe auto's met Saab Spirit zullen nooit meer gebeuren. In ieder geval niet voor de normale stervelingen, omdat er geruchten waren dat Saab een militair voertuig wil bouwen. En wat Nevs zou willen produceren is niet te koop. Het is niet verwonderlijk dat NEVS daar niet op is gericht, maar net als Qoros zou falen. De Chinezen willen een Europees premiummerk rijden. Daarom is het begrijpelijk dat Nevs zich richt op bedrijven en niet op de particuliere gebruiker. En als je een breed publiek als een autodeelbedrijf tevreden wilt stellen, komt dat zeker niet ten goede aan je eigen ontwerp.

  Een van de hoogtepunten van het festival dit jaar was Peter Backstrom's toespraak over waar Trollhättan momenteel staat en welke modellen Saab Technik heeft in de wereld. Het meest teleurstellend was de NEVS-lezing. Eigenlijk alleen een autonome auto die Blabla deelt en dat in een land als Zweden. Een auto die relaxed land aandoet en waar delen door auto's ondenkbaar is. Ik was verrast dat de Zweden zo kalm bleven. Er werden geen vragen gesteld, als ik het me goed herinner was er geen applaus, terecht. De tijd zal uitwijzen of een bedrijf het zich vandaag kan veroorloven om niet aan particulieren te verkopen.

  Op de terugweg stopte ik in het Volvo Museum. Ik probeerde het, maar een vonk sprong niet over.

  Op het einde blijft het duidelijk om Tom te zeggen: "Saab is wat zich in onze garages bevindt".

 • Bedankt voor dit rapport uit het voormalige hart van SAAB.
  Van de voorkant, de elegantie van de 9-3 - hij is gevallen ... jammer. De achtersteven bevalt. Het spel met kleuren in het interieur is provocerend, een rode SAAB zou nooit geworden zijn (!). Maar andere kleuren zouden een optie zijn geweest. De motorisering lijkt mij zelfs in de huidige tijd op tijd, als het verbruik gemiddeld zou zijn bij 5 Ltr. / 100 Km. (Mijn 9-3 Ex-Aero Bj. 2000 was gemiddeld op 8 Ltr !!!
  Geweldig dat er zoveel SAABians waren! Dit toont een grote interesse in het merk met hart en ziel!
  Zonder een blog geen informatie van Trollcity!
  Dus: SAAB is verder geïnteresseerd!

 • De velgen zijn mooi, ORIO neemt het over!?
  De rest is helaas niets anders dan "hardware store tuning".

 • Degenen die deze presentatie in het museum hebben meegemaakt, zijn zeker weer verbaasd omdat dit voertuig zonder een budget en in een zeer korte tijd zou worden gebouwd.
  Dit heeft opnieuw laten zien wat voor motivatie, creativiteit en pure enthousiasme er zijn bij deze voormalige Saab-medewerkers. En een heel groot geschenk waar niet alleen Peter heel blij mee kan zijn. Iedereen moet deze Saab 9-3 Turbo gaan ontdekken. Alleen dan kan men zijn eigen gedachten formuleren.

  • Dat is precies hoe het is: je moet het zelf gezien hebben.
   Ik vond het een aardig idee voor deze datum van de 99 en zijn kleuren.

   Ik kan geen limousine gebruiken, maar als sportfiets zou hij leuk geweest zijn

 • Helemaal dom dat geen enkele investeerder SAAB wil laten herleven ...

 • ONGELOOFLIJK, er is nog steeds iets om postuum te ontdekken ...

  En van alle NEVS die jij (I) niet helemaal begrijpt als onderdeel van het SAAB-verhaal of zelfs aanwezig, voeg iets toe aan het SAAB-verhaal. Misschien hebt u (ik heb) het NEVS-bewustzijn voor SAAB onderschat?

  Misschien niet? Enkel belang die retro belettering en het onmogelijke kleur getuigen in ieder geval door een zeker gevoel van de geschiedenis en de doos is zo onmogelijk dat het weer cool. En hey, het zou niet de eerste latent chagrijnige SAAB zijn geweest, toch?

  De velgen? Nou, je kunt veranderen!

  Als een limousine? Kombi Ik zou praktisch en mooi vinden, maar de beste presentator zou de SAAB Fastback voor het jubileum in een nieuwe vorm hebben gepresenteerd. Trollhätte, zou een fietsketting hebben gehad. Hoe dan ook, wat je op de foto's ziet is x keer cooler dan niets!

  Dit is ook een geweldig cadeau en een waardige tentoonstelling in het SAAB Museum, je moet NEVS verlaten.

  • En precies met dit enthousiasme zou het in Trollhättan door kunnen gaan - dan kan het nog steeds iets zijn met nieuwe voertuigen voor voormalige SAAB-enthousiasten. Tenminste koele lichamen (met indien mogelijk de hatchback) en de voortzetting van een succesvol Scandinavisch ontwerp maken er deel van uit - dan werkt het ook met de wereldwijde klantenkring, die veel belang hecht aan dergelijke dingen en eenvormigheid haat.

   Ik geloof dat NEVS ondanks alle angsten goed op weg is en ik kijk uit naar toekomstige ontwikkelingen. Maar bied alsjeblieft niet alleen voertuigen aan als onderdeel van zogenaamde mobiliteitsoplossingen. Zo'n eenstrooksontwikkeling zou dan niet in het belang zijn van een groot deel van de klanten en dus een serieuze beperking van de werkelijk beschikbare mogelijkheden.

 • Fijne trein van NEVS! Echt een gave auto. Ik zou dat graag op straat gezien hebben. Ja, hij draagt ​​veel. Maar dat maakt M-modellen, S-Line en AMG in deze competitie niet anders.

  • Alleen deze auto speelt niet in een competitie met AMG- of M-modellen. Hij mist 150-200PS. Maar de 260PS zou ook voldoende moeten zijn.

   • Bij identieke motorisatie is een 9-5 NG 265-machine actief. De lichtere en compactere 9-3 zou onderweg vergelijkbaar moeten zijn. Dat is echt genoeg.

   • Ja, andere competitie. Waarschijnlijk ook met of zonder herten ...

    Maar ze hebben al 2014 PS (in plaats van 275) en 220 Nm (in plaats van 420) voor MY350 en beloven 5,9 van nul tot 100. Kan genoeg zijn!

    En aangezien de grote kop voor SAAB altijd zou zijn geweest, zou HATTT, FIETSKETEN zijn: wie weet wat Hirsch van deze SAAB zou hebben gemaakt die al bij 260 PS hoort?

    315 PS en 450 Nm? In 5,0 op 100? Had, had genoeg kunnen zijn ...

 • NEVS is een compleet gekke winkel. Daar hebben ze iets dat verlangens wekt. En dan rijden ze het ding rechtstreeks het museum in. Kun je dat begrijpen?

  • Met het toekomstige model werd het duidelijk:
   NEVS wil mobiliteitsoplossingen aanbieden zonder eigenaarschap. Dit is, denk ik, het grote knelpunt.
   Er is geen ruimte voor individuele modellen met "mooie" motorisering.
   Het is een moeilijke bezigheid (voor "oude" eigenaren).
   De toekomst zal uitwijzen of NEVS geld kan verdienen met zijn model.
   Je kunt nieuwsgierig zijn / blijven.

 • Neem me op, een beetje make-up en folklore, maar dat zou nog steeds beter zijn dan wat we op dit moment hebben - niets.

 • Cool deel, ik zou hebben genomen. Prijs passend, nog steeds herten, klaar.
  Als je terugkijkt naar de foto's en ziet hoeveel er gaande was op het feest, vraag ik me af waarom geen van de fabrikanten Saab heeft ingenomen. Potentieel onderschat of onvoldoende?

 • Hi Tom,

  zijn er nog meer foto's van de 99?

  Ik vind het verbazingwekkend hoe de uniforme kleur van de twee de relatie onderstreept.
  Het koplichtframe van de 99 is bijvoorbeeld vergelijkbaar met de koplamp van de 9-3.

  Intent? Een citaat? Plots vallen dergelijke overeenkomsten in het oog.

  Zou spannend kunnen zijn om de twee te onderwerpen aan een vergelijking van dichterbij / contrastbeelden ...

  Misschien is het te saabisch-nerdig?

 • De kleur is echter gelijk aan 100% omdat u nog steeds iets overhoudt van die tijd. Met grote bezorgdheid heeft de mens deze laatste verfdruppels gebruikt om de kap te schilderen. Dus dat was prezentiert bij het passeren van het museum.

 • Het ding met de bescherming van voetgangers is al zo'n hinrissig dat het gemakkelijk kan houden met de "komkommer kromming" en de bananen grootte ... Sindsdien is de ongelukkige voetganger noch geluk moet hebben en met de juiste hoogte (aWaarschuwing: vrouwen en kinderen in het nadeel) onder de juiste hoek om op de juiste auto te landen en niet voor een vrachtwagen te rennen. Voor een onmetelijk effect aerodynamica en brandstofverbruik verslechtert - waarschijnlijk een gekkenhuis hier in Brussel ... Toch vind ik de neus van de SAAB goed - waarschijnlijk het station wagon hebben gekocht. Had, fietsketting zou ...

Reacties zijn gesloten.