6 jaar. Missie: onmogelijk

Een onmogelijk verhaal viert zijn 6-jubileum. Het Saabblog.net-project is sinds 9. Februari 2011 online. En alles begon toen ongevaarlijk en vol hoop. Niet wetend waar we 6 jaren later zouden zijn.

Saab-letters boven de administratieve vleugel.

Geweldige visioenen. Grote belofte.

Wat was ons beloofd! Er waren toen grote visioenen waarvan Victor Muller de voorman was. Het merk moet floreren en succesvoller dan ooit worden. Op het eerste gezicht zou men de woorden hebben willen geloven. Want met de 9-5 NG sedan, de 9-4x en 9-3 Griffin was zo veel nieuwigheid als nooit tevoren in de geschiedenis van Saab in de showrooms.

En het 9-5 NG-sportpak leek de volgende nieuwe release binnen handbereik. Alles was van de ene op de andere dag haalbaar, en zelfs de Phoenix-studie, als opvolger van de 9-3, had een kans om gerealiseerd te worden. Wij dachten. Destijds, in de eerste weken en maanden van de blog.

Het pakte anders uit. Phoenix zat in een heel vroeg stadium vast en zou nooit moeten leren vliegen. Muller vocht op een gegeven moment een verloren strijd. En verloren. Na hem was er nog hoop op een nieuwe start. Met BMW, met Mahindra, of met Pang Da, Youngman en alle andere investeerders wiens namen we allang vergeten zijn. 2012 kwam NEVS. Een onbekende groep met de visie om elektrische auto's te bouwen. En met het ongelooflijke geluk dat je de Saab-naamgevingsrechten kunt blijven gebruiken. Dat gaf hoop, maar ook dat verdween. In de zomer van 2016 begroef NEVS het grote doel en heeft zich sindsdien eenvoudig teruggebracht tot NEVS.

Niet zonder de Saab-gemeenschap om een ​​nieuw minimumdoel te presenteren. De Saab-ontwerptaal moet worden bewaard en moet in de toekomst in elk nieuw voertuig van de mobiliteitsprovider van Trollhättan te vinden zijn. Dat is beslist goed bedoeld. Maar het kan te weinig blijken te zijn.

Saab DNA naar Göteborg

Soms zou je kunnen huilen! Vooral als je naar Göteborg kijkt. Volvo en Saab kwamen in 2010 niet in aanmerking voor de kapitaalmarkt en werden alleen in leven gehouden door middel van EIB-leningen. Volvo heeft nog steeds problemen, maar die van een ander soort: er is een gebrek aan medewerkers en capaciteiten. Dinsdag maakten ze de aanwerving van 800 extra medewerkers voor de productie bekend, op woensdag een miljard dollar winst over 2016.

In Lindholmen in Göteborg kun je je grofweg voorstellen waartoe Saab in staat zou zijn geweest - als je maar een echte kans had gehad. Omdat het echte succesverhaal van het post-Saab-tijdperk niet Volvo heet, maar CEVT is geschreven. Het voormalige Saab-ontwikkelingshoofd Mats Fägerhag en vele ingenieurs van Trollhättan hebben iets unieks gecreëerd. 2.000 ingenieurs staan ​​op de loonlijst, de ontwikkeling wordt uitgevoerd voor Geely, Volvo en het eigen merk Lynk Co. van het CEVT. Preproductievoertuigen doen hun ronde in China, de markttoetreding van het nieuwe merk in Europa en Noord-Amerika zal naar verwachting sneller plaatsvinden dan verwacht.

De opkomst van Mats Fägerhag is ook een succesverhaal van Saab en in het onderwerp van de komende dagen op de blog.

Duitsland was nooit Saabland. Saab was altijd een buitenstaander, zelfs als je kansen had met de nieuwe modellen. Je zou nog steeds een klein merk zijn gebleven. Saabs zijn de echte exoten in het verkeer. Iedereen die buiten Zweden een Saab bestuurt, deze in goede conditie houdt, doet dit bewust. Hij zou ook kunnen opteren voor een andere, nieuwe auto. Soms doet hij dat ook, dan is de Saab de tweede auto van metgezel voor de zonnige momenten in het leven.

Het besturen van Saab toont karakter

Wie rijdt Saab, die waardeert het speciale karakter, deze auto's te bieden hebben. Van de klassieke tot de laatste serie is het speciale Saab-gevoel bewaard gebleven. Soms meer, soms minder. Een 9-3 II is een moderne auto en rijdt nog steeds als een typische Saab. Een 9-5 NG breekt radicaal met zijn voorganger, is gebaseerd op de 9000 en biedt toch een rijervaring die verschilt van de marktomgeving.

Als het blogproject de afgelopen jaren een verschil heeft gemaakt, kan het zijn:

Het merk is niet verdwenen. We houden de vlag omhoog, want het is de claim van Saab waardig. We hebben onze trots behouden. Omdat we geweldige, individuele auto's rijden, die zeer duurzaam en dus duurzaam zijn.

En als het gebeurt dat onze lezers elke dag uit hun Saab klimmen met een kleine lach op hun lippen, nog een keer ronddraaien op weg naar de voordeur, hun auto een fractie van een seconde met trots en tevredenheid bekijken, dan hebben we alles goed gedaan.

27 gedachten over '6 jaar. Missie: onmogelijk"

 • blanco

  Het gevoel en de passie voor SAAB is versterkt door uw inzet, geachte heer Knecht,
  Veel dank van Wilhelmshaven

 • blanco

  Als je terugkijkt op de SAAB-geschiedenis, mogen twee acteurs niet anoniem blijven: General Motors heeft, zoals bekend, na jaren van mislukking de patenten onthouden die belangrijk zijn voor het voortbestaan ​​en is daarmee eigenlijk de hoofdoorzaak van de hele ellende - voor Amerikanen is het altijd gevolgd het motto "America first".

  Volgens NEVS is het feit dat de bekende merknaam niet langer beschikbaar is voor de autodivisie te wijten aan het gedrag van de Zweden zelf - de SAAB AB wilde blijkbaar iets te gretig verdienen aan de hernieuwde toewijzing van naamgevingsrechten en dus kwam deze kwestie naar voren ( uiteindelijk?) naar case.

  Voor ons, de trouwe fancommunity, kunnen we nu hopen dat NEVS iets meer zal bereiken dan alleen de ontwerptaal voortzetten - want één ding is absoluut onmogelijk: de toekomstige productie van "Einheitsbrei" in Trollhättan!

 • blanco

  Saab zal altijd mijn "droom" auto zijn. Mijn cabriolet laat me na 8 jaar nog zien dat het de juiste keuze was. 110.000 km en alles is zo goed als nieuw volgens de TÜV. Ik lees het enthousiasme in je regels en ik hoop dat het zo blijft!
  Michael

 • blanco

  Nou, je kunt het ook zo zien: 6 jaar minder tot de dag van reflectie dat een SAAB-merk gerechtvaardigd is in de auto-industrie (in tegenstelling tot de mainstream van bekende professoren en wijzen). Ik denk dat er ooit een opstanding zal zijn - zoiets zou moeten gebeuren! Tot dan, bedankt voor de bloq en "ga zo door"!

 • blanco

  Bedankt voor de spannende jaren van 6 !!
  Ik zou graag de blog in de volgende 6-jaren kunnen afronden ... dus ga zo door!

 • blanco

  Hallo Tom en Mark!

  Ook van mij gefeliciteerd met de 6-jaren!
  Alles liep anders af, maar ik vermoed: je belang als blog is in ieder geval voor de Duitse Saab-gemeenschap tegenwoordig veel groter dan het ooit zou zijn voor een "levende" autofabrikant.

  In die zin kijk ik uit naar wat er gaat komen, en je laatste alinea, Tom, is heel waar, zo ervaar ik het al 13 jaar en ongeveer. 200 tkm met mijn eerste auto, een Saab die toen al werd gebruikt ...

 • blanco

  Hallo Tom, gefeliciteerd en bedankt voor de altijd optimistische berichtgeving die jij, Mark en het hele team in goede en slechte tijden aan de fans hebben geschreven. Je houdt het Saab-gevoel levend, waar we allemaal zo dol op zijn. Ga zo door….

 • blanco

  Zonder deze blog zouden sommige SAAB-banden zeker verscheurd zijn en zouden sommige evenementen niet zijn gebeurd.
  Veel dank aan jullie beide "vechters"!

 • blanco

  Ik heb me net gerealiseerd dat ik vanaf het begin een ijverige lezer van de blog ben.
  Ik vond in mijn mappen een bericht van jou Tom van 12.March 2011.
  Thema: Saab 9-2 Ontwerpvoorstel uit Göteborg door Johan Wejedal.
  Het is altijd leuk om in de oude documenten te snuffelen.
  Nogmaals bedankt.

 • blanco

  Ik voel me al 27 jaar op dezelfde manier ......

  Ik zou al het andere kunnen rijden, waarom nog steeds Saab….

 • blanco

  Hi Tom,
  Ik kan dat alleen maar bevestigen door me om te draaien en een glimlach op mijn gezicht te krijgen. Sinds 25 jaar.

 • blanco

  Dank aan jullie beiden die de SAAB-geest levend hielden en een instantie creëerden met de blog. Dankzij nieuwe ideeën (delen exchange) en de voortdurende ambitie om middelen te verstrekken in de vorm van gedigitaliseerde video of bijdragen opnieuw. De missie is mogelijk, duimen omhoog en het allerbeste.

 • blanco

  Bedankt ook van mij.
  Ik weet zeker dat er op een dag een comeback zal zijn, de naam is te cult.

  • blanco

   Ik kan zonder een revival à la Borgward ...

 • blanco

  Voor nog meer 6-jaren met de prachtige blog en onze Saabs

 • blanco

  Hi Tom,
  een heel mooie, zij het wat trieste samenvatting van de afgelopen jaren. Bedankt voor de altijd nieuwe informatie over ons merk. Zonder jou zouden we nooit veel hebben meegemaakt, Tom en Mark.
  Blijf alsjeblieft doorgaan. We hopen allemaal nog steeds iets sascypisch te zien op onze straten in de toekomst, ongeacht hoe iedereen over NEVS denkt.

  • blanco

   Ik ben het eens met de opmerkingen van 9.3Wolfgang.
   Zoveel (!) Dat ik SAAB nooit geniet in mijn vorige 12-jaren !!! Deze 6-jaarblog is erg bevorderlijk voor begrip.
   Ik kijk uit naar nog een jaar (!!!) http://www.saabblog.net !

 • blanco

  Leuke tekst en zo waar!

 • blanco

  Tom- bedankt! De woorden spreken vanuit het diepst van mijn hart tot mij. De ontwikkeling had anders kunnen zijn. SAAB had 2011 in het begin geweldige nieuwe modellen. BMW of Mahindra waren echt goede partners en de productie zou nog steeds lopen. Bij Volvo / Geely; Jaguar / Landrover / Tata heeft goed gewerkt. Ik wens NEVS het allerbeste! Ik hoop dat je echt iets kunt doen in de komende jaren.
  Als ik onze SAAB uitzet en ernaar kijk, geniet ik altijd van deze mooie, uitgebalanceerde vorm. Het is een gevoel dat geen enkel huidig ​​model van Audi, BMW of Mercedes mij kan geven. Het ontwerp is terughoudend, het is er gewoon - zelfverzekerd zonder de aandacht te willen trekken. Het is net als klassieke muziek of een goede wijn. Je leert het pas waarderen als je opgroeit. SAAB - Jag älskar graven!

 • blanco

  Fijne verjaardag! ! !

 • blanco

  Bedankt Tom. Voor de volgende 6-jaren. Nogmaals bedankt

 • blanco

  Ben alleen 1 jaar maar nog steeds verslaafd aan nieuwe rapporten en mijn SAAB.
  En ik heb altijd een grijns op mijn gezicht tijdens het rijden. Ga zo door.

 • blanco

  6-jaren zijn een geweldige prestatie. Elk artikel is leuk!

 • blanco

  Hi Tom,
  alles in een notendop, ga zo door met het goede werk.
  Groeten Ralf

 • blanco

  Bedankt! Dat spreekt mij aan vanuit de ziel!
  Ga zo door met het goede werk!

 • blanco

  Bedankt voor 6 jarenlang geweldig entertainment!

 • blanco

  Hi Tom
  dank u
  Groeten uit Oldenburg
  Andre

Reacties zijn gesloten.