Retrofit DAB + in de Saab 9-5 NG

De laatste Saab 9-5-generatie was ook als optie verkrijgbaar met DAB-ontvangst. Toen kwam DAB + en de frustratie onder kopers die de toeslag voor het DAB-systeem hadden betaald was groot. Omdat beide standaarden verschillende coderingsmethoden gebruiken. En DAB + is achterwaarts compatibel. Maar niet andersom.

DAB + conversie voor de Saab 9-5 NG.

DAB + digitale radio voor de Saab 9-5 NG

Voor de Saab 9-5 NG was DAB + nooit een mogelijke optie in de toeslagenlijsten. Nu, 6 jaar na het einde van de productie, is er ook een digitale oplossing beschikbaar voor de laatste Saab die in Trollhättan van de productielijn rolde. Dat is ongebruikelijk na zo'n lange tijd. Maar de laatste 9-5 generatie neemt sowieso een bijzondere positie in, zoals je kunt zien aan de prijzen voor goede voertuigen.

De oplossing is volledig geïntegreerd in het audiosysteem van de auto, de DAB + -ontvangst kan worden bediend via de gebruikelijke menunavigatie, alle functies blijven behouden.

In Duitsland is DAB + wijdverspreid, de netwerkdekking langs de snelwegen is 96%, in de rest van Duitsland bij 90%. De ontvangst van de digitale radio is superieur aan het analoge aanbod, aanvullende diensten zijn mogelijk. Noorwegen schakelt nu volledig over naar de nieuwe technologie, onze buren in Zwitserland willen de tijdcorridor tussen 2020 en 2024 volgen.

De eerste conversie naar digitale radio voor een 9-5 NG vond vorige week plaats in Kiel. Bij de autodealer van Lafrentz werd de Saab van een klant uit Noorwegen op de nieuwste standaarden gebracht. De laatste grote Saab is dus klaar voor de toekomst en de eigenaar kan de laatste radioverslagen in alle regio's van Noorwegen blijven volgen.

de Autodealer Lafrentz biedt de conversie naar digitale ontvangst, die ongeveer 5-uren kost, voor een vaste prijs van 990,00 €. De conversie is mogelijk voor voertuigen die eerder DAB aan boord hadden, evenals voor Saab 9-5 NG zonder DAB af fabriek.

9 gedachten over 'Retrofit DAB + in de Saab 9-5 NG"

 • blanco

  Hi Tom,
  Beste Saab-stuurprogramma van een 9-5 NG:
  Het DAB + -accessoire dat hierboven door Tom is beschreven, bevindt zich sinds december in 2016 in mijn voertuig. Details kunnen worden verstrekt door mijn garagist Mr. Matthias Krauer, 8493 Saland. Telefoonnr. + 41 52 394 16 94. of http://www.garagekrauer.ch,
  De DAB Plus werkt perfect en is geïntegreerd in het systeem.

  Een gelukkige Saab-driver voor 46-jaren.

  Groeten Patrick

 • blanco

  alleen 9-5NG of 9-3 (vanaf modeljaar? radio of eis navigatiesysteem? Integrated of add-on voor Aux)

  • blanco

   Er moeten oplossingen zijn voor de hele Saab-vloot. De informatie is nog niet officieel, details die we nog niet weten.

  • blanco

   Korte informatie: Orio lanceert een DAB + retrofit-oplossing voor Saab.

   • blanco

    Bedankt voor de feedback, ik ben nieuwsgierig (vooral over de prijs)

 • blanco

  Ik gebruik DAB + al vele jaren, tot nu toe bijna altijd met retrofit-apparaten, momenteel met fabrieksradio. Sindsdien heb ik nooit meer bewust naar FM geluisterd - bij zenders die uitzenden op FM en DAB + hoor je weinig of geen verschil bij het automatisch schakelen tussen DAB + en FM. Maar ik luister vooral naar een puur DAB + station en heb hier geen pauzes meer! Daarnaast verminderen de VHF-zenders het zendvermogen, de VHF-ontvangst zal de komende jaren niet verbeteren omdat iedereen zich eindelijk concentreert op DAB +. Afgezien van extra functies zoals omslagfoto's, nieuws en verkeersinformatie, waarvan sommige al beschikbaar zijn via DAB +, is het geluid gewoon geweldig! Van mij dus een duidelijke aanbeveling voor DAB +!

  Voor de Saab 9-5 zou ik graag willen weten waar de DAB + -module vandaan kwam? Een volledige controle-integratie in het bestaande systeem is natuurlijk zeer comfortabel. Past de retrofit alleen op modellen die de fabriek DAB-ontvanger al of in het algemeen op alle systemen hadden geïnstalleerd?

  • blanco

   De oplossing werkt vanuit alle systemen in de 9-5 NG, niet alleen die systemen die al zijn uitgerust met DAB. Ik heb de tekst in dit opzicht geconcretiseerd.

 • blanco

  Goed dat het bestaat. Ik ben echter uiterst sceptisch over DAB. In het Verenigd Koninkrijk dat is getrokken door en mensen hebben veel problemen van hogere consumptie batterij op mobiele apparaten door middel van vertragingen (nix meer tijd tekens of voetbal Life vervolging) over volledige sloop van het programma op een receptie drempel (voor FM kan gewoon nog wat te horen) , naar gierige stations, die in de overdrachtssnelheid zo besparen dat het geluid slechter is dan bij VHF.

  Ik zou FM van de uitbreiding van RDS willen hebben (er is nu RDS2), maar dat zal waarschijnlijk niet komen

Reacties zijn gesloten.