Een kijkje in de plant. Saab 900 II productie 1993.

We blijven de erfenis van Saab digitaliseren en hebben nu 15 "nieuwe" Saab-video's klaar om te worden geüpload. De films komen voornamelijk uit de jaren 80 en 90, waaronder vele producties die Saab Duitsland in opdracht heeft gegeven.

Saab 900-productie in de fabriek in Trollhättan
Saab 900-productie in de fabriek in Trollhättan

De afgewerkte gedigitaliseerde banden vormen slechts een klein deel van wat ons nog steeds te wachten staat. De actie heeft Saab Service Frankfurt en Gerard Ratzmann mogelijk gemaakt, die ons toegang hebben gegeven tot zijn uitgebreide archief van historische Saab-films. Hij herkende video's sinds onheuglijke tijden in Saab Duitsland en redde ze voor vernietiging. Dit resulteerde in een grote collectie, die de basis vormt voor onze voortdurende actie.

Saab 900 II productie 1993

Vandaag de dag heeft een video van het jaar 1993 gaat online. De locatie is de fabriek in Trollhättan, die de productie van een Saab 900 II. Start is in het materiaal magazijn, van waaruit een rol staal is op weg naar de perserij. Robots plaatdelen elkaar en passen op het lichaam, gevolgd door de lakstraat en andere stations totdat een Saab 900 II de fabriek verlaat en rij richting afvoerplaats. In de video productie wordt gedaan in rond meer dan 6 minuten, in het echte leven duurde aanzienlijk langer.

De productie van de 900 II begon op 10 mei 1993. De productie duurde slechts 40 uur. Een enorme productiviteitsverhoging na gemiddeld 110 uur, wat Saab eerder nodig had om Saab 9000 en 900 te bouwen. Dit werd mogelijk gemaakt doordat veel onderdelen voor het eerst voorgemonteerd werden geleverd. Een mooi voorbeeld hiervan is het dashboard. Het wordt voor het eerst volledig geassembleerd wanneer het in het lichaam zweeft.

Wat wacht op de lezers? Al gedigitaliseerd zijn al films die zich bezighouden met technische innovaties, Saab Duitsland-evenementen, opnames van televisie, presentaties en meer. Rond 50 wachten nog meer films om te worden ontdekt en gedigitaliseerd. Dat is veel werk, maar ook heel veel plezier. Omdat elke nieuwe film een ​​kleine ontdekkingsreis is naar de wereld van een speciaal automerk.

7-gedachten ook "Een kijkje in de plant. Saab 900 II productie 1993."

 • Voordat de menselijke factor in beeld komt, heeft de film iets van science fiction ...

  Het is geweldig dat iemand deze SAAB-erfenis beschermt tegen verlies en deze toegankelijk maakt. Dank je wel!

 • Wat een goed idee om deze prachtige video's te hebben, die Saab altijd heel goed heeft gedaan, om te bewaren voor de toekomst door ze te digitaliseren. We kijken er naar uit om meer te ontdekken in de andere blogs.
  Heel erg bedankt, het brengt terug wat Saab leeft.

 • Great! Dank je wel!

 • Geweldig deze films uit vervlogen tijden.
  Jammer dat dit werk al zo lang stilstaat!

 • Heel leuk !!! We willen zoiets zien om te herdenken. Dat is waar we al jaren mee te maken hebben en ons identificeren. Een geweldig idee om meer films te leveren. Dergelijke dingen interesseren Saab-fans (ik tenminste) en geen NEVS-verhalen, ga zo door. Dank je wel.

 • Heel erg bedankt!

 • Erg cool, ze hebben al hard voor alles gewerkt.

  Veel plezier op Saab!

Reacties zijn gesloten.