Een kijkje in de plant. Saab 900 II productie 1993.

We blijven de nalatenschap van Saab digitaliseren en hebben nu 15 "nieuwe" Saab-video's klaar om te uploaden. De films komen voornamelijk uit de jaren 80 en 90, waaronder veel producties die in opdracht van Saab Duitsland zijn gemaakt.

Saab 900-productie in de fabriek in Trollhättan
Saab 900-productie in de fabriek in Trollhättan

De afgewerkte gedigitaliseerde banden zijn slechts een klein deel van wat ons nog te wachten staat. De campagne werd mogelijk gemaakt door Saab Service Frankfurt en Gerard Ratzmann, die ons toegang gaven tot zijn uitgebreide archief met historische Saab-films. Hij herkende video's die in vervlogen tijden uit Saab Duitsland waren gepensioneerd als bewijs van die tijd en redde ze van vernietiging. Het resultaat was een grote collectie die de basis vormt voor onze lopende campagne.

Saab 900 II productie 1993

Een video uit 1993 gaat vandaag online. De filmlocatie is de fabriek in Trollhättan en toont de productie van een Saab 900 II. De start is in het materiaalmagazijn, vanwaar een rol staal naar de perswinkel wordt gestuurd. Robots assembleren vervolgens de plaatwerkdelen om de carrosserie te vormen, daarna volgen de spuiterij en andere stations totdat een Saab 900 II de fabriek verlaat en richting het aflevergebied rijdt. In de video is de productie in ongeveer 6 minuten gedaan, in het echt duurt het aanzienlijk langer.

De productie van de 900 II begon op 10 mei 1993. De productie duurde slechts 40 uur. Een enorme productiviteitsverhoging na gemiddeld 110 uur, wat Saab eerder nodig had om Saab 9000 en 900 te bouwen. Dit werd mogelijk gemaakt doordat veel onderdelen voor het eerst voorgemonteerd werden geleverd. Een mooi voorbeeld hiervan is het dashboard. Het wordt voor het eerst volledig geassembleerd wanneer het in het lichaam zweeft.

Wat wacht er nog op de lezers? Films die te maken hebben met technische innovaties, Saab Duitsland-evenementen, opnames van televisie, presentaties en meer zijn al gedigitaliseerd. Ongeveer 50 andere films wachten erop ontdekt en gedigitaliseerd te worden. Het is veel werk, maar ook heel leuk. Omdat elke nieuwe film een ​​kleine ontdekkingsreis is naar de wereld van een bijzonder automerk.

7 gedachten over 'Een kijkje in de plant. Saab 900 II productie 1993."

 • blanco

  Erg cool, ze hebben al hard voor alles gewerkt.

  Veel plezier op Saab!

 • blanco

  Heel erg bedankt!

 • blanco

  Heel leuk !!! We willen zoiets zien om te herdenken. Dat is waar we al jaren mee te maken hebben en ons identificeren. Een geweldig idee om meer films te leveren. Dergelijke dingen interesseren Saab-fans (ik tenminste) en geen NEVS-verhalen, ga zo door. Dank je wel.

 • blanco

  Geweldig deze films uit vervlogen tijden.
  Jammer dat dit werk al zo lang stilstaat!

 • blanco

  Great! Dank je wel!

 • blanco

  Wat een goed idee om deze prachtige video's, die Saab altijd heel goed heeft gedaan, te digitaliseren voor de toekomst. We zijn verheugd om meer te ontdekken in de andere blogs.
  Heel erg bedankt, het brengt terug wat Saab leeft.

 • blanco

  Voordat de menselijke factor in beeld komt, heeft de film iets van sciencefiction ...

  Het is geweldig dat iemand deze SAAB-erfenis beschermt tegen verlies en deze toegankelijk maakt. Dank je wel!

Reacties zijn gesloten.