Saab youngtimer in de winter. Een zelf-experiment (2 / 2)

Iedereen die een oude auto verplaatst, moet een zekere tolerantie hebben en bereid zijn om kleine defecten zelf te repareren. Een Saab youngtimer heeft ook enkele verrassingen in petto, vooral als deze in het dagelijks leven wordt gebruikt.

Anna in de winter. De Saab houdt van sneeuw en ijs

De gebreken zijn opvallend.

De eerste weken zijn voorbij Anna-project onproblematisch. Nou, op de een of andere manier vraag ik me af wat ik hier doe. Ik weet niet zeker of oude enthousiaste auto's ook in de winter op de weg horen. Maar ik zou dat nooit toegeven aan familie en vrienden die het project wantrouwen.

De 9000 lijkt aan mijn kant te staan. Hij vecht goed totdat de defecte duivel verschijnt. Eerst komt er een motor met centrale vergrendeling naar buiten. Niet 100%, maar af en toe en vaker. Gesloten of niet - dat is de vraag.

Ik hou niet van de spellen en ik haat het als iets niet werkt. Dus ik vervang het defecte onderdeel. Dit gaat snel en kan ook door leken worden gedaan. Instructies volgen binnenkort op de blog.

Een paar dagen later komt het volgende defect als een verrassing. Als het grootlicht is geactiveerd, licht het rood op in het pictogram. Rood is niet goed denk ik. Maar het grootlicht doet wat het moet. Het gloeit. Goed dan.

De game herhaalt de Saab een paar dagen met mij. Rood pictogram. Maar geweldig grootlicht.

Ik begrijp niet wat mijn auto van me wil en mijn auto begrijpt niet waarom ik niet reageer. De 9k verliest zijn geduld met mij en radicaliseert zichzelf. Een koplamp gaat eindelijk uit, maar alleen in de grootlichtmodus. Het dimlicht blijft werken.

Waarom is het? Goedkope koplampen, kapotte gloeilamp? Nee, de lampmodule is defect en zal worden vervangen. Sindsdien is er stilte en gaat de Saab door alsof er niets gebeurd is.

Saab en koud en sneeuw

De winter brengt een aantal echt koude dagen. De temperatuur zakt soms onder de min 10 graden Celsius. Dat maakt helemaal geen indruk op de oude Saab. Maar integendeel. De turbo houdt van koude lucht en je hebt het gevoel dat de Saab de Zweed laat rondhangen. Meestal hangt het aan de Calix bijverwarming en begint dan speels. De automatische airconditioning blaast de eerste meters een zacht briesje, beter kan het niet. Alleen de stoelverwarming heeft enige tijd nodig voordat de warmte voelbaar is. In de 9000 werd nog goed dik leer gebruikt. Dat heeft ook nadelen.

Op zulke dagen kraakt de 9k in het hoofdgestel en voelt men zijn leeftijd. Maar tractie op sneeuw is een klasse apart. Het motor- en transmissiepakket, dat compact op de aandrijfas rust, zorgt voor een goede voorwaartse beweging. Zonder elektronische helpers onderweg. de Saab houdt van besneeuwde, overzichtelijke wegen. Hij is door en door Zweed.

Saab en veelzijdigheid

De 9000 komt uit een andere tijd waarin auto's werden gebouwd voor doeleinden en niet om ijdelheden te bevredigen. Hij bederft met ruimte zonder einde. Je kunt comfortabel reizen met 4 vrienden en bagage, en je kunt de kofferbak zo vol laden in de ijzerhandel dat SUV-bezitters groen van jaloezie zijn. En, in tegenstelling tot gesimuleerde terreinwagens, kunt u echte aanhangwagens trekken. Geen klein bouwspeelgoed, maar spullen voor echte mannen. Wat zorgt voor opschudding als je op pad gaat met een youngtimer en een tweeasser, volgeladen met meubilair. Of vervoer gewoon een hoop grind.

De Saab kan 1.8 ton trekken, en dat doet hij met vlag en wimpel. De afneembare trekhaak af fabriek is kinderspel als je eenmaal door het systeem hebt gekeken - of de instructies onder de reservewielafdekking hebt gevonden.

Youngtimer in de winter. Ja of nee?

Een oude auto is en blijft een oude auto. Niettemin was hij betrouwbaar, zonder ernstige gebreken. Maar na 400-kilometers in de 9000 doet mijn rug pijn. Omdat ik niet langer 20 ben en de Saab bijna 20 is. En ik voel dat de Saab veel van zijn magie verliest wanneer hij dagelijks wordt gebruikt. De aantrekkingskracht van het bijzondere gaat verloren wanneer je elke dag een auto gebruikt. Bovendien is hij, na maanden in zelfexperiment, voor mij een te slechte winterauto. Ik vrees voor zijn metal als ik in een hectische rush vastloop.

Aan de andere kant werden auto's zoals de 9000 gebouwd om te rijden. Niet alleen bij goed weer, maar ook voor dagelijks, robuust gebruik. Om een ​​product zo lang mogelijk te gebruiken, te onderhouden, is het behoud van hulpbronnen en geleefde duurzaamheid. En buiten de mainstream, die ons iets anders wil vertellen.

Hoe zie je de lezers op de blog? Moet Youngtimer onderweg zijn in de winter, of zouden ze beter af zijn in droge hallen? Ik kijk uit naar de antwoorden.

Saab youngtimer in de winter. Kan dat?

 • Yes! Omdat ze daarvoor zijn gebouwd. (76%, 132 Stemmen)
 • Nee! Oud metaal moet worden opgeslagen. (24%, 41 Stemmen)

Totaal stemmen: 173

Laden ... Laden ...

26 gedachten over 'Saab youngtimer in de winter. Een zelf-experiment (2 / 2)"

 • Een 9000er voor mij was de beste die Saab Man heeft gebouwd.
  Geweldig, geweldig om te rijden. en altijd klaar voor actie. Deze auto's kunnen en moeten goed worden onderhouden, maar kunnen het hele jaar door worden gereden. Wat zou worden gezegd over leer is synoniem 100% correct. Nooit heeft Man zo'n Kwalitaet-leer meer gebruikt.

 • Wil je skiën of rijden in de winter?
  Beide!

  Ik heb een 9000 die de sporen vertoonde van de jaren dat ik hem kocht. Hij is technisch onderhouden en zoveel mogelijk beschermd tegen verdere achteruitgang (voor zover dit mogelijk is met bijna uitsluitend wintergebruik) - en gereden als een winterauto.
  De andere - bijna zo goed als nieuwe - 9000 heeft waarschijnlijk geen zout van de eerste eigenaar gehad en dat zal ik hem zoveel mogelijk besparen. Net als de cabrio's en klassieke auto's.

  Als je bedenkt wat een nieuwe auto kost, zou het alternatief voor winter en zomer Youngtimer waarschijnlijk nog steeds het goedkopere (omdat verlies van waardevrije) alternatief zijn. En hoe veel duurzamer ook. De middelen die een nieuwe auto tijdens de productie verbruikt, moeten door een jongentimer in de fabriek worden afgelegd.
  En als het dan net zo betrouwbaar is in gebruik als in dit rapport (wat ik volledig uit ervaring kan bevestigen), lijkt deze optie mij de enige logische, althans voor mij!

  groeten
  Gerald

 • Als u meerdere Saab bezit, is het misschien verstandig om een ​​van hen toe te wijzen aan de winterdienst. Anders smeek ik om de zoutvrije tijd om de waarde van de lichamen te behouden. Mijn twee H-platen zien niet eens nat! Deze strategie helpt me het merk op straat te houden, omdat de winter meer vatbaar is voor ongelukken. Als Borgward of bestuurders van andere verloren merken hun auto's in de winter consequent hadden verplaatst, waren ze vandaag vrijwel allemaal al uitgestorven.

 • Hallo

  Bedankt voor het eerlijke en uitgebreide rapport.

  Ik denk ook dat zeldzame of hoogwaardige Saab niets te zoeken hebben in de winter.

  Eigenlijk is elke Saab bescherming waard, maar zoals andere mensen voor me hebben geschreven, voelt Saab zich bijzonder comfortabel met ijs en sneeuw.

  Ik drijf zelf een 98 9-3 in dagelijks gebruik. Het is een 2,0i met mijn eigen geconverteerde Aero-interieur.
  Een paar jaar geleden, in december, werd ik door een vreemdeling op een parkeerplaats geroepen over hoe ik dat kon doen. Hij was van mening dat de Oude Zweed te slecht was voor de winter.
  Dus hier zijn de meningen.
  Ik kan de ervaringen van Tom volledig delen. Alleen degenen die de motorkap graag ventileren en een beetje vies zijn, moeten Youngtimer besturen. Natuurlijk lijdt de schoonheid ook in de loop der jaren.
  Daarom is mijn mening: als je Aero te slecht is voor de winter, koop dan een eenvoudig uitgeruste allrounder en je krijgt saabig door de winter.

  PS Michelin Alpine zijn de beste winterslippers voor de Saab.

 • Hi Tom

  Ik ben verbaasd dat er geen defecten meer zijn opgetreden. Op zich is een 9000 perfect geschikt voor gebruik in de winter. Veel ruimte, comfortabel reizen, voorwielaandrijving, Zweedse constructie (Calix) ... en toch was ik de eerste die mijn 9000er winterbedrijf opsloeg en in de winter bracht in mijn eerste jaar van bezit. In de komende 2 weken zal de 9000 zijn weg weer op de weg vinden en ik hoop dat de winterstop hem geen schade heeft berokkend ... Ik weet niet helemaal zeker of alles nog naar behoren werkt na 5 maanden inactiviteit of dat het voorlopig is veel kleurrijke lampen lichten op ... eigenlijk is een 9000 een auto voor langeafstandsvervoer ...

  • Ik heb er alle vertrouwen in. Onze 9k in de hangar zijn slechts sporadisch verplaatst en vinden dat niet erg. De elektronica is robuuster dan je zou verwachten. Ik hou mijn vingers gekruist voor de start van het seizoen!

 • Ik zou het aan de staat binden. als ik in de winter een Youngtimer rijd. Hoe beter de conditie, hoe minder ik daartoe geneigd zou zijn. Of, met andere woorden, hoe waardevoller de SAAB, hoe meer ik hem in de ondergrondse parkeergarage zou achterlaten.
  Als ik naar de stemming kijk, is dat niet de mening van de meerderheid

 • Het oranje LampControl-onderdeel in de relaiskast is gewoon geen relais, alleen elektronica.
  En er zijn "koude" soldeerpunten (connectorbord met elektronicabord).
  Ik heb althans 5x dergelijke eigenaardigheden opgelost.
  Als u al weet voordat u dure reserveonderdelen koopt.
  Groet SAAB 9-5 2.3t-stuurprogramma Klaus

  • Misschien moet je het zo zeggen: gooi niets weg, want een reparatie is de moeite waard. En als het gewoon opnieuw solderen op het bord is?

   • Juiste Tom,

    opnieuw solderen is (voor mij) geen probleem.
    U hoeft alleen maar de probleemoplossing uit te voeren, bijvoorbeeld wanneer het grootlicht aan één kant niet werkt.
    Zoek een juiste auto, maar het is de moeite waard om fouten te vinden.
    En vervolgens geventileerde voorstoelen om te installeren en draad etc.

    Groet SAAB 9-5 2.3t-stuurprogramma Klaus

 • Ik denk dat Tom ons uit het reservaat wil lokken en ons wil provoceren.
  Voor mij heeft de 9000 zijn aantrekkelijkheid niet verloren sinds 28 jaren en na het rijden in andere auto's ben ik altijd blij als ik in mijn 9000 zit.

  Natuurlijk, op de leeftijd van sommige componenten hebben overschreden hun vervaldatum. Ik weet dat ook met de licht- en klimaatrelais, of uitgeputte koolborstels op de binnenventilator. Maar dit zijn pinda's in vergelijking met moderne auto's. Als je luistert naar hoe vaak een klimaatrelais schakelt, is de levensduur fenomenaal! Om nog maar te zwijgen over de bruikbaarheid van het dagelijks leven, ik ken de scènes in de bouwmarkt (ook met trailer). De looks zijn geweldig.

  Voor mij (met 195 cm) zijn de stoelen nog steeds de maat van dingen, omdat niemand het kan krijgen. De lederen stoelen in de 902 zijn ook top. Als ik een zware dag in de tuin of iets dergelijks heb achter me en aan de achterkant logt ik in om een ​​uur lang te ontspannen 9000 of 902. Ik zeg altijd therapiereis! Helpt me echt.
  Eén been vorige week was 900 Km, ik ben moe maar uitgeput.
  Op de eerste paar meter in de winter denk ik soms ook, oude auto. Zodra alles op bedrijfstemperatuur is, zijn de geluiden verdwenen en is de wereld in orde.

  • Als dat zo is, zou mijn operatie succesvol zijn. De rugpijn, maar blijf. Wat zit er misschien in een bijna 20 jaar oude auto ja, en waarschijnlijk meer op mijn nog oudere rug.

   • Dat is jammer omdat het de hele reis bederft. Staat dat in je andere 9000 (bijvoorbeeld de mooie blauwe Anni) op ​​die manier?

    • Niet echt. In het nachtblauw is alles beter, hoewel het (eigenlijk) dezelfde stoelen zijn. Het aantal kilometers is vergelijkbaar, beide zijn op dezelfde dag in Trollhättan gebouwd. En nog comfortabeler voel ik de oude pluche stoelen in de CS.

     • Daar zijn ze weer, de verschillende karakters van de 9000 die je enige tijd geleden hebt beschreven. De beige stoelen zijn van ELMO en de zwarte van BoW, is dat misschien de reden? Hebben deze leveranciers de hele stoel (stoffering) gebouwd of alleen de lederen bekleding geleverd? Ik merk ook een verschil met mijn twee, maar hij maakt niet zo'n negatieve indruk op mij. Ik heb het altijd naar de hogere kilometerstand van BoW-stoelen geduwd, maar dat is het misschien niet.

      • GM verkocht de productie van Saab-stoelen aan Lear in de vroege 90-jaren. De toenmalige maakte alle stoelen van Saab naar 2011 in Trollhättan.

       ELMO speelt in een andere competitie dan BoW, wat al opvalt in een directe vergelijking. ELMO leer is luxe, BoW zeer goed leer maar veel minder waardevol. De stoelen zelf moeten identiek zijn. Je kunt echter verschillen in de Saab-waanzin in de 90-jaren ook niet uitsluiten.

 • Hallo Tim,

  bedankt voor je interessante verslag over "Anna" ...... .. natuurlijk zijn de 9000 en alle andere youngtimers gebouwd om ze elke dag te gebruiken ...... Ik ben blij met de veelzijdigheid van mijn " zilvervisje"......eenmaal met 2016 km/u, cruisecontrol en onder de 9000 ltr. Verbruik en dan de wendbaarheid van de “echte turbo”, als de collega’s van de TDI groep weer in mijn koffer zitten en hun “koplamp knipperlicht test” doen al gaat het net voor mijn neus niet door en kan ik dan gewoon voel het bij het accelereren in de juiste verkeersomstandigheden hoe je mond verder zakt naarmate de afstand groter wordt ………… . Dat en nog veel meer zou je niet kunnen ervaren als je alleen maar een rondje om de kerktoren rijdt in de zon met de pas gewassen youngtimer op zondag.

  • Sorry voor de typfout, TOM !!

 • Waarom zouden normale utility-cars zoals een Saab 900 en 9000 of 9-3 en 9-5 in de winter niet-actief zijn?
  Dan zie je nog minder Saab op straat, op een bepaald moment alleen tijdens vergaderingen. Met een sonnet is logisch vanwege het niet zo goede dagelijks leven en zijn echte zeldzaamheid. Maar al een 99 is een geweldige winterauto.

  Houd de Saab de laatste jaren zoveel mogelijk op de weg waar auto's met verbrandingsmotoren nog steeds zijn toegestaan ​​en betaalbaar zijn om te onderhouden. Dat zal er in 20 jaar anders uitzien, er zullen steeds meer elektrische auto's rijden.
  Wacht niet tot je Saab alleen museumstukken zijn maar gebruik nu de tijd.

  • Op dit moment vertoont de stemming een duidelijke trend voor winteractiviteiten.

 • Hallo Tom en beste Saab-gemeenschap, Allereerst is het geweldig om in de winter met de 9000er te rijden. Als ik het ook met de mijne zou doen, maar aangezien het al als plaatwerk is opgeknapt, durf ik dat alleen in de zoute tijd te doen. Maar ik rijd het hele jaar door een 9-5 Aero SC uit 2002, zo gloednieuw is hij niet meer. In ieder geval ben ik een voorstander van het besturen van oude voertuigen (zo lang mogelijk Saabs) om bekende redenen…. Dus blijf doorgaan…. veel groeten uit Thüringen

 • Een geweldig artikel, geweldig!
  Omdat je enthousiast wordt over meer jonge, oude en nieuwe timer.

 • Hi Tom,

  Ik rijd alleen 9000er in de winter en kan me niets beters voorstellen.

  Voor mij vliegt de charme niet, ook al had mijn 91er CC me deze winter gesloten vanwege een ijzige deurslot. Op dit moment vloekte ik nogal, maar na het ontdooien werden alle sluizen opgevangen. Ik zou vóór de winter moeten stoppen.

  En voor de LampControl zeg ik alleen dat er in de moderne auto's veel meer elektronica zit, die kan falen. Dat zeurt bijna op een hoog niveau.

  Florian

  • Dat jammert op een extreem hoog niveau

 • Heel goed geschreven! Dat spreekt uit mijn hart ... Een 9000 is een gave auto en dat zal hij altijd blijven.

 • Een Youngtimer verliest zijn aantrekkingskracht als je hem dagelijks rijdt. Of niet. Ik heb Saab al jaren in 25 gereden, van 99er naar 900, 9000, 9-3 naar 9-5. Ik reed ook 2 Winter 9000er en ik moet toegeven dat je soms naar het leven kijkt door de roze Saab-bril. Maar een 9000er is meer dan een auto. Nooit was een winterauto zo leuk als mijn 96er 9000 2.0 doen met de Hirsch-controller. 286 tkm, velours stoelen met grote zijdelingse steun en perfecte stoelverwarming, koppel om te grijnzen. Geen belasting lussen zoals een nieuwe Golf. Het was een fijne winter. Een erg mooi.
  Ondertussen is een 2002er 9-3er hem geslaagd. 185 PS, 240 tkm, een "GM". Nee, het is geen 9000er, maar een geweldige auto. Hij vergezelt me ​​elke dag, zonder af te wijken en me een gevoel van welzijn te geven zoals alleen een Saab dat kan. Ik weet niet hoe hij het doet, maar hij doet het. En ik kan alleen maar zeggen dat hij niet verliest, maar steeds aantrekkelijker wordt naarmate je hem meer raakt. Hij was ook gebouwd als een auto en ik ben blij dat hij mijn ijdelheden niet bevredigt. Omdat hij het oppervlak niet bekrast, maar me diep in het hart raakt. Dag na dag. Ik ga nu kapot omdat ik nu meteen moet gaan. En ik kijk er naar uit. En hoe. Saab: meer dan een auto!

Reacties zijn gesloten.