Dit is wanneer NEVS-auto's de Zweedse wegen willen raken

NEVS CEO Mattias Bergman in een interview met EFN, een dochteronderneming van Zweedse bank commerciële banken.

EFN Nyheter. Ellinor Beckett en Mattias Bergman. Krediet: EFN

Ellinor Beckett (EB): in Zweden is elektrisch bedrijf NEVS vooral bekend vanwege de overname van het faillissementsbedrijf door Saab. Ze hebben de fabriek in Trollhattan overgenomen. Dit is waar 1,000-mensen nu aan het werk zijn, maar ze bouwen eigenlijk geen auto's. Mattias Bergman, CEO van NEVS, kun je samenvatten wie NEVS zijn?

Mattias Bergman (MB): Zoals je zei, bouwen we een Saab en de activa die we hebben verworven. Maar we zijn gefocust op elektrische voertuigen en we maken de stap om mobiliteitsdiensten te leveren.

EB: EV NEVS 9-3 volgende maand in Shanghai, maar deze auto is niet gemaakt in Trollhättan. Waar werken de 1,000-mensen in Trollhättan eigenlijk aan?

MB: Over 700 van deze 1,000 zijn mensen ingenieurs. Dat betekent het grootste deel van de ontwikkeling van auto's. Nu gaan we van ontwikkeling naar industrialisatie. Er zijn ongeveer 200-leveranciers waarmee we aan de slag gaan. We bouwen een nieuwe fabriek in Tianjin, die wordt ondersteund door ons team in Trollhättan. We hebben een ander autobedrijf in het zuiden van China overgenomen en we beginnen nu met de productie. Dus we bereiden een industrialisatie voor van de auto's die volgend jaar in de zomer uitkomen. Het frame en de verschillende subsystemen zullen door Trollhättan worden gebouwd, maar de uiteindelijke assemblage zal in China plaatsvinden.

EB: Iconiq, en je wilt je platform - dat heeft veel te ontwikkelen - met ze delen, wat houdt dit in?

MB: Er is veel geld nodig om een ​​nieuw platform te ontwikkelen en de nodige tools te maken om nieuwe autosystemen te maken. Dit betekent dat we allebei eerder kunnen beginnen en de kosten kunnen delen. Iconiq's auto wil in onze fabriek in China worden geproduceerd, wat betekent dat dit een goede businesscase voor ons is. Maar ze dragen ook bij met veel partnerschap en innovatie.

EB: NEVS werkt daarom met contract manufacturing. Kun je hier nog meer over praten, want je krijgt het NEVS-logo er niet bij. Kun je delen hoe de situatie eruitziet?

MB: Onze basis is om EV's te produceren onder ons eigen merk, als onderdeel van een mobiliteitsdienst. We zullen ons in eerste instantie richten op China, later Zweden en dit op de wereldmarkt volgend. Maar daarnaast zeggen we dat we onze troeven aan het werk willen zetten. We hebben een productiecapaciteit in Trollhattan van 200K-auto's. We hebben dus een grote capaciteit in China, dus we kunnen contractontwikkeling en contractproductie voor zowel bestaande autobedrijven als start-ups doen. En voor start-ups zijn we zo goed om ons platform te delen.

EB: Je hebt onlangs een productielicentie gekregen voor EV's in China. Wat betekent dit voor jou?

MB: Dit betekent veel. We kunnen geen auto's maken in China als we geen productielicentie hebben. Als u auto's in China wilt verkopen, moet u voorkomen dat u hoge invoerbelastingen betaalt. Dus als de Chinese overheid NEVS kiest bij ongeveer 200-startups als een van de mogelijke 12-licentiehouders, betekent dit dat ze deel uitmaken van ons bedrijfsplan en onze technologie, en daar zijn we heel blij mee.

EB: Er zijn eerder problemen geweest met bedrijven die subsidies hebben ontvangen in China en dat er een oververhitte EV-markt is. Hoe zie je dat risico?

MB: Dat klopt. In China waren er grote subsidies beschikbaar. En als je grote subsidies en grote winsten hebt, voelt iedereen zich er aangetrokken tot. Er zijn een paar Chinese bedrijven geweest die de subsidies hebben misbruikt. Ze incasseren de subsidies, maar leverden de auto's niet aan klanten. Nu zijn de regels aangescherpt, dus dit verdwijnt nu van de markt. Dus het feit dat er een regering in China is die echt de lat voor nieuwe technologie verlaagt, is belangrijk. Het wil enkele jaren duren voordat er overcapaciteit voor EV's is, die daarom is verbonden met belangrijke componenten zoals batterijen.

EB: Hoeveel ben je afhankelijk van deze subsidies, vooral wanneer ze worden uitgefaseerd, zoals ik al heb gelezen in 2020?

MB: Nieuwe technologie vereist vaak subsidies om door te breken. Maar daarna moeten we op eigen benen staan, zonder subsidies. En in die fase kunnen we onze kosten verlagen en daardoor. Maar dit is eerst, voor de eerste twee jaar, echt belangrijk voor ons.

EB: Je hebt zojuist verwezen naar de beschikbaarheid van batterijen. U hebt onlangs een contract getekend met een batterijfabriek in Tianjin. Hoe is de situatie in Zweden, aangezien er een batterijfabriek in de buurt van Trollhättan is gevestigd?

MB: Nee, dat is niet zo, maar in eerste instantie hebben we één leverancier. Deze leverancier is gevestigd in het zuiden van China en hun naam is CATL. De auto's die we in Zweden willen hebben, willen dezelfde batterijen. We zijn echter in de toekomst positief voor meerdere leveranciers, met onze nieuwe platforms. Maar nu hebben we één Chinese batterijfabrikant voor al onze auto's.

EB: Dus het is een probleem om een ​​batterijfabriek in Trollhättan te schilderen?

MB: Het is belangrijk om te beseffen dat het batterijpakket dicht bij de productielocatie van de auto moet worden gemonteerd. En dit is het geval voor het volgende niveau, de modules, maar de batterijcellen hoeven niet lokaal te worden geproduceerd. Het is prima om te verzenden. Maar op de langere termijn, dat wil zeggen, de twee delen van de auto en de andere delen van de auto worden gebruikt leverancier van batterijen en componenten tussen Zweden, China en de VS. We zullen dat later moeten zien.

EB: Als je aan NEVS denkt, willen veel mensen je identificeren met Panda New Energy. Hoe ziet deze volgorde er eigenlijk uit? Er waren een paar mensen die graag journalisten wilden zijn die het bedrijf niet konden opsporen.

MB: Panda New Energy is een nieuw gestart bedrijf. Op het moment dat we het contract ondertekenden en de journalist met hun onderzoek begon, had het bedrijf een geregistreerd adres op een gedeelde kantoorruimte. Toch is er een bedrijf achter Panda, dat Hasun Investment wordt genoemd. Ze investeren in Europese bedrijven, ze bezitten 500K appartementsgebouwen, dus dit is een sterk bedrijf. China is belangrijk. Als het in Europa Uber wordt genoemd, wordt het in China Didi Taxi genoemd. Dus zij zijn de markt die ze willen aanspreken, samen met onze auto's en diensten.

EB: Dus dit is een enorme order. Hoeveel van deze auto's heb je geleverd?

MB: dit is een raamovereenkomst voor 250K-auto's. Van deze 250K zijn 150K 9-3's en we zullen de volgende zomer beginnen met leveren. We zijn echter begonnen met de levering van kleine commerciële elektrische voertuigen vanuit onze fabriek in Longyan. 20K van deze auto's voor hen.

EB: Laten we eens kijken wie de eigenaar is van NEVS. We hebben een grafiek hierover:

NEVS Eigenaren. Krediet: EFN

Ten eerste is dit National Modern Energy Holdings, de Zweeds-Chinese Kai Johan Jiang. Dan is het de stad Tianjin, de locatie van de nieuwe fabriek. Vervolgens is Qingbo Investment, een staatsbeleggingsfonds en China Unicom, en vervolgens het eigen 5% van het bedrijf ook in staatseigendom. Er is een groot deel in handen van de Chinese staat en gemeenten; waarom is er een fabriek en een ontwikkelingscentrum in Trollhättan? Wil je niet alles naar China verplaatsen?

MB: Het is belangrijk om te beseffen dat de meeste Chinese bedrijven momenteel niet over de competentie en kennis beschikken om hoogwaardige auto's te ontwikkelen. Dit is de reden waarom Geely Volvo en Dongfeng onderdelen van PSA heeft gekocht. Er is dus een expertise waar ze respect voor hebben. Dat gezegd hebbende, wil de Chinese markt in China plaatsvinden. De productie voor de Europese markt wil in Zweden blijven. Onze hoofdbezitter is een privéspeler en de andere zijn spelers in staatseigendom, hetzij op centraal of op gemeentelijk niveau. Dat is de manier waarop de Chinese overheid de richting ondersteunt, maar steeds meer particuliere investeerders.

EB: We hebben het over EV's, we hebben het over het milieu, maar er wordt veel gesproken over autonome auto's. Hoeveel focus je hierop?

MB: Het platform dat we samen met Iconiq willen ontwikkelen, wil volledig autonoom zijn. Er is niveau 1 via 5 en met 5-niveau heb je niet eens meer een rolstoel. Dus we bereiden ons voor volledig autonoom te zijn, maar de vereiste wettelijke kaders zijn niet ondersteunend, we gaan een of twee niveaus omlaag. 2020 en 2023 zullen op straat zijn.

EB: En tot slot: wanneer zullen we NEVS-auto's op de weg in Zweden kunnen zien?

MB: we hebben een aantal tests met verschillende soorten klanten. Maar hopelijk tegen het einde van 2018.

EB: Maar kan een gewone consument er een kopen?

MB: Je zult het niet als een auto kopen, maar je zult het als een service kopen. En als u geluk heeft, kunt u deelnemen aan de eerste vloten tests die we voor 2018 plannen.

EB: Bedankt.

6 gedachten over 'Dit is wanneer NEVS-auto's de Zweedse wegen willen raken"

 • blanco

  Interessant! Bedankt voor de info!

 • blanco

  Oh ... dat is slecht nieuws.
  Nodig hebben. Bekwaam. Naar. Kopen. A. Nevs. Auto….
  Wat heb ik aan een auto als ik er geen 100% controle over heb? De auto delen met ... met wie? En hoe geïnteresseerd zijn de "gebruikers" om de auto in goede conditie te houden? En zie ik mezelf als een gewone gebruiker met toegang tot een transportmiddel?

  Hel nee!

  Dit klinkt als een carpool, maar dan met een twist.

  Zelfs niet leasen of verhuren ... alleen een dienst? Een maandelijks bedrag? Waar kan de auto worden vervangen wanneer Nevs daar zin in heeft?
  Kan het nog meer avarege Joe zijn?

  Ik ben te oud om dit interessant te vinden. Ik hoop dat dit goed gaat voor Nevs. Maar ik kan geen toekomst zijn buiten de grote steden. Dit is alleen voor mensen die in ruimtes zonder parkeerruimte wonen en een vervangende taxi krijgen.

  Ik ben niet de klant die ze willen bereiken. Tijd om verder te gaan.

  Bedankt voor interessante blog, interessante site en ik wil dit nu en dan controleren.
  Maar voor de eerste keer doet Nevs het. Tot dit artikel kon ik lezen over Nevs.
  Dat wil vanaf nu eindigen.

 • blanco

  het zal lang duren voordat ik opnieuw een Trollhättan geproduceerde auto wil kopen, zucht. Een dienst? Pardon? Hoe zit het met het trekken van paardentrailers?

 • blanco

  Tom, heel erg bedankt voor de vertaling van dit interview.

 • blanco

  Interessante dingen zeiden, zoals gebruikelijk in alle NEVS-communicatie, nieuwe lades vol met aanvullende vragen.
  Hoop maar dat ze de goede richting uitgaan.

 • blanco

  Als je geluk hebt, kun je deelnemen aan een test?
  Didi-taxi testen voor China? Nou, dat is niet bepaald kerst ...
  En ik zou het ook geen geluk noemen.

Reacties zijn gesloten.