Zweedse auto-industrie. De woede van de oude man.

Het is meer dan een jaar geleden dat Volvo-legende Pher Gyllenhammar een vuurspeech hield tijdens een evenement in de Zweedse auto-industrie. De natie heeft roekeloos een van zijn belangrijkste industrieën verlaten, met langetermijngevolgen voor het land.

Zweedse merken moeten Zweeds zijn. Of?

Zweedse auto-industrie in vreemde handen

Je had het jezelf gemakkelijk kunnen maken en Gyllenhammars toespraak kunnen verwarren met de woede van de oude man die, teleurgesteld, zijn levenswerk in handen van vreemde eigenaren ziet. Frustratie geboren uit een situatie die zich in 2015 in deprimerende kleuren presenteerde. Scania uit Södertälje werd 100% eigendom van VW na een zware maar uiteindelijk mislukte defensieve strijd tussen Zweedse pensioenfondsen. Volvo Cars volledig in handen van de Chinezen en Saab (automobielen) in feite ook.

De laatste overblijfselen van de Zweedse trots in die tijd bestonden uit een kleine seriefabrikant in Ängelholm en de verzwakte Volvo-vrachtwagenproductie.

Zweden profiteert enorm van investeringen uit China, de arbeidsmarkt loopt op zijn limiet, de huizenmarkt in Göteborg is uitgeput en overal in het land wordt gebouwd. De hausse gaat helemaal naar de kleine Trollhättan, die een slapende stad aan het worden is voor Göteborg. En toch was er ontevredenheid en frustratie over de ongecontroleerde globalisering. Pher Gyllenhammar had gezegd wat velen dachten, maar tot dan toe zei bijna niemand.

Toen kwam de Wolfsburg Dieselgate en daarmee de hoop op wraak. Sindsdien hoopt Zweden Scania te kopen. De pensioenfondsen geven herhaaldelijk aan bereid te zijn, in de hoop dat de noodlijdende VW-Groep geld nodig heeft voor haar herstructurering. De kwestie is sindsdien aan het sudderen, de laatste regel is nog niet geschreven.

Volvo Cars op de beurs?

Saab is, zoals we weten, toen nog geen Chinees geworden. In de zomer kwam de beslissing; Saab AB is ongeveer net zo Zweeds vandaag als het was 1947 voordat auto's werden gebouwd in Trollhättan. In de stad ben je er niet echt ongelukkig over. Vooral in veteranenkringen van Saab is het vertrouwen in buitenlandse investeerders niet bijzonder uitgesproken. En dat is diplomatiek geformuleerd.

Sinds de toespraak van Gyllenhammar is bij Volvo het idee ontstaan ​​om het bedrijf publiek te maken. Het onderwerp komt steeds weer terug in de pers en in mei en november plaatste de fabrikant met succes een obligatie op de vrije kapitaalmarkt. Een stap in de richting van zelffinanciering, ver weg van Chinese geldpotten waarvan de toegang steeds moeilijker wordt als gevolg van moeilijke kapitaalrekeningregels.

Vorige week gemeld Dagens Industri over het aanstaande besluit om Volvo op de beurs te noteren. De berichtgeving in de media was enorm. De Expressen, zoals altijd heel dicht bij de ziel van de mensen, schreven over een droom die uitkwam, en toen kwam de boodschap over Reuters ontkend. De notering in Stockholm en de optie om Volvo weer Zweeds te maken, zijn uitgesteld.

Tot op de dag van vandaag. Volvo-auto's plaatst preferente aandelen ter waarde van 5 miljard (ongeveer 513 miljoen) bij 3 institutionele Zweedse investeerders. Een conversie in gewone aandelen en een beursintroductie 2017 zijn niet uitgesloten. Een historische stap. Volvo Cars is voor het eerst sinds 17 jaren mede-eigenaar van Zweden.

De auto-industrie staat aan het begin van een radicale verandering. Alternatieve aandrijfvoertuigen zijn minder complex om te ontwikkelen en produceren dan conventionele modellen. Hun onderhoudskosten zijn lager en distributiekanalen via het netwerk zorgen voor een revolutie in de distributie en besparen procentuele kosten met een dubbel cijfer.

De kans van kleine fabrikanten
Het uitzicht terug, en deze keer in de toekomst. Bloggers keren de spiegel terug

De omwenteling is een bedreiging voor de grote spelers in de industrie en zou tegelijkertijd de comeback kunnen zijn voor kleine, innovatieve fabrikanten. De Zweedse auto-industrie is altijd iets bijzonders geweest. Typerend voor het land, met een heel speciale flair. En zelfs Volvo was nooit echt een grote speler, althans niet in internationale vergelijking.

De toespraak van Gyllenhammar, de woede van de oude man, zou als een opmaat kunnen worden gezien. Een gerespecteerde, bekroonde veteraan, spreekt duidelijke taal. Sindsdien zijn de zaken in beweging en hoeft niets te blijven zoals het is.

Tijden zijn rusteloos en onvriendelijk geworden. Niet alleen de globalisering blaast een steeds ruwere wind in het gezicht, ook de militaire uitgaven stijgen. In deze ongemakkelijke omgeving verdient de Saab AB een geweldige prestatie en zal dit de komende jaren ook doen. Tegelijkertijd is er wereldwijd veel geld voor institutionele beleggers die op zoek zijn naar investeringsmogelijkheden.

Tegen deze achtergrond kan een terugkeer van Saab in de automobielindustrie in de komende jaren niet worden uitgesloten.

7 gedachten over 'Zweedse auto-industrie. De woede van de oude man."

 • Ik ben net zo boos over de weerloosheid waarmee de Zweden hun sleutelindustrieën hebben weggegeven (geldt ook voor Siemens en de Duitse zonne-energiesector). Er is geen behoefte aan een rechtlijnige, strategisch geschikte oude man met een brede rug, waarachter men zich moet verstoppen voor een open woord.

 • Gaat het (in Duitsland) beter? KUKA doet de groeten ... ;-(

 • Volvo blijft ook virtueel 100% Chinees. In feite zijn veel minder percentages voldoende om te controleren wat er aan de hand is, zie voormalig Daewoo vandaag GM Korea. Wat de Chinezen ooit in hun handen hadden, geven ze niet meer en gebruiken ze alles, zie Baic met de Saaberbe

 • Je zou nooit moeten zeggen. Er zal een reden zijn waarom SAAB en NEVS geen overeenstemming konden bereiken? Bij Volvo dacht ik dat ze voor altijd 100% Chinees zouden blijven.

 • Dit is een verslag dat me zo aanspreekt vanuit de ziel. Zou (eigenlijk) nooit kunnen begrijpen dat de Zweedse staat niets doet tegen de auto-uitverkoop in eigen land, zoals al gezegd 'eigenlijk'! Daar was het weer de niet altijd logische scheiding van de staat en de vrije economie
  Was 23 jaar "bij / voor" SAAB in dienst, beleefde ups en downs (helaas de laatste), maar het was nog steeds de beste tijd van mijn professionele leven tot nu toe ...
  Sinds 1 1 / 2 jaar gewerkt voor Scania, leren elke dag hoeveel parallellen er zijn nog steeds beide merken, kun je voelen heel duidelijk (positief) wanneer men in Koblenz in Scania, zowel persoonlijk als vroeger van SAAB Duitsland in Frankfurt en Bad Homburg.
  Was in de herfst in Södertälje voor de New Generation-presentatie - evenementen 1: 1 zoals jaren geleden in Trollhättan. Mooie herinneringen worden gewekt.

  En dan zijn er vermeende parallellen, waarbij men hoopt dat het niet echt zal worden;
  MAN zal waarschijnlijk binnenkort SCANIA-versnellingsbakken installeren ... Technologieoverdracht - of hoe was het bij GM!?!?

  Het maakt niet uit zou alleen willen dat keer de blog team en alle fans een mooie kerst en misschien wel de oude man nog vervuld in rode jas ons en de Zweden, maar onze grootste wens

  Lg. Van Thuringia

 • Als de Zweedse staat had moeten ingrijpen, toen al toen GM Saab het overnam, omdat op dat moment voor mij al duidelijk de Saab van dit bedrijf alleen uutscht u was. toen loslaten, wat gebeurde. Het zou niet zijn veranderd met de Chinese u. Ik ben erg blij dat de naam Saab in Zweden blijft. Nooit zal ik in een NEVS-auto rijden, ook al moeten de Saab-genen worden opgenomen. Natuurlijk zou Saab Automobilie weer tot leven kunnen komen als de Saab AB EN voor mij de Zweedse staat hier iets zou kunnen doen. Ik was klaar op elk gewenst moment om een ​​financieel Obulus in zekere mate 5 cijfers te controleren om dit te doen. Voor één keer Saab altijd Saab u. dat sinds 1978 continu. Een droom of toekomst ???

 • Zeer spannend en absoluut gelijk! Veel geld is op zoek naar een investeringsmogelijkheid. Wie had gedacht dat Volvo Zweeds kon worden (in delen)? 5 miljard kronen zijn al een enorm bedrag, indrukwekkend.

Reacties zijn gesloten.