Saab youngtimer in de winter. Een zelf-experiment (1 / 2)

1 november 2016 kwam net zo plotseling als elk jaar op 24 december ... Het was gewoon ongunstig dat de exacte meerderheid van mijn Saabs precies op die datum de winterkwartieren binnenkwamen - en er was maar één auto met een geldig kenteken in de carport.

Saab 9000 in de winter

Niet dat ik deze situatie niet op mijn weg zag komen. En het is niet dat er geen keuze was voor jongere Saabs als een alternatief waarvoor ik me gewoon moest aanmelden. Maar andere dingen eisten meer aandacht en plotseling was hij daar, de 1. November.

En er was maar één Saab 9000 in de tuin.

Onze Anna-project, Bouwjaar 1998. In een youngtimer de winter door? Waarom niet, hoorde ik mezelf zeggen, en in een reflex antwoordden Saab-vrienden dat de 9ooo te goed was voor het koude seizoen. Een 9000! Van alle dingen! Jarenlang gedenigreerd als Fiat, de klassieke winterauto van de gemeenschap bij uitstek. En plotseling is er medelijden. De tijden zijn veranderd.

Met goedkope winterbanden door het koude seizoen.

Ik ben een bekende fan van Michelin. Op al mijn Saabs zijn, zonder uitzondering, de banden van de Fransen verzameld, uit pure overtuiging en vele jaren ervaring. Maar ik heb weinig tijd in november, een opwindend en veeleisend project zat in de startblokken, dus de bandenkeuze moet snel zijn.

Ik vind Kumho-winterbanden op een bekend portaal. Goedkope banden om zelf uit te proberen, de winter door met een youngtimer. Bijna € 50,00 per stuk, ik ben niet zo goedkoop op pad geweest sinds ik mijn eerste set winterbanden kocht op 18-jarige leeftijd. In onze hangar krijg ik een setje aluminium velgen en vang de lelijkste set velgen die we hebben. 5 meter verder, op een velgrand, staan ​​geweldige 9000 turbovelgen. Maar dat zie ik pas de volgende dag en ik ben boos op mezelf.

Een paar honderd meter van de hangar is een werkplaats die altijd helpt als een Saab snel rijklaar gemaakt moet worden of als er olie ververst moet worden. Ze monteert de banden, en zodra ik de 100 oppak voel ik de trillingen van afkeuring vanwege mijn goedkope aankoop. De banden zijn op zich niet slecht, zegt de werkplaatsmeester. Maar ik zal er geen plezier mee hebben. Punt.

En zo is het. De Kumhos rijden als stenen, maar doen hun werk. Ze bieden een goede tractie in sneeuw en gedrag in natte omstandigheden is acceptabel. Maar de remweg wordt langer en het rijcomfort staat buiten kijf. Kortom: de banden, gecombineerd met de lelijke velgen, zullen mijn plezier de hele winter bederven.

Saab Youngtimer op lange afstand thuis.

Een Saab is een Saab. En een Saab is een langeafstandsvoertuig. Altijd geweest, en dit geldt vooral voor de 9000. Het is koud, het is nat. En dan? De stoelverwarming wordt warm, de airconditioning is perfect en beter dan in sommige moderne auto's. De stoelen zijn voldoende comfortabel, en als ik de cruise control op de aanbevolen snelwegsnelheid instel, voorspelt de boordcomputer de actieradius die Frankfurt - Trollhättan en verder mogelijk maakt.

De Saab rolt relatief stil rond. De legendarische 2.3 liter turbo heeft krachtreserves in overvloed. Autobahn en Saab 9000, dat past gewoon.

De 9k is gebouwd om te reizen. In de stad irriteert hij me. Zoals alle grote sedans die in de jaren 80 zijn ontworpen, heeft het een verkwistende keerkring. Af en toe rijden met de 9000 neigt ertoe het probleem te negeren. Maar het is al maanden mijn exclusieve auto. En dat is wanneer het plezier stopt. Lange afstanden ja, binnensteden indien mogelijk niet.

Saab 9000 en licht en visie.

In de winter speelt licht een grote rol. De 9k heeft als een oude auto H1-licht, wat overeenkomt met de verlichtingstechnologie uit de Bronstijd. Niettemin, de opbrengst is verbluffend. De bakvormige koplampen, in combinatie met de grote reflectoren, zijn precies wat een goede H1-koplamp moet hebben.

De koplampen zijn ook nieuw. Nieuwe brillen, nieuwe reflectoren maken het verschil met de oude, geperforeerde lenzen en matte reflectoren die veel voertuigen na 20 jaar hebben. Helaas zijn de goede originelen van Hella al lang uitverkocht, er zijn alleen replica's over. Deze gaan geen 20 jaar mee, maar brengen licht, zichtbaarheid en veiligheid voor een eerlijke koers. (Orio artikelnummer 32019340 en 32019341)

De eerste paar weken doen Anna en ik het goed. De Saab doet wat hij moet doen, hij is veelzijdig en ik ontdek zijn vaardigheden. Maar dan vallen de gebreken op en het roept de vraag op of men een oude Saab in de winter echt moet verplaatsen. Wordt voor een deel 2 voortgezet.

13 gedachten over 'Saab youngtimer in de winter. Een zelf-experiment (1 / 2)"

 • blanco

  We hebben de afgelopen winter veel verse sneeuw gehad (het heeft de hele dag en nacht bijna permanent gesneeuwd) en Ik gunde mezelf het plezier van het maken van een "verse sneeuw-testrit" met mijn 2 auto's, 's nachts van ongeveer middernacht tot 0 uur op vrijgemaakte en gesloten kamers. praktisch lege zijstraten in onze provincie:
  De 9k 2,3 FP turbo (meer dan 200 pk) was veilig u. rustig op straat (zelfs 100-120 km / u waren helemaal geen probleem - had ik al gezegd lege straten?), voorzichtig gas geven en. dan in de 4e / 5e Aandrijfwerk, verwarming aangenaam warm, geweldig geluid (ik heb het originele topsysteem met cassette / cd en losse versterker) en comfortabele stoelen - ik had uren kunnen rijden door stuifsneeuw en de besneeuwde nacht ...
  De 9k heeft iets dat in modern Duits "cocooning" wordt genoemd - je voelt je gewoon veilig
  (Er is bijna niet meer met de stijlvolle dozen van vandaag -> informatie-overkill)

  Wie is er nog steeds geïnteresseerd:
  Het testvoertuig daarna was een oude SLK (R170), met 2,3-compressor zeer vergelijkbaar gemotoriseerd, maar vanwege elektronische problemen waren alle veiligheidsvoorzieningen (ESP, BAS, enz.) Mislukt, zelfs ABS had hij niet meer:
  een schril contrast met de 9k, ik moest heel voorzichtig zijn dat hij op de weg bleef, een beetje te veel gas - zelfs op 4.5.6/XNUMX/XNUMX. Gang! - u. hij wilde oversteken, maar had veel plezier met het driften op de parkeerplaats van een supermarkt!

  Met de 9k kon dat ook op de parkeerplaats, maar dan alleen met handrem en dergelijke. Lang niet zo elegant -> duidelijk veiligere voorwielaandrijving
  Ik moet echter toegeven dat ik heel blij was dat ik de SLK ongedeerd naar huis heb gebracht, nou ja, soms heb je nog een test van moed nodig met meer dan 50 ... ;-))

  Onderwerp licht u. Volwassen van de bestaande opmerkingen:
  Heb Osram H9 Night Breaker in de 96k (EZ 1) - maak beter licht dan de oude xenons in mijn SLK!
  Echter, de moderne koplampen zijn het enige waar ik de auto's van vandaag om benijden, goede zichtbaarheid is belangrijk

  Het onderwerp banden is m. E. volledig overschat:
  Ik rijd op beide auto's (nu in de winter) minstens 10 jaar oude winter slippers, ik weet niet welk merk, het maakt me niet uit,
  "klanttijden" zouden zeker beter zijn met goede, nieuwe banden, maar we zijn geen coureurs ;-))
  zijn allemaal op tijd vertraagd u. uit een curve ben ik ook de laatste decennia niet uitgekomen
  en vandaag kon ik op de A9 de allernieuwste E-Klasse (echt lelijk) bijhouden tot 200 ...

  Beste Saab-groeten

  Oliver

 • blanco

  Hi Tom,
  Ik denk dat je je plezier met de goedkope banden zelf hebt verpest. Ik heb altijd weinig plezier gehad met Michelin's winterbanden en heb ze zo kort mogelijk gereden. Onaangename banden maken geen plezier op 900 / 9000!
  Nu rij ik op Joe sinds goede 60TKm Vredestein Quatrac 3 (ze waren nieuw bij de aankoop, dus ga) en ik ben er super blij mee. Verbruik, rijcomfort en slijtage minstens op Michelin-niveau. Omdat deze winter weer grotendeels bij ons was, heb ik ze doorgereden, oké. Na de goede ervaringen die ik heb opgedaan voor de Talladega Quatrac 5, die het ook erg goed doen. Vooral de zachtheid in de Quatrac is geweldig.

  Bij de vrouwen en de 9k lijken er uitzonderingen te zijn. Toen ik thuiskwam na het wilde ongeluk met de gebogen Joe, stond mijn vrouw ervoor en de tranen liepen weg! Ik was verrast.

  Maar dat klopt, stadsverkeer is nooit echt leuk geweest met een 9km, ze willen lopen ...
  We hebben net een rondreis gemaakt door Italië, 3200Km met veel snelweg, maar ook bergen, Italiaanse oude stadsstraten en landweggetjes, dus hij was weer in zijn element. Alles was superaangenaam om te rijden - thuis op lange reizen!

  • blanco

   Dat klopt. De goedkope banden waren een bewust risico. Een zelfexperiment voor onze lezers, om zo te zeggen. Ik was echter verrast dat ze zich zo ongemakkelijk voelen. Volgende week raakt de 16 ″ Michelin de 9k, dan komt de wereld weer goed 🙂

 • blanco

  Cool rapport. We rijden ook onze 9000 Anni van 1997 in de winter. Als je iets preventiefs met roest doet en in het voorjaar een ondervloer wast, zie ik geen probleem. Hij maakt beslist plezier en het belangrijkste ding voelt veilig.

 • blanco

  In de sneeuw is de 900 veel beter dan de 9000. Maar zonder sneeuw is de 9k simpelweg ongecompliceerd in het dagelijks leven.
  Ik deel absoluut uw beoordeling van de stad en de lange afstand. Autorijden in de stad is simpelweg helemaal niet leuk. Niet bij de 900, veel minder bij de 9000 en de 9-5 is nog onhandiger. Maar voor de stad zijn er metro's, fietsen en schoenzolen ... dus dat is niet erg.
  Het licht in de 9000 is niet slecht. Het zit ook niet in de pre-facelift met de H4. Ik denk dat licht over het algemeen wordt overschat - zelfs in Sneeuwwitje met zijn gezandstraalde lenzen en domme reflectoren zie ik 's nachts meer dan genoeg op kronkelende landweggetjes. In elk geval was het deze winter voldoende om niet in een wilde zwijnrot te storten ... Saab begreep het belang van een goed nachtontwerp al in de jaren 600.000. Onopvallende instrumentenverlichting, zwak gedimd, en de ogen kunnen zich aanpassen aan de duisternis.
  Dat doen ze niet met heldere instrumentenverlichting of zelfs veel heldere displays zoals in de meeste moderne auto's. Dan heb je natuurlijk meer licht buiten op straat nodig - en alle anderen verblinden ...
  Nachtpaneel is effectiever en sociaal acceptabeler dan Xenon en LED. Jammer genoeg begreep niemand behalve Saab niemand.

  Ander onderwerp:
  Hopelijk heb je de auto voor de winter bewaard ... deze dingen groeien tenslotte niet terug ...
  🙂

  • blanco

   Natuurlijk was de 9k goed bewaard gebleven. De omgeving van Frankfurt is ook niet bijzonder gevaarlijk wat het gebruik van strooizout betreft.

   • blanco

    Je bent blij!

    Ondanks de FF moet Sneeuwwitje om de drie jaar gebrand worden ... De A9 is extreem zout.

 • blanco

  Hallo Tom!

  Ik heb nu zes jaar een 9000 2.3T gereden als een winterauto.
  En als het op mij neerkomt, zal het minstens zo vaak opnieuw zijn. Ik kan me gewoon geen comfortabelere en betrouwbaardere auto voorstellen.
  Defecte? Natuurlijk is er een of ander klein defect zoals bij elke auto die wordt bestuurd. Maar strikt genomen waren er eigenlijk pinda's gezien de leeftijd van de auto (21-jaren) en de huidige kilometerstand (290tKm).
  Ik kan het alleen maar opnieuw en opnieuw zeggen: de late 9000 staat voor mij naast de late 99, de beste auto die Saab ooit heeft gebouwd.

  groeten
  Gerald

 • blanco

  Wow !!! Een Anni met minder dan 150k-kilometers. Waar vind je zoiets? Extreem cool !!

 • blanco

  Hallo Tom, ik kocht 2015 9000 als een winterauto, eerst om mijn cabriolet voor de koude en natte maanden in de garage te laten verdwijnen, maar ook om de oude droom van een zwarte 9000 te vervullen.
  Mijn conclusie: een uitstekende winterauto zonder storingen, snellere verwarming en nu veel meer dan “alleen” mijn winterauto ...

  Helaas is mijn vrouw in haar ogen niet aan het opwarmen voor deze "oude" auto en zal hij volgende winter moeten wijken voor een ander voertuig

  Overigens rijd ik met Conti-banden en ben daar zeer tevreden over ...

  LG sloop weg

  • blanco

   We delen onze ervaringen: zelfs bij ons is de 9k geen regelrechte damesauto. Maar een "oude" auto.

   • blanco

    Hallo mensen!
    Omdat ik andere ervaringen heb om te verzamelen. Onze eerste Saab was een 9000 CSE. Hij heeft het Saab-virus veroorzaakt voor mijn vrouw en mij. Ondertussen ben ik een 901 aan het restaureren en mijn vrouw kan niet wachten om hem te besturen.
    Het wordt natuurlijk maar een weekendauto, maar hij kan zeker als “daily driver” ingezet worden. Het is heerlijk om te vertragen.
    Groeten aan alle Saab-stuurprogramma's

    • blanco

     Smaken zijn anders, en dat is een goede zaak. Een 9k kan al infecteren voor Saab! Blij plezier hebben!

Reacties zijn gesloten.