Saab youngtimer in de winter. Een zelf-experiment (2 / 2)

Iedereen die een oude auto verplaatst, moet een zekere tolerantie hebben en de bereidheid om kleine defecten zelf te repareren. Zelfs een Saab Youngtimer is klaar voor een verrassing, vooral als deze in het dagelijks leven wordt verplaatst.

Anna in de winter. De Saab houdt van sneeuw en ijs

De gebreken zijn opvallend.

De eerste weken zijn voorbij Anna-project onproblematisch. Nou, ik vraag me op een of andere manier af wat ik hier doe. Ik weet niet zeker of de auto's van oude geliefden zelfs in de winter op straat zijn. Maar dat zou ik nooit toegeven aan de familie en vrienden die het project met argwaan bekeken.

De 9000 lijkt aan mijn kant te staan. Hij zet zichzelf schrap tot de defecte duivel optreedt. Eerst gaat een motor van de centrale vergrendeling uit. Niet naar 100%, maar steeds opnieuw en vaker. Vergrendeld of niet - is de vraag.

Ik vind de games niet leuk, en ik kan er niet tegen als iets niet werkt. Dus ik ruil het kapotte gedeelte. Dit gaat snel, wordt ook gedaan door de leek. Instructies zullen binnenkort volgen op de blog.

Een paar dagen later verrast het volgende defect. Bij het activeren van het groot licht, licht het rood op in het pictogram. Rood is niet goed, denk ik. Maar het grootlicht doet wat het zou moeten doen. Het schijnt. Oké.

De game herhaalt de Saab een paar dagen met mij. Rood pictogram. Maar geweldig grootlicht.

Ik begrijp niet wat mijn auto van me wil, en mijn auto begrijpt niet waarom ik niet reageer. De 9k verliest geduld met mij en radicaliseert zichzelf. Uiteindelijk gaat er een koplamp uit, maar alleen in de grootlichtmodus. Het dimlicht blijft werken.

Waarom is het? Goedkope koplampen, kapotte gloeilamp? Nee, de lampmodule is defect en zal worden vervangen. Sindsdien is er stilte en gaat de Saab door alsof er niets gebeurd is.

Saab en kou en sneeuw

De winter brengt een aantal echt koude dagen met zich mee. De temperatuur daalt tijdelijk onder minus 10 graden Celsius. Dat maakt geen indruk op de oude Saab. Integendeel. De turbo houdt van koude lucht, en men heeft het gevoel dat de Saab de Zweed laat rondhangen. Meestal hangt hij aan de Calix-kachel en springt dan speels gemakkelijk. Het automatische klimaat blaast al op de eerste paar meter haar luke wind, beter niet. Alleen de stoelverwarming duurt enige tijd totdat de warmte gevoeld wordt. In 9000 was nog steeds goed, dik leer verwerkt. Dat heeft ook nadelen.

Op zulke dagen kraakt de 9k in het hoofdgestel en voelt men zijn leeftijd. Maar tractie op sneeuw is een klasse apart. Het motor- en transmissiepakket, dat compact op de aandrijfas rust, zorgt voor een goede voorwaartse beweging. Zonder elektronische helpers onderweg. de Saab houdt van besneeuwde, overzichtelijke wegen. Hij is door en door Zweed.

Saab en veelzijdigheid

De 9000 komt uit een andere tijd waarin auto's nog steeds gebouwd waren voor het doel en niet om ijdelheden te bevredigen. Hij verwent met ruimte zonder einde. Je kunt onderweg zijn met 4 vrienden en bagage, en in de hardware store kun je de koffer zo vol laden dat SUV-bezitters groen van jaloezie zijn. En je kunt, in tegenstelling tot gesimuleerde SUV, een echte trailer trekken. Geen klein ijzerwaren-speelgoed, maar de dingen voor echte mannen. Wat opvalt als je op reis bent met een klassieke auto en een tweeassersvoertuig met meubels. Of gewoon een hoop grind vervoerd.

De Saab kan 1.8-ton trekken, en hij doet het met vlag en wimpel. De afneembare trekhaak van de fabriek is zeer eenvoudig te gebruiken, als u eenmaal door het systeem bent gegaan of de instructies onder de reservewielafdekking hebt gevonden.

Youngtimer in de winter. Ja of nee?

Een oude auto is en blijft een oude auto. Niettemin was hij betrouwbaar, zonder ernstige gebreken. Maar na 400-kilometers in de 9000 doet mijn rug pijn. Omdat ik niet langer 20 ben en de Saab bijna 20 is. En ik voel dat de Saab veel van zijn magie verliest wanneer hij dagelijks wordt gebruikt. De aantrekkingskracht van het bijzondere gaat verloren wanneer je elke dag een auto gebruikt. Bovendien is hij, na maanden in zelfexperiment, voor mij een te slechte winterauto. Ik vrees voor zijn metal als ik in een hectische rush vastloop.

Aan de andere kant werden auto's zoals de 9000 gebouwd om te rijden. Niet alleen bij goed weer, maar ook voor dagelijks, robuust gebruik. Om een ​​product zo lang mogelijk te gebruiken, te onderhouden, is het behoud van hulpbronnen en geleefde duurzaamheid. En buiten de mainstream, die ons iets anders wil vertellen.

Hoe zie je de lezers op de blog? Moet Youngtimer onderweg zijn in de winter, of zouden ze beter af zijn in droge hallen? Ik kijk uit naar de antwoorden.

Saab youngtimer in de winter. Kan dat?

 • Yes! Omdat ze daarvoor zijn gebouwd. (76%, 132 Stemmen)
 • Nee! Oud metaal moet worden opgeslagen. (24%, 41 Stemmen)

Totaal stemmen: 173

Laden ... Laden ...

26-gedachten ook "Saab youngtimer in de winter. Een zelf-experiment (2 / 2)"

 • Een Youngtimer verliest zijn aantrekkingskracht als je hem dagelijks rijdt. Of niet. Ik heb Saab al jaren in 25 gereden, van 99er naar 900, 9000, 9-3 naar 9-5. Ik reed ook 2 Winter 9000er en ik moet toegeven dat je soms naar het leven kijkt door de roze Saab-bril. Maar een 9000er is meer dan een auto. Nooit was een winterauto zo leuk als mijn 96er 9000 2.0 doen met de Hirsch-controller. 286 tkm, velours stoelen met grote zijdelingse steun en perfecte stoelverwarming, koppel om te grijnzen. Geen belasting lussen zoals een nieuwe Golf. Het was een fijne winter. Een erg mooi.
  Ondertussen is een 2002er 9-3er hem geslaagd. 185 PS, 240 tkm, een "GM". Nee, het is geen 9000er, maar een geweldige auto. Hij vergezelt me ​​elke dag, zonder af te wijken en me een gevoel van welzijn te geven zoals alleen een Saab dat kan. Ik weet niet hoe hij het doet, maar hij doet het. En ik kan alleen maar zeggen dat hij niet verliest, maar steeds aantrekkelijker wordt naarmate je hem meer raakt. Hij was ook gebouwd als een auto en ik ben blij dat hij mijn ijdelheden niet bevredigt. Omdat hij het oppervlak niet bekrast, maar me diep in het hart raakt. Dag na dag. Ik ga nu kapot omdat ik nu meteen moet gaan. En ik kijk er naar uit. En hoe. Saab: meer dan een auto!

 • Zeer goed geschreven! Dat komt uit mijn hoofd ... Een 9000 is en zal altijd een coole auto zijn.

 • Hi Tom,

  Ik rijd alleen 9000er in de winter en kan me niets beters voorstellen.

  Voor mij vliegt de charme niet, ook al had mijn 91er CC me deze winter gesloten vanwege een ijzige deurslot. Op dit moment vloekte ik nogal, maar na het ontdooien werden alle sluizen opgevangen. Ik zou vóór de winter moeten stoppen.

  En voor de LampControl zeg ik alleen dat er in de moderne auto's veel meer elektronica zit, die kan falen. Dat zeurt bijna op een hoog niveau.

  Florian

  • Dat jammert op een extreem hoog niveau

 • Een geweldig artikel, geweldig!
  Omdat je enthousiast wordt over meer jonge, oude en nieuwe timer.

 • Hallo Tom en gerespecteerde Saab-community, in de eerste plaats geweldig om met de 9000er in de winter te rijden. Als ik het ook met de mijne zou doen, maar omdat hij voor metaal is gerehabiliteerd, durf ik alleen in de zoutvrije tijd. Maar ik rijd het hele jaar door een 9-5 Aero SC van 2002, en dat is niet meer dat doppen. In ieder geval ben ik ook een voorstander van het rijden van oude voertuigen (Saabs zolang het is) om bekende redenen .... Dus blijf doorrijden .... Groeten uit Thüringen

 • Waarom zouden normale utility-cars zoals een Saab 900 en 9000 of 9-3 en 9-5 in de winter niet-actief zijn?
  Dan zie je nog minder Saab op straat, op een bepaald moment alleen tijdens vergaderingen. Met een sonnet is logisch vanwege het niet zo goede dagelijks leven en zijn echte zeldzaamheid. Maar al een 99 is een geweldige winterauto.

  Houd de Saab de laatste jaren zoveel mogelijk op de weg waar auto's met verbrandingsmotoren nog steeds zijn toegestaan ​​en betaalbaar zijn om te onderhouden. Dat zal er in 20 jaar anders uitzien, er zullen steeds meer elektrische auto's rijden.
  Wacht niet tot je Saab alleen museumstukken zijn maar gebruik nu de tijd.

  • Op dit moment vertoont de stemming een duidelijke trend voor winteractiviteiten.

 • Hallo Tim,

  Hartelijk dank voor uw interessante reportage over "Anna" ......... ..van natuurlijk de 9000er en alle andere klassieke auto's, ze zijn gebouwd om elke dag ...... .Ik heb het rijden in december 2016 met het kweken van enthousiasme en een 9000er in zijn favoriete discipline "Long Tractor" te gebruiken en kijken ernaar uit om de veelzijdigheid van mijn "zilveren vis" ...... eenmaal met 125 km / h, cruise control terwijl onder 9 ltr. Verbruik en dan op de manoeuvreerbaarheid van de "ware turbo's" als de collega's zitten van de TDI-fractie terug in mijn koffer door te trekken haar "flashers testen", hoewel het niet gaan net voor me en ik kan gewoon met de rechtermuisknop met bijbehorende verkeerssituatie tijdens de versnelling voelen en daarnaast ook meer afvalt met toenemende afstand van hen hun kaak ............ .de dit alles en nog veel meer zou het niet weten als je gewoon op zondag een wandeling rond de kerktoren gaat verder met de vers gewassen klassieke auto's in de zon.

  • Sorry voor de typfout, TOM !!

 • Ik denk dat Tom ons uit het reservaat wil lokken en ons wil provoceren.
  Voor mij heeft de 9000 zijn aantrekkelijkheid niet verloren sinds 28 jaren en na het rijden in andere auto's ben ik altijd blij als ik in mijn 9000 zit.

  Natuurlijk, op de leeftijd van sommige componenten hebben overschreden hun vervaldatum. Ik weet dat ook met de licht- en klimaatrelais, of uitgeputte koolborstels op de binnenventilator. Maar dit zijn pinda's in vergelijking met moderne auto's. Als je luistert naar hoe vaak een klimaatrelais schakelt, is de levensduur fenomenaal! Om nog maar te zwijgen over de bruikbaarheid van het dagelijks leven, ik ken de scènes in de bouwmarkt (ook met trailer). De looks zijn geweldig.

  Voor mij (met 195 cm) zijn de stoelen nog steeds de maat van dingen, omdat niemand het kan krijgen. De lederen stoelen in de 902 zijn ook top. Als ik een zware dag in de tuin of iets dergelijks heb achter me en aan de achterkant logt ik in om een ​​uur lang te ontspannen 9000 of 902. Ik zeg altijd therapiereis! Helpt me echt.
  Eén been vorige week was 900 Km, ik ben moe maar uitgeput.
  Op de eerste paar meter in de winter denk ik soms ook, oude auto. Zodra alles op bedrijfstemperatuur is, zijn de geluiden verdwenen en is de wereld in orde.

  • Als dat zo is, zou mijn operatie succesvol zijn. De rugpijn, maar blijf. Wat zit er misschien in een bijna 20 jaar oude auto ja, en waarschijnlijk meer op mijn nog oudere rug.

   • Dat is jammer omdat het de hele reis bederft. Staat dat in je andere 9000 (bijvoorbeeld de mooie blauwe Anni) op ​​die manier?

    • Niet echt. In het nachtblauw is alles beter, hoewel het (eigenlijk) dezelfde stoelen zijn. Het aantal kilometers is vergelijkbaar, beide zijn op dezelfde dag in Trollhättan gebouwd. En nog comfortabeler voel ik de oude pluche stoelen in de CS.

     • Daar zijn ze weer, de verschillende karakters van de 9000 die je enige tijd geleden hebt beschreven. De beige stoelen zijn van ELMO en de zwarte van BoW, is dat misschien de reden? Hebben deze leveranciers de hele stoel (stoffering) gebouwd of alleen de lederen bekleding geleverd? Ik merk ook een verschil met mijn twee, maar hij maakt niet zo'n negatieve indruk op mij. Ik heb het altijd naar de hogere kilometerstand van BoW-stoelen geduwd, maar dat is het misschien niet.

     • GM verkocht de productie van Saab-stoelen aan Lear in de vroege 90-jaren. De toenmalige maakte alle stoelen van Saab naar 2011 in Trollhättan.

      ELMO speelt in een andere competitie dan BoW, wat al opvalt in een directe vergelijking. ELMO leer is luxe, BoW zeer goed leer maar veel minder waardevol. De stoelen zelf moeten identiek zijn. Je kunt echter verschillen in de Saab-waanzin in de 90-jaren ook niet uitsluiten.

 • Het oranje LampControl-onderdeel in de relaiskast is gewoon geen relais, alleen elektronica.
  En er zijn slechts "koude" soldeerverbindingen (connectorkaart met elektronische kaart).
  Ik heb althans 5x dergelijke eigenaardigheden opgelost.
  Als u al weet voordat u dure reserveonderdelen koopt.
  Groet SAAB 9-5 2.3t-stuurprogramma Klaus

  • Misschien moet je het zo zeggen: gooi niets weg, want een reparatie is de moeite waard. En als het gewoon opnieuw solderen op het bord is?

   • Juiste Tom,

    opnieuw solderen is (voor mij) geen probleem.
    U hoeft alleen maar de probleemoplossing uit te voeren, bijvoorbeeld wanneer het grootlicht aan één kant niet werkt.
    Zoek een juiste auto, maar het is de moeite waard om fouten te vinden.
    En vervolgens geventileerde voorstoelen om te installeren en draad etc.

    Groet SAAB 9-5 2.3t-stuurprogramma Klaus

 • Ik zou het aan de staat binden. als ik in de winter een Youngtimer rijd. Hoe beter de conditie, hoe minder ik daartoe geneigd zou zijn. Of, met andere woorden, hoe waardevoller de SAAB, hoe meer ik hem in de ondergrondse parkeergarage zou achterlaten.
  Als ik naar de stemming kijk, is dat niet de mening van de meerderheid

 • Hi Tom

  Ik ben verbaasd dat er geen defecten meer zijn opgetreden. Op zichzelf is zo'n 9000er de perfecte cast voor gebruik in de winter. Veel ruimte, comfortabel reizen, voorwielaandrijving, Zweeds ontwerp (Calix) ... en toch heb ik mijn 9000er-winterbedrijf voor het eerst gespaard en ben ik ermee begonnen in mijn eerste jaar van eigendom. In de volgende 2-weken zal de 9000er zijn weg terug vinden naar de weg en ik hoop dat de winterstop hem geen pijn deed ... Ik weet het niet zeker, als na 5 nog maanden alles zal zijn zoals het zou moeten zijn of als het zal zijn veel kleurrijke lampen schijnen ... eigenlijk, zo'n 9000er is inderdaad een langeafstandsauto ...

  • Ik heb er alle vertrouwen in. Onze 9k in de hangar zijn slechts sporadisch verplaatst en vinden dat niet erg. De elektronica is robuuster dan je zou verwachten. Ik hou mijn vingers gekruist voor de start van het seizoen!

 • Hallo

  Bedankt voor het eerlijke en uitgebreide rapport.

  Ik denk ook dat zeldzame of hoogwaardige Saab niets te zoeken hebben in de winter.

  Eigenlijk is elke Saab bescherming waard, maar zoals andere mensen voor me hebben geschreven, voelt Saab zich bijzonder comfortabel met ijs en sneeuw.

  Ik drijf zelf een 98 9-3 in dagelijks gebruik. Het is een 2,0i met mijn eigen geconverteerde Aero-interieur.
  Een paar jaar geleden, in december, werd ik door een vreemdeling op een parkeerplaats geroepen over hoe ik dat kon doen. Hij was van mening dat de Oude Zweed te slecht was voor de winter.
  Dus hier zijn de meningen.
  Ik kan de ervaringen van Tom volledig delen. Alleen degenen die de motorkap graag ventileren en een beetje vies zijn, moeten Youngtimer besturen. Natuurlijk lijdt de schoonheid ook in de loop der jaren.
  Daarom is mijn mening: als je Aero te slecht is voor de winter, koop dan een eenvoudig uitgeruste allrounder en je krijgt saabig door de winter.

  PS Michelin Alpine zijn de beste winterslippers voor de Saab.

 • Als u meerdere Saab bezit, is het misschien verstandig om een ​​van hen toe te wijzen aan de winterdienst. Anders smeek ik om de zoutvrije tijd om de waarde van de lichamen te behouden. Mijn twee H-platen zien niet eens nat! Deze strategie helpt me het merk op straat te houden, omdat de winter meer vatbaar is voor ongelukken. Als Borgward of bestuurders van andere verloren merken hun auto's in de winter consequent hadden verplaatst, waren ze vandaag vrijwel allemaal al uitgestorven.

 • Wil je skiën of rijden in de winter?
  Beide!

  Ik heb een 9000 die al sporen van de jaren heeft laten zien toen ik hem kocht. Het is technisch onderhouden en beschermd tegen verdere verslechtering indien mogelijk (voor zover dat mogelijk is bij een quasi-exclusieve winterbesturing) - en wordt aangedreven als een winterwagen.
  De andere - bijna als nieuw - 9000 moest zelfs bij de eerste eigenaar geen zout verduren en ik zal hem zoveel mogelijk sparen. Evenals de converteerbare en de klassieke auto's.

  Als je bedenkt wat een nieuwe auto kost, zou het alternatief voor winter en zomer Youngtimer waarschijnlijk nog steeds het goedkopere (omdat verlies van waardevrije) alternatief zijn. En hoe veel duurzamer ook. De middelen die een nieuwe auto tijdens de productie verbruikt, moeten door een jongentimer in de fabriek worden afgelegd.
  En als het dan net zo betrouwbaar is in gebruik als in dit rapport (wat ik volledig uit ervaring kan bevestigen), lijkt deze optie mij de enige logische, althans voor mij!

  groeten
  Gerald

 • Een 9000er voor mij was de beste die Saab Man heeft gebouwd.
  Geweldig, geweldig om te rijden. en altijd klaar voor actie. Deze auto's kunnen en moeten goed worden onderhouden, maar kunnen het hele jaar door worden gereden. Wat zou worden gezegd over leer is synoniem 100% correct. Nooit heeft Man zo'n Kwalitaet-leer meer gebruikt.

Reacties zijn gesloten.