Tesla-productie in de Saab-fabriek in de toekomst?

De auto-industrie verandert, er is veel mogelijk. Het is algemeen bekend dat Tesla op zoek is naar een Europese locatie voor een complete productie. Naast vestigingen in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Portugal staat ook Trollhättan ter discussie - en daarmee de voormalige Saab-fabriek.

Saab-fabriek Trollhättan. Productie van de Saab 9-3. Afbeelding: Saab Automobile AB

Tesla-productie in Trollhättan. Zweeds wishful thinking?

De contacten met Tesla werden voor het eerst gemaakt in de vroege zomer 2016. luid Sveriges Radio zijn beide Bedrijf Zweden evenals de federatie van de auto-industrie FKG nam deel aan de discussies. Je ziet een zware competitie voor Tesla, maar ook grote kansen.

De infrastructuur in Zuid-Zweden is consistent, de weg naar de grootste Europese markten is kort. Ter plaatse in Trollhättan is er veel ervaring in de auto-industrie en een functionerend netwerk van leveranciers. De Zweedse auto-industrie in 2017 is een succesverhaal dankzij buitenlandse investeringen. Waarom een ​​autofabriek, die jarenlang ongebruikt in de weide is, dus niet wil passen.

Natuurlijk is wishful thinking onderdeel van de zware competitie voor een mogelijke Tesla-locatie. Maar een bestaande fabriek zou een troef kunnen zijn in de race om te winnen, zelfs als deze moest worden opgewaardeerd en gemoderniseerd. In de directe omgeving bevindt zich het onderzoeks- en ontwikkelingscentrum van NEVS met windtunnel, laboratoria en testbaan. Daarnaast is Trollhättan een onderzoeks- en innovatiefocus van de auto-industrie.

In de afgelopen jaren heeft NEVS herhaaldelijk interesse getoond in aangepaste productie. Er waren gesprekken met verschillende bedrijven, waaronder Tesla. Bij een bestelling kwam het nog niet uit. NEVS Industrial Services (NIS) werkt aan een reboot en heeft de ondersteuning van een ervaren Valmet Automotive Manager verzekerd. Valmet Automotiv, voorheen Saab Valmet, werkt ook voor Duitse merken als contractfabrikant.

Tesla en NEVS in directe competitie?

Wat zou kunnen spreken tegen een Tesla-productie in de voormalige Saab-fabriek, is de modelplanning van NEVS. De aangekondigde voertuigen van 2020 kunnen in hetzelfde prijs- en marktsegment worden geplaatst als het aankomende Tesla 3-model. Beide bedrijven concurreren rechtstreeks met elkaar, waardoor een gezamenlijke productie op zijn minst dubieus zou zijn.

De mogelijkheid bestaat dat NEVS de plant voor een langere periode zal leasen of volledig zou verkopen. Voor NEVS zou Trollhättan in de toekomst een pure onderzoeks- en ontwikkelingslocatie zijn, zoals het geval is met CEVT in Göteborg en het nieuwe merk Lynk & Co. Dit is echter pure speculatie, waarvoor geen bewijs is.

Tesla heeft aangekondigd binnen 2 jaar een beslissing te nemen. Voor Trollhättan zouden het honderden nieuwe banen zijn en misschien de locatie voor een productiefaciliteit voor batterijen. Maar dat kan ook interessant zijn voor NEVS.

12 gedachten over 'Tesla-productie in de Saab-fabriek in de toekomst?"

 • Het is zoals het is. In het huidige wereldbeeld moet alles groeien, groeien en groeien. Dat zou ook mogelijk zijn met individuele auto's zoals SAAB op de wereldmarkt, maar niet in de rotsachtige steile bocht zoals de "experts in the money" hopen. SAAB Automabile is geschiedenis en dat zal zo blijven totdat ik terugga naar de garage, de sleutel omdraai en wegrijd. Ik vertrouw erop dat TESLA alles doet. Maar ik zie niet het hele ding samen met NEVS in een fabriekshal. Het wantrouwen ten opzichte van het “copy-paste Chinees” is te groot en andersom zou het vergelijkbaar moeten zijn. Ik denk dat TESLA naar 'goedkope huizen' gaat omdat de aandeelhouders dat zo willen.

 • … .Het is precies zo. Ik heb altijd gezegd dat het het was met Saab. Als een serieuze investeerder Saab had overgenomen van de lopende activiteiten en het continu had ontwikkeld, had het goed kunnen gaan - zie Volvo-. Saab was en zal geschiedenis zijn. helaas

 • Als die-hard SAAB-liefhebber heb ik niet alleen een hekel aan NEVS als er uiteindelijk niets eetbaars uitkomt - het is bekend dat veel koks hebben bijgedragen aan het bederf. Bovenal de voormalige Amerikaanse chef-kok GM. Een jonge Nederlandse chef en de Zweedse hulpkoks (wetgevende macht en rechterlijke macht) toonden toen ook hun onvermogen - natuurlijk wordt alles langzaamaan oneetbaar voor fijnproevers (waarschijnlijk bij de huidige Chinese chef Jiang).

  Het is tijd om rond te kijken naar een nieuwe auto-traktatie - maar naar mijn mening is TESLA dat op de een of andere manier ook niet. Waar vind je wat je zoekt?

 • De vraag is of NEVS op het juiste moment niet zomaar een contractfabriek heeft gemist. Nu is het al 6 jaar stil en de faciliteiten doen het niet beter. De competentie is overgegaan naar Göteborg en ik denk dat we uiteindelijk een verkoop zullen zien.
  Niet noodzakelijk vandaag of volgende maand. Maar veilig op de middellange termijn. Als alternatief komt de sloop, maar NEVS zal in Zweden zeker nooit een elektrische auto produceren.

 • als ontwikkeling en productie tot nu toe uiteenvallen, zal ik waarschijnlijk niet langer bereid zijn om daar een auto te kopen. Daar ben ik te Europees voor.

  Het idee is echter noch ongeloofwaardig, noch vreemd voor mij. Sterker nog, ik heb dit meerdere keren gesuggereerd voor de auto van Apple, die waarschijnlijk niet meer komt.

 • Op dit moment is de indruk aan het stollen dat er steeds meer stappen richting China worden gezet. Of Saab Erbe opnieuw zal worden geïnterpreteerd en of het op de middellange termijn echt van belang zal zijn, zie ik met een steeds groter wordend vraagteken.

 • Tesla zal waarschijnlijk de voorkeur geven aan kopen, bouwen, leasen. NEVS kon de fabriek leasen en een dienst huren. Een verkoop in de huidige situatie is niet erg waarschijnlijk. Maar niet helemaal onmogelijk.

 • Willen de NEVS-mensen eigenlijk iets op de plank zetten of een Amerikaanse concurrent de mogelijkheid geven om voor Europese markten in Trollhättan te produceren?

  Ik had niet gemerkt dat er discussies over plaatsvonden. In mijn ogen is het hele ding meer dan vreemd en helaas doet het me steeds meer twijfelen aan NEVS. Wat willen ze in de toekomst eigenlijk in praktijk brengen met de SAAB-erfenis en de veel ingeroepen SAAB-geest - ik ben bang dat er echt niet veel meer is voor SAAB-enthousiastelingen!

 • Betekent het zoeken op de site eigenlijk dat Tesla de productie van een buitenlandse fabrikant wil toevertrouwen?
  Ik dacht dat ze tot nu toe hadden uitgeblonken door een vrij verbazingwekkende autonomie voor de industrie?
  Een locatie is in de eerste plaats een eigendom en geen partner ...

  Zou het kunnen dat Tesla de plant koopt en NEVS helemaal naar China gaat?

 • Ik vermoed dat Volvo vroeg of laat zal toeslaan. Of Lynk & Co en CEVT. NEVS kan het simpelweg niet, de China Mobil zal naar verwachting pas in 2018 op de markt komen. Is in mijn ogen niet erg overtuigend.

 • Ik geef toe dat ik op het eerste moment naar de datum van vandaag keek ...

 • Droom en mogelijke realiteit ...
  Absoluut goed voor de Troll-City regio!

Reacties zijn gesloten.