Verdorie, wat maakt het uit! Een auto voor Saab-fans?

Terwijl ik door de nieuwe releases van de North American International Motorshow surf en 99% van alle innovaties onmiddellijk vergeet, blijft mijn blik op een voertuig steken. Een verdomd mooie hatchback. En wat een ... Het is moeilijk te bepalen wie de fabrikant is.

De hatchback is verbluffend geschilderd. Afbeelding: Kia

Een tweede blik meldt Kia. Kia Stinger. Een Kia? Serieus nu? Ik heb tot nu toe niet veel met het Koreaanse merk te maken gehad. Oké, een goede vriendin rijdt nu in haar tweede Kia, waarop ze onze sticker “Min riktiga bil är en Saab” heeft geplakt. Ze is tevreden met het merk, dat ik classificeer als betrouwbaar, degelijk, maar ook -spijtig- saai. Dat zou binnenkort met saai moeten gebeuren.

Omdat deze hatchback in het geheugen bleef. Zozeer zelfs dat ik de volgende dag de Kia Stinger opnieuw op internet zocht - en ik dacht nog steeds dat de achterkant goed was. En is de Stinger een auto voor een Saab-fan? De Cardealermagazin van Brexit Island ziet het er zo uit. En Kia ook. Een spreker over de nieuwe Kia:

'Dit is een auto voor kopers die iets anders willen: de anti-Duitse brigade die vroeger Saabs kocht. Artsen, accountants, architecten, mensen die op zoek zijn naar een individuele styling, auto en waar voor uw geld.'

De Engelsen zijn altijd grote Saab-fans geweest. Hun land was af en toe de belangrijkste markt in Europa voor het merk uit Trollhättan. En als Engelsen de angel goed vinden, dan moet er iets aan zijn.

De angel is cool. Zijn staart kan ook een Saab sieren. Of een Maserati. Zijn motorkap is oneindig lang geadviseerd, de overhangen aan de voorkant zijn helder kort. De lijnen zijn verrassend helder, eleganter dan agressief. Er komt een klassieke Gran Turismo met ruimte voor 5-personen. Onder de goedgevormde kap bevindt zich een 3.3 liter twin-turbo met 365 PS of 2 liter turbo met 255 PS.

Kia Stinger Design uit Frankfurt

Het merk is Koreaans, maar de GT is in sommige opzichten behoorlijk Duits. Het opwindende ontwerp van de Stinger, gemaakt onder toezicht van Head of Design Peter Schreyer, is gemaakt in Hessen. Het ontwerpcentrum ligt niet ver van de voormalige Saab-vestiging in Frankfurt. Een andere Duitser, voormalig BMW-manager Albert Biermann, is verantwoordelijk voor het afstemmen van het chassis. De set-up drives en de finetuning vonden plaats op de Nürburgring. De Stinger vertrouwt op klassieke achterwielaandrijving. Dat zorgt voor spanning.

En net zo traditioneel als de schijfindeling van longitudinale motor- en achterwielaandrijving, gaat deze naar binnen. Het interieur is klassiek ingetogen. Geen knopenoorlog of virtuele cockpits. Alles is rustgevend geregeld. En, voor zover de foto's een evaluatie mogelijk maken, creëert het ensemble een waardevolle indruk. De Stinger komt, zogenaamd voor betaalbare prijzen, in 4. Kwartaal 2017 naar Europa. Het kan een individueel alternatief zijn voor iedereen die geen zin heeft in de gebruikelijke premiumlabels of voor iedereen die op zoek is naar de 10. SUV wil eindelijk weer een mooie auto rijden.

Een alternatief voor Saab-fans?

In het verleden waren er geavanceerde en betaalbare alternatieven voor individualisten uit Frankrijk, Italië en Zweden. Vandaag en morgen zouden ze uit Korea kunnen komen. Ik heb geen idee en ook geen prognose of ik vriendschap zou kunnen sluiten met het merk Kia. Maar de Stinger en die verdomd mooie staart kwamen in de dagen die volgden nooit uit mijn hoofd. Ik vroeg het Kia-persbureau om foto's, die ik per omgaande post ontving. Omdat ik wilde schrijven over deze hatchback, die ik interessant en spannend vind.

Ongeacht het ongenoegen dat sommige lezers kunnen hebben als ik weer buiten de gebaande paden denk. Maar jongens, het moet gewoon zo zijn! Deze excursies zijn belangrijk, niet alleen omdat de wereld draait en er verrassingen zijn achter de saaie SUV-golf. Ook van merken waar je niet eens een vermoeden van wilt hebben.

Hoe dan ook, de Kia Stinger gaat naar de lijst met auto's die ik wil testen. Gewoon omdat ik in slanke hatchback-auto's zit, en omdat deze mooie achterkant meer dan een week later uit zijn hoofd is.

46 gedachten over 'Verdorie, wat maakt het uit! Een auto voor Saab-fans?"

 • blanco

  Ik begrijp het enthousiasme niet ...

  KIA wordt meer en meer mainstream. Er zijn er al minstens zes in mijn straat, van de kleine auto tot de SUV. Ik ben de enige hier met Zweedse voertuigen. Tenzij er een bezoeker is met een Volvo, maar de buren KIA, BMW, Audi en Skoda zijn al in evenwicht.

  Alfa is zeldzamer (slechts één) ...

 • blanco

  geweldig rapport.

  Over dit onderwerp heb ik net een rapport van BMW opgemerkt:

  Wanneer de BMW 4er Gran Coupe de verkoop ging, waren er nogal kritische stemmen op de vier-deurs coupe van München: Is er echt een markt voor een voertuig die formeel en technisch heel dicht bij de 3er limousine beweegt? Voor BMW 4er facelift 2017 de bouwers nu gebruik maken van nummers die zelfs harde critici moet overtuigen: Sinds de lancering iets meer dan drie jaar, bijna 400.000 BMW 4er zijn wereldwijd verkocht, de Gran Coupe heeft een aandeel van ongeveer 50 procent. Coupe en converteerbare elke account voor ongeveer 25 procent van de omzet.

  Hoewel, zoals verwacht, de verkopen van de 3 limousine aanzienlijk groter zijn, lijdt het geen twijfel dat er een voldoende grote markt is voor de BMW 4er Gran Coupe.

  De oorspronkelijke lay-out van SAAB heeft nu een toekomst met andere fabrikanten. Jammer, dat had anders kunnen zijn.

 • blanco

  Scherpe korte (voorste) uitsteeksels zijn niet eens SAAB. Typisch SAAB is een grotere overhang aan de voorkant en 60% gewicht op de vooras. Over front gesproken, zelfs dat is typisch KIA.

 • blanco

  Ik heb het al opgemerkt - echt een mooie auto, was het maar niet voor het gruwelijke Kia-logo ...
  Het komt niet in de buurt van de klasse van de 9-5 NG - dat was gewoon tijdloos briljant!

 • blanco

  Ik ben nu volkomen emotieloos als het gaat om nieuwe auto's, maar op de een of andere manier zijn de branders van gisteren. Als een vierwielaandrijving met hybride, ... nou, ik heb genoeg SAABe, wacht maar af.

 • blanco

  Geweldig uiterlijk, krachtige motoren en achterwielaandrijving. Wat wil je nog meer. Als er geen probleem was met het merklabel. Ik kijk er naar uit om te testen en prijzen.

 • blanco

  Ik ook, zoals de meesten van hen, zat vast in de KIA. Dat is een echte sprankje hoop. Het is dus nog steeds mogelijk om mooie auto's te bouwen!
  De vraag is echter of hij echt een grote achterklep heeft en niet zo'n zinloze hatchback met een klein kofferdeksel als Jaguar?
  We zijn helemaal niet bang voor contact met KIA. We hebben een kleine KIA naast onze SAAB voor 12-jaren gerund, dit is de meest onderhoudsvriendelijke auto ooit. De kwaliteit van velen kan iets uitzoeken. De materialen zijn niet zo chic als tegenwoordig, maar de carrosserie is ongelooflijk sterk en torsiestijf.

 • blanco

  Nou ja, vanachter een Maserati, van binnen een mengelmoes van Duitse fabrikanten en over het algemeen veel te rusteloos en mollig aan de buitenkant. De overgang van de achterwielkast naar de deur werkt helemaal niet. Evenzo de “luchtinlaten” aan de zijkant en op de motorkap. Gelooft iemand dat Saab ooit zoiets zou hebben gebouwd?

  • blanco

   Nee, zeker niet. Ik kan ook niet teveel Saab in de auto zien. Desalniettemin vind ik de auto best lekker, omdat hij gewoon rustiger is van de massa. Hatchback, achterwielaandrijving, klassieke instrumenten. Kun je vinden waar anders in deze combinatie?
   Precies: nergens. De 5er GT telt niet, waarvan het uiteinde te onhandig is.

  • blanco

   Wie weet. Ook Volvo is weggedreven van Scandinavisch design. De Kia heeft tenslotte gimmicks die op de een of andere manier verband houden met stroomlijnen, niet zo willekeurige plooien over het hooi buiten, met veel holle oppervlakken die elke auto een tuberculair uiterlijk hebben gegeven.

   zal hopelijk een trend worden. Renault, altijd blij om weg te blijven van het ontwerp, deze keer lijkt de algemene industrie geen impulsen te hebben gegeven met de nieuwe ontwerptaal.

 • blanco

  Als je deze kleine en delicate rondhouten (A-stijlen) naast de voorruit bekijkt, voel je je nooit veilig bij dit voertuig! We zijn hier anders aan gewend dan voertuigen “made in Trollhättan”.

  Ook de achterwielaandrijving en de opgeblazen verbrandingsmotoren vind ik nadelig - meer richting Proleten-BMW.

  Je hoeft het niet te hebben - ook al is de achterkant redelijk goed (maar de lichtstrip is veel te nietig).

  • blanco

   Ooit de A-stijl van een 901 gezien?

 • blanco

  Ik vind het design van de Stinger ook geweldig. Ik zou Kia nooit eerder hebben vertrouwd. Zonder branding had het een Tesla of een Fisker kunnen zijn ... Zeer elegante en toch sportieve uitstraling. De laatste keer dat ik dit gevoel zo spontaan had toen de BMW 7 Serie E32 verscheen ... en dat was lichtjaren geleden. Ik ben benieuwd hoe de Stinger er in het echt uit komt te zien, hoe het materiaal eruit ziet en hoe hij rijdt ... Als aanvulling voor Saabs is het zeker het overwegen waard en dus terecht, dat een Kia ook hier een issue kan zijn. En de feedback toont de openheid van het forum naar de rest van de autowereld naast Saab.

 • blanco

  Erg leuk en aantrekkelijk. Ben ik blij dat mijn dealer het huis heeft ingenomen na de dood van Saab Kia :).
  Zal een proefboekreserve hebben.

  • blanco

   Ik ook Kochje. Hoe werkt saabsunited? Monique.

 • blanco

  Wat heeft design te maken met inhoud? Persoonlijk rijd ik met mijn SAAB's niet vanwege het ontwerp, maar vanwege de inhoud. Hoe zit het met Kia? Overigens was er een auto waarvan de tweede generatie ook een ideeënaanbieder kon zijn geweest. Wat? De Seat Toledo. Niet zo krachtig, duidelijk, maar niet zo ver weg. En waarom een ​​alternatief voor SAAB? Voor handelaren die Saab nieuwe auto missen, maar anders niet? Mijn 9-5 uit het afgelopen millennium kraakt de 400.000 km -na dit jaar en? Als er iets kapot is, wordt het gerepareerd en roest verwijderd. Men houdt gewoon de botten voor iedereen open. Mijn SAAB's blijven bij elkaar en ik doe mee. Wat dan?

  PS Ongeacht mijn mening vind ik het beeld in de rest van de autowereld eigenlijk heel goed.

  • blanco

   We hebben freelancers, handelaars en chauffeurs van bedrijfswagens op de blog. Helaas accepteert geen enkele wagenparkbeheerder op zijn best een 5-jarige Saab als bedrijfswagen. Als aanvulling, niet als vervanging, zijn we op zoek naar alternatieven. Het is toegestaan ​​wat aangenaam is en wat verbaasd is. Net als de Stinger, die een alternatief zou kunnen zijn in een zeer uniforme wereld van bedrijfswagens.

   • blanco

    Hi Tom
    De angel kan zeker een alternatief zijn voor onze Saabs. Er komt een tijd dat we onze auto's niet meer elke dag kunnen of willen gebruiken. Veel auto's komen hier voor mij z. B. Citroen C6, Jaguar XF, Volvo S90, Cadillac CTS enzovoort. Het belangrijkste is niet een "mainstream box". De Stinger is niet radicaal anders, maar onderscheidt zich door de uniformiteit van de Duitse fabrikanten.
    Ik ben nieuwsgierig naar de testrit.

 • blanco

  Ik had dat nooit van Kia verwacht. Net zo goed meteen en zou een aanvulling op onze SÄÄBen kunnen zijn.

  Vooral de zin “... die na de 10e SUV eindelijk weer een mooie auto wil rijden” spreekt mij bijzonder goed aan!

 • blanco

  Tom,

  Bedankt voor dit geweldige rapport. Ik zag het voertuig in de pers en ik ben ook heel blij. Kia evolueert, de nieuwe Tucson is om goede redenen een verkoopsucces. Stinger zal waarschijnlijk een nichevoertuig blijven. Maar imposant en wenselijk voor mij. De voorkant kan iets discreter zijn en het scherm intrekbaar.

  Overigens: ik vind het geweldig om over de rand van het bord te kijken en vergelijkingen te maken met ons merk. Dank je wel!

  Groeten van de Erik

 • blanco

  Ik ben ook de Stinger tegengekomen (was Rockstar Games vastbesloten om een ​​naam te kiezen?). In Detroit was de auto ook prachtig blauw. Alfa Romeo kwam in me op toen ik het van achter de auto zag. De eerder genoemde meneer Biermann was niet "zomaar een" BMW-medewerker, maar was jarenlang hoofd ontwikkeling bij BMW M GmbH. Dat wekt verwachtingen.

 • blanco

  Er moet daar iets in zitten…. Ik ben vorige week ook aan dit deel vastgelopen.

 • blanco

  Maar nu is Saab meer dan alleen design. Het is ook voordelen etc. Bijvoorbeeld, als ik kijk naar de optisch echt succesvol achterzijde van de Kia, moet ik meteen denken aan de Audi A5, een hatchback voertuig. Ik heb zelfs gezien, en was zeer teleurgesteld toen ik me realiseerde dat het idee van de fastback als een combinatie van elegantie en transport voordelen er niet meer aanwezig is, simpelweg omdat de ruimte boven het deksel van de bagageruimte en de achterruit zo plat is dat het geen voordeel heeft om te tekenen, als je de kofferbakafdekking verwijdert. Met de 9-3 groeide de koffer los rond 50%.

  Het interieur ziet er misschien luxueus uit, maar de gebruikelijke monster middenconsole past niet in mijn auto. Hoe moet ik daar kruipen, als het moet? En de ramen creëren weer de indruk van spleten.

  Nogmaals voor alle fabrikanten: ik ben geen Formule 1 monocoque-liefhebber noch een tankchauffeur.

  Eindelijk achterwielaandrijving. Voor mij is het voorwielaandrijvingsprincipe met dwarsmotor moderner en heeft eigenlijk alleen maar voordelen, behalve cavalier starts als een BMW Prolet. Heb ik nu een achterwielaandrijving nodig? Nope.

  • blanco

   Het zou waarschijnlijk een AWD-variant moeten geven. Dat als aanvulling op het onderwerp achterwielaandrijving.

 • blanco

  Ja, een Kia, waarom niet. Ondertussen, de topauto's, maar ik zie te weinig individuen, het merk is te bekend en heeft niet het exotische zoals we van de Saabs gewend zijn. Toch moet ik zeggen dat ik hou van de achterlichten, de nieuwe Renault-talisman, die iets heeft. Ik sprak met een ietwat ongemotiveerde verkoper tijdens het Vienna Auto Show-weekend en kwam erachter dat er dingen in Talisman zijn die we niet als vanzelfsprekend beschouwen in onze 9-3. Voor ons zouden Saab alternatieven zijn, Volvo, Lexus, Infiniti en ook Subaru. Met de laatste hadden we al zeer goede ervaringen gehad.

  • blanco

   Met Subaru kunnen we tenminste snel komen. We hebben Volvo in de planning, maar het is onduidelijk of we het kunnen realiseren.

   • blanco

    En hoe zit het met Lexus?

    • blanco

     Ik ben me er al van bewust dat in jouw garage niet alleen een Saab maar ook een Lexus is
     Ik heb echter absoluut geen relatie met Lexus, ik ben bang dat het merk geen probleem zal zijn. Sorry ...

     • blanco

      Jammer! Kan alleen positief melden. Maar je kunt niet altijd iedereen gelijk geven!

      • blanco

       Dat is zoals het is. Bedankt voor uw begrip. Misschien is het toeval en zal er in de toekomst iets gebeuren.

 • blanco

  Helemaal succesvol. De achtersteven is een kracht. Tom, ik geef je een paar wijzigingen aan het lettertype en het kan een Saab zijn. Er zijn al verschillende modellen op de markt die Saab-designelementen gebruiken en dit model is nog niet op een ander voertuig.
  Ik zal ook de Kia Probe besturen.
  Overigens is het ook een goed idee om buiten de box te kijken, en zelfs als er connecties zijn met ons private label.

 • blanco

  Een mooie, scherpe achterkant - daar bestaat geen twijfel over. En vooral interessant met de achterwielaandrijving en zeker niet mainstream - in ieder geval. Nu blijft de vraag of dit eigenlijk een goed Saab-alternatief is. Van mijn kant rijd ik niet met Saab omdat ik een reguliere weigeraar ben, maar eigenlijk uit mijn buikgevoel. Sterker nog, ik had persoonlijk graag de 901 turbo-achterwielaandrijving gehad - wat de funfactor zeker zou hebben vergroot. Tegelijkertijd weet ik echter dat dit ten koste zou zijn gegaan van het hele ruimtegevoel, wat zeker onderdeel is van de fascinatie. Het is moeilijk te zeggen of een lange schnauzer met achterwielaandrijving en een laadklep aan de achterkant het gevoel geeft dat een Saab geeft - en hij heeft niet per se een hatchback nodig. Mooi van buitenaf - maar de vraag blijft echt: hoe ziet het eruit als je erin zit en rijdt?
  PS: en ga zo door ...

 • blanco

  De Stinger sprak me ook meteen aan. De eerste nieuwe release sinds eeuwen waar ik rij (of op z'n minst probeer). De achtersteven komt als een crème gesneden. Zou fijn zijn als je op de hoogte zou blijven.

 • blanco

  Klassiek interieurontwerp Ik denk van wel (als ik het niet heb genoemd) heel goed !!!

  Maar waarom moeten veel merken (helaas ook Mercedes en anderen maken) deze schermen zo “onzorgvuldig” op het dashboard klappen, zodat het de indruk krijgt dat je bij het ontwerpen gewoon niet aan het onderdeel denkt of je doet gewoon zelf iets zoals een iPad mini die aan het dashboard is geplakt!?

  • blanco

   De middenconfiguratie bespaart u een tweede versie voor rechtsgestuurde aandrijving in de onderbouw. En dat was het met bestuurdersgerichte cockpits. Vergelijk oudere BMW's met vandaag.

   • blanco

    Oh….
    Zo bedoelde ik het niet.

    "Center arrangement" die ik heb in de huidige Saab ( http://www.bilder-upload.eu/show.php?file=869bed-1484661632.jpg ) en had al een 2002-9 in de oude 5's - dat is een goede zaak!

    Het enige dat me stoort is wat er “bovenop” zit en niet “geïntegreerd” in de middenconsole.
    Voor mij ziet het er altijd uit als "een extra accessoire" en niet als "vanaf het begin inbegrepen"…. 😉
    Bovendien vind ik touchscreens niet zo ‘dichtbij de hand’ als iets verderop en heb je (tenminste, zo voel ik me), vooral 's avonds, soms vervelende ‘schittering’ direct in je zicht.

    • blanco

     Precies mijn praten! Het ding met de bijgevoegde schermen is voor mij een visuele absurditeit en daarom een ​​duidelijke no-go. Dan kan ik een navigatiesysteem van 100 EUR op mijn raam plakken. Iedereen imiteert Mercedes, helaas momenteel ook Audi met de nieuwe A5 - terwijl Mercedes er grappig genoeg weer van lijkt af te wijken (E-Klasse). Het is jammer, de Stinger is verder redelijk succesvol, je moet hem “live” zien.

     Je kunt me trouwens wel raken, maar ik was al erg onder de indruk van de Kia Optima toen ik hem inhaalde in het "eerste contact" op de snelweg en ik eigenlijk moest omdraaien om ernaar te kijken ...

 • blanco

  Hi Tom,

  Ik kwam afgelopen zondag ook de KIA Stinger tegen en vond het ontwerp ook erg succesvol. Puur visueel is het voertuig (gebrek aan Saab-aanvulmogelijkheden) een succesvol alternatief voor de anders zo aangeboden uniformiteit. Het voertuig komt ook op het verlanglijstje voor een proefrit. Voor zover ik weet, is een diesel voor Europa gepland. Of de kwaliteit wordt gehaald, valt natuurlijk nog te bezien ....

  • blanco

   Ik vind het spannend dat het ontwerp voor Saab-drivers interessant lijkt en niet alleen dat ik het op die manier zie. Laten we kijken of we een auto krijgen voor een proefrit van Kia. Laten we kloppen

 • blanco

  Misschien als u een Stinger-embleem van de Saab koopt?

 • blanco

  LED-lichtbalk zoals de 9-5 NG? Of zoiets ... In ieder geval een heel lekker stuk. Ik zou het nooit met Kia hebben geassocieerd. En komt dit echt, Tom?

  • blanco

   Zegt Kia ... De Stinger komt naar Europa!

 • blanco

  De achterkant en delen van de voorkant zijn nogal "geïnspireerd" door Maserati

Reacties zijn gesloten.