Saab. 5 jaar later.

Precies 5 jaar geleden was vandaag de donkerste dag in de geschiedenis van Saab. De eerste aanwijzingen bereikten Mark en ik kort voor 9 uur, even later was het zeker. Victor Muller begaf zich naar Vänersborg faillissementsaanvraag voor de Saab Automobile AB.

Saab-fabriek in de herfst 2011

Als ik deze dag, 5 jaar later, bekijk, dan zijn er vooral een paar dingen in mijn hoofd blijven hangen. Er was de laatste teleconferentie met Victor Muller. De Saab-blogs waren zeer nauw betrokken bij wat er op dat moment gebeurde - op het hoogtepunt van de crisis. Het ging over het vermijden van verkeerde informatie en het verstrekken van feiten uit de eerste hand.

Trollhättan

In de middag van de 19. In december hield Muller zijn laatste internationale conference call. Het Saab-leiderschapsteam en hij waren zichtbaar gehavend en aan het einde van hun kracht aangekomen. Aan het einde waren er echter woorden die troost en hoop moesten geven.

Volgens de Zweedse faillissementswet kunnen bedrijven na de procedure weer op de markt komen. Er was hoop onder het personeel. Er waren keer op keer kerstcrises geweest in de recente geschiedenis van Saab. De medewerkers verlieten hun kantoor met de bedoeling om in januari weer aan het werk te gaan.

Frankfurt

Op het Saab-filiaal in Frankfurt had het team van Saab Duitsland tijdelijke kantoren op de eerste verdieping. Een geïmproviseerde tijdelijke oplossing na het verlaten van Rüsselsheim, met veel te weinig ruimte. Tot de laatste dag liepen de plannen voor de toekomst in nauwe samenwerking met Trollhättan. Het einde was ook een schok in Frankfurt, want slechts een paar dagen eerder was het plan goedgekeurd om een ​​sterke Duitse verkooporganisatie op te bouwen.

De coördinatie tussen Saab Duitsland-baas Jan-Philipp Schuhmacher en de bloggers was deze dagen bijzonder dichtbij. Het ging vooral om schadebeperking en ondersteuning van dealers en Saab-chauffeurs. Laat de Saab-chauffeurs niet alleen, pas op - dat was het parool. In interviews werd de situatie van Saab en de levering van reserveonderdelen toegelicht. De planning voor de toekomst begon onmiddellijk in Frankfurt. De focus lag op het veiligstellen van banen en het behouden van het merk in Duitsland.

Vandaag, 5 jaar later, heeft Orio Duitsland meer werknemers op de locatie in Eschborn dan Saab Duitsland in 2011. Een voorlopig filiaal is een ultramodern logistiek bedrijf geworden met een landelijk centraal magazijn. Orio is een Duits - Zweeds succesverhaal dat voortkwam uit de moeilijkste omstandigheden. Algemeen directeur Jan-Philipp Schuhmacher blijft de continuïteit en betrouwbaarheid garanderen.

Ergens in Duitsland

Na 19 december 2011 gingen veel mensen naar Trollhättan. Het ging erom de Saab-restjes zo snel mogelijk veilig te stellen. Er waren bezoekers uit China, Turkije en Duitsland. Een dag na het faillissement vloog de CFO van een Duitse fabrikant met het laatste Lufthansa-vliegtuig naar Göteborg en vervolgens naar Trollhättan. Het model van een nieuwe, compacte Saab bevond zich in een ontwerpstudio van zijn bedrijf, dat samen met auto's van een tweede merk van de productielijnen in de Stallbacka zou rollen.

De platforms zouden identiek zijn geweest, de motor was een bekende 1.6 liter 4 cilinder met turbocompressor. De plannen om Saab over te nemen lagen al een tijdje in de lades, maar vielen toch uit elkaar. Het bestuur had een rationalisatieplan in de bagage. Zowel de traditionele zomervakantie als de volledige productieonderbreking zouden zijn geannuleerd. Dat werd in Zweden afgewezen en de Duitsers waren in januari al uit de running.

Trollhättan 5 jaar later.

In Trollhättan wordt de situatie positief geschat, 5 jaar later. De stad aan de Göta Älv is een ontwikkelingslocatie voor auto's gebleven en is in dit opzicht beter dan ooit tevoren. Er zijn veel nieuwe kleine en middelgrote ondernemingen ontstaan, de structuur in de regio is veranderd en de afhankelijkheid van grote werkgevers is afgenomen. De uitbreiding van de verbinding met Göteborg heeft nog meer positieve impulsen gegeven. Overal in de gemeente draaien bouwkranen.

Alleen onder de werknemers is de werkloosheid boven het gemiddelde. Sommigen zijn in de buurt van Volvo in Hisingen gebleven, maar velen hebben nog steeds geen baanmogelijkheden. Als er rond het jaar 2020 weer auto's worden gebouwd in de Stallbacka, dan zal het onder de merknaam NEVS te laat zijn voor veel voormalige Saab-arbeiders.

29 gedachten over 'Saab. 5 jaar later."

 • blanco

  Sorry, maar je moet het realistisch bekijken. Wat geruchten in het verleden niet bestonden, Saab zou uiteindelijk het B-merk van Volvo worden, het werd "Lynk & Co". BMW had in 2012 een motordeal gesloten met Saab en was daarmee een van de schuldeisers van Saab. Norbert Reithofer had BMW herbouwd, de dure Formule XNUMX-verbintenis was geannuleerd, er waren ontslagen en besparingen. Ik denk nauwelijks dat de overname van een verliesgevende autofabrikant hiervoor op de agenda van de heer Reithofer stond. Rationalisatie, samenwerking en de verkoop van motoren aan derden. Er waren lessen getrokken uit fouten uit het verleden. Natuurlijk hadden we in de toekomst zeker graag samengewerkt, maar niet in de vorm van een overname.

 • blanco

  Jammer dat het alternatief niet lukte. Als het zou hebben gewerkt, wie weet. Maar als ik denk aan het schrapen van de restjes, was het de enige kans.
  Vijf jaar gaan zo snel voorbij, ze leeft nog steeds, de herinnering.

 • blanco

  Met enkele van de 'wapensoldaten' in de blog komt het steeds terug dat NEVS niets van de grond heeft gekregen - mensen die bezig zijn een goede start te maken. Iedereen die de NEVS-vacaturepagina zo nu en dan alleen heeft gezien in de afgelopen maanden, kan raden dat het vervolg op Trollhättan op handen is.

  Je moet gewoon afwachten en niet rouwen om dubieuze bedrijven die er niet in geslaagd zijn het over te nemen. Zoals eerder vermeld, klopte de chemie met BMW niet - bij nader inzien is dit begrijpelijk en geruststellend dat het niet is gelukt. Persoonlijk had ik BAIC als investeerder graag gezien - maar helaas is het mislukt vanwege de zelfvoldane heer Muller. Misschien komt er toch een samenwerking tussen BAIC en NEVS - ik ben benieuwd wat de toekomst zal brengen.

  • blanco

   NEVS duurt lang om op gang te komen - de titel van dit artikel is "5 jaar later". Dat moet de echt grote visie zijn. Anderen hebben inmiddels voertuigen geproduceerd en verkocht.

   Wat is meer geruststellend over de NEVS van vandaag dan werken met een industriële belegger en toegang krijgen tot verhandelbare producten en technologie, begrijp ik niet.

  • blanco

   In de hoop op NEVS en BMW een dubieus bedrijf te noemen, denk ik dat het heel ......
   Ik wil met SAAB rijden en niet met NEVS. Ik wil een goede brander en geen E-motor.
   Nevs is geen SAAB en heeft niets met SAAB te maken behalve dat ze het eigendom blijven gebruiken. Overigens bouwt BMW al geruime tijd E-auto's, in tegenstelling tot NEVS. Maar ik wil nooit rijden.

   • blanco

    Heiko, je praat tegen me vanuit de ziel. Saab blijft Saab en geen mengsel van Nevs en andere fabrikanten. Dat betekent het bijhouden van de inventaris, het ondersteunen van de blog, zodat we lang van de Saab-gemeenschap kunnen genieten

  • blanco

   Welnu, is er na NEXX-jaren nog een nieuwe NEVS te koop? Zijn er in Trollhättan iets anders dan reserveonderdelen geproduceerd behalve de paar Saab 5-9 MY3? Nevs heeft orders die Muller ook had, en hij gaf de productie nooit op voor levering. Er gaan geruchten of in Trollhättan zelfs complete auto's worden gebouwd. Focus of Nevs is en blijft China. Wat heeft Nevs tot nu toe echt geproduceerd? 14 jaar is lang. Kun je de Chinezen echt vertrouwen? Bij Volvo is de S5 nu alleen verkrijgbaar bij volledig Chinese productie. Is iets wenselijk?

  • blanco

   De roze NEVS-bril ...

 • blanco

  BMW zou een goede kans voor Saab zijn geweest. Zou interessant zijn geweest wat eruit voortkwam. Absoluut beter dan wat NEVS ervan heeft gemaakt.

 • blanco

  Goede zaak die niet met BMW lukte. Bij Rover en Land Rover heeft BMW ook alleen maar geroofd en daarmee het merk Rover vernietigd. Mini bleef eenvoudig, dit merk behoorde toe aan Rover en met de nummers die Rover dan had kunnen overleven.
  Bij Landrover hebben ze de vierwielaandrijving gebruikt, gelukkig hebben ze het overleefd, dankzij Ford en Tata.
  Bij Saab zou dat ook gebeurd zijn, helaas kunnen BMW en Mercedes niet omgaan met andere bedrijven.
  Geef dan de voorkeur aan een NEVS met Siemens- of Bosch-motor.

  • blanco

   Ze waren al geplunderd

 • blanco

  Heb ik dat goed gelezen, in mijn 9-5 NG is iets van de BMW?

  • blanco

   Alleen als hij de kleine 1,6l-benzinemotor heeft. Anders niet, voor zover ik weet.

  • blanco

   Nee, de 1.6 was een GM-motor, de 2.0 een motor ontwikkeld in Trollhättan. Alleen testvoertuigen waren op reis met de BMW 1.6.

   • blanco

    Bedankt voor de correctie. Nu weet ik dat ook.

    GM is nog steeds blij met de 2.0 als ik me niet vergis. Een Zweeds hart klopt in een Opel ...

    In de hele discussie binnen de SAAB-gemeenschap, welk bedrijf en welk merk te maken heeft met hoeveel te maken heeft met SAAB of onder welke omstandigheden dan ook, het gevoel dat SAAB geen kans had, kriebelt me ​​al.

    Als je met je rug tegen de muur staat en dan is het te fijn voor de een of de ander, vind ik dat grappig.

 • blanco

  Ik denk terug aan deze moeilijke periode. Maar ik ben nog steeds onder de indruk van wat Muller en zijn managers zo lang hebben beweerd, hebben zoveel opties onderzocht, maar moesten nog steeds gooien aan het einde van de handkoe. Tegenwoordig zijn er minder van deze teams die zoveel motivatie en kracht hebben om zo lang tegen het tij te zwemmen.

 • blanco

  Alleen mijn 2 cent ...
  Ik denk dat BMW Saab had moeten overnemen. Zelfs als het merk noodzakelijkerwijs iets had gepositioneerd onder het hoofdmerk BMW, zouden auto's met Saab-embleem van de assemblagelijn blijven rollen en met modulaire systemen zeker niet slechter zijn in sommige dingen.
  In elk geval heeft BMW het gemist door een nieuw marktaandeel te veroveren via een nieuw merk. Het merk MINI maakt het in mijn ogen, het kan werken en niet per se slecht
  Zelfs als Saab drastisch veranderd was, had ik liever gezien dat dit grote merk volledig van de markt verdwijnt en jarenlang wordt uitgebuit.

 • blanco

  Het was de zomer 2011 en we hebben zojuist een vrij nieuwe 9-3 convertible 1.9 TID AT gekocht. Dat het niet goed was voor SAAB, wist ik. Heeft ons niet afgeschrikt. We rijden nog steeds 2 SAAB vandaag en hopelijk nog vele jaren.

  Met veel interesse heb ik de discussie over de “Witte Ridder” gevolgd. De Chinees, de Duitse concurrent en en en. Ik merkte toen al op dat er naast een nogal vage aankondiging van de overname vooral een degelijk en goed doorgerekend businessplan nodig was om de liggende “GM-bijlage” nieuw leven in te blazen. De Duitse "Witte Ridder", oftewel BMW, zou zo'n plan zeker hebben uitgevoerd. Wat er dan zou zijn overgebleven van de SAAB-genen, is zelfs vandaag na 5 jaar moeilijk te beoordelen. Maar er moet over nagedacht worden. Met de overname van Mini is BMW erin geslaagd om de essentiële imago- en productkenmerken met succes te implementeren in een nieuwe, grotere marktomgeving. Met het merk SAAB zou dit in principe mogelijk zijn geweest, al was een groot deel van het SAAB-assortiment al bij BMW verkrijgbaar (3-serie BMW en 5-serie BMW). Als je dan kijkt naar de situatie bij de "grote" VW-groep, waar Skoda stap voor stap uit de markt aan het "concurreren" is met VW, dan hebben de BMW-mensen het uiteindelijk waarschijnlijk bij het juiste eind gehad. Vooral met de bovengenoemde volumemodellen van BMW zouden goede SAAB 9-3 en 9-5 zeer zware concurrentie zijn geweest op een beperkte markt. Een kleinere SAAB zou op zijn beurt een directe concurrent van Mini zijn geweest. Ook nogal zinloos.

  Fazit:
  Had ik destijds iets tegen BMW gezegd (godzijdank niet het geval), dan zou de overname van SAAB door mij zijn afgewezen. Dus als BMW serieus had aangeboden, dan zeer veilige tot volledig onaanvaardbare omstandigheden. Ik denk niet dat het alleen op werkverlof en tijdens de aankomende zomervakantie was.

  • blanco

   De echte reden is waarschijnlijk dat u de investeerder uit München in Trollhättan simpelweg niet hebt geaccepteerd. Dus het werd ons gemeld. Misschien hebben rivaliteit en trots daar iets mee te maken. Het geld voor Zweden was belegd in Engeland en Nedcar.
   Jaren later rapporteerde de spiegel erover. Daar zou men BMW in plaats van Saab hebben geschreven om het te kopen en het liefst in elektrische auto's te investeren.

 • blanco

  Dat maakt me verdrietig om dat te lezen, maar toch bedankt. Wat ik me altijd afvraag, waar zijn de schetsen, modellen en prototypen die jaren geleden voor 5 overbleven
  bestonden. Hoe zouden de auto's eruit hebben gezien?
  Natuurlijk is er de ene of de andere release, maar het kan niet alles zijn geweest.

  • blanco

   Het model zei we nog nooit, maar weet dat het bestaat (heeft het?) En wie verantwoordelijk was voor het ontwerp. NEVS heeft nog steeds enkele kleimodellen uit die tijd, ze staan ​​in een hal op de site. Misschien zal je het op een dag laten zien?

 • blanco

  “De CFO van een Duitse fabrikant vloog [...] door naar Trollhättan. Een model van een nieuwe, compacte Saab stond in een ontwerpstudio van zijn bedrijf, dat samen met auto's van een tweede merk van de productielijnen in de Stallbacka zou rollen.
  […] De motor was een bekende 1.6 liter 4 cilinder met turbo. De plannen om Saab over te nemen lagen al een tijdje in de lade”.

  BMW wilde SAAB overnemen ... en dat mislukte alleen omdat de Zweden hun zomervakantie niet wilden missen? 😮

  • blanco

   Men heeft Mark en ik Xnumx heel duidelijk naar het verhaal met de geïnteresseerde partij uit Duitsland uitgedrukt. De chemie is blijkbaar niet volledig afgestemd. Als de herinnering niet misleidend is, waren de Duitsers de eerste buiten in de race voor Saab.

   • blanco

    Waarom zo cryptisch ("de Duitsers")?

    Dat is net als Harry Potter. Behalve dat er meer dan één duistere heer over het onderwerp van SAAB schijnt te zijn, wiens naam sommige mensen niet durven uitspreken. Ik denk dat het tijd is om iedereen die bij het drama betrokken is, bij naam te noemen.

    BMW zo! BMW, BMW.

    Dat zou beter zijn geweest dan de status-quo!

    En BMW reed toch met een 9-5 NG ...

   • blanco

    Als de BMW-mensen in Trollhättan zich hadden verspreid, zou ik er zeer snel uit zijn geweest (als mogelijke klant) - zowel het huidige BMW-imago als het verleden van de groep (met name de overname door Quandt met fondsen die kunnen worden bewezen dankzij de Exploitatie van slavenarbeid) zou voor mij een groot obstakel zijn geweest.

    Ik kijk liever naar de ontwikkeling bij NEVS en suggereer dat de productportfolio in de komende jaren nog steeds acceptabel voor me kan zijn.

    • blanco

     wat BMW in de afgelopen jaren ongeveer naar klanten heeft verwezen, is inderdaad nogal weerzinwekkend.

     En ongevoelig zijn voor zo'n vraag is opnieuw typisch voor de groothoofdige mensen.

     • blanco

      Misschien weet ik te weinig van BMW en doe ik andere dingen?

      Maar ik weet met zekerheid dat het de kennis niet vergroot als het gaat om dingen en verschillende namen in de buurt. SAAB is geschiedenis. Om ze volledig te schrijven en te analyseren, staat alles op tafel. Everything.

   • blanco

    Dus je kunt het fout hebben. Een andere verkeerde beslissing in de lange reeks, die leidde tot het bekende en ongelukkige resultaat (Kopfschüttel). Dit zou SAAB waarschijnlijk ook een opvolger hebben met topmotoren voor de 9-5 die hij had en die zeker goede kansen in de race zou hebben gehad.

    Als je de tijd niet bijhoudt, ga je met de tijd mee ...

 • blanco

  5 jaar later en SAAB is er nog steeds! Voor iemand die later echt opwindend en dramatisch kwam lezen. De blog is een tijdmachine

Reacties zijn gesloten.