Saab youngtimer in de winter. Een zelf-experiment (1 / 2)

De 1. November 2016 kwam net zo abrupt als elk jaar de 24. December ... Ongunstig alleen dat precies op deze datum, de meerderheid van mijn Saabs zich in de winterkwartieren begaf - en slechts een enkele auto met geldige goedkeuring in de carport was.

Saab 9000 in de winter

Niet dat ik deze situatie niet op mijn weg zag komen. En het is niet dat er geen keuze was voor jongere Saabs als een alternatief waarvoor ik me gewoon moest aanmelden. Maar andere dingen eisten meer aandacht en plotseling was hij daar, de 1. November.

En er was maar één Saab 9000 in de tuin.

Onze Anna-project, Jaar 1998. In de Youngtimer door de winter? Waarom niet, hoorde ik mezelf zeggen, en reflexmatig kwam van Saab-vrienden het antwoord dat de 9ooo voor het koude seizoen te goed een schande is. Een 9000! Ironisch genoeg! Al jaren verminkt als Fiat, de klassieke winterauto van de gemeenschap bij uitstek. En plotseling komt medelijden naar boven. De tijden zijn veranderd.

Met goedkope winterbanden door het koude seizoen.

Ik ben een bekende fan van Michelin. Op al mijn Saabs zijn, zonder uitzondering, de banden van de Fransen verzameld, uit pure overtuiging en vele jaren ervaring. Maar ik heb weinig tijd in november, een opwindend en veeleisend project zat in de startblokken, dus de bandenkeuze moet snel zijn.

Op een bekende site, vind ik winterbanden Kumho, Goedkope banden om zelf de winter door te brengen met een Youngtimer. Net onder 50,00 € per stuk, ben ik niet zo goedkoop geweest sinds ik mijn eerste set winterbanden kocht met 18-jaren. In mijn hangar krijg ik een set lichtmetalen wielen en krijg ik de lelijkste set wielen die we hebben. 5 op enkele meters afstand, op een velgenboom, bewaar geweldige 9000 Turbo-velgen. Maar ik zie dat alleen de volgende dag en irriteer me over mezelf.

Een paar 100 meters verwijderd van de hangar is een workshop die altijd helpt wanneer een Saab snel voorbereid moet worden of een oliewissel moet komen. Ze assembleert de banden en zodra ik de 9000 opneem voel ik de trillingen van afkeuring over mijn laaggeprijsde aankoop. De banden zijn op zich niet slecht, zegt de workshopmeester. Maar ik zal er geen plezier mee hebben. Point.

En zo is het. De Kumhos rijden als bakstenen, maar doen hun werk. In de sneeuw brengen ze een goede tractie, het gedrag in natte omstandigheden is acceptabel. Maar de remafstand is langer en het rijcomfort is buiten discussie. Kortom, de banden, in combinatie met de lelijke velgen, zullen mijn plezier de hele winter bederven.

Saab Youngtimer op lange afstand thuis.

Een Saab is een Saab. En een Saab is een langeafstandsvoertuig. Dat is het altijd geweest, vooral op de 9000. Het is koud, het is nat. Wel en? De stoelverwarming warmt op, de airconditioning is perfect en beter dan sommige moderne auto's. De stoelen zitten voldoende comfortabel, en als ik de cruise control op de rijsnelheid instelt, dan voorspelt de boordcomputerprognoses die Frankfurt-Trollhättan en nog meer.

De Saab rolt relatief rustig door het gebied. De legendarische 2.3-liter-turbo heeft krachtreserves in overvloed. Highway en Saab 9000, dat past gewoon.

De 9k is gebouwd voor de reis. Hij irriteert me in de stad. Zoals alle grote sedans die in de 80-jaren werden ontworpen, heeft het een verspillende draaicirkel. Men neigt om het probleem te negeren tijdens het slechts af en toe rijden met de 9000. Maar hij is nu al maanden mijn exclusieve auto. En uiterlijk stopt het plezier. Lange afstanden ja, binnensteden indien mogelijk nee.

Saab 9000 en licht en visie.

In de winter speelt licht een grote rol. De 9k heeft als een oude auto H1-licht, wat overeenkomt met de verlichtingstechnologie uit de Bronstijd. Niettemin, de opbrengst is verbluffend. De bakvormige koplampen, in combinatie met de grote reflectoren, zijn precies wat een goede H1-koplamp moet hebben.

Bovendien zijn de koplampen nieuw. Nieuwe bril, nieuwe reflectoren maken het verschil voor de oude, geperforeerde lenzen en matte reflectoren die veel voertuigen na 20 jaren hebben. Helaas zijn de goede originelen van Hella al lang uitverkocht, er zijn alleen replica's. Deze gaan niet lang mee voor 20-jaren, maar ze brengen licht, zichtbaarheid en veiligheid op een eerlijke manier. (Orio Art 32019340 en 32019341)

De eerste paar weken doen Anna en ik het goed. De Saab doet wat hij moet doen, hij is veelzijdig en ik ontdek zijn vaardigheden. Maar dan vallen de gebreken op en het roept de vraag op of men een oude Saab in de winter echt moet verplaatsen. Wordt voor een deel 2 voortgezet.

13-gedachten ook "Saab youngtimer in de winter. Een zelf-experiment (1 / 2)"

 • Hallo Tom, ik kocht 2015 9000 als een winterauto, eerst om mijn cabriolet voor de koude en natte maanden in de garage te laten verdwijnen, maar ook om de oude droom van een zwarte 9000 te vervullen.
  Mijn conclusie: uitstekende winterauto zonder storingen, snellere verwarming en nu veel meer dan "gewoon" mijn winterauto ...

  Helaas zal mijn vrouw niet warm zijn met deze "oude" auto in haar ogen en zal hij waarschijnlijk de volgende winter moeten wijken voor een andere auto

  Overigens rij ik Conti-banden en ben ik er zeer tevreden mee ...

  LG sloop weg

  • Terwijl we ervaringen delen: zelfs met ons is de 9k geen uitgesproken vrouwenauto. Maar een "oude" auto.

   • Hallo mensen!
    Omdat ik andere ervaringen heb om te verzamelen. Onze eerste Saab was een 9000 CSE. Hij heeft het Saab-virus veroorzaakt voor mijn vrouw en mij. Ondertussen ben ik een 901 aan het restaureren en mijn vrouw kan niet wachten om hem te besturen.
    Zal dan natuurlijk alleen een weekendauto zijn, maar is best handig als "dagelijkse chauffeur". Hij is geweldig om te vertragen.
    Groeten aan alle Saab-stuurprogramma's

    • Smaken zijn anders, en dat is een goede zaak. Een 9k kan al infecteren voor Saab! Blij plezier hebben!

 • Wow !!! Een Anni met minder dan 150k-kilometers. Waar vind je zoiets? Extreem cool !!

 • Hallo Tom!

  Ik heb nu zes jaar een 9000 2.3T gereden als een winterauto.
  En als het op mij neerkomt, zal het minstens zo vaak opnieuw zijn. Ik kan me gewoon geen comfortabelere en betrouwbaardere auto voorstellen.
  Defecte? Natuurlijk is er een of ander klein defect zoals bij elke auto die wordt bestuurd. Maar strikt genomen waren er eigenlijk pinda's gezien de leeftijd van de auto (21-jaren) en de huidige kilometerstand (290tKm).
  Ik kan het alleen maar opnieuw en opnieuw zeggen: de late 9000 staat voor mij naast de late 99, de beste auto die Saab ooit heeft gebouwd.

  groeten
  Gerald

 • In de sneeuw is de 900 veel beter dan de 9000. Maar zonder sneeuw is de 9k simpelweg ongecompliceerd in het dagelijks leven.
  Jouw beoordeling van stad en Lanngstrecke deel ik absoluut. Rijden in de stad is gewoon helemaal niet leuk. Niet met de 900, met de 9000 veel minder en de 9-5 is weer een beetje log. Maar voor de stad zijn er metro's, fietsen en zolen ... dus dat is niet slecht.
  Het licht in de 9000 is niet slecht. Ligt het ook niet in de voorlift met de H4? Ik vind algemeen overgewaardeerd licht - zelfs in de sneeuwwit met zijn gezandstraalde lenzen na 600.000km-lenzen en stumofen-reflectoren zie ik 's nachts op bochtige landwegen meer dan genoeg. Hoe dan ook, deze winter was genoeg om te voorkomen dat we een berenjacht in snellen ... Saab heeft het belang van een goed nachtontwerp al begrepen in de 80ers. Een onopvallend instrumentarium, zwak gedimd en de ogen kunnen zich aanpassen aan de duisternis.
  Met een heldere instrumentverlichting of zelfs veel heldere displays zoals in de overgrote meerderheid van moderne auto's doen ze dat niet. Dan heb je natuurlijk meer licht buiten op straat nodig - en verberg je alle andere ...
  Nachtpaneel is effectiever en sociaal acceptabeler dan Xenon en LED. Jammer genoeg begreep niemand behalve Saab niemand.

  Ander onderwerp:
  Hopelijk heb je de auto gered voor de winter ... deze dingen groeien niet meer ...
  🙂

  • Natuurlijk was de 9k goed bewaard gebleven. De omgeving van Frankfurt is ook niet bijzonder gevaarlijk wat het gebruik van strooizout betreft.

   • Je bent blij!

    Sneeuwwitje moet elke drie jaar ondanks FF worden geroosterd ... De A9 is extreem zout.

 • Cool rapport. We rijden ook onze 9000 Anni van 1997 in de winter. Als je iets preventiefs met roest doet en in het voorjaar een ondervloer wast, zie ik geen probleem. Hij maakt beslist plezier en het belangrijkste ding voelt veilig.

 • Hi Tom,
  Ik denk dat je je plezier met de goedkope banden zelf hebt verpest. Ik heb altijd weinig plezier gehad met Michelin's winterbanden en heb ze zo kort mogelijk gereden. Onaangename banden maken geen plezier op 900 / 9000!
  Nu rij ik op Joe sinds goede 60TKm Vredestein Quatrac 3 (ze waren nieuw bij de aankoop, dus ga) en ik ben er super blij mee. Verbruik, rijcomfort en slijtage minstens op Michelin-niveau. Omdat deze winter weer grotendeels bij ons was, heb ik ze doorgereden, oké. Na de goede ervaringen die ik heb opgedaan voor de Talladega Quatrac 5, die het ook erg goed doen. Vooral de zachtheid in de Quatrac is geweldig.

  Bij de vrouwen en de 9k lijken er uitzonderingen te zijn. Toen ik thuiskwam na het wilde ongeluk met de gebogen Joe, stond mijn vrouw ervoor en de tranen liepen weg! Ik was verrast.

  Maar waar, stadsverkeer is nooit echt leuk geweest met een 9k, ze willen rennen ...
  We hebben zojuist een Italientour gemaakt, 3200Km met veel snelweg, maar ook bergen, Italiaanse oude stadsstraten en snelwegen, daar was hij terug in zijn element. Alles was super comfortabel om te rijden - op lange reizen thuis!

  • Dat klopt. De goedkope banden waren opzettelijk risico. Een zelfexperiment voor onze lezers, om zo te zeggen. Dat ze zo weinig comfort brengen, heeft me echter verrast. Volgende week komt de 16 Michelin naar de 9k, dan is de wereld in orde

 • Bij ons was er vorige winter veel verse sneeuw (het heeft de hele dag gesneeuwd en de nacht bijna permanent). Ik heb de vrijheid genomen leuk om een ​​"snow proefrit" met mijn 2 auto's uit te voeren, in de nacht van ongeveer 0 - 2 klok op vice u toegekend. vrijwel lege zijstraten in onze provincie:
  De 9k 2,3 FP-Turbo (via 200 PS) was veilig voor jou. stil op de weg (zelfs 100-120 km / h was helemaal geen probleem - lege wegen die ik al heb genoemd?), Laat je voorzichtig accelereren. dan rechts in 4./5. Gang drive, verwarming geruststellend warm, geweldig geluid (ik heb het originele topsysteem met Cass./CD en september versterker) u. comfortabele stoelen - ik had uren kunnen rijden door de sneeuw en de sneeuwnacht ...
  De 9k heeft iets dat "cocooning" wordt genoemd in het Duits - je voelt je gewoon veilig
  (Bijna niet meer aanwezig in de stijlvolle vakken van vandaag -> Informatie overkill)

  Wie is er nog steeds geïnteresseerd:
  Het testvoertuig daarna was een oude SLK (R170), met 2,3-compressor zeer vergelijkbaar gemotoriseerd, maar vanwege elektronische problemen waren alle veiligheidsvoorzieningen (ESP, BAS, enz.) Mislukt, zelfs ABS had hij niet meer:
  een flagrant contrast met de 9k, ik moest de hele tijd op de weg blijven, een beetje te veel gas geven, zelfs in de 4.5.6. Gang! - jij. Hij wilde oversteken, maar had plezier op drifting-oefeningen op een parkeerplaats van een supermarkt!

  Overigens was de 9k ook op de parkeerplaats, maar alleen met handrem u. niet zo elegant -> duidelijk veilige voorwielaandrijving
  Ik moet echter bekennen dat ik al blij was de SLK weer intact mee naar huis te nemen, nou soms heb je met 50 nog meer moed nodig ... ;-))

  Onderwerp licht u. Volwassen van de bestaande opmerkingen:
  Heb in de 9k (EZ 96) Osram H1 Night Breaker - maak beter licht dan de oude xenons in mijn SLK!
  Echter, de moderne koplampen zijn het enige waar ik de auto's van vandaag om benijden, goede zichtbaarheid is belangrijk

  Het onderwerp banden is m. E. volledig overschat:
  Ik rijd op beide auto's (nu in de winter) minstens 10 jaar oude winter slippers, ik weet niet welk merk, het maakt me niet uit,
  zeker "klanttijden" zou beter zijn met goede, nieuwe banden, maar we zijn geen racers ;-))
  zijn allemaal op tijd vertraagd u. uit een curve ben ik ook de laatste decennia niet uitgekomen
  en vandaag op de A9 kon ik bijblijven met de nieuwste E-Klasse (echt lelijk) voor 200 ...

  Beste Saab-groeten

  Oliver

Reacties zijn gesloten.