Saab 9-5 NG. De exclusieve Zweed.

Mark en ik ontmoetten Heiko via Saab. En meer correct, we zouden elkaar niet zonder Saab kennen. Omdat er geen contactpunten zijn, noch uit de leeftijd noch uit het beroep. Alleen Saab. En dat verbindt.

In Arctic White ...

Heiko beweert dat ik hem naar het merk heb gebracht - wat ik niet helemaal zie. Hij zou me zonder Saab hebben gevonden. Na een 9-3 Aero-sportpak was zijn tijd rijp voor een 9-5 NG. De selectie is niet overdadig en als je speciale wensen hebt, wordt het snel krap. De Saab-droom moet natuurlijk de juiste kleur hebben. Arctic White, een schuifdak en de dikke V6-turbo onder de motorkap.

De exclusieve Zweed in Arctic White

Toevallig was een 9-5 Turbo 6 Aero XWD te koop, zelfs in de door Heiko gewenste configuratie, met slechts één navigatiesysteem ontbrak. De geschiedenis van het voertuig was bekend. Verkocht door het Saab Zentrum Dresden als een nieuwe auto, hij ging toen 2015 ook van de vestiging in Dresden naar de tweede eigenaar. Nu, een jaar later, stond de Saab te koop voor een gratis handelaar.

"Fähnchenhändler" zijn altijd zoiets. Maar, en dat is de bittere waarheid, steeds meer Saabs zijn daar te vinden. Omdat merkdealers een Saab als een probleem zien en deze vervolgens doorgeven. Actieve Saab-partners kopen de betaalde exemplaren, repareren eventuele onderhoudsachterstanden en tekortkomingen en verkopen deze opnieuw.

In het geval van 9-5 NG, die in hal te koop was dat de geschiedenis was volkomen begrijpelijk. De kilometerstand is consistent, de onderhoudsgeschiedenis is beschikbaar. Blijven kleine gebreken en deuken in de verf en een kapotte lichtbalk. Met Mark Heiko ging een proefrit maken. Geweldig chassis, een zijdezachte automatische, krachtige motor was het resultaat. Logisch dat Heiko de Saab moest hebben ...

De prijs: 19.000,00 € inclusief een tweede wielstel met turbinewielen. Dat is goed, denk ik. Sindsdien is er nog een gelukkige Saab-coureur die zijn droomauto heeft gevonden. Hij heeft een permanente glimlach op zijn gezicht en dus het teken van een beginnende afhankelijkheid.

Saab Turbo voor de mooiste dagen

Als eerste auto gebruiken Heiko en zijn gezin een 9-5 combi-bril, de NG-sedan is gereserveerd voor de mooiste dagen van het leven.

Sinds de aankoop heeft Heiko op zichzelf een kleine klus aan de Saab gedaan. Vloeistoffen vervangen, filters vervangen, nieuwe bougies, afdichting holte. Er moeten nog twee velgen in de velgkliniek zijn. Tot nu toe, zo goed. En hij mocht ervaring opdoen. Dat niet elke Saab-partner ook 9-5 NG-competentie heeft, bijvoorbeeld.

De 9-5 Aero in Arctic White zal Heiko vele jaren vergezellen. Als collector's item, minder als een voertuig voor het dagelijks leven. Het was zijn laatste Saab die hij kocht. Hij zegt. Ik kan dat niet helemaal geloven.

8-gedachten ook "Saab 9-5 NG. De exclusieve Zweed."

 • Mijn vader en ik mochten de ervaring doen die een zeer goede Saab een paar weken geleden met een "Fänchenhändler" kon zijn. Een bijna volledig uitgeruste 9-5NG TID, met Rear Seat Entertainment, was in een kleine werkplaats met een kleine verkoop van gebruikte auto's aan de zuidelijke rand van Wenen. De eerste twee dagen werd op het internet geadverteerd zonder foto's, in eerste instantie dacht ik dat er iets mis was, of deze auto bestaat niet. (We hadden deze ervaring ook jaren geleden, ook met een Saab-cabriolet, maar in die tijd hadden we zelfs geen Saab). Daar kwamen de foto's en de auto interesseerde ons erg.
  Zaterdag stonden we op het erf en de dealer vertelde ons dat hij de auto een uur geleden had verkocht. We waren helaas te laat. En nu zag dat de nieuwe eigenaar al bij autodealer Lafrentz was. Ik heb de nieuwe eigenaar al gefeliciteerd, nu doe ik het opnieuw. Altijd goede reis met de mooiste en meest unieke auto die je kunt hebben.

  • Naast 3 rijd ik met andere Saab's een 9-5 NG Aero, Turbo 6 XWD, herten, helaas zonder schuifdak en helaas al 146.000 km op de (toegelaten massa mooie) bult. De 9-5 wordt bijna uitsluitend gebruikt op langeafstandsroutes, meestal op Duitse snelwegen of in Oost-Europa en dan behoorlijk snel. Voor mij de beste reisauto, geweldige stoelen, veilig en snel, relatief stil en zeer zeldzaam en exclusief. Subjectief voor mij een echt zorgeloos pakket. En ik kan het doen zonder de nieuwste elektronische helpers. Helaas moest ik over 120.000 km investeren in een verandering in de distributieketting en een nieuw Haldex differentieel (€ 10.000, -).
   Om te besparen op de 9-5 NG Km, heb ik voor kortere afstanden nu een chromen sportbril, 2.0t Biopower, met 210 Hirsch PS inclusief Hirsch ophanging uitgelachen. Eerste eigenaar, gekoesterd en verzorgd door een gepensioneerde, een echte knappe en prettig om te rijden.
   Dus ik loste het irritant probleem van de opvolging voor mijn 9-5 NG, althans tijdelijk.
   Service en reserveonderdelen waren tot vandaag geen probleem, in mijn omgeving is er een zeer fantastische SAAB-workshop en voor speciaal werk ga ik af en toe naar Hirsch naar St. Gallen.
   Met mijn auto's ben ik een behoorlijk gelukkige en tevreden "Saabist". En ik heb geen behoefte aan een ander merk.

   • Is de V6 in de 9-5 NG eigenlijk een door Saab ontwikkelde ontwikkeling of wordt deze ook gekocht of van de Holden-plank? Ik kom naar de distributieketting 😉

 • Geweldige Aero! Felicitaties aan de nieuwe eigenaar!

 • Nogmaals, felicitaties aan Heiko met zijn verkiezing en hopelijk vele gedenkwaardige en vooral onvoorzichtig rijden met zijn droom Saab. De jaloerse blikken zijn zeker voor hem !!! Ook, de hulp bij de aankoopbeslissing van Mark, vind ik geweldig ... Dus ik stel me de samenhang in een gemeenschap voor. Je hebt alles goed gedaan ... .. Moet vannacht in mijn garage kijken naar mijn cabriolet en uitkijken naar de zomer ;-).

 • Ik ben blij dat de witte sedan ongeveer in de regio is gebleven - ik heb er vaker naar gekeken bij de dealer waar hij vorig jaar lange tijd te koop was geweest (in Pirna, aan de B172), en aanbad het terwijl het voorbij reed - het was opnieuw en opnieuw gepresenteerd bijzonder chique, stond daar op de grotere turbinebanden, verlicht in duisternis interessant, uiiii. Ik vermoed dat op dat moment het "ontbrekende" grote scherm het belangrijkste punt was waar de kopie zo lang voor stond.
  Dat de auto een paar weken geleden in Halle terugkeerde, verbaasde me - hij was er niet zo lang. Zijn leven kan nu een beetje stiller zijn - een mooie kopie is het zeker.

  Groeten binnen Saksen!

 • Bedankt voor de felicitaties. Hij bracht ongeveer 2-maanden door in Halle. Ik zei tegen mijn vrouw dat ik hem alleen maar wilde aankijken. Dat hij binnenkort in onze garage zou zijn, had ze al geraden. Hoe dan ook, hij krijgt de liefde die hem tot nu toe werd onthouden.

Reacties zijn gesloten.