Vooruitzichten voor 2017 - vanuit een Saab-perspectief.

Ik kijk niet graag terug op het jaar. In tijden dat er weinig nieuws is, recyclen ze wat al ergens en ooit is gehoord. En vaak zijn er onderwerpen waar je niet verder op wilt ingaan. Hierdoor was er geen terugblik op 2016 en beginnen we met een vooruitblik op wat komen gaat.

Betere tijden. Muller, Jonsson en Muller's nieuwe bedrijfsauto. Afbeelding: Saab Automobile AB

Onze eerste look, zoals het hoort bij de blog van een Scandinavisch merk, gaat naar Zweden. Om precies te zijn, naar Vänersborg, waar het gordijn op 24 januari opengaat voor de laatste grote act van het Saab-drama.

Muller en Jonsson voor de rechtbank

6 jaar na het einde van de autoproductie in Trollhättan worden vooraanstaande managers van Saab Automobile AB voor de rechtbank geciteerd. Het gaat over de beschuldiging van belastingontduiking en witteboordencriminaliteit. De aanklacht is niet onbetwist in Zweden; De eerste aantijgingen werden relatief in de loop van het onderzoek.

De dramatische gebeurtenissen rond Saab zullen opnieuw in de publieke belangstelling komen. Opwindende details die nog niet bekend zijn, kunnen naar voren komen en we houden het verloop van de procedure in de gaten.

De laatste dag van de onderhandeling is voor de 29. Maart vastgesteld. Dat is toeval of niet. De dag dat 2011 de banden stopte. Een uitspraak wordt verwacht in mei of juni 2017.

Sinds deze noodlottige 29. In maart wordt de productie van Stallbacka permanent afgesloten, met uitzondering van enkele kortstondige onderbrekingen. De fabriek heeft een nieuwe eigenaar die vóór 5-jaren verhuisde en we hadden vele hoop die (nog) niet zijn vervuld.

NEVS en het China-model

In augustus wilde 2016 200 nieuw productiepersoneel inhuren, de perswinkel in gebruik nemen en lichamen produceren voor de NEVS EV. Er is niets van gekomen, zoals we weten. De plannen werden gewijzigd in coördinatie met de Chinese overheid, in Tianjin wordt een volledig nieuwe fabriek gecreëerd in plaats van slechts één assemblagevestiging. Aan het einde van het jaar 2017 of het begin van 2018 wil NEVS met de productie beginnen, daarna met meer dan 12 maanden vertraging.

De dure licenties voor de verkoop van de NEVS elektrische auto en de werking van de nieuwe fabriek ontbreken echter nog steeds. Zonder licenties, geen productie, geen elektrische auto en geen bedrijfsmodel.

Het lange wachten op licenties is niet ongebruikelijk. Volvo had ook maanden te wachten tot de release kwam. Dat is echter al enige tijd en in het verleden 12 maanden, is er veel veranderd in China.

De licenties zijn belangrijk voor NEVS

Voor nieuwkomers wordt de toegang tot de markt steeds moeilijker en worden licenties met terughoudendheid verleend. Het bestuur in Beijing legt in toenemende mate de nadruk op duurzame ontwikkeling en het bevorderen van nationale aanbieders. Fabrikanten moeten hun planning bekendmaken voor verkoop, klantenrelaties, training van technici en personeel en duurzaamheid voor definitieve verwijdering.

De strengere regels voor deviezenbeheer werden verlengd tot in de herfst van 2017, en Beijing ondersteunt slechts een klein, zeer beheersbaar aantal fabrikanten van elektrische auto's.

Het grote lucratieve feest in China, dat gepaard ging met de 2016 voor elektrische auto's, is aan het afnemen. Overmatige overheidssubsidies worden jaar na jaar verlaagd op 2017 en 2020 zal geen enkele beloning geven voor het kopen van een elektrische auto.

Wie komt te laat, miste niet alleen de beste, maar ook de genereuze subsidies. Voor vooraf bestelde 170.000-voertuigen, die te laat op de markt komen, kan alleen worden gespeculeerd over de impact op het bedrijfsmodel.

Saab Festvial 2017 en IntSaab in Duitsland

De jaarlijkse vooruitzichten van Saab zouden niet compleet zijn zonder de twee grote festivals die voor ons liggen. Het internationale evenement vindt plaats van 9 tot 11 juni in Trollhättan Saab Festival in plaats daarvan. Het huis van Saab is altijd een reis waard, hoe lang de reis ook is.

De afgelopen jaren is er altijd een pre-tour geweest via Kiel - Göteborg naar Trollhättan. Ongeveer 50 voertuigen, het aantal deelnemers is beperkt, die samen op Inlandsvägen vertrokken. Waarschijnlijk komt er dit jaar ook een pre-tour, de borden zijn niet slecht. De definitieve beslissing is nog in behandeling, daarover de komende dagen meer op de blog.

Twee maanden na het Saab-festival, de IntSaab 2017, Het International Saab Festival vindt elk jaar plaats in een ander land, gastheren zijn altijd de nationale clubs. Dit jaar is de 1. Duitse Saab Club trotse gastheer voor de fans. De grote ontmoeting vindt plaats op de drafbaan in Dinslaken.

Twee geweldige Saab-evenementen in 2017 die in uw schema moeten worden opgenomen. Er gebeurt ook veel op de blog. Niet alles wat op maat is gemaakt, gaat mee. Maar er zullen andere, nieuwe dingen komen. Morgen komt er een nieuwe functie online en zullen we ons idee ter discussie stellen.

7 gedachten over 'Vooruitzichten voor 2017 - vanuit een Saab-perspectief."

 • Ik hoop dat we dit jaar naar Trollhättan komen, maar juni is altijd een beetje moeilijk, dus we hebben genoeg tijd om van Wenen te reizen.
  Is het genoeg voor Dinslaken om 2-3 weken vooraf te registreren of moet je dat al doen?

 • Het is niet zo eenvoudig. De NEVS EV is consequent ontworpen voor China als een voertuig in huurauto's en een taxibedrijf. Bovendien ziet NEVS China als een kans om snel tot cijfers en winstgevendheid te komen. In Europa, als een volledig onbekend merk, zouden er waarschijnlijk weinig kansen zijn, zouden de verwachte hoeveelheden te laag zijn en de opbrengst te laag.

 • Als NEVS de licentie niet kreeg, konden ze de voertuigen ook naar de Europese markt brengen. Of ben ik gewoon te simplistisch?

 • Ik denk nog steeds dat NEVS de markt niet kan bereiken.
  Misschien zullen we ervaren hoe ons merk SAAB weer het daglicht ziet

 • Als ik kijk naar de echte bestaande stroom van nieuwe fabrikanten, meest recent Faraday Future, dan zou je kunnen huilen. Zelfs Fisker is terug. Alles is aanwezig, alle adverteren en zijn op shows. Alleen bij NEVS kun je niets zien. is al bedroefd.

 • Ik zal mijn best doen om op beide vergaderingen aanwezig te zijn. THT is altijd een bezoek waard en Dinslaken is zo dichtbij België.
  Binn is ook benieuwd wat het oordeel van de rechtbank zal zijn. Hoop je niet dat die twee die zoveel moeite hebben gedaan om Saab te redden het nu onder ogen moeten zien, wie heeft dat eigenlijk gestimuleerd, maar niet de regering van Zweden?

 • We zijn erg blij met een pre-tour naar Zweden, samen met andere SAAB-fans! We wachten op nieuws!

Reacties zijn gesloten.